A ​küldetés 10 csillagozás

Bryan McLeod: A küldetés

Az ifjú ember általában a kalandra vágyik, a jövőt kutatja, a fantasztikus izgatja, de az EMBER – legyen az ifjú, s öreg – a lelke mélyén mind boldogságra törekszik. Ebben a kisregényben szereplő fiatalok a távoli fantasztikus jövőben, sok-sok kaland közepette tanulják meg, hogy egymásért élni nem más, mint a boldogság.

>!
Oskar, Szombathely
126 oldal · ISBN: 9638122064

Enciklopédia 1


Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
csartak MP
Bryan McLeod: A küldetés

Összeomlana a világról alkotott képem, ha kiderülne, hogy ezt nem egy tinédzser írta, hanem mondjuk egy ötvenéves fizikaprofesszor. Végtelenül naiv, logikátlan történetecske, amit csak az írójának a túlzott lelkesedése engedhette meg hogy kikerüljön a fiókjából… jobb lett volna ha ott is marad, aztán ha húsz év múlva előveszi, akkor jót nevet rajta, hogy ilyet írt… az viszont aki arra vetemedik, hogy elolvassa, sajnos nem tud nevetni. Karakter nélküli szereplők, életidegen helyzetek, és akkor jó legyen sci-fi, mert űrhajózunk, bolygóra szállunk, de emögött már tényleg nincsen semmi. Jellege arra emlékeztet, mint amikor gyerekkoromban a tesómmal űrbázisost játszottunk. De még abban is több fantázia volt.
(De kiképeznek űrhajósnak az űrsuliban pár tinédzsert, utána meg nem biztos hogy lesz munkájuk? Hát mindenki hülye ott azon az űrbázison, hogy pénzt és energiát feccölnek abba, ami nem biztos?)
Másfél csillagot azért kap, mert egy fokkal jobb, mint a Pszichovízió.
Ebben a kisregényben szereplő fiatalok a távoli fantasztikus jövőben, sok-sok kaland közepette tanulják meg, hogy egymásért élni nem más, mint a boldogság. Tessék??
Jól van gyerekek, felkapcsoljuk a villanyt, vége az előadásnak, lehet hazamenni.

12 hozzászólás
>!
szangi P
Bryan McLeod: A küldetés

Határozottan ZS kategóriás. (Csak mert nincs több betű az abc-ben.) Olvasás után úgy éreztem, mintha két órán keresztül a Bebe tv-t néztem volna pislogás nélkül.
Ami értékelhető a könyvben:
Rövid. (viszont így nehézkesen használható ajtótámasznak vagy önvédelmi fegyvernek.)
Ami nem jó:
Tőmondatok. Egy müzlisdobozon több összetett mondat található, mint ebben a könyvben összesen.
Szereplők. Nemhogy személyiségük, még vezetéknevük sem volt szerencsétleneknek.
Még mindig a szereplők. Soha semmiben nem voltak biztosak: „Ha a számítások nem csalnak, talán igen.” "Azt hiszem, a munkaidőtöknek vége."
Meg még a szereplők: Bárki, bárhol, bármi egyértelműt mondott, lereagálták „Mintha mi nem tudnánk” "De okos vagy" „A nénikéd” majd „Ne legyél dilis” "Eszed tokja". 10 percig gondolkodtam, hogy mihez hasonlíthatnám a párbeszédek színvonalát, de semmit nem akarok megsérteni, merthogy színvonal, az nincsen.
Képzettársítások: „Szabad, de egy kicsit szomorú érzés így egyedül lenni. Mint ahogyan a madár szárnyal az égen. A madárról jutott eszébe egy keserű emléke.” Micsoda csavar…
A „poénok”: „-Akkor hát induljunk, válogatott kálózlegények! -Az öreganyád a válogatott kalózlegény. -Nem hiszem. Ő már nyugdíjas.” És ez: http://moly.hu/idezetek/382516 És ez: http://moly.hu/idezetek/382514
Cikkcakkoznak. Űrhajóval. Megpróbáltam elképzelni ezt a szituációt, valami olyasmi lehet, mint mikor az elefánt lopakodik.
Energia-megmaradás törvényének semmibevétele. Mintát vesznek 300 méter mélyről, majd ledobnak 20000 °C-t. Kevésnek bizonyul. Utánadobnak 10000°C-t. Mert az úgy 30000 °C!!!
https://imgflip.com/readImage…
– A halálos veszélynek EZ a körbeírása: „Néhány pillanatig zuhantak, majd padlóra csapódtak. Kissé elkábult az eséstől, de még mindig tartotta Jane-t. Óralámpájának fényében nézte a lány arcát. Mintha aludt volna, csak sápadt volt. Szeretettel gondolt rá.”
– Veszélyes szituáció után EZ a kérdés: „Na, milyen volt?” Csak hogy ellőhesse EZT a poént: „Emlékeztet arra, amikor egyszer te vezettél.”
– A szellőzőrendszer. El akarsz jutni valahova? Szellőzőcsatorna! Függőleges? Nem számít! Teljesen más objektum a cél? Tök mindegy! Hogyan? Nem derül ki!
Logika. Nincsen.
Történet. Nagyon kerestem, nem találtam.
– AZ. EGÉSZ. ÉRTELMETLEN.
http://www.badgirlzwrite.com/wp-content/uploads/2014/02…

