Rakj ​rendet az életedben! 6 csillagozás

Brooks Palmer: Rakj rendet az életedben!

"Az ​ember bámulatos lény, amikor azonos a valódi énjével,
s nem próbálja elrejteni hibáit és fájdalmait.
Egy valódi ember sokkal vonzóbb, mint valaki,
aki úgy tesz, mintha minden tökéletes lenne."

Mi tagadás, hajlamosak vagyunk megtestesíteni a bennünk lévő zűrzavart az életterünkben: a papírkupacokkal borított íróasztalok, a rendetlen fiókok, a gyűlölt kanapé, amelytől képtelenek vagyunk megválni, a teletömött ruhásszekrény, a pince, ahova már évek óta félünk belépni – mindezek belső életünk valamilyen zűrzavaros aspektusát jelképezik.

Felesleges kacatot jelent minden, ami többé nem szolgál minket, s ez nem csupán az élettelen tárgyakra vonatkozik. Ócskaság lehet egy tevékenység, amely ellenünk hat és lefáraszt, valamilyen kimerítő vagy lehangoló meggyőződés, sőt azok az emberek is, akiktől kellemetlenül érezzük magunkat.

A szerző által vázolt lomtalanítás fő célja, hogy jóban legyünk önmagunkkal, mert így könnyebben megértjük majd… (tovább)

>!
Édesvíz, Budapest, 2014
184 oldal · ISBN: 9789635291564 · Fordította: Görbe Angéla
>!
Édesvíz, Budapest, 2014
ISBN: 9789635292073 · Fordította: Görbe Angéla

Most olvassa 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

>!
Uzsonna 
Brooks Palmer: Rakj rendet az életedben!

Olvasás közben jöttem rá, hogy én egy másik rendrakós könyvet szemeltem ki (http://moly.hu/konyvek/marie-kondo-rend-a-lelke-mindennek), csak a frisseimben ez jött fel és azon frissiben neki is láttam. És ha már így esett, szép rendesen végigolvastam.
Talán @Rebane értékelése miatt, talán másért, engem nem ütött ki annyira a könyv, de annyira nem hozott újat sem. Arra jó volt, hogy rendszerezhettem és frissíthettem erről a témáról a tudásom, gondolataimat.
Nem egy mélylélektani tanulmány, a szerző nagyon leegyszerűsítve írja le a tudnivalókat és az eseteket, nekem úgy tűnt azért, hogy lényeg ne vesszen el senki elől. Nekem tetszettek az esetleírások is (szerintem ezek is nagyon le lettek egyszerűsítve), biztosan rengeteg fajta lommal kell (le)számolni, és úgy tűnt, hogy mindig sikerült rátapintania a lényegre, az okra, hogy miért is borítják el azok a teret, vagy lapulnak a szekrények mélyén.
Itt humánusabb szelektálás folyik, mint a már emlegetett másik könyvben: három zsákba mehet a kézzelfogható lom: szemét, szelektív hulladék, karitatív célokra. A kézzel-foghatatlanokat, pedig legbensőbb mélyünkből kell előhozni, és eldönteni, hogy bennünket szolgálnak-e még.
Annak lehet hasznos e könyv, aki nem látja a sok lomtól a rendetlenséget.

9 hozzászólás
>!
Rebane SP
Brooks Palmer: Rakj rendet az életedben!

Nos, ha Amerikában élnék, beperelném az írónőt, amiért a könyve elrabolt az életemből pár soha vissza nem térő órát…
Amúgy meg szűk 200 oldal tömény önfényezés az egész arról, hogy a szerző hogy oldott meg 20 éven át tartó konfliktusokat 1-1- mondattal… De a lényeg elveszett valahol…

13 hozzászólás
>!
konyvolvaso
Brooks Palmer: Rakj rendet az életedben!

Észre sem vesszük és a napi 1-1 el nem rakott, hazahozott holmiból egy halom felesleges holmi gyűlik össze. Ebből aztán nem egyszerű kiselejtezni a kacatokat, mint ahogy a könyv is leírja. Egyik tárgy egyik személynek, másik tárgy másiknak fontos. Van ami esztétikai okból lehet zavaró vagy a heti rendrakást nehezíti meg. Így vagyunk ezekkel az elköltözött családtag holmijaival is. Mi az ami a másik tulajdonjogát sérti vagy mi az ami még beleférhet a rendezkedésbe? Erre ad választ ez a könyv.
Némely része érdekes gondolatokat vet fel de alapjában véve többet vártam volna ettől.
Több hasonló témájú műsor is megjelent már a tévében ahonnan ismerős lehet a szemlélet. Bele gondolva azért nem volt idegen ez a válógatos szemlélet még akkor sem mikor jóval kevesebb tárgyhoz, élményhez fértünk hozz a hiánygazdaság idején.

