Bucsi Mariann a sokakban mély nyomot hagyó megrázó regénye, az Ébredés után ezúttal egy más irodalmi műfajban mutatja meg magát: a hosszabb-rövidebb történetei rólunk szólnak: róla, rólam és Rólad is kedves Olvasó. Gyarló emberekről, akik az érzelmeik által vezérelve döntéseket hoznak, akaratlanul is vállalva azoknak a jó vagy éppen rossz következményeit. A novellák varázsa abban rejlik, hogy képesek kevés szóval sokat mondani. Nem kell mindig többszázoldalas regényt a kezünkbe vennünk, hogy megérintsen bennünket a drámaiság vagy éppen megsimogassa a lelkünket egy mozzanat.
Szenvedély, odaadás, megbánás és megbocsájtás, hűtlenség, hitvesi fricska vagy éppen édes bosszú lapul meg a kötet soraiban. Formabontó szerkezet, váltott szemszögek, egymásba ívelő írások jellemzik az Érintést, amelyet egy finomlelkű, jó írói vénával megáldott kortárs szerző vetett papírra.
Palotás Petra
Érintés 55 csillagozás

Ahogy a kezembe vettem ezt a csodaszép kötetet,sejtettem,hogy gyönyörű órákat fogok eltölteni vele.A kötet kívül-belül annyira csábító,hogy az általam eltervezett napi egy-két novella helyett pár nap alatt elolvastam…
Elvarázsolt,megérintett mind a 16 történet,melyekből persze születtek kedvencek is.
Az írónő jól választotta egy csokorba, az élet minden területét érintő novelláit.
Örültem,bosszankodtam,néha bizony a könnyeimet sem tudtam visszatartani,pl.a Lakodalom vagy az Érintés c.novellák végén.
Olyan történeteket olvashattam,amik a lelkemig hatottak és ahogyan azt Palotás Petra írónőnk az ajánlásában megfogalmazta, a novellák rólunk szólnak.
Köszönöm,hogy az elsők közt olvashattam,köszönöm @Bucsi_Mariann,hogy a köszönetnyilvánításban érdemesnek tartottad a nevem említését.A támogatásomra a továbbiakban is számíthatsz,a szépet, a jót mindenek felé helyezem.
„… minden napot éljünk meg a maga teljességében.”
Ezzel a kiragadott mondattal javaslom mindenki figyelmébe ezt a lélekszépítő,gyönyörű élethű kötetet.

Meglepődtem, meghatódtam, elszomorodtam, reménnyel teltem, nevettem a novellák olvasása közben. Minden mondata kincset ér, és minden címet egy apró gyöngyszem követ, amiről nem tudhatod, milyen hatással lesz a lelkedre. Mert megérint. Próbáltam kerülni ezt a szót, de nem tudok találóbbat ennél. Ami ritkán esik meg velem, és ennek pont Mariann a megmondhatója. :)

Az Érintés volt az első könyv, amit a szerzőtől olvastam. Mariann olyan finomsággal ír emberi sorsokról, problémákról, örömökről, akár egy gyönyörű csipke. Ez a csokor novella ugyanis rendkívül szerteágazó témákat taglal, és ha egy kicsit belemélyedünk akár a rövid történetekbe, akár a gondolatokba, melyeket kihoz belőlünk, rájövünk, ez az a világ, ami körülvesz minket. Nagyon élvezhető számomra, ahogy a szerző mesél. És ahogy a cím is mondja: nincs benne egyetlen olyan történet sem, amely ne érintene meg valamilyen formában. Csodálatra méltó alkotás. ♥

Biztos vagyok benne, hogy ez a kötet nem véletlenül kapta az Érintés címet. Mert @Bucsi_Mariann novelláit olvasni olyan, akár az érintés, melynek nagyon sok formája van. Némelyik a kíméletlen valóságot vágja az arcunkba, olyan mély és tűpontos tartalomközléssel, hogy lehetetlen elmenni mellette. Újra és újra lejátszod magadban a történetet, és keresed a saját megoldásod. Mások a lelkedig hatolnak, képesek könnyeket csalni a szemedbe, megérintenek és az átadott érzések beléd égnek. Vannak történetek, melyekben megmutatkozik az a tanulhatatlan, zsigerből jövő humor, amitől a második sorban már folynak a könnyeid. Ilyen színes ez a kötet…
Minden novella képkockákként pereg a szemed előtt, és a tökéletes szerkesztésnek köszönhetően a döbbenetet váltja a lélek simogatása majd a rekeszizmokat nem kímélő kacagás. Mariann képes arra, hogy érzelmeket váltson ki, s ezzel a gyűjteménnyel bebizonyítja, meg tud érinteni. Csak hagyni kell, hogy megtegye!

