Ő ​és mi (Én és ők 2.) 141 csillagozás

Egy feleség feljegyzései
Brunella Gasperini: Ő és mi Brunella Gasperini: Ő és mi

„.. ​a hétvége mindazon dolgok felhánytorgatásával telik el, amiket nem csináltam meg, a szemrehányással, hogy mi ez a rendetlenség, mért olyan ütődöttek a gyerekek, kótyagosak a barátaink, utálatosak az állataink, és így tovább és így tovább, aztán mire elmúlik a mérge, addigra én gurulok dühbe, és közlöm vele, hogy elegem van, hogy önző, hálátlan, felelőtlen és csak azért jön fel, hogy tönkretegye a vasárnapomat, és jobb, ha a városban marad, és így tovább, és így tovább, aztán az én dühöm is elmúlik, de addigra már a vasárnapnak is vége, indulnia kell; a kapunál búcsúzkodunk, s az utolsó pillanatokat már igyekszünk élvezni, és közben azon tűnődünk, mi az ördögért fecséreltük az időt veszekedésre, s kölcsönösen megfogadjuk, hogy soha többé. És a következő héten menetrendszerűen kezdjük előröl.” Ha valaki úgy érzi, ismerős a fenti idézet – ez nem a véletlen műve. Brumella Gaperini írónő és családanya, vidám trilógiába foglalta imádott környezetének hányatott életét: az első kötet… (tovább)

Eredeti mű: Brunella Gasperini: Lui e noi

Eredeti megjelenés éve: 1961

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vidám Könyvek

>!
Európa, Budapest, 2005
260 oldal · ISBN: 9630777622 · Fordította: Székely Éva
>!
Európa, Budapest, 1995
254 oldal · ISBN: 9789630757973 · Fordította: Székely Éva · Illusztrálta: Brenner György
>!
Európa, Budapest, 1985
254 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630733897 · Fordította: Székely Éva · Illusztrálta: Brenner György

Enciklopédia 8

Helyszínek népszerűség szerint

San Mamete


Kedvencelte 24

Most olvassa 6

Várólistára tette 37

Kívánságlistára tette 21


Kiemelt értékelések

>!
Hoacin
Brunella Gasperini: Ő és mi

Brunella Gasperini: Ő és mi Egy feleség feljegyzései

Kezdem azzal, hogy helyenként valóban jópofa, meg humoros a történet. Bolond família, szerterajzó állatok, állandó ramazurik, fura családtagok. Többször el is mosolyodtam, elismerem.
DE!!!!
Egyszerűen nem tudok szemet hunyni afölött, hogy főhősnőnk, az anya, aki elbeszéli a történetet, milyen mérhetetlenül fárasztó nőszemély. Írhatnám ellenszenvesnek is, de szereti az állatokat, szereti a családját, meg hát nem negatív figura ő, csak magamban spontán sikoltoztam a megnyilvánulásait olvasva. Ennyi mártírkodást és nyavalygást… és mitől fáradt, meg stresszes folyton? (Még házvezetőnője is van, aki persze energiavámpír, de nem válunk meg tőle, mert olyan kedves.) Az élete szüntelen fejfájás, bánat, idegösszeomlás… MIÉRT. Egy az, hogy ezt a nyüzsgő családot ő akarta, ráadásul otthon lehet velük. Kettő: delejesen vonzódik azokhoz a szituációkhoz, amik ezt az idegbajt kiváltják. Lerohadt autóval járnak, ami totál megbízhatatlan, és feszültségforrás… mert nekünk jó autó nem kell, az gyanús, azt elvből kiutáljuk a családból. Mert működik, új, pfuj.
De mindez mellékes. Viszonya a férjével a mérgező kapcsolatok csimborasszója. Az egy dolog, hogy állandóan veszekednek-kibékülnek, naponta gyűlölködve nézik egymást (ez így feketén-fehéren szerepel benne), játszmáznak házastársi koreográfiájuk szerint (ha a feleségnek tetszik a lámpa, hiába tetszik a férjnek is, köteles rondának titulálni, mert ildomos csípőből leszólni a másik választását), ÁLLANDÓAN sértegetik egymást, de itt a pofonok is magáról értetődően, alacsonyan szállnak. Hiába van ez humoros, könnyed jelenetnek feltüntetve, én mélységesen elszomorodom ilyeneket olvasva:
„Mit ér a mester összetört testtel!kántálta ez alkalomból a Kicsi, mire az atya idegességében lekent neki egy pofont; elvileg természetesen nekem szánta, hiszen minden bajnak én vagyok az oka, a mester lábtörését is beleértve. Az önök gyerekei sose kapnak elvileg az anyjuknak vagy apjuknak szánt pofonokat? Mert a mieink igen. Nem sértődnek meg. Hozzászoktak már.”

