Minden ​csúf és csodálatos dolog 486 csillagozás

Bryn Greenwood: Minden csúf és csodálatos dolog

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Wavy ötéves korára már nagyon sok traumát szenvedett el. Nem hajlandó sem beszélni, sem mások előtt enni, mert kábítószerfüggő anyja mocskosnak tartja, ami a szájába kerül. Apja, a drogdíler Liam nem sokat törődik a családjával. Wavy egymaga küszködik, hogy iskolába tudjon járni és ellássa a kisöccsét, Donalt. Csak Kellen, Liam egyik embere mutat együttérzést és törődést Wavy irányában. A szeretetre éhes kislány és a sérült férfi egymásba szeretnek, és Wavy mindössze tizenhárom éves, amikor szexuális kapcsolatot kezdenek. Nagynénje pedofilnak bélyegzi Kellent, és kitartóan küzd, hogy elválassza őket egymástól. Wavy időközben felnő, és hihetetlen szívóssággal, minden akadályt legyőzve dolgozik azon, hogy ismét összekerülhessen a férfival.

Eredeti megjelenés éve: 2016

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Rázós könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
488 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634574859 · Fordította: Tóth Enikő Mária

Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Jesse Joe Kellen Jr. · Wavonna "Wavy" Quinn · Renee


Kedvencelte 90

Most olvassa 20

Várólistára tette 314

Kívánságlistára tette 227

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

DarknessAngel>!
Bryn Greenwood: Minden csúf és csodálatos dolog

Nem semmi egy könyv, az biztos! Sokkal több van benne, mint hogy elsőre elítélje az ember. Sokszor nehéz szívvel olvastam a könyvet, főleg Wavy élete miatt, hogy micsoda embertelen szülőkkel áldotta meg a sors. Ha itt valaki elítélendő, az egyáltalán nem Kellen, hanem Liam és Val. Egy életre megnyomorították a gyereküket, amit csak hosszú idő elteltével lesz képes leküzdeni. Nagyon sokszor összefacsarodott Wavy-ért és Donal-ért a szívem.
Azt hittem a történet sokkal megbotránkoztatóbb lesz. Felkészültem, hogy lehet esetleg egyáltalán nem is fog tetszeni, de nem így lett. Nagyon érdekes könyv, engem teljesen a markában tartott, elejétől a végéig. Személy szerint én nem sütném rá se a pedofil, se a romantikus jelzőt. Ez inkább olyan „amit az élet adott, abból kihoztuk a legtöbbet és legjobbat” szituáció számomra.
Voltak részek, amikor kicsit kényelmetlenül éreztem magam, de volt amikor megnevettetett, vagy épp aranyosnak tartottam a történteket. Legtöbbször inkább csak nagyon elszomorított. Nem is igazán tudtam elképzelni, mi lesz a vége, de kellemesen meglepett.
Érdemes nyitottan és megértően állni a könyvhöz, akkor szerintem tetszeni fog. :)

15 hozzászólás
Naiva P>!
Bryn Greenwood: Minden csúf és csodálatos dolog

Nem könnyű egy ilyen témájú könyv után megfogalmazni a gondolataimat. Ami, biztos, hogy az ilyen könyveket soha nem felejti el az ember. Persze nem árt, ha egy kicsit nyitott olvasói kezekbe kerül egy ilyen könyv, mint ez is. Akkor talán azok számára is kiderül és muszáj előre leszögezni, hogy ez nem volt egy klasszikus értelemben „pedofil történet”, ahogy Kellen sem volt pedofil. Hiszen nem manipulálta a kiskorú lányt és nem is erőszakolta rá magát, de értem én a „rázós címkét”.
spoiler
A történetet inkább valósnak éreztem, akár csak a szereplőket.
A sztori egy fiatal kislányról szól, akinek az élettörténetét egészen a 70’s évek végétől, egészen 1990-ig követhetünk, több (igazából rengeteg) szereplő szemszögén keresztül. A történet valahol az Államokban egy isten háta mögötti helyen játszódik egy háznak tűnő gazdaságban, ahol Wawy apja a metlabor góréja és borzalmas körülmények között kell élnie egy kislánynak, szülői szeretet nélkül. Viszont annál több borzalmas dologgal. Már a kora-gyermekkorában olyan traumákat kellett elszenvednie, amik lehetetlenné tették, hogy egyáltalán legyen egy gyereknek gyerekkora. Kellen volt az egyetlen ember, aki törődött vele és az öccse, Donal.
A romantikus címkét kivenném, mint a huzat. Nem volt ebben semmi romantikus.

