Az ​elveszett és meglett dolgok könyve 54 csillagozás

Brooke Davis: Az elveszett és meglett dolgok könyve

A hétéves Millie Bird már huszonhét lényt gyűjtött össze a Halott Dolgok Könyvébe, amikor a papája is Halott Dologgá változik. Nemsokára a mamája is eltűnik: magára hagyja Millie-t az áruházban, az Irdatlan Bugyik között.

Agatha Pantha nyolcvankét éves, és a férje halála óta nem tette ki a lábát a házából. Ablakából, a függöny és a borostyán rejtekéből kiáltozik a járókelőkre, vadidegenekre ontja a haragját. Amíg egy nap észre nem vesz egy kislányt a szemközti házban.

Karl, a gépíró nyolcvanhét éves, mikor a fia csókot nyom a homlokára, és otthagyja egy idősotthonban. Miközben távozó gyermeke után néz, hirtelen megvilágosodik. Elszökik, és valami mást kezd kutatni.

Három elveszett ember vár arra, hogy megtalálják. Millie, Agatha és Karl hamarosan áthág minden szabályt, hogy felfedezze, miről is szól az élet.
Szívmelengető regény a Nagy és Fontos, no meg a Kicsi és Még Fontosabb Dolgokról.

Eredeti cím: Lost & Found

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Libri, Budapest, 2015
264 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633105535 · Fordította: Mesterházi Mónika

Enciklopédia 1


Kedvencelte 4

Most olvassa 6

Várólistára tette 71

Kívánságlistára tette 50

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Brooke Davis: Az elveszett és meglett dolgok könyve

Millie, Agatha és Karl mindhárman elvesztettek valakit, és ezt nem igazán tudják feldolgozni. Az ő hármasukról szól ez a történet. A negyedik főszereplője ennek a könyvnek a Mindenféle Halott Dolgok és maga a halál témája, illetve a halál feldolgozása.

Nagyon szeretnivaló volt ez a hármas (ó, bocsánat Próbi, négyes), megható volt látni, ahogyan elhagyatottságukban, szomorúságukban összekapaszkodtak, segítették, majd megszerették egymást. Gyönyörűen megírt, megható, és érzelmekkel teli könyv volt.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2015/11/brooke-davis-az-el…

meseanyu P>!
Brooke Davis: Az elveszett és meglett dolgok könyve

Ez sajnos csalódás volt, sokkal többet és főleg mást vártam. A közepétől már rettenetesen idegesített és untam, csak azért olvastam tovább, mert egyrészt ajándékkönyv volt (de én tehetek róla, én akartam annyira), másrészt meg kíváncsi voltam a végkifejletre. Na, az sem olyan lett sok mindenben, ahogy én szerettem volna. Nyomasztó volt az egész, rengeteg elveszett dolog és nagyon minimális meglett, rengeteg szomorúság és nagyon minimális humor, rengeteg sérült ember és nagyon minimális normális.

7 hozzászólás
Gyöngyi0309 P>!
Brooke Davis: Az elveszett és meglett dolgok könyve

Nagyon jól indult a történet, egyből berántott. Viszont a közepefelé elkezdett szépen egyenletesen laposodni. Aztán már nem is ívelt felfelé, amit sajnálok.
A karakterek nagyon jól kidolgozottak, egyedül Millie esetében sérelmeztem picit a korát. Hihetőbb lett volna, ha mondjuk kilenc vagy tíz éves.
Karl volt a kedvencem, Agatha inkább ijesztő volt.
Nagyon fontos témákat boncolgat a könyv, halál, gyász, öregedés, élet, barátság, felelősség. Kicsit vegyesek az érzéseim, mert nem nagyon tudom hova tenni, mert sem gyerekkönyv, sem felnőtt. Valahol a kettő között. Tetszett nagyon, hogy lecsupaszítja a dolgokat, főleg az öregek elmélkedéseiben, nevén van nevezve a szex és minden más tabu is. Bizony ezek is az életünk részei, olyan dolgok, amikről időnként beszélni kell.
Karl nagyon szép életet élt Evie-vel, ők aztán tényleg boldogok voltak.
Agatha viszont egy életre bánhatja a kimondatlan szavakat, azt a furcsa kommunikációt, amit folytatott.
Kicsit azért görbe tükör ez a könyv, emlékeztet minket arra, hogy múlandó az élet, és arra is, hogy mennyire becsülni kell a környezetünkben élőket, mert soha senki sem tudhatja, hogy erre meddig van módunk.
Lehet, hogy újraolvasom, és alkalomadtán a kisfiam kezébe nyomom, persze úgy, hogy utána beszélgessünk róla együtt, mert nagyon – nagyon fontos témákat boncolgat.

