20. legjobb képregény könyv a molyok értékelése alapján

Scott ​Pilgrim kivételes átlagélete (Scott Pilgrim 1.) 134 csillagozás

Bryan Lee O'Malley: Scott Pilgrim kivételes átlagélete

MINDEN A LEGNAGYOBB RENDBEN

Scott Pilgrim élete nem is lehetne kerekebb. 23 évesen egy szobakonyhás lyukat bérel meleg lakótársával, miközben folyamatosan munkát keres – kevés kitartással és még kevesebb sikerrel. Egy zenekar, a videojátékok és gimnazista csaja társaságában számolgatja a ka­nadai hét­köznapokat, egészen addig, amíg a veszélyesen kúl Ramona meg nem jelenik a városban. A hirtelen támadó érzések viharában Scott gonosz exekel, misztikus képességekkel és kemény küzdelmekkel kényszerül szebenézni, így újra kiderülhet: A szerelem fáj és lépet repeszt.

SÍRNI FOGSZ. NEVETNI FOGSZ. SCOTT PILGRIMEN. AZ ÉLETEDEN.

Eredeti mű: Bryan Lee O'Malley: Scott Pilgrim's Precious Little Life

Eredeti megjelenés éve: 2004

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

>!
Nyitott Könyvműhely, Budapest, 2010
166 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633100035 · Fordította: Somogyi Péter, Babiczky Tibor · Illusztrálta: Bryan Lee O'Malley

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Wallace Wells · Scott Pilgrim · Ramona Flowers


Kedvencelte 17

Most olvassa 2

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 24

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
csillagka P
Bryan Lee O'Malley: Scott Pilgrim kivételes átlagélete

Amikor képregényt olvasok vagyis évente egyszer (kell a éves kihívások jó részéhez) akkor mindig az USA filmek ugranak be és a szuperhősök. Scotti gyerek is egy igazi Marvel hős, luzerség a különleges képessége. Kicsit fura, aranyos olvasmány, vagyis nézetmény (vagy valami olyasmi) nem egy hosszú darab, mégis kerek álomvilág.
Tetszett, jó választás volt erre az évre, bár a stílust azt hiszem sose fogom igazán megszeretni.

4 hozzászólás
>!
dacecc P
Bryan Lee O'Malley: Scott Pilgrim kivételes átlagélete

Soha nem voltam képregényes forma, nem is tudom, miért vettem meg anno az egész sorozatot, impulzív döntés volt, lehet, hogy egy hosszú éjszakai műszak után voltam félálomban, vagy egy húzósabb bulika utáni féljózan másnaposság vetette meg velem, fogalmam sincs, a lényeg, hogy józan elmém birtokában nem vetemedtem volna képregény vásárlására. Ebben amúgy semmi lenézés nincs, egyszerűen nem műfajom a dolog. De ha már így történt, elkezdtem a könyveket, és az a fura helyzet állt fenn, hogy sokkal könnyebb volt felvenni, mint letenni. Scott Pilgrim története bizony nagyon jó, működnek benne a gamer utalások (az sem az én világom, mégis tudom értékelni benne), a főhős esetlensége és naivitása, sőt, a folyamat is jól van érzékeltetve, ahogy Scott Pilgrim lassan kijön a gyermekkorból és jó coming of age sztorihoz méltó módon megkomolyodik egy kicsit. Pár évvel később egy Kertész könyv befejezése után most elővettem megint, hogy egy kicsit oldja a nehéz hangulatot, amit Kertész könyvei árasztanak, és nagyon jól tettem, szórakoztató és könnyed agymenés, ami egy-két résznél megmozgatja az arc megannyi izomrostból álló struktúráját, így létrehozva a mosolygás jelenségét.

2 hozzászólás
>!
GytAnett P
Bryan Lee O'Malley: Scott Pilgrim kivételes átlagélete

Nagyon fáradtan olvastam el, csak azért, mert nem volt kedvem elmenni aludni. :D
Nem tudom, hogy más állapotomban mennyire tetszett volna. Most jól elvoltam vele.
Tetszett, hogy Scott tényleg egy igazi lúzer, az egész képregényt áthatotta egyfajta fanyar humor.
A gond azt hiszem, ott van, hogy egyáltalán nem vagyok járatos a képregények műfajában, így még mindig hiányolom a leírásokat. De mire végigolvasom a sorozatot, szerintem már jobban tudom értékelni. :)
Igazából ezt a természetfeletti (?) vonalat nem bírtam hová tenni a végén, Ramona ex-barátjával. Vagy lehet, hogy semmi misztikus nem volt benne, csak én voltam már annyira álmos, hogy odahaluztam? :D De ha mégis igazam van, akkor meglepett. Ettől függetlenül kíváncsi vagyok a további részekre, mindenképpen el fogom olvasni a sorozatot, esetleg még a filmet is megnézem. :)