$ß@#&>##&ß$÷×!!

EZ MI? Kérem, ez ritka lehangoló, és nem tudom ezek után bohókás, színes-bolondos családnak látni őket, akik milyen kis viccesek. Az anya sem srófolja fel túlságosan a humorgörbét, oldalról-oldalra megragadja az alkalmat, hogy spontán kétségbe essen, megsértődjön, miért is élek én, öreg vagyok, értéktelen, nem kellek senkinek, megfogadom, hogy gyászos hangulatban maradok, akkor majd megtanulják. Akkor majd elismerik, mekkora áldozatokat hozok értük. akkor majd tiszteletben tartják a tragédiámat.

:o

*döbbent fej*

És az állandó érzelgősködés. Jaj, felnőnek a gyerekeim, eltávolodnak, ó, Törpike, ne hagyj itt. Ó, Istenem, hagyd meg még nekem őket. Férjuram, még egy gyereket akarok. Amelyik nem nő fel.

Tornyokban áll a logikátlanság. Óhaja tökéletesen szürreális annak fényében, hogy a létező porontyai is problémaforrásnak vannak titulálva, akiktől idegösszeomlást kap. De haladjunk tovább, nem vagyok anya, nyilván ezt én nem érthetem. Vegyük a legkisebb gyerekét, aki szuper jó fej, a könyvet ő menti meg számomra, eredeti beszólásai vannak, leveleket küld az apjának. A megjegyzéseit mindig élveztem, meg a váratlan rímfaragásai is szórakoztatóak voltak. Az egész őrült katyvaszban ő a legracionálisabb figura, üdítő oázisa ennek a könyvnek. Jellemzően az iskolában is saját, eredeti stílusában gyártja a fogalmazásokat, ami a hárpia tanárnőnél persze leveri a lécet, és ezért kitartóan pocskondiázza a gyermek dolgozatait.
Mit tesz erre az anya? Bemegy, és az asztalra csap? Kiáll az olyannyira óhajtott csemete érdekei mellett?
„Képtelen vagyok rá, hogy megbántsak egy ilyen derék idős tanítónőt, aki – ha kissé ridegen-szigorúan is, de – a kötelességét teljesíti.”
spoiler
:o :o

*asztalra borul*

Nem, én ezt a könyvet nem tudtam poénra venni. Nekem ez egy tudatosan önsorsrontó hölgy végtelen hisztije, és még a felére sem tértem ki annak, ami kiborított benne. Három csillag a Kicsi megjegyzéseiért, a valóban humoros fordulatokért, és az olyan önfeledtebb eseményekért, amikor főhősnőnk éppen élhető kedvében volt, és viszonylag nyugodt stílusban jegyezte fel az amúgy valóban kalandos napjaikat.

(Huhh. Rég akadtam ki ennyire egy olvasmányon. :D Pedig szerettem volna szeretni.)

"Kedves papa,
elég jól telik ez a hét csak kicsit esett. Tegnap itt ebédeltek na kik 1. a tűzoltók; 2. Paola és Giaci; 3. a kongói négerek. (A helyes választ húzd alá.) Esett ezért az összes állat bent evett velünk, az asztalon meg az asztal alatt és tudod a Mackó mit csinált félelmében? 1. írt egy levelet a polgármesternek; 2. mindenhová odapisilt. (A helyes választ satöbbi) Erre Paola bezárta fönt Pop szobájába de fölkapaszkodott az ablakba és tudod, mit csinált? 1. a himnuszt énekelte; 2. golyószóróval lőtte a tömeget; 3. fütyült (A helyes választ stb.) Bao lentről ugatott rá, Bú csaholt és a macskák fújtak mi meg őrületesen nevettünk de a legnagyobb felhajtást mama meg Paola csinálta állandóan kiabáltak Mackóhallgass meg Búhallgass Giaci meg tudod, mit csinált? 1. a falat fúrta; 2. bukfencezett; 3. a bajuszát billegtette.
(…)
Utóirat: ne felejtsd el hogy tíz nap múlva Popnak névnapja lesz, vagyis Szent Maurizio már elkezdhetsz gondolkodni én a te helyedben hoznék neki: 1. egy szabadságszobrot; 2. egy baobabfát; 3. egy Mulligan-lemezt. (A helyes választ stb.)"