RandomSky>!
Brooke Davis: Az elveszett és meglett dolgok könyve

Nagyon kedves és szerethető, egyben borult és megható regény ez, egy gyerekről és két öregemberről. Úgy ír öregedésről és halálról, annyi empátiával és őszinteséggel, ahogy kevesen tudnak, de leginkább azért az élet ünneplése.
Olyan könyv, amilyet én szeretnék írni. Olyan könyv, amitől máshogy nézek az emberekre, és máshogy is látom őket. Mindenféle hangzatos jelszavak, nemes elvek, vigasztaló szavak és Istenhez való fohászok nélkül, csak így, ahogy Millie mondja: „Mind meg fogtok halni. Semmi baj.” De hogy ez mit jelent, ahhoz el kell olvasni a könyvet.
Bővebben: http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2015-09…

robinson P>!
Brooke Davis: Az elveszett és meglett dolgok könyve

Tagadhatatlanul van benne valami, mégis hatásvadász, néhol nagyon maníros és darabos, széteső. Az öregek és a szex undorító, mint De Niro az új filmjében. Ripacskodás. A lezárása tetszett, a vége kifejezetten jó. Szomorú, elgondolkodtat, elő hoz és megidéz emlékeket, (na azok jók). Nem mindegy 7 vagy 27 évesen veszítünk el valakit, aki számunkra közel álló személy. Agatha is szimpatikus alak volt, Milli kevéssé.

3 hozzászólás
Citrompor P>!
Brooke Davis: Az elveszett és meglett dolgok könyve

Nagyon akartam szeretni ezt a könyvet. Felcsigázó értékelések, a fülszöveg alapján különleges, nem mindennapi történet, a gyászról, a gyász feldolgozása közben szerzett új, bizarr barátságokról egy kisgyerek és két vénséges vén aggastyán között. (Petyhüdt karok, lógó mellek, újabb térdráncok, igen! Pontosan! Ki merem mondani ezeket a szavakat!!! Valahogy így képzelem Agatha egyik közbeszúrását az értékelésbe.)

Ez izgalmas egyveleg, mégis, a kezdeti rácsodálkozás nálam hamar szájhúzogatásba fordult át. Nem szeretem, ha a Dolgokat, legyenek azok Élő Dolgok, vagy Halott Dolgok, vagy akár a Lehető Legjelentősebb Dolgok, tulajdonnevesítjük. Attól már elvont lesz?
Sajnos a Millie hangján megszólaló szerző nekem nagyon erőltetett volt. Egy idő után már nem is próbálkoztam igazán ráhangolódni a könyvre, csak tudni akartam, mi sül ki belőle. spoiler

Nekem kissé túlírt a szöveg, ami úgy volt pátoszos, hogy közben próbált pont nem annak látszani, mert nem volt emelkedett vagy csöpögős, hanem inkább nyers, bátor, megbotránkoztató, felrázó és szókimondó. Furcsa kombináció ez. Ezúttal nem tetszett, többet vártam tőle.

ValerinLanz P>!
Brooke Davis: Az elveszett és meglett dolgok könyve

Ez a könyv fantasztikus volt. Hol nevettem, hol sírtam rajta, imádtam a szereplőket egytől-egyig, és néha a szívem szakadt meg értük. Ha nem ilyen egy nagyszerű alkotás, akkor nem tudom, milyen.
Nagyon régóta a kívánságlistámon szerepelt, és nemrég úgy adódott, hogy csere útján hozzájuthattam. Soha ennél jobb üzletet nem kötöttem! Azonnal belezúgtam Millie-be, akit komolyan nem lehet nem imádni. spoiler De sebaj, Millie aztán nem olyan, aki egykönnyen feladja! Így hát spoiler
Egy-két esettől eltekintve minden nagyon egyben volt. Millie ontotta magából a cukiságot, és egyáltalán nem volt idegesítő. Olyan kérdései voltak néha, hogy csak lestem, és ez a könyv nagyon jó lesz majd akkor, amikor a saját gyerekemnek kell magyarázkodnom. :D
Agatha, a szomszédban lakó öreg hölgy spoiler Őt is bírtam, főleg a csípős beszólásait! Kicsit olyan volt, mint Ove és Britt-Marie! :D
Karl, a Gépíró spoiler
A szereplők nagy utazáson vesznek részt, konkrétan és átvitt értelemben egyaránt. Millie, a maga hétéves mivoltával elvezeti őket egy olyan helyre, ahol megvannak ugyan az elveszett dolgok… de vannak ott meglett dolgok is. És csak ez a lényeg.
Beszélnünk kell még az egyik kedvenc mellékszereplőmről, spoiler
Sajnálom, hogy eddig halogattam, de igazából nem is akartam még befejezni. Nagyon tetszett az elejétől a végéig, repül a kedvencek közé. Biztos. Ami. Biztos.
Másodszorra is fantasztikus volt, Millie egy tündérbogár, ő a kedvencem, és persze Jeremy ^^-^^

