Mi ​és ők (Én és ők 3.) 190 csillagozás

Egy lány feljegyzései
Brunella Gasperini: Mi és ők Brunella Gasperini: Mi és ők

„…Ma ​van az utolsó este. Szeptember, minden gyerek elutazott már, a levegőben olajcserje illata. Holnap visszamegyünk Milánóba. Képzelem, micsoda utazás lesz, öt macskakölyökkel, nyolc kutyakölyökkel – a szüleiket és a gazdikat nem is számítva –, a szent és sérthetetlen mancsokkal és farkakkal, valamint nyavalyás és mindent elárasztó tengeribetegségükkel egyetemben. Anyám a rémes utazási migrénjével, apám a rémes utazási neurózisával. Már áll a bál a csomagok miatt, a szokásos dolgokon folyik a vérre menő vita… …A dolgok, ahogy jönnek, el is múlnak, menthetetlenül… Bruna menyasszony, Maurizio egyetemista (még nem tudja, anatómus, fizikus avagy matematikus lesz-e, persze azon kívül, hogy jazz-zenész, bodhisattva és tűzisten), megint vége egy nyárnak. És én? Se kicsi, se nagy, félig szerelmes, félig nem, és még mindig a csillagokat kérdezgetem, de nem tudnak mit mondani…” Bizony, felnőnek a gyerekek: a bohém család Nicolettája, a „Kicsi” sem selypít már, és kevesebbet verselget.… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1965

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vidám Könyvek Európa

>!
Európa, Budapest, 2005
148 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630777614 · Fordította: Székely Éva · Illusztrálta: Brenner György
>!
Európa, Budapest, 1995
146 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630757621 · Fordította: Székely Éva
>!
Európa, Budapest, 1986
146 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630740745 · Fordította: Székely Éva · Illusztrálta: Brenner György

Enciklopédia 4


Kedvencelte 37

Most olvassa 8

Várólistára tette 40

Kívánságlistára tette 21


Kiemelt értékelések

Cs_N_Kinga P>!
Brunella Gasperini: Mi és ők

Brunella Gasperini: Mi és ők Egy lány feljegyzései

Sajnos ez a rész már nem tetszett annyira mint a többi. Itt az író már nem úgy írt, igaz nem is felnőtt, hanem gyerekszemszögből látjuk a dolgokat. A család továbbra is szedett-vedett és bolondos, itt is el tudtam mosolyodni, de ez már nem volt az igazi.
Pl. a „Mennyei tészta”, kedvenc idézetem sem hangzott el. Jó volt visszatérni ebbe a családba, de egy kicsit más. Mintha Nikolett lányuk felnövését, és annak lelki dolgait jobban kiemelte volna.
Egy picit csalódtam….

cicus61 P>!
Brunella Gasperini: Mi és ők

Brunella Gasperini: Mi és ők Egy lány feljegyzései

Olvastam már párszor, a sorozatot is, de még mindig imádom Őket! :) Tiszta bugyuta család, de imádják egymást és mindent megtesznek a szűkebb és bővebb családért :) Kutyák, macskák, nyári tavi vakáció, ott a helyem! :) Nagyon szeretem a sorozatban, hogy több szemszögből is ismerjük az életüket. Ajánlom mindenkinek, aki szeret sokat nevetni.

szucsiani P>!
Brunella Gasperini: Mi és ők

Brunella Gasperini: Mi és ők Egy lány feljegyzései

A szülők után, most a legkisebb lány szemszögéből látjuk ennek a szeleburdi, hóbortos, hangos olasz családnak a történetét.
A gyorsan dühbe guruló, ordibálós családfő továbbra sem lett a szívem csücske, mégis a kamaszlány elbeszélésében, sokkal viccesebbnek, mosolyfakasztóbbnak éreztem a család mindennapjait az előző részhez képest. Nicoletta a kamaszokra jellemző érzékenységgel, kritikus szemmel látja a körülötte élők hibáit.
A kötet kedvenc szereplője az Óriástesó volt, aranyos volt a sutasága, örülök, hogy jól alakult az élete.
Hullámzó volt a viszonyom ehhez a sorozathoz, de örülök hogy elolvastam.