26 hozzászólás
>!
AeS P
Brunella Gasperini: Ő és mi

Brunella Gasperini: Ő és mi Egy feleség feljegyzései

Az egyik döbbenetes élményem ezzel a könyvsorozattal mindig az, hogy mennyire nem változnak az élet alapvető dolgai. Több értékelésben is olvastam, hogy feltűnő, hogy nincs internet, nincs mobiltelefon, nincs az a fajta hajtás, ami ma egyébként jellemző – hát nekem ez pont nem tűnt fel. Annyira élő és sodró az egész történet, ha belegondolok, mikor is lenne ideje bármelyik szereplőnek csekkolni a Facebookot?
A másik pedig az, hogy milyen jólesik ez a könyv mindig: húzós időszakokban szokott előkerülni, amikor valami bombabiztosra, mégis könnyűre vágyom, és mivel húzós az időszak, mindig szegény Csupacsonttal tudok azonosulni, hiába nincs négy macskám, két kutyám, három gyerekem, egy férjem és kétmillió hölgyolvasóm.

>!
klaratakacs +SP
Brunella Gasperini: Ő és mi

Brunella Gasperini: Ő és mi Egy feleség feljegyzései

Felemás érzéseim vannak ezzel a könyvvel kapcsolatban.
Nagyon szerettem a humort, ami adódik egy többállatos nagycsalád életéből, hiszen már egy sima csomagolás-elindulás is őrületbe kergethet bárkit. Szerettem a szereplőket, főleg a három gyereket a nyiladozó Nagyot, a tudós Pop-ot és az irodalmár Kicsit. Irigyeltem őket San Mametéért, az ottani végtelen nyarakért, kalandokért, semmittevésért. Még utána is olvastam az írónő életének, megnéztem képeken a villát is.
Viszont még az eredeti megjelenés évét tekintve sem tudtam elfogadni az „atya idegességében lekent egy pofont” a Kicsinek szösszenetet, amit persze a feleségének szánt, sőt a kérdés „Az önök gyerekei sose kapnak elvileg az anyjuknak vagy apjuknak szánt pofonokat? Mert a mieink igen. Nem sértődnek meg. Hozzászoktak már.” egyszerűen felháborított. NEM és NEM, nem verekszünk. Mondjuk az ordítás is mindennapos volt ebben a családban, az szülők egymást vádolása a közös hülyeségért.
Szóval vegyes a fogadtatás nálam, viszont a történek – ezeket leszámítva – jók.

>!
gyuszi64
Brunella Gasperini: Ő és mi

Brunella Gasperini: Ő és mi Egy feleség feljegyzései

Kedves családtörténet-sorozat második része. Az elsőt nagyon régen olvastam, nagyon fiatalon és nagyon tetszett. Ez a rész sok újat nem adott (lehet már idősebb vagyok?), de kellemes kikapcsolódás volt. Amitől féltem – hogy nem fog lekötni –, végül is nem történt meg.

Érdekes volt az 1961-es évben egy olasz felső-középosztálybeli család életébe bepillantani. (Az írónő ugyan végig ír anyagi gondokról, szűkös lehetőségekről, de hát tóparti nyaralóról olvasunk, saját stéggel és vitorlás hajóval; felugranak és ripsz-ropsz egy hegyi síelésen vagyunk; másnap újabb (700 km-es) családi ugrás, és a tengerparti napsütésben fürdőzünk – szóval a családot nem igazán sorolhatjuk lejjebb a társadalmi ranglétrán.) Hogy egy konkrét példát írjak: a könyv elején az autósztrádán óriási a dugó… (Nálunk csak a 70-es évek elején-közepén kezdtek egyáltalán megjelenni (!) a középosztálybeli családok saját autói. Nehéz megbecsülni, mikor volt nálunk az M7-esen – a sokáig egyetlen autópályán – az első igazi közlekedési dugó, sajnos nem jegyezte fel a történelem. :))

