80 ​év alatt a Föld körül (Bud Spencer önéletrajza 2.) 37 csillagozás

Bud Spencer – Lorenzo de Luca: 80 év alatt a Föld körül

„Ide ​figyelj, Terence! Lefogadom, hogy a hetvenes-nyolcvanas években a mi kis kettősünk hatására jelentősen megemelkedett a világon a bab és a csirke fogyasztása. Valahányszor csak bemutatták valamelyik filmünket a tévében vagy a moziban, a mi étvágyunk átragadt a nézőinkre, akik aztán buzgón követtek minket a nagy zabálásban is. Szerintem egy szakács igazán elnevezhetne rólunk valamilyen ínyencséget.”

A 80 év alatt a Föld körül izgalmas utazás a világhírű színész, Carlo Pedersoli, alias Bud Spencer életébe. Az életrajz második része fordulatokban gazdag kalandra csábítja olvasóit földön, vízen és levegőben. Számos új anekdotát mesél a forgatások hétköznapjairól és régi kollégáiról. Őszinte betekintést enged magánéletébe is, megtudhatjuk milyen férj, apa, illetve nagypapa.

Beszámol arról, hogy színészi karrierje mellett miként próbálta megvetni a lábát az üzleti világban. Sikerei mellett nem hallgatja el kudarcait sem. Ám Carlót, a nagy kalandort… (tovább)

>!
Libri, Budapest, 2017
310 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633104552 · Fordította: Malyáta Eszter
>!
Libri, Budapest, 2014
310 oldal · ISBN: 9789633105085 · Fordította: Malyáta Eszter
>!
Libri, Budapest, 2014
310 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633104552 · Fordította: Malyáta Eszter

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Christopher Lee · Bud Spencer · Peter Cushing


Kedvencelte 3

Most olvassa 7

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 51

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Viktória_Erdei >!
Bud Spencer – Lorenzo de Luca: 80 év alatt a Föld körül

A rajongóknak ajánlom a könyveit, sok tanulság van benünk. Ha nem olvasom el, nem tudom, hogy nemcsak színész, úszó, hanem vállalkozó is volt. Mariával való kapcsolatáról többet is megtudhatunk, meg persze a család többi tagjáról is.
Egy mindenki ellen, nagyon tetszett, főleg a Pókemberes összehasonlítása. :D

4 hozzászólás
Isley P>!
Bud Spencer – Lorenzo de Luca: 80 év alatt a Föld körül

Kíváncsi olvasói önéletrajzi könyve kijövetele után őt is meglepve sok, élete a kötetben fel nem fedett részleteire is kíváncsiak lettek volna, így írta meg Bud Spencer önéletrajza második kötetét. Már az első könyv is végigment a hosszú évtizedek utazásain, ebben pedig annyi érdekes történetet, részletet, élete izgalmas anekdotáit mesélte el Bud, hogy minden rajongójának nagy élvezetet nyújtott vele. Most, hogy már hónapok teltek el távozása óta, igazán megindító volt olvasni ennek a csodálatos embernek az életét.

Daniel_Cserhalmi IP>!
Bud Spencer – Lorenzo de Luca: 80 év alatt a Föld körül

Ha lenne Bud Spencer márkájú spagetti vagy tésztaszósz én tuti megvenném. Ő volt az az ember, akinek filmjei meghatározták az ifjúságom, így bevallom, elfogult vagyok. A könyvön látszik, hogy volt némi kiadói nyomás. Látták az előző kötet sikerét, és tudták, az emberek veszik majd, mint a cukrot. És így is lett. Az első kötet végigment BP életének állomásain, és eléggé kerek volt, ez utóbbiban azonban az életrajzon kívül sok minden van. Nem mondom, hogy felesleges, töltelék anyag…de mégis kicsit ez volt az érzésem. A könyv nem lineárisan halad az időben, sokkal inkább tematikus, így sorra kerülnek az utazások, a filmezés, a család és más témák. És persze az egész olyan, mint amit elvár az ember BP-től: egy kedves öreg fickó mesél és csak mesél sok érdekes, néha vicces történetet, és az ember (én biztos) lesi minden szavát, és azt szeretné, ha sosem érne véget. Minden végtelenül kedves és szerethető, mint maga a szerző. Külön örömteli, hogy ír rólunk, magyarokról és Magyarországról, igaz, elég röviden. Az utolsó előtti fejezet, azaz Bud hogyan küzdene meg mindenféle szuperhőssel nekem kissé erőltetettnek, kínosnak tűnt. Ezzel (és az előző kötettel) együtt remek olvasmány, és rajongók számára kötelező darab. Mikor letettem a könyvet azt kívántam, bár írna még valamit, akármit, vagy csak legyen még egy film. Hiába, mondtam, hogy elfogult vagyok.