Ez a kötet kívül-belül gyönyörű. A cím nagyon találó, mindegyik történetnek megvan a maga varázsa, mindegyik novella megérintett valamilyen formában. Volt, hogy elgondolkodtam, együttéreztem, szomorkodtam, meghatódtam, nevettem. A novellák stílusukat tekintve igen különbözőek, egy-eg élethelyzetet ragadnak meg. Szívből ajálom a kötetet mindenkinek.

Csodás borító, csodás történeteket tartalmaz. Mindegyik novella megérintett, mindegyiknek megvan a maga különlegessége, mondanivalója. Megérinti a lelkeket és szíveket, hol sírásra késztet, hol megnevettet. Szenvedély, odaadás, megbocsájtás, humor, bánat, érzelmek kavalkádja, amit a könyvtől kaptam. A lelkemig hatoltak, szívbemarkolóan gyönyörűek. Köszönöm az élményt.

Ritkán olvasok novellákat, az okát magam sem tudom. Holott nagyon is becsülöm a novellistákat, mert bizony nem könnyű megírni egy rövid történetet úgy, hogy az egy átlátható, minden lényeget elmondó, kerek egész legyen. Amikor megláttam Mariann legújabb könyvét, azonnal tudtam, hogy ez kell nekem! Egy gyönyörűszép köntösbe bújtatott csoda. Lélekesszencia, feltöltődés, kikapcsolódás, jókedv és szeretet ez a könyv. Akár egy egyedi gyöngysor, melynek minden szeme egy-egy kivételes darabból áll. Kedves Mariann! Köszönöm, hogy megírtad nekünk ezeket a szépségeket. Élmény volt veled és a szereplőiddel kalandozni.

Olvasni jó! Rohanó világunkban jó belefelejtkezni egy-egy novellába, melyek szereplői akár mi is lehetnénk! Vagy lehetnének rokonaink, barátaink, ismerőseink. Élhetünk bárhol a világban: Magyarországon, külföldön, teljesen mindegy! Emberek vagyunk jó és rossz tulajdonságokkal, időnként hibázhatunk… A gyermekkorunk, felnőttkorunk, időskorunk ezernyi nehézséggel lehet terhelt, de lehet szép és lehet jó, lehet békés, ha mi is úgy akarjuk, ha mások is úgy akarják. Nemcsak egyedülállóként, hanem párkapcsolatban is lehetünk magányosak. Épp ezért számtalan döntést kell meghoznunk életünk folyamán, számtalan előre látott és számtalan kiszámíthatatlan élettörténés ér és érhet minket születésünktől halálunkig.
Bucsi Mariann írónő tizenhat novellát tartalmazó kötete sok-sok élethelyzetet körüljár, bemutat emberi sorsokat, életutakat, hol elgondolkodtat, hol elszomorít, hol megnevettet, hol megríkat. A novellák között számos kedvencet találtam: Kormos, a Pillangó, az Ezeregyszázhuszonkét nap, a Négy kék szempár…
A kötet gyönyörű kívül-belül! Mindenhol érzem rajta az írónő maximalizmusát, precizítását, kedvességét, szeretetét, sok-sok ember általa összehangolt munkáját. Szerettem és szeretem az Ébredés regényét, és most az Érintés novelláskötetét!
Sokszor apróságokon múlik az élet, olyan apróságon, mint egy leheletnyien finom óvatos érintésen, vagy egy későn meghozott döntésen, mely nemcsak a víz felszínét éri el, hanem felkavar mindent.
Az érintés minden életkorban fontos! Szavak helyett is kommunikálhatunk, biztonságot, bíztatást adhatunk. Bucsi Mariann Érintés kötetének épp ezért is van hatalmas jelentősége, mert novellái ezer arcával emberi jellemeken keresztül megmutatja nekünk, hogy mennyire fontosak az emberi kapcsolatok őszinte mivoltukban, mennyire fontos a szeretet szavak nélküli és kommunikatív formában. Az érintésnek hatalmas jelentősége van magzati létünktől halálunkig bezárólag. Biztonságot, figyelmet, szeretet ad. A kötet tanít minket az előítéletek nélküli ítélkézésre is, és arra, hogy próbáljuk meg megérteni a másik ember élethelyzetét.
Köszönöm szépen Mariann a történeteket, visszatérek még hozzájuk!

