Üldözöttek ​és katonák 6 csillagozás

Zsidók, akik elmenekültek a nácik elől, majd visszatértek harcolni ellenük
Bruce Henderson: Üldözöttek és katonák

Az ​Egyesült Államok Hadserege által a II. világháború után végzett vizsgálat arra jutott, hogy az európai hadszíntéren összegyűjtött, az ellenségre vonatkozó információk több mint 60%-át a hadsereg különleges kiképzésben részesült kihallgatói, az ún. Ritchie-fiúk szerezték meg. Ezeknek az információknak köszönhetően a szövetségesek sokszor minimálisra csökkentették veszteségeiket és hatékonyabban tudták bombázni a német állásokat.

Az Üldözöttek és katonák ezekről a Ritchie-fiúkról szól: azokról a zsidókról, akik Németországban születtek, de el kellett menekülniük otthonaikból Hitler hatalomra jutása után. Fiatal fiúként hagyták el Európát, gyakran egyedül, szüleiket, családjukat hátrahagyva, hogy Amerikában leljenek új hazára. De sosem felejtették el, mit tettek velük a nácik, így amikor az USA hadba lépett Németország ellen, beléptek a hadseregbe, ahol német nyelvtudásukat és kulturális ismereteiket kihasználva különleges kiképzést kaptak mint kihallgatók. Normandia,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
GABO, Budapest, 2018
528 oldal · ISBN: 9789634067436 · Fordította: Miks-Rédai Viktória
>!
GABO, Budapest, 2018
528 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634067252 · Fordította: Miks-Rédai Viktória

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

BBetti86 >!
Bruce Henderson: Üldözöttek és katonák

Bruce Henderson: Üldözöttek és katonák Zsidók, akik elmenekültek a nácik elől, majd visszatértek harcolni ellenük

A háborús regények, dokumentumregények nem igazán az én zsánerem. Közben azonban akad egy-egy kötet, amit le se bírok tenni. Ilyen volt az Elit alakulat, amiből az HBO készített filmet, és ilyen lett az Üldözöttek és katonák is.
Az alaphelyzet eleve annyira heroikus, hogy felkeltette a figyelmem. Gyerekként a nácik elől kimenekített fiúk sorsa, akik az USA-ban nőttek fel, és katonaként tértek vissza, amikor pár éven belül kitört a világháború. Mivel anyanyelvi szinten beszéltek németül, vallatónak képezték ki és alkalmazták őket. A történetben nagyon sok vallatási technika és módszer regényes leírása is helyet kapott, és ezt a pszichológiai vonalat kifejezetten érdekesnek találtam. Duplán is: hogy lehetett a nácikat szóra bírni, illetve az egykori német fiúknak mindezt milyen volt megélni.
Érzelmileg nagyon feszült, drámai csúcspontokkal teli kötet. Sok-sok hősies, de fájdalmas pillanat is van a könyvben, ami még letehetetlenebbé teszi. Regényszerűen van megírva, és nagyon tetszett, ahogy kiemel pár ilyen fiatalembert, és az ő életüket követi a kötet. Közben mutatja be a II. VH-t, a náci rezsimet, az amerikai sereget és egy számomra új szemléletet erről a háborúról. Dokumentumregény, de a hitelessége nem ment az elbeszélés rovására.
Sok szereplőt megszerettem, és izgultam értük. A hétköznapi hősök könyve ez, akik megérdemlik, hogy a világ tudomást szerezzen róluk. Filmen is simán el tudnám képzelni bármelyik Ritchie-fiú történetét.
Az egyetlen, amit nehezen olvastam, helyenként nagyon katonai a kötet. Amikor arról van szó, melyik egységnek milyen a felszerelése, vagy fegyverekről ír a szerző, vesztettem az érdeklődésem. Nekem az emberek és a pszichés oldal volt, ami nagyon tetszett benne.


Hasonló könyvek címkék alapján

Kristin Hannah: Fülemüle
Adam Makos – Larry Alexander: Felettünk a csillagos ég
Irwin Shaw: Oroszlánkölykök
Norman Mailer: Meztelenek és holtak
Anthony Doerr: A láthatatlan fény
Jim Shepard: Áron könyve
Herman Wouk: A háború szele
Kurt Vonnegut: Ördögcsapda
Chimamanda Ngozi Adichie: Az aranyló fél napkorong
Jane Yolen: Csipkerózsa