3 hozzászólás
>!
Ross P
Bryan McLeod: A küldetés

A szombathelyi OSKAR kiadó kínálatából:
77 régi magyar nóta
Az írástanulást előkészítő kifestőkönyv
Magyar Katonadalok
Földrajzi felkészítő feladatgyűjtemény I-II-III.
Meg EZ.
Egyszóval lerázhatatlan az érzés, hogy a kiadóvezető haverja, ivócimborája, fia-lánya, kutyája-macskája írt egy zseniális sci-fit, aztán a következő párbeszéd bontakozott ki:
– Neked van egy kiadód, ugye?
– Ja.
– Na, hát Nekem meg van egy könyvem.
– Megoldjuk okosba'.
És lőn csoda.

Maga a könyv ahhoz is vacak, hogy úgy igazán alaposan széttépjem. Ha valami madseni hazugsággyár állna mögötte, örömmel ugrándoznék széttépett hulláján, de így, mondhatni, jóformán ártalmatlan. Méltán elfeledték. Maradjon is így.

Húsz oldal után rájöttem, hogy ezt nagy valószínűséggel magyar írta.
Ötven oldal után rájöttem, hogy ezt nagy valószínűséggel egy magyar tinédzser írta.
Nyolcvan oldal után rájöttem, hogy ezt nagy valószínűséggel egy magyar tinédzser orángután írta.
Száz oldal után rájöttem, hogy ezt nagy valószínűséggel egy magyar tinédzser orángután írta, aki véletlenül ráült az írógépre, a gondozó meg kihúzta a papírt, és elvitte kiadatni.
Százhuszonöt oldal után agyérgörccsel befeküdtem a kórházba.

Ha szeretitek az igazán igényes, örökbecsű szájenszfiksön műalkotékokat, ahol Airbus, Boeing és Ford típusú űrhajók cikkcakkoznak a világűrben, amelyeket kifinomult humorérzékkel megáldott, ám meghatározhatatlan életkorú tinédzserhorda vezet az űr száz veszélyt rejtő mélységein át, ajánlom szeretettel.

3 hozzászólás
>!
Bubuckaja P
Bryan McLeod: A küldetés

Nos, hamarabb olvastam, mint @Ross. Mindig a metrón munkába menet vagy jövet. Tudományos-fantasztikus kisregény. Valahogy nem is figyeltem rá. Persze, nem tetszett, hogy nem ad semmiféle magyarázatot semmire, valahogy nem tetszett, hogy kb. évszázadunk végén játszódik és a technikai fejlettség még azt sem közelítette meg, ami már most van, szóval nincs fantáziája a szerzőnek.
Következő párbeszéd köztem és Ross között:
– Milyen A küldetés? – kérdezi uram.
– Jó, szerintem négy csillag. Engem szórakoztat, ennél kell több egy sci-finél?
Később, mikor már olvasta (szerintem én kétszer olvastam a regényt, mert felolvasta Ross az egészet újra), felolvas részeket.
– Szerinted ez négy csillag? BUBI!!! – kiabál velem uram.
– Így, hogy már olvasod, látom a hibákat. De akkor engem szórakoztatott, persze tudom, hogy nem a legigényesebb, de akkor is. – Bubi próbálja menteni kritikai gondolkodásának darabjait.
– Milyen sci-fiket olvastál te eddig, hogy szerinted ez a sz… jó?
– Néhány Galaktikát. – hüppögöm.
– Ja, így mindjárt más. – mondá uram.
Szóval két csillag.