>!
cfve
Brooks Palmer: Rakj rendet az életedben!

Számomra nem volt túl meggyőző: nem igazán arról szólt, amire számítottam, de ettől még lehetett volna érdekes olvasmány, viszont sajnos nem volt az. Unalmasnak találtam, abba is hagytam az olvasását a vége előtt


Népszerű idézetek

>!
konyvolvaso

Könnyed hangon beszéltem. Azt szoktam tapasztalni, hogy a könnyedség felnőttekkel és gyerekekkel is műkődik. Mindenki azt akarja, hogy kedvesen bánjanak vele. Senki sem szereti, ha megmondják neki, mit tegyen.

170. oldal

>!
konyvolvaso

Ez a könyv önmagunkról szóló gondoskodásról szól. Azt szoktuk gondolni, hogy számos védőréteggel kell lepleznünk önmagunkat, akár olyan vagyontárgyakkal, amelyek hatására erősnek érezzük magunkat, akár olyan életmóddal , amelynek hatására nagyobbnak vagy jobbnak véljük magunkat.

183. oldal

>!
cfve

    Ha a felesleges kacatok nem terelik el állandóan a figyelmünket, azon kapjuk magunkat, hogy nagyra becsüljük azokat az élményeket, amelyek e pillanatban táplálnak bennünket, ahelyett, hogy a múltbeli emlékeinkre vagy a jövőbeli reményeinkre támaszkodnánk. Kevésbé érdekel majd bennünket az, hogy megszerezzünk dolgokat, mert bármilyen értékesek is lehetnek azok, nagyobb elégedettséget nyerünk az életünket betöltő szeretet élményéből.

57-58. oldal

>!
m_laura

A kapcsolatokon belül egy ember hevességére gyakran azonos hevességgel reagálunk. Ez az érzelmi reakció jelenti a saját védőzónánkat. Olyan mintha két védőzóna beszélgetne egymással, nem pedig két ember.

80. oldal

>!
konyvolvaso

Az alapelvek összefoglalása

Azért válunk meg a kacatoktól, hogy helyet teremtsünk önmagunk számára.
Egyetlen tárgy sem fontosabb, mint az ember lelki nyugalma.
A legnagyszerűbb élmény az egység. Ezt semmi hatalom, irányítás és vagyon nem tudja meghaladni.
Azt hisszük. „Ha végül megszerzem a ..-t, boldog leszek.” De a boldogság elválaszthatatlan tőlünk. Az öröm akkor kél életre, ha eltüntetjük azt, ami akadályozza a szívünkhöz fűződő kapcsolatunkat.
Azt hisszük, ha irányítunk valakit, akkor az illető azt teszi majd, amit akarunk és boldogok leszünk. De az irányító viselkedés sértettséget okoz és az emberek szenvednek tőle.
Az önmagunkhoz fűződő kapcsolatunk után a másokhoz fűződő kapcsolatunk a legfontosabb számunkra. Ha egy bizonyos kapcsolat nem fontos, akkor vizsgáljuk meg, hogy el kell-e engednünk.
A közös lomtalanítás ítélkezésmentes tudatosságot, kedves bátorítást és nyitottságot igényel. Fogadjuk el és tartsuk tiszteletben a másik döntéseit, és a kapcsolatunk gazdagodni fog.

184. oldal

>!
konyvolvaso

Szidással nem tudunk cselekvésre bírni másokat. A szidást zokon veszik. Ezután minden szereplő kevesebb szeretet kap és úgy érzi, hogy megbántották. Ha kedvesen beszélünk és könyörülettel hallgatjuk meg egymást, azért hálás lesz a kapcsolatunk.

106. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Elizabeth Gilbert: Big Magic
Gretchen Rubin: Boldogságterv
Jack Canfield – Mark Victor Hansen: Merj nyerni!
Spencer Johnson: Hová lett a sajtom?
Zig Ziglar: Viszlát a Csúcson!
Gretchen Rubin: Jobban, mint valaha
M. R. Kopmeyer: Hogyan érhetjük el céljainkat?
Keith Cameron Smith: 10 szokás, ami gazdaggá tesz
Joshua Fields Millburn – Ryan Nicodemus: Minimalisták
Clarissa Pinkola Estés: Farkasokkal futó asszonyok