>!
Boglinc P
Bryan Lee O'Malley: Scott Pilgrim kivételes átlagélete

Sokat hallottam már erről a képregényről, de szerintem nem annyira jó, mint amennyire annak tartják.
Legalábbis nekem, pedig szeretem a képregényeket. Sem történetileg, sem grafikailag nem nyújtott számomra kiemelkedőt, de egynek jó.
Elég beteg volt, sokszor elmosolyodtam, egyszer még nevettem is, de a végét nem igazán tudtam hová tenni. Azért elolvasom a többit is, mert kíváncsi vagyok. :)

*******************************************************************************************************
Milyen érdekes, hogy a második olvasásnál már teljesen másképp viszonyulok hozzá. Letisztázódott a történet, láttam a filmet, és igazából csak vigyorgok. Azt hiszem a kezdeti értékeléshez képest megszerettem. Még mindig tartom a véleményem, miszerint grafikailag és történetileg is fura, de azért szórakoztató. :)

>!
Nyitott Könyvműhely, Budapest, 2010
166 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633100035 · Fordította: Somogyi Péter, Babiczky Tibor · Illusztrálta: Bryan Lee O'Malley
>!
Rozinante
Bryan Lee O'Malley: Scott Pilgrim kivételes átlagélete

    Ezt a sorozatot ajándékba vettem egy számomra nagyon kedves embernek. Ő mondta, hogy a képregényből készült filmet nagyon szereti. Így amikor hazafelé tartottam a vásárlásból, gondoltam elolvasom az elsőt. Semmit nem veszítek vele. Legalább megtudom, hogy mit szeret benne ez a drága lélek. :))

    Bevallom kis kételkedéssel álltam neki. Aztán már az első pár oldal után úgy döntöttem, hogy én ezt a képregényt IMÁDOM!!!!!!! És nekem is meg kell vennem. :DDD Egyszerűen teljesen magával ragadott. Iszonyatosan sokat nevettem rajta. A metrón már vissza kellett fognom magam, mert egy hajszálon múlott, hogy hangosan felröhögjek. :) Mondjuk így is végig vigyorogtam az utat, de mindegy. :) A vonaton aztán a többiek megkérdezték, hogy min vihogok ennyire. :DD
Egészen belemerültem Scott életébe. :) Ez a srác HÜLYE. :DD Jó értelemben. Azt hiszem, hogy kedvenc karakterem Wallace lesz. Imádom a beszólásait. :)

    Maga a történet…hm…érdekes. :D Egyszerűen mást nem lehet rá mondani, minthogy: ÚRISTEN, B***D MEG, EZEK NEM NORMÁLISAK!!! És én ezért szeretem! :DD Soha, de soha nem gondoltam volna, hogy én egy ilyen képregényt szeretni fogok. És ez még csak az első volt. Mi lesz még?? xD El akartam olvasni a többit is, mielőtt odaadom, de sajnos nem tudtam. :( Sebaj, megveszem én is, és akkor bármikor elolvashatom, mert Scott Pilgrimnek ugyebár kivételes átlagélete van, ami engem érdekel…:DDD

    Megnéztem a filmet is. És azt kell mondanom, hogy így elsőre nem tetszett. Rengeteg kivetnivalót találtam benne. :( De talán, ha megnézem másodszorra, akkor majd megnyer magának. :)

2 hozzászólás
>!
schesztiஐ P
Bryan Lee O'Malley: Scott Pilgrim kivételes átlagélete

Aranyos volt, de sokkal jobbnak hittem az értékelések alapján.
Biztos más lenne, ha kamaszfiúként olvastam volna (na jó, vagy akár kamaszlányként :D), de így annyira nem vett le a lábamról a poénjaival. spoiler Szórakoztató volt, olyan mosolygós- időnként-visszafogottan-kuncogós-típus. :)

Mindenesetre a zenekar miatt folyton a fiam jutott eszembe róla. :))
Lehet, hogy neki is a kezébe kéne nyomnom, hogy vajon ő mit szól hozzá… és hogy vajon neki is saját maga jut-e róla eszébe. :D

Van egy-két karakter, akinek nagyon tetszik a fizimiskája, de alapvetően a rajzoknak nem lettem szerelmese.

>!
mrsp
Bryan Lee O'Malley: Scott Pilgrim kivételes átlagélete

És jó is volt ez egy darabig, de! Sajnos ennek a sorozatnak a minősége részenként romlik. Az első rész igazi marketingfogás – elolvasod, és azt mondod: húúú, de állat, meg kell vennem az összes részt. Scott annyira menő a lúzerségével és mindenki olyan vicces! Végre egy képregény a való életről! Aztán elolvasod a következő részt és hát…ekkora baromságot én még nem láttam.