2 hozzászólás
>!
petamas P
Bryan McLeod: A küldetés

Miért talált meg engem idén ennyi rossz könyv? Jó, a Jedivel és a PV-vel házhoz mentem a pofonért, de a dedós-Drakulába és ebbe a remekműbe teljesen véletlenül szaladtam bele.

A szerző fogalmazástechnikailag egy tizenkét éves szintjén áll, a történetvezetésben lejjebb. A szöveg tele van humorosnak szánt megjegyzésekkel, kár, hogy egyszer sem mosolyodtam el rajtuk.

A kedvenc jelenetem egyértelműen az, amikor a főszereplők eldöntik, hogy nevezzék el a hajójukat: http://moly.hu/idezetek/422198. Különösen szórakoztató, hogy 7 oldallal korábban már hivatkozik a hajó nevére, mikor épp a keresztelőre mennek a szereplők: http://moly.hu/idezetek/422199

Ne olvassátok el. Borzasztó, de még csak nem is olyan művészien, mint az értékelés elején emlegetett alkotások, hanem simán csak rossz.

7 hozzászólás
>!
AeS P
Bryan McLeod: A küldetés

„Lány létére Rebecca Bird volt a kapitány.” – egyebet nem tudok mondani, kérem, kapcsolja ki.

>!
Röfipingvin MP
Bryan McLeod: A küldetés

Attól, mert láttam és szeretem az Alient – ld. a neveket, pl Dallas, Lambert –, olvastam a Végjátékot – ld. a korokat –, láttam és szeretem a Star Warst még nem állok neki sci-fit írni. Mert sajna az nem így megy…
Az a baj, hogy a vége felé már röhögni sem tudtam kínomban.

2 hozzászólás
>!
Zakkant_Tudós
Bryan McLeod: A küldetés

Nekem ez a kisregény nem tűnt annyira katasztrofálisan rossznak, mint amennyire a korábbi olvasók értékeléseiből tűnhet. Valóban nem egy irodalmi csúcsteljesítmény, de azért a közepes szintet szerintem megüti. Mondjuk az tény, hogy a szereplők és az űrhajók elnevezését illetően nem volt túlságosan fantáziadús a szerző. Nekem egyáltalán nem volt olyan érzésem, hogy egy kamasz írta, valószínűbbnek tartom, hogy egy science fiction-rajongó munkanélküli mérnök (vagy hasonló szakmájú illető) döntött úgy, hogy ráérő idejében írói szárnypróbálgatásba kezd. Talán nem ártott volna még csiszolgatni a történetet, agyalni rajt valamicskét, esetleg bevonni egy társszerzőt, aki kibővíti, akkor jobb is lehetett volna ez az egész.

>!
Eynregiujkonyvek I
Bryan McLeod: A küldetés

Abszolút nem értek egyet azokkal, akik leszólták ezt a könyvet. Ezernyi regényt olvastam már, s ez megállja a helyét. Anno, a 90-es évek első felében vettem, és nem csak akkor tetszett, de többször újraolvastam, s szerintem nagyszerűen meg van írva, szép, kerek történet. Hogy a Bryan McLeod név mögött ki állt, fogalmam sincs, de nem amatőr ez az írás, ha így lenne, nem élveztem volna. Bővebb ismertetőm, bemutatásom és jellemzésem a könyvről itt van: http://regiujkonyvek.blogspot.hu/2017/10/brian-mcleod-k…


Népszerű idézetek

>!
szangi P

– Ez marha jó. Bezártak.
– Nem is mi vagyunk bezárva, csak az ajtó.