2 hozzászólás
danlin>!
Brooke Davis: Az elveszett és meglett dolgok könyve

Nem tetszett, nehéz megfogalmazni, miért. Idegesítettek a szereplők, és valahogy az egész történet, aminek se fül, se farka nem volt. Értem én, hogy fontos érzelmeket tár fel, mint a gyász, a magány, de valahogy mégsem jutott el hozzám ez az üzenet. Lehet nem nekem való volt, vagy az időpont nem volt alkalmas. Az viszont biztos, hogy egészen egyedi ötlet volt a szereplők és a történet, sőt maga az írásmód is.

dianna76 P>!
Brooke Davis: Az elveszett és meglett dolgok könyve

Halál
Öregedés
Kóros gyászfolyamat
Elveszettség érzés
Elmúlás
Egymásra találás
Újra élés

Az elejét nagyon szerettem, a szereplők megismerését a bánatukkal, gyászukkal együtt. Aztán az útrakeléssel kicsit ellaposodott a történet, majd a vonatozástól megint szívesen olvastam.
Amiről beszélni akart a könyv, az megfogott. A halál, mint egy ismeretlen és rejtélyes dolog, amitől részben e miatt félünk. Az öregedés folyamata, mellyel az idő, a test s az élet múlása válik láthatóvá, valóssá, s így ijesztő lehet. S maga a gyász, és annak feldolgozása.
Millie-n keresztül nagyon jól tükrözi a könyv, mennyire fontos őszintén, és értelmi szintjüknek megfelelően beszélgetni gyermekeinkkel az elmúlásról a halálról is. Tényleg érdekes, hogy míg a születés ma már nem tabutéma egy kisgyermek előtt, addig a halál igen. Nyilván előbbi az élet csodája, utóbbi viszont egy szomorú, és visszafordíthatatlan folyamat. Viszont a kettő nem elválaszthatatlan, hiszen aki megszületik, az meg is hal.
Mindhárom szereplő szimpatikus volt. S míg kezdetben Millie nyitotta fel a két idős ember szemét, a történet végére mindannyian adtak és kaptak a másikaktól valamit. Legfőképpen egymást!!
A szövegszerkezetet nézve, jobban örültem volna a hagyományos formának. A könyv szép kivitelezésű, ahogy azt a Libri kiadótól megszoktam.

tees06>!
Brooke Davis: Az elveszett és meglett dolgok könyve

Bevallom őszintén, hogy teljesen mást vártam a fülszöveg alapján. A borító nagyon kreatív, és a fülszövegből is ez jött le, hogy egy nagyon jópofa történetet fogok olvasni. Kezdetben tetszett is, de aztán kezdett unalmassá válni a regény. Talán azért, mert folyamatosan ugyanarra épített a szerző, és bár voltak tökéletesen megírt részek, de emiatt kissé csalódtam. Többet is ki lehetett volna hozni ebből a történetből, amelynek egyébként nagyon szép mondandója van. Egyetértek azzal, hogy nem szabad csüggedni, és az élet megy tovább akkor is, hogyha valami rossz történik velünk.
Másrészt a szereplők jellemzésére jónak bizonyult a háttértörténetük, amelyeket nagyon élveztem olvasni. Sok mindent megtudhattunk róluk az életük összegzését olvasva. Millie karakterét pedig nem tudom hová tenni. Voltak pillanatok, amikor szimpatizáltam vele, de időnként idegesítő volt.

http://discussion.blog.hu/2016/07/22/kicsit_maskepp_gondoltam


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

Jeremy mamája olyan szép, és mamaszaga van, úgyhogy Millie azt mondja, ,Nagyon szép vagy és mamaszagod van', mire a nő arca ellágyul, meleg tenyerét Millie lábára teszi, és azt mondja, , köszönöm, drágám'.
És Millie szeretne felkuporodni a karjába, és ott maradni, és el se jönni többé, de nem csinál ilyesmit, mert nem az ő mamája és az ember nem igazán csinálhat ilyesmit egy olyan mamával, aki nem az övé. De minden mamát szabadnak kéne lenni megölelni, aki nem is a miénk, mert néhány embernek nincs is mamája, és ők mit kezdjenek azzal a sok öleléssel, amijük van?