Nóra_Alpekné_Barna P>!
Bud Spencer – Lorenzo de Luca: 80 év alatt a Föld körül

Sokat nevettem a tudományos „budológián”, ritka fényképeket és kedves történeteket olvastam
a könyvben a nagy rejtőzködőről, Terence Hillről. S az olvasás végére nagyon megszerettem a mestert, Bud Spencert, nemcsak mint színészt, de mint embert is.

Nashira P>!
Bud Spencer – Lorenzo de Luca: 80 év alatt a Föld körül

Arra számítottam, hogy krónikaszerűen – időrendben – haladunk a háromgyermekes babevő italowestern-hős életén keresztül, de messze nem így történt. Csapogtunk keresztül-kasul a világban és a szerző „nappalijában”, lelkének legrejtettebb zugainak kapuiban állhattunk, hogy pár puzzle-darabot onnan megcsodálhassunk.
Így volt Bud Spencer-es az egész :) Nagyon tetszett a könyv végén a „BUDOLÓGIA”, és a 33 kérdés, amit rajongók intézhettek hozzá. Párat én is feltettem volna neki ezek közül, így olyan volt, mintha személyesen nekem válaszolna.
Egy dolog volt szomorú-szívszorító, hogy sok jövőbemutató tervét már tudtam, mikor olvastam, hogy nem válthatja már valóra. De vigasztalt a tudat, hogy ezeknek a terveknek a megvalósulása nélkül is eszméletlen élete volt :) :) Köszönöm.

Éva95>!
Bud Spencer – Lorenzo de Luca: 80 év alatt a Föld körül

Nagyon tetszett!!!
Az első részt már régen elolvastam, és az nagyon jó volt!
A második rész megjelenésének nagyon megörültem és nem csalódtam.
Tanulságos Érdekes, izgalmas.
Minden rajongónak el kell olvasnia.
Én minden könyvben a tanulságot keresem!
Ebben a második részben is jó sok tanulság volt.
Kiderül, milyen a mozivászon legendás pofozógépe, ha férjként, apaként vagy nagypapaként kell helyt állnia.
Férjként és apaként nagyszerű volt. Csodás nagypapa.
Tetszett, hogy őszintén leírt mindent és optimista volt.
Megtudhatjuk, színészi karrierje mellett hogyan próbálta megvetni a lábát az üzlet világában is.
Keresett más megélhetési forrást is.
Érdekes, hogy minden filmjéről azt gondolta, hogy azaz utolsó.
Szerény volt. Nem szállt el magától soha sem.
Sikereiről és kudarcairól is beszámol, hiszen Carlo Pedersoli, a nagy kalandor minden bukás után újra talpra állt, hogy megújult lelkesedéssel vesse bele magát a következő vállalkozásba.
Akármibe is vágta a fejszéjét, mindig javíthatatlan optimista maradt.
Életfelfogás, kudarcok, sikerek, szerelem, barátság, gyerekek, filmek, karrier!
Sok érdekes embert bemutat, kollégákat, barátokat!
Rengeteget utazott a 80 év alatt és részletesen ír is róla.
Nagyon jól bemutatja a kollégáit. Tisztelettel beszél mindenkiről.
Nála optimistább ember nem volt a világon!!
Bud Spencer azt is tudja, hogy Terence Hillnél nincs számára jobb filmes partner.
A könyvben ezért nyílt levélben megszólítja jobbik felét is.
A levél nagyon tetszett. Nyílt, őszinte és megható! Tanulságos.
Budológia függelék több Bud mint logika?
Egy mindenki ellen:
Ez tetszett. Itt szuper hősökkel és gonoszokkal is harcol, de leírja annak kitalálóját eredetét stb.
Érdemes figyelmesen elolvasni, mert sok új dolgot megismerhetünk!
Budológia: Bud Filmszótára
Ez viccesnek hangzik és az is,de van benne sok érdekes gondolat, amin érdemes elgondolkodni!
Természetesen rajongóiról sem feledkezik meg: a kötet végén harminchárom kérdésükre válaszol.
Mindenre gondolt! Megéri elolvasni.
Egy fiatal rengeteget fog belőle tanulni!
Én 19 évesen olvastam el és nem bántam meg.
Nagyon sokat tanultam és azt soha nem fogom elfelejteni.