2 hozzászólás
klaratakacs P>!
Brunella Gasperini: Mi és ők

Brunella Gasperini: Mi és ők Egy lány feljegyzései

Most a Kicsi szemszögéből látjuk a családot, amelyik továbbra is kicsit kaotikus, rengeteg állattal. Nincs viszont San Mamette, illetve a könyv nagy részében nincs. Van tanulás, nehézségek és egy szerintem továbbra is idegbeteg apa, aki a verbális erőszak alkalmazójának mintaképe. Tudom, hogy 50-es évek, 60-as évek eleje, de akkor is felháborított és sokat elvett a könyv öröméből.
Pedig voltak humoros részek, visszatértünk a nyárhoz is, de a gyerekszemszög nekem nem jött annyira be, mint amikor az anya írta a sztorikat, sőt őt szinte hiányoltam, mert csak néha bukkant fel, akkor is tétován, mint aki azt sem tudta, hogy hol van.

kolika>!
Brunella Gasperini: Mi és ők

Brunella Gasperini: Mi és ők Egy lány feljegyzései

Ezt a könyvet a Kicsi (aki időközben tinédzser lett) szemszögéből írta meg a szerző. Azt hittem, hogy tobzódnak a vidám jelenetek, újra hatalmába kerít a bolondos olasz hangulat. Sajnos, tévedtem. Igen, itt is volt vidámság, a szokásos káosz, szerethető állatsereglet, láttunk ízelítőt a tágabb értelemben vett család mindennapjaiból, de mégsem varázsolódtam vissza a korábbi kötetek során érzett hangulatba.
A Kicsi már nem kicsi, kamasz problémák sokasága akad, de valahogy a szülőket nem láttam annyira segítő közegnek ezek megoldásában. Az anyuka, ír, lézeng, sokszor álomvilágban él., az apuka legtöbbször csak a hangját ereszti ki. Itt kimondottan zavart ez a szülői hozzáállás. Zavart az apa szóhasználata, ahogy a családjával szemben megnyilvánul. Tudom, hogy a korábbi részekben is volt ilyen, de ott olvashattunk a gondolatairól, a féltésről is. Itt meg kívülről láttuk, hogy sok esetben csak a szidás, a kárpálás maradt meg, a szeretetről nem igazán hallunk.
Sajnáltam, hogy egyik kedvenc szereplőm (Rosa) itt nem tűnik fel, de örvendtem, hogy új szereplőket is behoz a történetbe a szerző (Óriástesó), aki szintén kedvenccé tud válni.
Sajnálom, hogy a sorozat vége nem a korábbi színvonalat hozta.

Aniramemm P>!
Brunella Gasperini: Mi és ők

Brunella Gasperini: Mi és ők Egy lány feljegyzései

Azt hiszem így a végére a sorozat elveszítette a varázsát. Nekem egyértelműen az első rész tetszett a legjobban. Most a legkisebb gyerek szemszögéből olvastam, már mindenki nagyobb lett, több lett a kutya meg a macska. Viszont nekem már kevés volt a humor, nemigazán tudtam már nevetni az ismétlődő veszekedéseken. Persze volt újdonság, érettségi, esküvő, miegymás, de ezen kívül minden a régi. Az apa állandóan üvölt, ami már szerintem nem vicces, az anya állandóan el van varázsolva, talán a gyerekek a legnormálisabbak. És az állandó üvöltés meg idegbaj meg veszekedés mellé azért mindig le van írva, hogy amúgy mindenki szeret mindenkit, meg nagyon boldogok.

