Római ​lakás haszonélvezettel 4 csillagozás

Bruck Edith: Római lakás haszonélvezettel

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A magyar származású és idehaza igen népszerű Edith Bruck új régényének hőse, maga a Rómában élő írónő, egy nap levelet kap a háztulajdonostól. Valójában hivatalos értesítés ez: arról szól, hogy felmondják az általa bérelt és otthonaként szeretett lakást. Hiába nyugtatgatja férje, pánikba esik, mert úgy érzi: nyugalma, egész életformája került veszélybe, s neki most nem egyszerűen másik lakást kell keresnie. Érzelmi kiszolgáltatottságában sodródik egy idős asszonyhoz, aki a lakását árulja, és akivel hamarosan személyesen is megismerkedik. Ekkor azonban végzetes örvénybe kerül. Egyre jobban megtetszik neki a lakás és környéke, szinte akarata ellenére, noha lelkiekben idegenkedik, sorsában pedig különbözik tőle.

>!
Helikon, Budapest, 1995
146 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632083490 · Fordította: Székely Éva

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
regulat
Bruck Edith: Római lakás haszonélvezettel

Tényleg mi a bánatot lehet arról írni, hogy valakinek felmondják a lakásbérletét és új lakást keres, mármint azon túl, hogy ez mekkora megrázkódtatás lehet egy hatvan feletti embernek. Annának, a főhősnek, az elbeszélőnek ugyan azt mondja a férje, hogy az egész csak pénzkérdés… Anna – maga az írónő – a költözés mellett dönt, és ekkor ismeri meg a lakását haszonélvezettel eladni kívánó öregasszonyt. A náci öregasszonyt, aki taszítja Annát, de Anna nem tud szabadulni tőle… Kell neki a lakás, vagy inkább az, hogy az öregasszony szemébe mondja, hogy ő nem egyszerűen magyar. Ő nem az egykori csatlós, ő magyar zsidó…

Nehezen indult a könyv még százötven oldal sincs, mégis kétszer majdnem félretettem, de ahogy nőtt a kibeszéletlenség feszültsége, akartam, de nem tudtam félretenni. Nem tudom, hogy Bruck Edith hogyan csinálta, de átragasztotta rám. Tényleg tud valamit.

>!
Helikon, Budapest, 1995
146 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632083490 · Fordította: Székely Éva
>!
lauranne
Bruck Edith: Római lakás haszonélvezettel

Nehezen indult, de ahogy nőtt a feszültség (bennem is), nem tudtam szabadulni tőle.

>!
Shil
Bruck Edith: Római lakás haszonélvezettel

Egyszuszos lett. Érdekes, tanulságos. Dolgokhoz, tárgyakhoz, helyekhez való emberi viszonyt boncolgatós. Római negyedet bemutatós. Mindeközben a 20. századi zsidó-német viszonyt boncolgatja és ha csak halványan is, de felveti a neonácizmus rémét is.


Hasonló könyvek címkék alapján

Luca Di Fulvio: A fiú, aki éjjel meglátta a napot
Margaret Mazzantini: Újjászületés
Elisabetta Gnone: Ég veled, Fairy Oak!
Mario Puzo: A Keresztapa
Angela Nanetti: Nagyapó a cseresznyefán
Donato Carrisi: Démoni suttogás
Luca Di Fulvio: Álmok bandája
Alessandro Baricco: Mr. Gwyn
Luca Di Fulvio: A lány, aki megérintette az eget
Niccolò Ammaniti: Én nem félek