csanyijoe>!
Bud Spencer – Lorenzo de Luca: 80 év alatt a Föld körül

Aki olvasta az első részt, nagyjából tudja mire számíthat. A második könyv is ugyanabban a baráti hangvételben íródott és roppant szimpatikus, alázatos stílussal.
Míg az első könyv valamivel jobban koncentrál a filmes karrierre mint a 80 év alatt a Föld körül (bár ebben is bőven mesél róla), ebben inkább Bud Spencerről, mint magánemberről olvashatunk, aki kész megosztani talán legféltettebb titkait is, mindezt humorral, öniróniával fűszerezve.
Mindenkinek bátran ajánlom!

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Viktória_Erdei >!

Az álmok annak a könyvnek az illusztrációi, amelyet a lelked ír rólad.
ALAN DREW

15. oldal

Viktória_Erdei >!

Csak egyszer mondjátok azt a párotoknak, hogy nem áll jól neki a ruha vagy hogy ehetetlen, amit főzött – a legközelebbi alkalommal duplán, sőt háromszorosan kapjátok vissza! Ha egy nőt egyszer megsértenek, akkor minden egyes hibát, amit az ember valaha is elkövetett vele szemben, szigorú időrendben, dátummal ellátva és órára-precre pontosan vágja majd a fejedhez. És addig nem áll meg, amíg el nem jut Ádámig és Éváig, és általában olyan precizitással, ami minden krónikást megszégyenítene. A nők képesek bármilyen, évtizedes távolságban szunnyadó vétket bármikor előásni és életre kelteni. A férfi számára ez olyan, mintha életének e szakaszát nagy felbontású HD-formátumban nézné – csak éppen a gyorsított előretekerés opciója nélkül. Ehelyett könyörtelenül, lassított felvételen láthatja hibás lépésének minden milliméterét.

177. oldal

Viktória_Erdei >!

A történelem arra tanít, vagy legalább próbál megtanítani, hogy bőrszíne alapján vagy isten kegyéből egyik ember sem jobb, mint a másik.

49. oldal

Viktória_Erdei >!

Ami aztán így is történt, például amikor találkoztunk egy csinos szőke lánnyal. Először Terence-t mérte végig, majd közölte. „Kár, hogy a miami zsaruk nem mind ilyen jóképűek, mint te!”
Aztán rám pillantott, és megkérdezte: „A rendőröknek nem kell borotválkozniuk,”
„Pont ezt magyarázom minden áldott nap a kollégámnak, de hát olasz – hiába, nem fogja fel” – felelte Terence, és rám kacsintott. Jól átvert, éppúgy, mint a filmekben.

50. oldal

Viktória_Erdei >!

Azt tanácsolom, időnként kapcsoljátok ki a számítógépet, üljetek le a nagyszüleitek mellé, ha még élnek, vagy mások mellé, akik jóval idősebbek nálatok. Hívjátok fel őket legalább egyszer-egyszer és csevegjetek el velük egy kicsit – meg fogtok lepődni, mennyira hasonlít az ő régmúlt ifjúságuk a tiétekhez.

13. oldal

Viktória_Erdei >!

Egy másik alkalommal egy ifjú osztrákkal léptem fel valamilyen műsorban, aki előttem volt soron. Derékig levetkőzött, hogy megmutassa, hogy azt Herkules is megirigyelte volna! A publikum szóhoz sem jutott az ámulattól. Ekkor jöttem én, és a harci szellemtől vezérelve nekiláttam kigombolni az ingemet, hogy kövessem őt.
De hirtelen jobb ötletem támadt: „Inkább mégse!” – legyintettem, és a közönség tombolt a nevetéstől. Nem arról volt szó, hogy valami bajom lett volna a testemmel, csak nem látszottak olyan szépen az izmaim, mint annak az izompacsirtának. Nem csoda! A fiatalember Arnold Schwarzengernek hívták!