4 hozzászólás
Tóth_Orsolya_3 P>!
Bryn Greenwood: Minden csúf és csodálatos dolog

Ahogy telnek az évek, egyre inkább szembesülök azzal a ténnyel, illetve jövök rá, hogy nem mondhatok véleményt arról, hogyan is viselkednék és mit tennék más helyében. Nem tehetem, mert nem velem történt, nem velem történik az a bizonyos dolog. És jogom sincs hozzá, hogy bárki felett ítélkezzek.
Ez a történet ismét bebizonyította számomra, hogy nem minden fekete vagy fehér.
Minden csúf és csodálatos sorával mélyen megérintett ez a könyv. Az eddig olvasott könyveim közül az egyik legemlékezetesebb lett, és felkerült arra a bizonyos „legleg” listámra is.

4 hozzászólás
KönyvMoly_1989>!
Bryn Greenwood: Minden csúf és csodálatos dolog

Végre egy egyedi könyv!
Provokatív, elgondolkodtató, érzelmes!
Erőteljesen morális kérdéseket boncolgató, fájdalmasan nyers, mégis szép történet. Teljesen szembemegy az elveinkkel, mégis úgy véljük, hogy ez a „csúf” szerelem a legcsodálatosabb, amiről az elmúlt időben olvastunk.
Tabutéma szinte minden fejezetben, néhol gyomorforgató részletekkel, a szülői hanyagság, alkohol és drogfüggőség, szex, sok szereplő szemszögéből felvázolva.
Az írónő bravúros megfogalmazásában én is elfogadtam az elfogadhatatlant.
Gratulálok, még több ilyen könyvet, ami mer MÁS lenni.

Málnika>!
Bryn Greenwood: Minden csúf és csodálatos dolog

”Szólhattam volna neki, hogy nincs értelme a halálba rohanni. Úgyis idejében rád fog találni, de azelőtt vannak olyan örömök, amelyektől nem érzed annyira, hogy fáj a szíved.”

Egy igazán különleges könyv, amelyben, ahogy a címe is ígéri, egyszerre keveredik a csúf és a csodálatos. Egyediségét nemcsak a tabukat erősen feszegető cselekmény adja, hanem az is, hogy a történetet számtalan nézőpontból ismerhetjük meg. Valószínűleg ez is közrejátszik abban, hogy a regényt elolvasva sincs egy nagy igazság, egy álláspont, amit jó szívvel képviselhetünk. Olyannyira, hogy nálam még a pedofília jelenléte is mindvégig megkérdőjelezhető maradt. Hiszen Wavy és Kellen kapcsolata valójában két szeretetre éhes lélek találkozása, akik mélyen hordozzák begyógyíthatatlan sebeiket, ám a lány kétségtelenül kiskorú. A főhős, Wavy ereje és kitartása mindenesetre egyértelműen elismerésre méltó, hogy egy olyan gyermek, akinek ennyire nem volt biztonságos gyerekkora, sőt otthon sem beszélnie, sem ételt a szájába vennie nem volt szabad, így képes túlélni, és az érdekeit képviselni. A realista próza egy elzüllött társadalmi réteg mellett a szeretet és az emberi kapcsolatok kevésbé ismert árnyalatait mutatja be, egészen kivételes módon késztetve gondolkodásra és empátiára.

Törpillaa P>!
Bryn Greenwood: Minden csúf és csodálatos dolog

Nekem nagyon tetszett, már az elejétől fogva megfogott a könyv borítója, és Wavy és Kellen története. Már nagyon kíváncsi voltam rá, és cseppet sem csalódtam benne. Lenyűgöző, és egyedi történt, nem az a szokásos romantikus sztori, nem is olyan nyáladzós, nyáltól csöpögős sztori. Különleges, érzelmes. Külön tetszett, hogy több szálon fut, és más szemszögéből is, elmeséli Wavy és Kellen történetét, ez teszi olyan egyedivé. Nagyon megszerettem őket, Wavy, Kellen, Donal, és Amy, meg Renee karaktere nekem nagyon tetszett. De különösen gyűlöltem azokat akiknek szülőkként kellett volna viselkedniük, és nem úgy ahogy tették. Val és Liam karaktere nagyon bosszantott, és néha Brenda is, spoiler Őt megtudtam érteni, hogy miért teszi, de Valt és Liamet nem, még Seant sem. De legalább voltak olyan részei is a történetnek, ami humoros volt. Jót szórakoztam azokon a jeleneteken és párbeszédeken. :-) Úgyhogy én mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a könyvet, nekem tetszett, és az írónő stílusa is bejött. Biztos újraolvasós lesz még a számomra. :-)

