Ayrton ​Senna 12 csillagozás

A Formula-1 halhatatlan legendája
Bruce Jones: Ayrton Senna

Az Ayrton Senna életéről szóló, gazdagon illusztrált visszatekintővel a 25 éve elhunyt legendás autóversenyző előtt tisztelgünk, megemlékezve a tündöklő Forma-1-es pilóta tízévados, szinte megismételhetetlen pályafutásáról.

Karrierjét a Lotusnál kezdte, majd 1988-ban átigazolt a McLarenhez, ahol háromszoros világbajnok lett az első négy évben. 1994-ben a Williamshez csatlakozott, ami bizonyosan előrevetített további győzelmeket és világbajnoki címeket, de a szezon harmadik futamán, a San Marino-i nagydíjon Imolában, a Tamburello-kanyarban végzetes baleset történt.

A vigasztalhatatlanság világszerte érezhető volt a halálos ütközés után, amely komoly változásokat eredményezett a versenyautók és a -pályák biztonságosságában.

Bruce Jones, a Formula-1 történetének legismertebb megörökítője ezúttal a 25 éve, egy tragikus versenybalesetben elhunyt legendás pilóta, Ayrton Senna életére és karrierjére emlékezik.

>!
Álomgyár, Budapest, 2019
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155929472

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 37


Kiemelt értékelések

Zizu P>!
Bruce Jones: Ayrton Senna

Bruce Jones: Ayrton Senna A Formula-1 halhatatlan legendája

Szenzációs könyv volt. A kötet a gyermekéveitől végigköveti Ayrton életét a temetésig, nagyon gazdag fotóanyaggal támogatva minden fejezetet. Mindig is tudtam, hogy ő volt a világ legjobb pilótája, de ez a könyv most ha lehet, közelebb hozta őt hozzám. Csodálatra méltó volt az a már-már fanatikus megszállottság amivel hajszolta a még jobb és még jobb eredményeket. Mindig addig ment amíg el nem érte a kitűzött célt. Számára a második hely nem volt megfelelő eredmény. Mindig maximalista volt, és nem csak a pályán, hanem a pályán kívül is. Hihetetlen az a légkör ami a mai napig körüllengi az ő szellemét és emlékét. Ő egy nagyon jó ember volt aki a versenyzésen kívül, szívügyének tekintette Brazília jobbá tételét, és a brazil emberek életkörülményeinek javítását.

„A szívem ott van, Brazíliában: az a hazám, a családommal, a barátaimmal, a hobbijaimmal.” – Ayrton Senna

„He was the best driver who ever lived” – Niki Lauda

Filep_Nikii>!
Bruce Jones: Ayrton Senna

Bruce Jones: Ayrton Senna A Formula-1 halhatatlan legendája

https://nikiikonyvblog.blogspot.com/2020/07/bruce-jones…
Ayrton Senna történetét mindenki ismeri, aki szereti vagy rajong a Formula-1 világáért. Az album kiadását az Álomgyár kiadó Senna halálának 25. évfordulójára időzítette, ezzel méltóképpen megemlékezve a Formula-1-es versenyzőről és sikereiről.

Bár én nem mozgok túlságosan otthon a Formula-1 világában, mégis nagyon érdekes volt számomra a könyv. Figyelemfelkeltő és magával ragadó olvasmány.

Az album hihetetlen módon kalauzol vissza minket a 20. századba és mutatja be Ayrton Sennát már gyerekkorától. A könyv kitér élete nagyobb, főbb eseményeire is, mint például a különböző Nagydíjjakra, csapataira, stb. Ezeket pedig professzionálisan és bámulatos módon közli az olvasóval, úgy, hogy végig fenntartsa az érdeklődést és a figyelmet.
Én mindig nagyon izgalmasnak tartom, ha megismerhetjük a kezdeteket. Számomra nagyon figyelemre méltó volt, hogy Senna mennyire rajongott már gyerekkorában a versenyzésért, a gokartokért. Elképesztő, hogy már kiskorától kezdve a vérében volt a versenyzés, és milyen profi módon fejlesztette tudását és képességeit.
Tökéletesen harmonizál a kép és a szöveg mennyisége az egész albumban.
Kicsit tartottam tőle, mikor kezembe vettem a könyvet, hogy túlnyomó részt képekkel lesz tele, és csak olyan sablonos információkkal töltötték meg az album, melyet egy alapos böngészés után az interneten is megtalálunk. Ellenben a szerző remekül megtalálta az aranyközéputat. Számos olyan izgalmas és érdekes ismerettel, tudnivalóval lettem gazdagabb a könyv elolvasása után, mely tényeket és adatokat nem biztos, hogy megtaláltunk az interneten.
Lenyűgöző, hogy egy album mennyire vissza tudja adni azt a légkört, hangulatot, mely Senna történetét övezi.
A szerző páratlan és rendkívüli módon emlékezett meg a legendás versenyzőre. Érezhető az albumon, hogy megannyi kutatómunka áll mögötte, ezzel pedig utánozhatatlanná tette a könyvet.
Senna történetének bemutatása időrendben történik a könyvben, fejezetekre bontva. Életét a kezdetektől, a gyerekkori gokártokért való rajongásától kezdve, egészen az örökségéig megismerhetjük. A legizgalmasabb és a legérdekesebb az volt, hogy bepillantást nyerhettünk a kulisszák mögé, és olyan tényeket, információkat is megtudhattunk, melyeket a TV előtt ülve nem is láthattunk.
Az örökségét bemutató fejezet pedig remekül leírja, hogy Senna nemcsak versenyzőként volt nagyszerű, hanem emberként is. Számos érdekességet és új információt tartogatott ez a fejezet is.