Agatha>!
Brunella Gasperini: Mi és ők

Brunella Gasperini: Mi és ők Egy lány feljegyzései

Meg voltam győződve, hogy a nagylány, Bruna fogja megosztani velünk őrült családja újabb napjait, erre kiderül, hogy elrepült 5 év, és a Kicsi, Nicoletta ragadott tollat. Hogy panaszkodjon őrült családjáról – miközben semmiért nem adná a reggeli hangos rituálékat.
Vagy a San Memetei nyarakat. Sem az ifjoncokat, sem bátyja trombita gyakorlását. Sem az új macskákat (igen, a cicák mind az örök vadászmezőkön, helyette nagyon szőrös nagyon buta macskáik lettek, ja és Bú is elaludt örökre, viszont Bao-nak felesége lett, aki baocskákkal ajándékozta meg a családot). És Bruna lassan férjhez megy, Pop – aki már Maurizio, pedig egyetemre, és a kicsi is betöltötte a 14-t.
Elfáradt így a végére ez a sorozat, szerintem. Már nem élveztem annyira ezt a bolond családot, akik mégiscsak funkcionáltak valahogy, mert ugyanazt a kört futottak megint, csak egy szerelmes-boldogtalan tinilány szemszögéből.

Virágszépe>!
Brunella Gasperini: Mi és ők

Brunella Gasperini: Mi és ők Egy lány feljegyzései

A családi nyüzsgés a harmadik részben is folytatódik, kutyák, macskák száma nő. Az idő múlik, a gyerekek nőnek, így a hangulat is más. Ezt a történetet a kamaszlány szemével láthatjuk. Részletesen megismerhetjük elégedetlenségét, felháborodását a család többi tagjával szemben, és természetesen az élet értelmét is megkérdőjelezi, így számára néha keserédessé válik a történet. Szocializációs nehézségek, mind a gyerekeknél, mind a háziállatoknál. De a trilógia mindhárom része a szeretetről szól, nagyon kedves, aranyos könyv.

Pumukli82 >!
Brunella Gasperini: Mi és ők

Brunella Gasperini: Mi és ők Egy lány feljegyzései

Ez a rész volt számomra a kevésbé kedvenc. Mert az egész sorozat fantasztikus, de itt kicsit több volt a sötét, a negatív. A kamasz, a legkisebb szemén keresztül látjuk most a családot, a mindennapjaikat. Kamasz szemén még a piros is sokszor fekete, de ezt simán elnézzük neki. Pont ez a szépsége ennek a sorozatnak hiszen 3 könyv 3 nézőpont és bár mindenki ugyanazt nézi mégis mást, máshogyan látja.

Nem_Zárolt_Szekció_Anna P>!
Brunella Gasperini: Mi és ők

Brunella Gasperini: Mi és ők Egy lány feljegyzései

A Mi és ők egy trilógia harmadik része, melyben egy olasz család mindennapjaiba nyerünk betekintést az 1960-as évek elején (az eredeti megjelenés 1965) a gyerek szemszögéből. A sorozat első része – Én és ők (1959) – az apa nézőpontját követi végig, a második pedig – Ő és mi (1961) – az anyáét. Érdekes, ahogyan már a címekből kiderül, hogy az aktuális elbeszélő hová pozicionálja magát a családon belül. Az első résznek a legjobbak az értékelései, viszont nekem gyerekként (amikor valamelyik nyáron Kaposváron a nagymamám polcán megtaláltam ezeket a könyveket) nyilván a gyerek nézőpontú rész tetszett legjobban… Szóval, gondoltam újraolvasom, de úgy sejtem, kénytelen leszek eltulajdonítani a többi részt is, mert most már azokhoz is kedvet kaptam. :)

A kötet elbeszélője Nicoletta, aki a harmadik, egyben legfiatalabb gyermek a családban a maga 14 évével; testvérei jóval idősebbek nála – nővére egyetemista, a bátyja idén érettségizik… Ő maga pedig megtapasztalja a kamaszkor minden szépségét és nehézségét: úgy érzi, senki nem érti meg, és a családja csodabogárnak tartja – viszont ebben a családban mindenki furcsa kissé, úgyhogy igazán nem is lóg ki közülük. Szeret írni, olvasni, de leginkább a nyarakat szereti a család nyaralójában San Mametében. Egész évben azt várja, hogy újra ott legyen a családjával, barátokkal, a két kutyájukkal és a három macskával.