Szilvi00 P>!
Bryn Greenwood: Minden csúf és csodálatos dolog

Húztam-halogattam, nehezen kezdtem neki az olvasásnak. Véleményt fogalmazni még annál is nehezebb! Rengeteg érzelmet kiváltott belőlem Wavy és Kellen története, legtöbbször dühös, szomorú, vagy felháborodott voltam. Viszont egyszer sem Kellen iránt éreztem ellenszenvet és nem őt kiáltottam ki bűnösnek!
Wavy határozottan zavarodott kislány volt, borzalmas életkörülmények között nevelkedett, a szülei egy kalap sz*rt sem értek. Szegényke a biztonságot és a szeretetet hírből sem ismerte. Én örültem, hogy talált valakit, akitől mindezt megkapta. Bármennyire furcsa párt is alkottak. Wavy még Kellen izzadságszagát is szerette, hiányolta. Hát mi ez, ha nem szerelem? :D Érdekes volt látni, hogy ki-ki milyennek láttam kívülről a kapcsolatukat, de a sok szemszög miatt, nem tudtam igazán közel kerülni sem a lányhoz, sem a férfihoz.
Sokszor nagyon nyers és lehangoló volt a könyv stílusa. Szerintem nem árt néha feszegetni a határokat. Nem tudom azt mondani rá, hogy szerettem, inkább úgy fogalmaznék, hogy az elevenembe vágott és kár lett volna kihagyni!

2 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Bryn Greenwood: Minden csúf és csodálatos dolog

Kicsit másra számítittam, de elég sokkoló volt a történet. Ilyen anyát, mint ez a Val az ellenségemnek sem kívánnék. Szerencsétlen kislánynak már öt évesen mindenféle próblémái voltak érintéssel meg evéssel kapcsolatban. Nem csodálom, hogy odavolt Kellanért, mert huszonéves létére többet törődött vele, mint a szülei. A fiúnak kellett volna, hogy több esze legyen és ellenálljon egy 13 éves kislány csábításának. Egy bizonyos pontos azt gondoltam, hogy ebből már hepiend nem lesz, de Wawy nagyon kitartó volt. Nem csodálom, hogy az egész sztori a nyolcvanas évekbe lett helyezve, a mobiltelefonok és műholdak korában egész más lett volna a történet.

Camilo>!
Bryn Greenwood: Minden csúf és csodálatos dolog

„Szerettem új dolgokat tanulni. Hogy működnek együtt a számok, és megmagyarázzák a csillagok járását. Hogyan épül fel a világ a molekulákból. Minden csúf és csodálatos dolgot, amit az emberek műveltek az utóbbi kétezer évben.”

Elolvasva a könyvet, nem tűnik olyan megbotránkoztatónak a történet, ahogyan az ember a fülszövegből kisilabizálja elsőre. Legalább is, számomra nem volt az. Az elejétől kezdve csak úgy faltam az oldalakat. Ez tényleg egy rázós könyv, ami után elgondolkozol és feldolgozod az olvasottakat. Egy igazi rázós történet és tele van rizikós helyzetekkel.
Wavy borzalmas körülmények között élt, így nem is igazán lehet őt okolni a furcsa viselkedéséért és az apakomplexusáért. Kellen először pótapaként tölti be az ő életét és az öccséét is, csak később változik meg a kapcsolatuk.
Nem is értem a pedofília címkét a könyvön, hiszen Kellen egyáltalán nem az. Csak rossz időben és életkorban kezdtek neki a romantikus kapcsolatuknak. Kissé megijesztett Wavy ragaszkodása Kellenhez, de ez teljesen érthető, miért volt. A szülei nem is foglalkoztak vele és érzelmileg bántották is.
Ami hihetetlenül tetszett a könyvben, hogy sok szemszögből íródott. Így mindeninek láthattam a reakcióját, hogyan is vélekednek Kellen és Wavy kapcsolatáról.
Összességében tetszett a könyv, mert egyedi és ad egy perspektívát az élet ezen oldalából is. Ritka olyan könyvet találni, ami tabu témát dolgoz fel. Így leginkább azt ajánlanám annak, aki tervezi olvasni a könyvet, hogy legyen nyitott a különc történetekre és ne ítélkezzen a borító alapján ( ami mellesleg nagyon szép ).