Mennyi mindent adhat az embernek egyetlen könyv. Ebben a könyvben sok történetet olvashatunk,nem 300 oldalon át csak egyet.
Hihetetlen mennyi mondanivaló belefér egy pár oldalas történetbe.
Volt amelyiken könnyek égették a szemem,és volt amelyiken hangosan nevettem. Az egyik kedvenc részem a Főzőcske volt,amin már annyira nevettem,hogy folytak a könnyeim. A másik kedvencem pedig a Kormos fejezet volt,amig teljesen elszomorított. Szegény néni egyedül,hiába nevelte fel a gyerekeit,hiába vannak unokái senki nem nyitja rá az ajtót. Hatalmas család mellett magányosan él. Senki nem foglalkozik szegény hölgyel,és ez nem csak vele van így,hanem rengeteg idős emberrel.
Sok történet és sok ember. Mindenki más és más,de minden történet az ember lelkéig hatol.
Ismét egy csodát kaptunk az írónőtől.

Megérint, elvarázsol, megríkat.
Az irónő mesterien játszik a szavakkal, és ezáltal teljesen beborítja az érzékeinket ez a kötet. A sok hosszabb-rövidebb novella az élet értéke, a családi összetartás, egymás megsegítésének ékes példáját tárja elénk, olvasók elé.
Ezek által bepillantást kaphatunk egy másik élet történéseibe és megtapasztalhatjuk, hogy mindig van kiút„ és ha nagyon akarjuk, akkor meg is találjuk.
Jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki szereti a novellákat és kedveli Bucsi Mariann egyedi, összetéveszthetetlen stílusát.
Nem fog csalódni!

…a legnehezebb helyzetekben is – annak ellenére, hogy fáj a lelkünk, vagy nem értünk egyet a másikkal – foghatjuk egymás kezét. Amikor dühösek vagyunk, akkor ökölbe szorul a kezünk. Ökölbe szorított kézzel nem tudjuk fogni sem egymás kezét, sem azét, aki segítő jobbot nyújt nekünk, de még imádkozni sem tudunk.
325

A hazugságnak és az ebből eredő titkolózásnak pedig megvan az a természete, hogy az idő előrehaladtával egyre kevésbé szeretnénk, hogy felszínre kerüljön. Emiatt persze egyre nagyobbra nő. Mert az egyik kis hazugság, hozza magával a másikat. Az egyik titok következménye a másik titok.
322. oldal . Négy kék szempár

Az emberek alapvetően persze nem változnak, de azért mégis más-más utat járnak be az életük során. Egyes célok fontosabbak lesznek, mint mások, és új célokat tűznek ki. Van, aki még többet tanul, diplomát szerez, vagy ledoktorál, a másik pedig megelégszik azzal, hogy mondjuk szakács egy szociális otthonban, és ő abban szeretne kiteljesedni, hogy négy gyereke van, és hétvégenként meccsre jár velük, meg kirándulni. Megint mások arra fordítják a figyelmüket, hogy mindenből egyre jobb, értékesebb dolgokat birtokoljanak, a párjuk meg esetleg spirituális irányban fejlődik tovább. Aztán évekkel később ott ülnek egymással szemben az asztalnál, egyikük az meisseni porceláncsészéből issza a reggeli kávét, listát ír az aznapi fontos teendőkről, míg a másik gyógyteát szürcsöl egy garázsvásárban vett bögréből a reggeli jóga után. Egyik sem jó vagy rossz, egyszerűen csak más. Más-más módon próbálják beteljesíteni azt az egyetemes vágyat, hogy boldogok legyenek.

– Hát jó! – egyezik bele nagy sóhajjal. – Akkor írjuk a golyópályát, meg… – láthatóan hosszan elgondolkodik, úgyhogy türelmesen várok a tollal a kezemben. – Tudod, mit apa? Kérjünk neked egy feleséget. Mert a lányoknak persze jobb egyedülállónak lenni, de a fiúk után kell valaki, aki takarít.
113. oldal - Ezeregyszázhuszonkét nap

.-Figyi, minden étteremben elköltött étkezésünknek az lett a vége, hogy panaszkönyvet kért. […] Olyan bejegyzések fűződnek a nevéhez, mint:[…] „Ez a legerkölcstelenebb hely, ahol életemben megfordultam! A pultnál olyan kifejezések repkednek, mint sex on the beach és orgazmus! Kérem a pincér száját szappannal kimosni, és eltiltani a beszédtől!”