>!
kratas P
Brunella Gasperini: Ő és mi

Brunella Gasperini: Ő és mi Egy feleség feljegyzései

Igazán aranyos volt és örültem, hogy megint erről a habókos családról olvashattam, de nem fogott meg magának. Soknak éreztem a hisztériát és nyűglődést és kevésnek a poénokat.
Mosolyogtam rajta, de untam, nem kaptam semmit ettől a könyvtől. Az előző részeket pedig vagy ezer éve olvastam, szóval ez sem támogatta a teljes elégedettséget. Vagy a könyv romlott el, vagy én :)

>!
dtk8 P
Brunella Gasperini: Ő és mi

Brunella Gasperini: Ő és mi Egy feleség feljegyzései

Sokkal jobban tetszett, mint az első rész! Csupacsont kedvesebben beszél a családjáról (persze tudom, hogy az első részben Gamberini is valójában a Csupacsont által megénekelt Gamberini-hangon beszél, de akkor is).
Megint végignézhetjük a mametei kalandokat, egy kis nyaralást, hazatérést, hétköznapokat, aztán a káoszra jön még egy költözés is. Most éreztem azt, hogy szívesen venném, ha rokonok lennénk. Nem szeretém, ha az én családom lennének, de távoli unokatestvérek, akikhez be lehet ugrani látogatóba és nevetni velük rajtuk, az rendben lenne. És hát végül ebben a könyvben ezt kapom. Úgyhogy most felmennek a polcra pihenni, aztán mejd néha benézek hozzájuk.

>!
Biba
Brunella Gasperini: Ő és mi

Brunella Gasperini: Ő és mi Egy feleség feljegyzései

A harmadik részt előbb olvastam és az jobban tetszett egy picit, de ez a könyv is nagyon szerethető volt, főleg a Kicsi megnyilvánulásai.
Szórakoztatóak ezek a könyvek, tényleg, de nem tudom megállni, hogy hozzá ne fűzzem: egy ilyen apuka rettenetes lelki károkat okoz a családjának. És rengeteg ilyen ember van és sok-sok család a világon, ahol „ez a rendszer” otthon. Talán arra is jó lenne ez a regény, hogy egy kicsit görbe tükröt mutasson a nőknek, és ha olvasnak róla, csak támad egy olyan gondolatuk, hogy: ugyan, ezt azért meg lehetne oldani normálisan is, aztán jön a felismerés, hogy nahát ez nálunk is így van, ez nincs rendben. Csakhogy a főszereplő anyuka inkább szenved tovább azzal a meggyőződéssel, hogy a lényeg az, hogy szeret minket. Szerintem nem így van.
Elnézést ezért a kritikáért, de felbosszant a dolog, még így is, hogy vártam egy hónapot az értékeléssel.

1 hozzászólás
>!
krlany I+SMP
Brunella Gasperini: Ő és mi

Brunella Gasperini: Ő és mi Egy feleség feljegyzései

Ez is rendben van, bár be kell vallanom, nekem a férj feljegyzései egy hajszállal jobban bejöttek. Valahogy kevésbé volt kiszámítható.:) De amúgy meg végtelen aranyos és annyira szívmelengető.

>!
Habók P
Brunella Gasperini: Ő és mi

Brunella Gasperini: Ő és mi Egy feleség feljegyzései

Nekem az első egy kicsit jobban tetszett. Ez valahogy kicsit érzelgősre sikerült.

Többéves kihagyás után olvastam újra a trilógiát, ezt hagytam a végére, mert elsőre ez tetszett a legkevésbé. Most változott a véleményem, ez áll az első helyen. Érdekes volt figyelni, kiből mi lett, és hogy a nagy a (nagyobb) gyerekek milyenek is voltak kamasznak, kicsinek. Visszavonom az érzelgősséget is, kicsit hüppögős néhol. de most jobban átjött az önirónia.

>!
Virágszépe
Brunella Gasperini: Ő és mi

Brunella Gasperini: Ő és mi Egy feleség feljegyzései

Az érzelmeket őszintén kell meg- és átélni. A Gamberini család ezt a tényt maradéktalanul teljesíti. Olvasás közben hol sírok, hol nevetek velük együtt. Ebben a részben az anya, a feleség szemszögéből ismerhetjük meg a családot. Igazán kikapcsol, szórakoztató könyv, át tudom élni velük együtt az adott élethelyzeteket, tetszik, hogy mennyire szeretnek élni.


Népszerű idézetek

>!
bozs

A feleség időnként válaszút elé kerül: vagy gyilkol, vagy hallgat.

