Buda Attila (szerk.) · Nemeskéri Luca (szerk.) · Pataky Adrienn (szerk.)

„…mi ​szépség volt s csoda” 2 csillagozás

Az Újhold folyóirat köre – tanulmányok és szövegközlések
Buda Attila – Nemeskéri Luca – Pataky Adrienn (szerk.): „…mi szépség volt s csoda”

A ​Petőfi Irodalmi Múzeum kézirattárában található újholdas hagyatékokra épülő második kötet tanulmányai Nemes Nagy Ágnes, Lakatos István, Ottlik Géza és Mészöly Miklós életművének néhány részletét vizsgálják, valamint a névadó folyóirat meg nem valósult folytatását – a Magyar Orfeuszt – dokumentálják. Az írások között akad olyan, amely egyetlen Nemes Nagy Ágnes-verset jár körül, s vannak, amelyek életművének egy-egy verstani vagy tematikai összefüggés alapján egymás mellé rendelhető verseit elemzik. Lakatos István versciklusa, keletkezési naplójának részlete egyfelől önmaga megalkotását szemlélteti, másfelől nyelvének különállását a hetvenes-nyolcvanas évek hazai költészetében. Míg az előző kötet Ottlik Géza és a rádió kapcsolatát tárta fel, addig az egyik itt közölt tanulmány az író és a filmforgatás kudarcát ismerteti. Mészöly Miklós recepciótörténetének egy szelete pedig az életműnek a közelmúlt magyar prózájában betöltött súlyát húzza alá. A gyűjtemény második részében Nemes… (tovább)

>!
Ráció, Budapest, 2016
336 oldal · ISBN: 9786155047862

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

csani16>!
Buda Attila – Nemeskéri Luca – Pataky Adrienn (szerk.): „…mi szépség volt s csoda”

Buda Attila – Nemeskéri Luca – Pataky Adrienn (szerk.): „…mi szépség volt s csoda” Az Újhold folyóirat köre – tanulmányok és szövegközlések

Nem ismertem ezeket a naplókat, Nemes Nagy Ágnes viszont régóta a kedvenc költőm!!! Csodálatos könyv, csak nehezen jutottam hozzá… Sokat segítettek a jegyzetek, és az elemzések is nagyon jók, amik a kötet elején vannak, egy csomó mindent leírnak a szerzők, amik eszembe nem jutottak volna!! Mondjuk pár nekem túl magas volt, de a szódáskocsis rész például tetszett, meg a szonettes elemzések és a filmes szöveg, kár, hogy nem lett belőle végül film… szóval én ajánlom a könyvet, a naplók olvasása óta Iowába vágyom és New Yorkba és Chicagóba és és ….. :)


Hasonló könyvek címkék alapján

Zsávolya Zoltán: Elágazó ösvényen
Morsányi Bernadett: Egyedül szembejövet
Brusznyai Árpád: A Homérosz-kérdés
Bajza József: Válogatott művei
Kulcsár Szabó Ernő: A megértés alakzatai
Thomka Beáta (szerk.): Az irodalom elméletei I.
Bengi László – Hoványi Márton – Józan Ildikó (szerk.): „Visszhangot ver az időben”
Kovács Endre – Szerdahelyi István: Irodalomelméleti alapfogalmak
Alföldy Jenő (szerk.): Irodalmi fogalomtár A-Z
Sándor Iván: Németh László üdvtana