36. oldal

2 hozzászólás
>!
Ross P

– Tudod Dallas – kezdte Rebecca – néha olyan furcsák vagytok ti fiúk a mi szemünkben. Van úgy, hogy teljesen kitesztek magatokért, értünk. Sokszor pedig direkt szemétkedtek csak, hogy idegesítsetek minket. Olyan undorító, amikor szürcsölitek a teát és egymást öntözgetitek vele.

48. oldal

3 hozzászólás
>!
csartak MP

– A mi hajónk fogja végre megtenni azt az utat, ami egy expedíciónak sem sikerült. Ezért válasszunk a hajónknak a múltból egy méltó nevet.
– Miből gondolod, hogy sikerül?
– Fogd már be a szád! Ne légy ünneprontó!
– Bocs! Tehát van valakinek javaslata?
– Én tudok egyet. Magellán hajója kerülte meg először a Földet. A neve Santa Maria volt.
– Az öreganyád hívatták esetleg úgy, – vigyorgott teli szájjal Inge – a Santa Maria Kolumbus hajója volt, amire meg te gondolsz az a Viktória.
– A Santa Mária mit csinált, – kérdezte most már kissé bizonytalanabbul Adams, és Lambertra nézett.
– Felfedezte Amerikát.
– Biztos, hogy jól tudod?
– Azt hiszem. A Viktória pedig győzelmet jelent.
– Hát akkor melyik legyen? Ki szavaz a Santa Maria-ra tette fel a kérdést Adams?
Kezek emelkedtek a magasba. Louis megszámolta.
– Öt. A másik öt pedig a Viktóriára adta a voksát.
– Így nem lehet eldönteni.
Amanda megkocogtatta tányérját a villájával.
– Azt javaslom, kombináljuk össze a neveket így legyen a hajónk neve Santa-Viktória.
Dallas összevonta a szemöldökét.
– Furcsa, kicsit bizarr.
– Ugyan már – mondta Jane, – szerintem jó. Vagy tudtok valami jobbat?
Senki sem ellenkezett, egyre jobban tetszett nekik a név.
– Akkor rendben van – emelkedett fel szólásra Rebecca, – tehát ez lesz a hajónk neve.

42. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Santa Maria
7 hozzászólás
>!
szangi P

Adams kárörvendően ropogtatta a pirítóst.

123. oldal

>!
Zakkant_Tudós

– Mind a két áramkör tökéletesen ugyanaz a típus, de mégis van köztük különbség. Tudod mi?
– Talán az egyikben nincs mazsola.

>!
csartak MP

Lambert lány létére lett gépész. Vállig érő hosszú, világosbarna haja és kékeszöld szeme volt.

5. oldal

6 hozzászólás
>!
Ross P

– Te George! van még nálam néhány nagy pofon, kérsz egyet? – úgy kínálta, mintha egy tábla csokiról volna szó. George válaszul beleszippantott a forró, illatos gőzbe.
– Alkalmi vétel lenne, – magyarázta Louis – soha vissza nem térő alkalom, és olcsón számítanám.
– Dallas, ha úgy érzed, hogy túl sok fogad van, beszélj csak még ilyeneket. Louis te meg olyan vagy, mint egy mocsári szörnyeteg.
– Miért? Az milyen?
– Ocsmány dög.

57. oldal

>!
csartak MP

Önmagukkal maximálisan megelégedve, fütyörészve tették meg visszafelé a Santa Viktóriáig tartó utat.

35. oldal

1 hozzászólás
>!
Zakkant_Tudós

Ha beszélni már nem tudtak egymással, akkor a gondolataikat számítógép segítségével felerősített, és hangokká alakított agyhullámok közvetítették, amelyeket belül a sisakban elhelyezett hangszórókból hallották.

>!
csartak MP

Lány létére Rebecca Bird volt a kapitány.

4. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

J. L. Armentrout: Opposition – Ellenállás
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
Raana Raas: Árulás
Raana Raas: Hazatérők
Raana Raas: Elágazó utak
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Raana Raas: Kiszakadtak
Andy Weir: A marsi
On Sai: Lucy
Ernest Cline: Ready Player One