59. oldal

Brunella Gasperini: Ő és mi Egy feleség feljegyzései

>!
worsi ASP

De [a hattyúfiókák] úszni istenien megtanultak zivatarban is tudnak és libasorban mennek a papa van az elején és a mama a végén ők meg középen, igazi család csak nekik nem három gyerekük van hanem négy, és nincsenek állataik mert ők azok.

138. oldal (Szalad, szalad, szalad)

Brunella Gasperini: Ő és mi Egy feleség feljegyzései

1 hozzászólás
>!
csillagka P

– Erről az érvről, azt javaslom, mondjon le – szólt a férjem. – Az én feleségemnek nem szervofék vagy szervokormány kéne, hogy megtanuljon vezetni, hanem szervoagy. Ami sajna nincs neki.

Ha én autó volnék

Brunella Gasperini: Ő és mi Egy feleség feljegyzései

2 hozzászólás
>!
Marsie

Ez az édes, ez a teljes áprilisi pillanat is tovaszalad majd az alagútban. És elmennek a gyerekek meg az évek meg a reggelek – de előbb meg kell élnünk őket.

255. oldal

Brunella Gasperini: Ő és mi Egy feleség feljegyzései

>!
Mafia I

Szomorúság tört rám, mint mindig, valahányszor életem fordulópontjához ér, akár olyanhoz is, amit én akartam. Lótok-futók, halálra fáradok, töröm magam, hogy elérjem, amit akarok, aztán amikor előttem az új élet, eszembe jut a régi összes, mélyen bujkáló, elfeledett öröme, bánata… Istenkém, nem akarok felejteni. Nem akarok új életet, félek. Persze, azért belevágok. De a szomorúság, az égő fájdalom valahol mélyen bennem marad.

Brunella Gasperini: Ő és mi Egy feleség feljegyzései

>!
Chivas

Édes kislányom, gondolom, meddig láthatok még így beléd? Meddig láthatom még szemedben az ifjoncokat, mint apád villanyújságján a káromkodásokat? Meddig leszel még fiatalságom furcsa, egyszerre gyöngéd és kegyetlen tükre? Szeretném megtakarítani neked a szenvedést, szeretném megtakarítani neked a tévedéseket, legalább egyiket-másikat. De nem hiszem, hogy tudom. És nem is szabad. Mindenkinek ki kell vennie részét a szenvedésből, hogy megkaphassa részét az örömből.

Utazva tanul az ember

Brunella Gasperini: Ő és mi Egy feleség feljegyzései

>!
Chivas

Az ember azt hiszi, úgy ismeri a gyerekeit, mint a tenyerét, szavakba tudná önteni minden gondolatukat, vágyukat, félelmüket és fantáziálásukat, aztán egyszer csak nem gyerekek többé, már nem ismeri, nem segítheti őket. Pop, szólítom magamban, ó, Pop, várj még egy kicsit.

Ők meg csacsacsát táncolnak

Brunella Gasperini: Ő és mi Egy feleség feljegyzései

>!
Habók P

Mindenkinek olyan felesége van, amilyent megérdemel.

Ha én autó volnék

Brunella Gasperini: Ő és mi Egy feleség feljegyzései

>!
Mafia I

Az élet szép, kedvesem, akkor is érdemes élnünk, ha idétlennek születtünk.

Brunella Gasperini: Ő és mi Egy feleség feljegyzései

>!
Chivas

Paola ugyanazoknak a lapoknak dolgozik, mint én. Rajzol: illusztrációkat, divatmodelleket s más effélét. Az idén nyáron, titokzatos okokból, grófnőket is kell rajzolnia. Hetente bizonyos mennyiségű grófnőt. „Hátralékban vagyok két grófnővel”; „Ha nincs több grófnőm, szombaton felmegyünk” – beszélgetésünk visszatérő fordulatai.

Szent Mamete meglepetései

Brunella Gasperini: Ő és mi Egy feleség feljegyzései


A sorozat következő kötete

Brunella Gasperini: Mi és ők Egy lány feljegyzései

Én és ők sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jeffrey Eugenides: Egy test, két lélek
Milena Agus: Szerelemkő
Kurt Vonnegut: Bajnokok reggelije
Gerald Durrell: Életem értelme
Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül
Matuscsák Tamás: Rejtő Jenő elveszett naplója
Kárpáti Andor: Kurvajó!
Homonnay Gergely: Puszi, Erzsi!
Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love – Ízek, imák, szerelmek
Homonnay Gergely: Az elnökasszony