Nagyon szerettem a történetet, igazi nosztalgia volt újraolvasni. Nem is emlékeztem rá, hogy a fejezetek ennyire elkülönülnek egymástól. Koherensebb annál, minthogy novellafüzérnek tekintsem, de azért rengeteg kihagyással dolgozik a regény. Igazából csak egy-egy eseményt, momentumot emel ki a család életéből (kiegészítve néhány visszaemlékezéssel); ezáltal viszont nekem egészen hiteles lett az elbeszélés. Érzékelteti a szöveg, hogy ez egy bolondos, hangos, zűrzavaros, de mindent egybevetve egy teljesen hétköznapi család, amelyikkel olyan dolgok történnek meg, amik az olvasóval is megtörténhetnének.

Szórakoztató, humoros, rövidsége ellenére tartalmas, de azért viszonylag gyorsan elolvasható kötet. Lényegében minden korosztály találhat benne kedvére való részeket (főleg, ha a teljes trilógiát számításba vesszük), úgyhogy bátran ajánlom mindenkinek és bárkinek. :D


Népszerű idézetek

Gab>!

Gyúlnak az égen a csillagok.
Nézed és nincs mit mondanod,
kétely, ha gyötörne bármi,
választ is tőlük kell várni.
Íme, ennyi az egész,
nem is kell hozzá nagy ész,
nő a fű, ha nem növeszted,
fölkél a nap, ha föl se kelted,
a felhők mennek-jönnek,
ha nem is nézed őket,
ragyognak tovább a tó felett,
ne aggódj miattuk hát:
Csillagok! Jó éjszakát!

145. oldal

Brunella Gasperini: Mi és ők Egy lány feljegyzései

5 hozzászólás
meseanyu P>!

Az igazi otthonom egy piros kis ház, lábánál tó, a tetején pelék, mögötte régi kert, hársfákkal, vörösfenyőkkel, mogyoróbokrokkal, fehér leanderral. Csak behunyom a szemem, és magam előtt látom. Emlékezem. Szeretek emlékezni. Sokkal jobban, mint élni.

18. oldal

Brunella Gasperini: Mi és ők Egy lány feljegyzései

Kapcsolódó szócikkek: emlékezet · hársfa · leander · vörösfenyő
2 hozzászólás
meseanyu P>!

Kiskoromban a szép szép volt , a csúnya meg csúnya, én pedig én voltam. Most viszont semmi sem biztos. A csúnyát egy pillanat múlva szépnek látom, a szépet még ki se mondom, máris ronda lesz, és ami aztán engem illet, hát az olyan, mintha ködben hajkurásznám magamat.

6. oldal

Brunella Gasperini: Mi és ők Egy lány feljegyzései

meseanyu P>!

Semmihez sem foghatók azok az órák, amikor az eget bámuljuk, s magunkba szívjuk a hársfa, a tó meg a régi gyerekkor illatát. És az sem, amikor úgy teszek, mintha nem látnám, hogy Óriástesó arcát időnként elöntik a könnyek (a papája, az évek, a tévedések, az emlékek meg a szerelem meg a hála meg minden),és néha az én arcom is mintha könnyes volna, csak tudnám, miért. Nem nosztalgia ez. Fogalmam sincs, micsoda. Itt a nyár, San Mametében vagyok, mit akarok még? Nem tudom. Talán ez a boldogság, de csak akkor fogok rájönni, ha már elmúlt.