2 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

Tudod, Lurkó, van a Menny, meg van a Pokol. A Pokolba küldik a rossz embereket, például a bűnözőket meg a parkolóőröket. És a Mennybe küldik a jó embereket, például téged meg engem, meg azt a szép szőkét a Mesterszakácsból.
– És mi történik, mikor odakerülünk?
A Mennyben az ember Istennel meg Jimi Hendrixszel szórakozik, és akkor eszik fánkot, amikor akar. A Pokolban… hát a…… Makarénát kell járni. Örökké. A Grease Megamixre.
– És hova megy az, aki jó is meg rossz is?
Tessék? Nem tudom. Az IKEA-ba?

RandomSky>!

Hogy öregedjen meg az ember, hogy ne legyen minden csak szomorúság?

67. oldal

Citrompor P>!

Legyünk kedvesek a könyvesboltosokkal, és figyeljünk, hogy megmaradjanak.

262. oldal, köszönetnyilvánítás

6 hozzászólás
Chöpp P>!

A falon volt egy hirdetés, egy fénykép egy asszonyról, aki egy táblát tart, Az öregség várhat. Agatha a hirdetés elé áll, mintha egy vadnyugati filmben farkasszemet nézne vele. A kisfiú még mindig Agathát bámulja. Az öregség nem döntés kérdése!, kiabálja Agatha. A fiú sírni kezd, a mamája Agathára villantja a szemét. Nincs értelme titkolni előle, mondja Agatha, és leül.

102. oldal

Kapcsolódó szócikkek: öregség
1 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

Szomorú volt, hogy meghalt a papája, de örült, hogy már nem fáj semmije. Szereti a mamáját, de gyűlöli is. Lehet ugyanazt az embert szeretni és gyűlölni? Ha jobban szereti őket az ember, mint amennyire gyűlöli, akkor megbocsátanak? Megengedik, hogy megtalálja őket?

Bea_Könyvutca P>!

A világ bonyolult Millie számára, Karl nem tudja, hogy mondja el neki. Szeretné a hátára szíjazni, és gyönyörű dolgokat mutatni neki. Szeretne mellette menni, miközben Millie kőfalak tetején sétál, és megmutatni neki, hogy mindennek zenéje van, ha az ember behunyja a szemét, és figyeli a hangjegyeket az agyában, és hogy milyen jó érzés visszatenni egy könyvet a polcra, amit az ember elolvasott, és szavakat, gyönyörű szavakat szeretne neki mutatni, hogy mennyi gyönyörűség létezhet egy lapon.

RandomSky>!

A sírköveken mindig a kezdet-évszám és a vég-évszám a fontos, azt írják nagy betűkkel. A kötőjel mindig olyan kicsi köztük, hogy alig látszik. Pedig a kötőjelnek nagynak, fényesnek és csodálatosnak kellene lennie, vagy épp ellenkezőleg, attól függően, hogy ki hogy élt. A kötőjelnek kellene megmutatnia, hogy ez a Halott Dolog hogyan élt.

142. oldal

RandomSky>!

A világ bonyolult Millie számára, Karl nem tudja, hogy mondja el neki. Szeretné a hátára szíjazni, és gyönyörű dolgokat mutatni neki. Szeretne mellette menni, miközben Millie kőfalak tetején sétál, és megmutatni neki, hogy mindennek zenéje van, ha az ember behunyja a szemét, és figyeli a hangjegyeket az agyában, és hogy milyen jó érzés visszatenni egy könyvet a polcra, amit az ember elolvasott, és szavakat, gyönyörű szavakat szeretne neki mutatni, hogy mennyi gyönyörűség létezhet egy lapon. És minden jót meg szeretne neki mutatni, és soha, soha nem akarja, hogy rosszat lásson.

243. oldal

7 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Király Márk: Harminc nappal a világvége előtt
Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságok
Liane Moriarty: A férjem valamit titkol
B. E. Belle: Megtörtek
Mary E. Pearson: Az árulás szíve
John Green: Csillagainkban a hiba
Nora Roberts: Kincses szívek
Amy Harmon: Arctalan szerelem
Fannie Flagg: Sült zöld paradicsom