103. oldal

Viktória_Erdei >!

8. kérdés – Markus 823), Göppingen
Milyen tanácsokat adnál azoknak a fiataloknak, akik sikeres életet szeretnének? Például hogyan kell kezelni a kudarcokat? Vagy hogyan kell megbirkózni az új feladatokkal?
Ciai, Markus! Az a legfontosabb, hogy az ember higgyen önmagában, különösen azokban a pillanatokban, amikor úgy tűnik, hogy minden összeomlik körülötte. Számomra a boldog élet titka abban áll, hogy maximálisan élvezzük ki a szép pillanatokat és csökkentsük minimálisra a csalódásokat.

303. oldal

sk30 P>!

Bud Spencer vs Pókember
„Maria, hozd a rovarírtót!”

283. oldal, 10. fejezet Budológiai függelék (több Bud, mint logika)

sk30 P>!

Bud Spencer vs Predator (Ragadozó)

Csúnyább, mint én, a feje igazából úgy néz ki, mint egy rasztahajú rák. Összefut a nyál a számban, ha meglátom. Eszembe se jut, hogy megtámadjam. De ha tesztek rá egy kis szószt és két kis olajbogyóval tálaljátok…

Bud Spencer vs Alien

Egyszerű, mint az egyszeregy: mindenki marad a maga bolygóján, és akkor nincs probléma. Különben ugyanúgy vagyok vele, mint a Predatorral: savanyú uborkára emlékeztet, farokkal. Étvágygerjesztő.

284-285. oldal, 10. fejezet Budológiai függelék (több Bud, mint logika)

Blase_Toth>!

Az egyik jelenethez Terence és én kibéreltünk a helyi rendőrségtől néhány egyenruhát és járőrautót. Bekapcsolva hagytuk a rádiót, és hirtelen minden járőrkocsi sürgős figyelmeztetést kapott: „Két álrendőrt láttunk a belvárosban. Minden járőr siessen azonnal a belvárosba! Óvatosan, a két férfi fel van fegyverezve!”
Csak rólunk lehetett szó, annál is inkább, mivel az egyikről azt mondták, hogy „nagyon nagy darab” és külsejét „fenyegetőnek” írták le. Mielőtt a járőrkocsik utolértek volna, feltett kezekkel kiszálltunk, attól tartva, hogy annyira veszélyesnek vélnek minket, hogy rögvest ránk lőnek. A rendőrök viszont csak nem akartak megérkezni, úgyhogy a járókelőknek szórakoztató látványosságot nyújtottunk: két „rendőr”, amint tarkóra tett kezekkel, pisszenés nélkül áll az út közepén anélkül, hogy bárki is fegyvert fogna rájuk.
A jelenet tökéletesen illett volna egy vígjátékba, hat évvel később aztán kicsit átdolgozva fel is használtuk a Nyomás utána! (Nati con la camicia, 1983) című filmünkben.
A miami rendőrség ugyan kiadta a forgatási engedélyt, de abban nem szerepelt sem az, hogy melyik utcákban forgathatunk, sem az, hogy miről is szól a film (és mit fogunk viselni). A rendőrség engedélye körülbelül úgy hangzott: „Csináljatok, amit akartok!”.
Aztán így is történt, például amikor találkoztunk egy csinos szőke lánnyal. Először Terence-t mérte végig, majd közölte: „Kár, hogy a miami zsaruk nem mind ilyen jóképűek, mint te!” Aztán rám pillantott, és megkérdezte: „A rendőröknek nem kell borotválkozniuk?”
„Pont ezt magyarázom minden áldott nap a kollégámnak, de hát olasz – hiába, nem fogja fel” – felelte Terence, és rám kacsintott. Jól átvert, éppúgy, mint a filmekben.

50. oldal, 51. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Bob Thomas: Walt Disney
Andrej Tarkovszkij: Napló
François Truffaut: Hitchcock
Király Jenő: Karády mítosza és mágiája
Ed Catmull – Amy Wallace: Kreativitás Rt.
Shawn Levy: Paul Newman
Pentelényi László – Zentay Nóra Fanni (szerk.): JLG / JLG
Ingmar Bergman: Képek
Nico Naldini: Pasolini
Charlie Chaplin: Életem