Közellenségek 18 csillagozás

A legnagyobb bűnözési hullám Amerikában és az FBI születése, 1933-34
Bryan Burrough: Közellenségek

A legnagyobb bűnözési hullám és az FBI születése, 1933–1934 A Közellenségek az 1930-as évek Amerikájába kalauzol minket, a gengszterek, a sorozatos bank- és emberrablások korába. A filmekből ismerős alakok, Bonnie és Clyde, John Dillinger, a Barker fivérek és a többiek ekkoriban tettek szert országos hírnévre. A rendőrgyilkosságok, a Kansas City-i vérfürdő, a börtönlázadások és a sikeres szökések szükségessé tették, hogy az Egyesült Államok nyomozói szövetségi szinten, államról államra követhessék a bűnözőket. A már létező FBI ekkor alakult azzá a hatalmas szervezetté, amit ma ismerünk. A szerző nagyapja maga is részt vett Bonnie és Clyde üldözésében, így amikor az FBI-iratok kutathatóvá váltak, Bryan Burrough újságíró valóra válthatta gyerekkori álmát, hogy megtudja, mi is történt azokban az években. Sok hollywoodi film és számos könyv után a vérbeli krimiként is olvasható Közellenségek az igazságot tárja elénk.

Eredeti megjelenés éve: 2004

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2009
634 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632451107 · Fordította: Heltai András

Enciklopédia 6


Kedvencelte 1

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

No_Exist>!
Bryan Burrough: Közellenségek

Bryan Burrough: Közellenségek A legnagyobb bűnözési hullám Amerikában és az FBI születése, 1933-34

Előbb láttam a filmet, mint ahogy a könyvet olvastam. Bevallom csakis Christian Bale miatt néztem meg. :-) Bár a film nem az én világom azért tetszett így nem volt kérdés, hogy a könyvet is el kell olvasnom. Nekem ez túl száraz és aprólékos volt, eléggé untam rajta magam és nem hiszem, hogy valaha is újra olvasnám, sőt még a film újra nézésétől is elvette a kedvem.

Brigii_Posa>!
Bryan Burrough: Közellenségek

Bryan Burrough: Közellenségek A legnagyobb bűnözési hullám Amerikában és az FBI születése, 1933-34

A filmet szeretem, a könyvet őszintén bevallom azért vettem meg, mert akciós volt és Johnny Depp van a borítón. Alapvetően érdekel ez a téma, de nekem ez túl részletes volt, sok részen nagyon nehezen jutottam át. Nem volt időpocsékolás az olvasása (az is lehet, hogy rosszkor kezdtem neki), de bőven elég lett volna számomra egy tömörebb verzió is.


Népszerű idézetek

Masszaraks>!

-El fognak kapni – folytatta Floyd. – Előbb vagy utóbb elesem majd, a testem tele lesz ólommal. Így végzem. Nem kellett volna így történnie, de hát az az átkozott rendőrség az oka. Lehettem volna becsületes ember. Lehetett volna családom, és dolgozhattam volna. De végül is úgy döntöttem, ha ti úgy határoztok, hogy én nehézfiú, bankrabló vagyok, akkor az is leszek. Magatoknak köszönhetitek…

51. oldal

Bryan Burrough: Közellenségek A legnagyobb bűnözési hullám Amerikában és az FBI születése, 1933-34

Cicu>!

Hoover országos rendőrségének országos jellegű bűnözőkre volt szüksége, országos színpadon. Az 1934-es év öt ilyen csoporttal szolgál majd. Mindegyikük könnyen felismerhető, a média szempontjából jól körülírható figurákból áll: az emberrabló család, a menekülő szerelmespár, a karizmatikus menekülőművész, az őrült gyilkos, a félreértett falusi fiú.

199. oldal, Rejtekhelyek

Bryan Burrough: Közellenségek A legnagyobb bűnözési hullám Amerikában és az FBI születése, 1933-34

Kapcsolódó szócikkek: 1934

Hasonló könyvek címkék alapján

John Douglas – Mark Olshaker: Sötétség
John Douglas – Mark Olshaker: Utazás a sötétség mélyére
Ross Macdonald: Ki így hal meg, ki úgy
Ron Stallworth: Csuklyások
Nicholas Pileggi: Casino
Jack Kerouac – William S. Burroughs: És megfőttek a vízilovak
Mario Puzo: A Keresztapa
Nicholas Pileggi: Nagymenők
Bill Bryson: Hátizsákkal a vadonban
Elizabeth Wurtzel: Prozac-ország