Virág_Blogger>!
Bryn Greenwood: Minden csúf és csodálatos dolog

„Szerettem új dolgokat tanulni. Hogy működnek együtt a számok, és megmagyarázzák a csillagok járását. Hogyan épül fel a világ a molekulákból. Minden csúf és csodálatos dolgot, amit az emberek műveltek az utóbbi kétezer évben.”

Kéne egy új elnevezés arra az érzésre, mikor elmeredsz olvasás közben, s a gondolataidba merülve próbálsz egyről a kettőre jutni abban a vitában, amit a józaneszed és a szíved vív, miközben az agyad egy eldugott, hátsó részében tudod, hogy nem létezik jó megoldás. Ahogy persze azt is tudod, hogy pillanatokon belül sírni is fogsz már megint – s ez már inkább a Minden csúf és csodálatos dologgal kapcsolatos vallomásom, nem csupán általános tapasztalat. Ha képes könyv bántani, akkor Bryn Greenwood regénye aztán alaposan ellátta a bajom. Hosszú időre elegendő gondolkodnivalóval látott el, teljesen leterhelte a bennem élő jövőbeni pszichológust, és okozott néhány éjszaka közepi sírógörcsöt. Ez egy ilyen történet. Nem kímél, nem kegyelmez, nem álltat azzal, hogy az élet egy meseszép marcipános bonbon fehércsokicsíkokkal a tetején. Inkább olyan, mint a fekete csoki, vagy a savanyú citromos cukorka: eszed, de azért minden percben belerázkódsz.

Teljes értékelésem a könyvről a blogomon olvasható: http://neverletmegobyviranna.blogspot.com/2019/04/bryn-…


Népszerű idézetek

Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog>!

– Beleszerettem, amikor először megláttam, és most is szeretem.
– Szerelem első látásra, mi? – horkant fel Beth. – Hány éves is volt?
– Nyolc.

Kapcsolódó szócikkek: Jesse Joe Kellen Jr. · Wavonna "Wavy" Quinn
13 hozzászólás
aled P>!

Halottnak lenni jobb volt, mint amikor a szívem fájt. Volt,hogy azt gondoltam, kiégeti a bordáimat alvás közben, és ott fog parázslani az ágyban, míg végül az egész ház lángra kap tőle.

Kapcsolódó szócikkek: Wavonna "Wavy" Quinn
aled P>!

…úgy éreztem, halott vagyok.
Reggelenként meglepetten ébredtem arra,hogy még mindig dobog a szívem.

Kapcsolódó szócikkek: Wavonna "Wavy" Quinn
2 hozzászólás
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog>!

Általában szerettem a gimit. Szerettem új dolgokat tanulni. Hogy működnek együtt a számok, és megmagyarázzák a csillagok járását. Hogyan épül fel a világ a molekulákból.
Minden csúf és csodálatos dolgot, amit az emberek műveltek az utóbbi kétezer évben.

Kapcsolódó szócikkek: Wavonna "Wavy" Quinn
shadowhunter1975 P>!

Így voltunk Kellennel. Éjjel arra gondoltam, hogy ott van a cellájában, a kocsim távolságmérője szerint kétszázharminchét mérföldnyire tőlem. Az ágyamból nézve olyan volt, mint egy távoli csillagkép.
De az Alpha Centauriról nézve ikercsillagok voltunk, közvetlenül egymás mellett.

384. oldal, Ötödik rész - Wavy (Könyvmolyképző, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Jesse Joe Kellen Jr. · Wavonna "Wavy" Quinn
Ninácska P>!

Néha bólintani kell, még akkor is, ha nem értesz egyet.

352. oldal

Törpillaa P>!

Éppen ez a baj a karácsonyi történettel: a legtöbb szerepre fiúk kellenek. Egy lány van benne, de ő is csak azért, mert a férfiak nem tudnak szülni.

111. oldal

SzRéka P>!

Megnézheted az értelmező kéziszótárban, mit jelent az, hogy zokog, de nem tudod, milyen, amíg olyan valakit nem hallasz zokogni, akinek összetörték a szívét.

klaudia_kozak P>!

Akkor szerettem meg őt. Éppen akkor, amikor elhagyni készültem.

32. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Brittainy C. Cherry: Tűzeső
Colleen Hoover: Too Late – Túl késő
L. J. Shen: A csóktolvaj
E. K. Blair: Bang
Sherry Gammon: Hihetetlen
Ruby Saw: A rezervátum titka
Karen Rose: Közelebb, mint hinnéd
Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságok
Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek