Az ​elég jó szülő 12 csillagozás

Bruno Bettelheim: Az elég jó szülő Bruno Bettelheim: Az elég jó szülő Bruno Bettelheim: Az elég jó szülő

Ennek a könyvnek az a célja, hogy arra bátorítsa a szülőket, igyekezzenek a saját fejükkel végiggondolni a gyereknevelés bizonyos kérdéseit. Remélem, a fenti példák segítenek nekik abban, hogy jó megoldást találjanak a gyermeknevelés során felmerülő bármiféle problémára. Erre irányuló erőfeszítéseik révén válnak majd elég jó szülővé, ami mind önmaguknak, mind gyermekeiknek javára válik.
Az elég jó szülő mindig tudatában lesz, hogy gyermeket foganni, kihordani és világra hozni életének legcsodálatosabb eseménye. A születés pedig a gyermek életében a legcsodálatosabb esemény. Minél jobban élvezik mindazt a maguk módján, ami ebből következik – a szülő a gyermeknevelést, a gyermek azt, hogy a szülő neveli –, annál boldogabb lesz az életük.
Ha ez a könyv valamelyest hozzájárulhat, hogy ez a lehetséges boldogság valósággá váljék, akkor elmondhatom, hogy elérte a célját. (A szerző)

Tartalomjegyzék

>!
Park, Budapest, 2018
510 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633552612 · Fordította: Rakovszky Zsuzsa
>!
Park, Budapest, 2014
512 oldal · ISBN: 9789633551318
>!
Park, Budapest, 2014
512 oldal · ISBN: 9789633551585

3 további kiadás


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Mikulás


Most olvassa 18

Várólistára tette 46

Kívánságlistára tette 39

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések


Népszerű idézetek

Orsolya_Szabó>!

A gyermeknevelés kreatív vállalkozás, inkább művészet, semmint tudomány.

25. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyermeknevelés
AgiJovi>!

Valamennyiünkben erős a hajlandóság, hogy olyanok legyünk, mint Mary Wortley Montagu, aki egy levélben így írt Mar grófnőjének: „Néha bámulatosan okos tanácsokat adok magamnak, csak képtelen vagyok megfogadni őket.”

35. oldal

AgiJovi>!

A gyerek számára semmi sem fontosabb, mint az, hogyan él meg a szülő bizonyos eseményeket, hiszen ennek alapján értelmezi a világot önmaga számára.

59. oldal

szanes1>!

A karácsony igazi csodája – vallásos jelentőségétől eltekintve – az, ami a gyermek lelkében megy végbe, és aminek segítségével az átlátszó álruhát, amelyben a Mikulás alakja mögött a szülő rejtőzik, egy jóakaratú, boldogító világ ígéretévé változtatja. A gyermek számára egyéb szimbolikus jelentésein felül a Mikulás nemcsak a szülők nagylelkűségét, hanem az egész világ jóindulatát is jelképezi. Ezt a jóindulatot nem bizonyítja kellőképpen, ha elég sok, vagy elég különleges ajándékot kap, annál inkább bizonyíték számára, ha a szülők hajlandóak évente egyszer olyan világot teremteni gyermekük számára, amely összhangban áll vágyai által irányított mágikus gondolkodással. A Mikulás ennek a jóindulatnak és a gyermekek boldogsága iránti elkötelezettségnek a szimbóluma, így létezése sokkal nagyobb biztonságot kínál a gyermeknek, mint akár a legbőségesebb ajándék, amelyet a szülők saját személyükben nyújtanak át neki.

408. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ajándék · karácsony · Mikulás
AgiJovi>!

C.C. Colton The Lacon című művében ezt írja: „Tanácsot kérünk, de helyeslést remélünk.”

34. oldal

szanes1>!

A kisgyermekek számára … életük fontos szereplői számos helyen léteznek egyszerre, mind testi, mind lelki alakjukban. Ezért esik olyan nehezükre a szülőknek, hogy megértsék, miért nem zavarja a gyerekeket, hogy az ünnepek alatt a Mikulás olyan sok alakban bukkan fel körülöttük, sőt nagyon élvezik ezt, bármilyen kiábrándítónak találjuk mi ugyanezt.

405. oldal

AgiJovi>!

Ha azt mondják nekünk, hogy csak egyetlen helyes módja van a cselekvésnek, ez megfoszt bennünket attól, hogy kreatív megoldást találjunk a problémákra.

48. oldal

Szelén P>!

Az a szülő, akinek házasságából hiányzik az egyetértés és a szeretet, és a gyermekkel való kapcsolatában keres pótkielégülést, sokkal kevésbé fogja azt megtalálni, mint az a szülő, aki elégedett a házasságával. (…) Az egyetlen szerep, amelyet a gyermek kielégítően és szívesen tölthet be a szülő életében, a gyermek szerepe. Arra már nem képes, hogy ezenfelül még olyasmiért is kárpótolja a szülőt, ami életének más területeiről hiányzik.

308. oldal

Kapcsolódó szócikkek: házasság
szanes1>!

A Szent Miklós-nap e két főszereplője mindig párban jelenik meg, mindenki számára érthető módon jelenítve meg személyiségünk két ellentétes oldalát. Azt jelképezik, hogy sem a jó, sem a rossz nem elszigetelten él a gyermekben és a felnőttben. A válasz, amit a szülők a Krampusz kérdésére adnak, arra mutat, hogy tudják, a gyermekük nem egészen jó, nem is egészen rossz, így a gyermek minden bűntudat nélkül örülhet apró ajándékainak.

415. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mikulás-nap
AgiJovi>!

Minden egyes szülő és gyermek mindenki mástól különböző személyiség; megvan a saját élettörténete, és mindenki a maga módján reagál bizonyos helyzetre vagy az adott helyzet másik szereplőjére. Mi több, nincs a körülményeknek olyan együttese, amely pontosan megegyezne egy másikkal. A legtöbb kis és nagy családi tragédia elkerülhető lenne, ha a szülők leráznák magukról azokat az előítéleteket, amelyek alapján eldöntik, milyennek „kellene” lennie vagy hogyan „kellene” viselkednie gyermeküknek.

48. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Bálint Alice: A gyermekszoba pszichológiája
Lyliane Nemet-Pier: Cet enfant qui ne dort pas…
A. S. Neill: Summerhill
Adele Faber – Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje
Alice Miller: Kezdetben volt a nevelés
Thomas Gordon – Noel Burch: Emberi kapcsolatok
Kádár Annamária: Mesepszichológia
Mérei Ferenc – V. Binét Ágnes: Gyermeklélektan
Vekerdy Tamás: Kicsikről nagyoknak 1.
Po Bronson – Ashley Merryman: Amit rosszul tudtunk a gyerekekről