Az album legvégén található egy összegzés, egy statisztikai kimutatás Senna futamairól, melynek köszönhetően sokkal könnyebben át tudjuk tekinteni pályafutását, futamain elért eredményeit, kieséseinek okát évenkénti lebontásban. Nagy segítséget nyújtott ez a statisztikai útmutató Senna életének áttekintésében, hiszen így a könyv elolvasása után el tudtam merülni a Formula-1 versenyző sikereinek elemzésében.

Számomra hatalmas élményt nyújtott ennek az albumnak az olvasása. Úgy érzem a kiadó méltóképpen megemlékezett a Formula-1 legendáról.
A könyvet bátran merem ajánlani olyanoknak, akik futamról futamra követik végig a versenyzőket és minden alkalommal lélegzetvisszafolytva izgulnak kedvenc versenyzőikért, és azoknak is, akik csak kicsit érdeklődnek ezen világ iránt, ugyanis az album lenyűgözően eleveníti fel a múltat és bámulatos módon mutatja be Senna történetét.
https://nikiikonyvblog.blogspot.com/2020/07/bruce-jones…

1 hozzászólás
Ildikó_Nagy_2 P>!
Bruce Jones: Ayrton Senna

Bruce Jones: Ayrton Senna A Formula-1 halhatatlan legendája

Nagyon megörültem, amikor a könyvtárban megpillantottam ezt a kötetet. Kedveltem Sennát, akkor még a Formula-1 futamokat is mindig követtem. Emlékszem az első magyar futamok egyikét strandon rádión keresztül követtük (hihetetlenül izgalmas volt).
Az album fantasztikusan tetszett, Senna gyerekkorától kezdve a halála utánig mutatja be, nemcsak Ayrton életét, hanem a csapatokat és sporttársakat és a brazíliai fiatalokért tett tevékenységeket is. Gyönyörű fotókkal illusztrált. Jó volt visszaemlékezni a Senna melletti nagy nevekre, Prost, Berger, Hill, Schumacher és még sokáig sorolhatnám.
Hihetetlen, hogy még 25 év után is mennyire szeretik Sennát. Ha nem következik be tragikus halála, ki tudja hány győzelmet arathatott volna.
Azt a bizonyos versenyt szerintem meg sem kellett volna tartani, annyi borzalmas esemény történt már Senna balesete előtt is, a szabadedzésen Barrichello törte össze az autóját, az időmérőn Ratzenberger csúszott ki a pályáról, neki a szalagkorlátnak és a kórházba szállítás után meghalt, a rajtnál is történt egy komoly baleset….