>!
Röfipingvin MP
Bryan Lee O'Malley: Scott Pilgrim kivételes átlagélete

A képregényre a 2013 decemberi Merítés Képes Regények rovata (http://moly.hu/merites-rovatok/kepes-regenyek-bryan-lee-o-malley) hívta fel a figyelmemet. Pár hete sikerült beszereznem az első két kötetet, és most épp a „nem tudom mit olvassak” szituációban remek befutó lett meg még nincsenek kipakolva az új lakásban a dobozok, ezek viszont most érkeztek.
Azt kell, hogy mondjam tetszett. A fiatalossága, a lendülete. Teljesen olyan, mint egy sorozatot nézni. A rajzolása sem rossz, bár helyenként nem tetszik.
Az erős négyest simán megérdemli, és már olvasom is a folytatást!

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
psn

– Ezt a számot a galériáról üvöltöző fiatalembernek küldenénk, címe: PUSZTULJ, PARASZT! EGY, KÉT, HÁ, NÉGY!
– Kitűnő! Egy dal csak nekem!

Kapcsolódó szócikkek: Wallace Wells
>!
chibizso 

Scott: Te, ez az amazon.ca egy online könyvesbolt, ugye?
Wallace: Aha
Scott: És mi is a honlap címe?

Kapcsolódó szócikkek: Scott Pilgrim · Wallace Wells
>!
chibizso 

Ramona: Mi az az X a kabátodon?
Scott: Hm?
Ramona: A kabátodon.
Scott: Ja ez? Nos, olybá tűnik, csak egyikünk járt professzor Xavier tehetséges fiataloknak fenn tartott iskolájába.
Ramona: Olybá tűnik, csak az egyikünk tökéletes geek.

Kapcsolódó szócikkek: Ramona Flowers · Scott Pilgrim
>!
fowler P

[Ramona] – Milyen teát iszol?
[Scott] – Létezik többféle tea is? Nem tudom. Te milyet?
[Ramona] – Hát vaaan… áfonyás, málnás, elalvós, gyömbéres, mézesgyömbéres, vaníliásmandulás, koffeinmentes, kamillás, mandulás-kamillás, van zöld tea, zöld tea citrommal, zöld tea mézzel és citrommal, és van májbaj, szófosás meg Earl Grey.
[Scott] – Ezekből egy adagot most találtál ki, ugye?

Kapcsolódó szócikkek: kamilla · Ramona Flowers · Scott Pilgrim · tea
1 hozzászólás
>!
mrsp

[Wallace] – Na, ki a rééészeg?
[Scott] – Azt hiszem, te.
[Wallace] – És mennyire jól hiszed.

Kapcsolódó szócikkek: Scott Pilgrim · Wallace Wells
>!
mrsp

[Wallace] – Kérsz bacont? Jó másnaposságra.
[Scott] – Nem ittam egy kortyot sem.
[Wallace] – Értem! Ettől függetlenül bacon még van.

Kapcsolódó szócikkek: Scott Pilgrim · Wallace Wells
>!
mrsp

Scott és Wallace vagyonmegoszlása:

Ócska poszter (Scott)
Falikar (Wallace)
Ágybetét (Wallace)
Szőnyeg (Wallace)
Kényelmes fotel (Wallace)
Mindenféle ruhák a padlón (Scott)
A konyhában szinte minden (Wallace)
Ledobott pár cipő (Wallace)
Kabát (Scott)
Jobb kabát (Wallace)
Tévé (Wallace)
Videojátékok és konzol (Wallace)
Polc (Wallace)
Könyvek és cd-k (Wallace)
Wallace gépe
Scott fogkeféje (Wallace pénzéből)
Wallace zoknija (Scott lábán)

Kapcsolódó szócikkek: Scott Pilgrim · Wallace Wells
>!
chibizso 

Scott: Most épp munkát keresek.
Ramona: Mi volt a baj az előzővel?
Scott: Elég stresszes volt. Majd a következő kötetben mesélek róla.
Ramona: Én meg inkább nem is mondok semmit a korábbi munkahelyeimről.
Scott: Csak majd a harmadik kötetben?

Kapcsolódó szócikkek: Ramona Flowers · Scott Pilgrim

A sorozat következő kötete

Scott Pilgrim sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jim Davis: Miért utálom a hétfőt?
Stephenie Meyer – Young Kim: Twilight képregény – Alkonyat 2.
Sarlós Endre: Szigetvár ostroma – 1566
Fehér Tibor – Zórád Ernő: Hajdúk kapitánya
Hubertus Rufledt – Thorstein Kiecker: Detektív palánták
Walt Disney – Aladdin képregény
Sweetest Poison 1.
Walt Disney – Donald Kacsa – Vidám zsebkönyv 1993/8
René Goscinny: Asterix Hispániában
Kovács Zsolt: Mondák könyve