96. oldal

Brunella Gasperini: Mi és ők Egy lány feljegyzései

Baba082>!

Nálunk senki se rak rendet, de mindenki a többieket vádolja, hogy rendetlen.

16. oldal

Brunella Gasperini: Mi és ők Egy lány feljegyzései

camerastylo>!

– Gyere ide – mondta. – Nézz meg jól! Nagyon boldogtalannak látsz? Valóságos csődtömegnek? …
– Nem – szólaltam meg végül. – Nem.
– Pedig az voltam. Egészen fiatal koromban, amikor olyan kislány voltam, mint te, és szórakozottan lézengtem a világban, a fejem a meséktől zsongott. A valóságot csúnyának és ostobának láttam, magányosnak és zavarodottnak éreztem magam. Aztán megtanultam.
– Beilleszkedni? – kérdeztem ellenségesen.
– Nem éppen. Legalábbis más értelemben. Megtanultam olyannak szeretni az életet, amilyen. A veszekedő anyákkal-apákkal, az állandó rohanással, fáradtsággal és fájdalommal együtt. És a halállal. És a kevés pénzzel, azzal, hogy olyan munka is van, amihez nincs kedve az embernek, hogy csak beszélünk, beszélünk, és senki se hallgatja meg, mit mondunk. És a házakat hűtőszekrénnyel meg mosógéppel, titokzatos páfrányok helyett. Ez az élet, és én így szeretem.

142. oldal - Tüzek és csillagok (Európa, 1986)

Brunella Gasperini: Mi és ők Egy lány feljegyzései

Baba082>!

– Amikor helyesnek akarunk beállítani valamit, ami nem helyes, mindig azt mondjuk, változnak az idők.

125. oldal

Brunella Gasperini: Mi és ők Egy lány feljegyzései

Baba082>!

A beilleszkedés, ha jól értem, azt jelenti, hogy szó nélkül fogadjuk el a hülye embereket és a hülye életet, és szüntelenül azt hajtogassuk: jaj, de szép az élet, jaj, de remek emberek vannak a világon, én is ilyen leszek. Na, ha ezt jelenti, akkor szó se lehet beilleszkedésről. Inkább egyedül maradok.

35. oldal

Brunella Gasperini: Mi és ők Egy lány feljegyzései

Biba>!

Ez a táj tette, az anyák és apák és nagynénik és nagyszülők és dédszülők mindmáig élő emlékeivel, melyek elő-előbukkannak az idő mélyéből, és a holnapot is éppily élőn kell megérniük. Majd mi továbbörökítjük. A gyerekeink, az unokáink föllelik majd hiteles szavainkat, képmásainkat, emlékeinket a folyó kövein, a völgy hűs árnyékaiban, a visszhangöbölben, a régi csónakok nyikorgásában. És ez majdnem olyan, mint a halhatatlanság.

97. oldal

Brunella Gasperini: Mi és ők Egy lány feljegyzései

Renkou P>!

Az előbb zuhanó tárgyak csörömpölése, valamint rémisztő sikítás hallatszott, majd Óriástesó jelent meg kidülledt szemmel, szívére szorított kézzel.
– Magas macska? – érdeklődtünk.
– Nem, fordított nagynéni – mutat remegő ujjal a szomszéd szobára. Melyben anyám található fejen állva, falnak támasztott lábbal

105. oldal (1986-os kiadás)

Brunella Gasperini: Mi és ők Egy lány feljegyzései


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Bakó Liza: Csíííz!
Kerstin Gier: Az álmok első könyve
Leiner Laura: Nélküled
Ecsédi Orsolya: Juli vagyok, könyvmoly
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Fredrik Backman: A nagymamám azt üzeni, bocs
Marie Pavlenko: Én vagyok a napod
Bosnyák Viktória: Klott Gatya, ne fárassz!
Tamási Áron: Ábel a rengetegben
Diana Wynne Jones: A másik palota