Dia20646>!
Bruce Jones: Ayrton Senna

Bruce Jones: Ayrton Senna A Formula-1 halhatatlan legendája

Hát elolvastam…
Sokféle ember olvassa ezt a könyvet. Van, aki azért, mert szereti a Forma-1-et, van, aki azért, mert érdekli, hogy milyen volt a Forma-1 világa a 80-90-es években. Van, aki arra kíváncsi, milyen volt Ayrton Senna, mit írnak róla és a versenyeiről. Van, aki a kortársaként látta a versenyeit. És vannak azok, aki Senna rajongójaként olvassák el ezt a könyvet. Én láttam versenyeit is és a kedvenc pilótám a mai napig is. Így én a rajongói szemmel olvastam el.
Sokat tudok az akkori versenyekről, versenyzőkről, hiszen éveken át hétről-hétre néztem a versenyeket és több korábban megjelent könyvet is elolvastam már a témában.
Ez a könyv is nagyon jó, nagyon tetszett. Sok technikai dolog szerepel benne, ami egy versenyt végignézve nem is derül ki a néző számára. A sok kutatás, fejlesztés, tervezés, a szerződéskötések háttere, a harc a gumikért, a motorokért és a versenyzők között a minél jobb autókért. Ezeket a küzdelmeket mutatja be a könyv Ayrton Senna szemszögéből, végigkísérve az életét az első versenyeitől kezdve. Megismerhetjük, hogy mekkora utat kellett megtennie Brazíliából, hogy feljusson a csúcsra, hogy mennyire jól ismerte az autók apró rezdüléseit, hibáit, hogy milyen nehéz versenyeket nyert meg.
És végül bemutatja a könyv azt is, hogy Senna mit hagyott örökül és mennyire szívén viselte a szegény, nincstelen gyerekek sorsát.

Renáta_G>!
Bruce Jones: Ayrton Senna

Bruce Jones: Ayrton Senna A Formula-1 halhatatlan legendája

Idén 25 éve, hogy az autósportot sokkolta a legendás Forma-1-es pilóta, Ayrton Senna (1960. március 21. São Paulo, Brazília – 1994. május 1. Imola, Olaszország) halála. Bruce Jones ezzel a profin összeállított albummal tiszteleg az autóversenyző előtt.
[…]
Bruce Jones tökéletesen adta vissza ezt az izgalmas életpályát. Süt a sport iránti szenvedélye és Senna iránti tisztelete a lapokról. És nemcsak a pilóta érdemeit méltatja, hibái ugyanúgy helyet kaptak a kötetben, amely tele van izgalmas történetekkel, fotókkal, információkkal csapatokról, motorokról, emberi kapcsolatokról, valamint számos visszaemlékezéssel a sportág nagyjaitól. Minden F1 rajongónak a polcán a helye ennek a lenyűgöző albumnak!

Bővebben: https://kulturpara.blog.hu/2019/11/18/ayrton_senna_a_fo…

Ági_Marton>!
Bruce Jones: Ayrton Senna

Bruce Jones: Ayrton Senna A Formula-1 halhatatlan legendája

Hol is kezdjem…. Nagyon átfogó történetet kaptunk Senna versenyzői pályafutásáról. Majdnem minden magyarul megjelent róla szóló könyvet olvastam. Ami vele kapcsolatban kapásból eszembe jut: a várva várt hétvégi versenyek. Az egész család másoknak szurkolt, de nekem ő volt akkoriban A példakép, A kedvenc. A tudásvágya, a versenyszelleme, a precizitása, a tehetsége mind-mind egy hatalmas plusz az emberiség számára. Ezek ellenére azt vallom, bár sosem ült volna a hőn áhított Williamsbe, lehet, még ma is élne. :'(

Domovecz_Anett>!
Bruce Jones: Ayrton Senna

Bruce Jones: Ayrton Senna A Formula-1 halhatatlan legendája

„Ahhoz hogy megítéld ,hogyan közelíts meg egy kanyart , mennyire csökkentsd a sebességed, el kell képzelned . Attól kezdve ez az ítéleted irányít ,ami a kezedből, lábadból testedből és ezek összmunkájából ered. Az elképzelt kanyarodás pontosságától függ,hogyan cselekszel, amikor eléred a kanyar csúcspontját . ”
Nekem ez a könyv nagyon sokat adót, én láttam róla szóló filmet de ez a könyv többet mutatott, milyen szerény volt visszahúzódó , mennyire szerette a családot és mi mindent adót neki a versenyzés , milyen sokaknak reményt adót , legjobb versező mai napig csak tisztelni lehet , nagyon sajnálom hogy így ért véget a karrierje . De soha nem fogjuk elfejteni .


Népszerű idézetek

Ági_Marton>!

– Isten sokáig a Forma-1-en tartotta a kezét. Ezen a hétvégén levette róla. (Niki Lauda)

130. oldal

Bruce Jones: Ayrton Senna A Formula-1 halhatatlan legendája

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

René Hoffman: Sebastian Vettel
Vígh Gréta: Michael Schumacher
Oltványi Tamás: A halál árnyékában
Dávid Sándor: Forma-1 sztorik – 2010–2011
Christopher Hilton: Ayrton Senna
Christopher Hilton: Ayrton Senna – Az utolsó kanyar
Dávid Sándor: Forma-1 sztorik 2004
Méhes Károly: Forma-1 dumák
Méhes Károly – Szundi György: FORMA 1
Frankl András – Németh György: Forma-1 sztorik