Lady ​Jane (Lady Jane 1.) 152 csillagozás

Brodi Ashton – Cynthia Hand – Jodi Meadows: Lady Jane

Edward ​még csak tizenhat éves, és már Anglia királya. De sajnos épp haldoklik, ami elég kellemetlen, ha azt nézzük, hogy inkább az első csókja tervezésével kellene foglalkoznia, mint azzal, hogy kire is hagyja a trónt…
Jane Edward unokatestvére, akit sokkal inkább érdekelnek a könyvek, mint a romantika. Szerencsétlenségére Edward beleegyezett a megházasításába, hogy ezzel bebiztosítsa a trónöröklését. Ráadásul van valami igen furcsa a neki kiválasztottban: Gifford ugyanis egy ló. De tényleg, a férfi minden egyes nap hajnalán egy nemesi szénafalóvá változik – csak hogy naplemente után a fogai között szénaszálakkal változhasson vissza emberré. Ettől eltekintve azért meg kell hagyni, hogy roppantul jóképű, és Jane szívében szép lassan hely szabadul fel számára is.
A történet egyre zűrösebbé válik, ahogyan Edward, Jane és Gifford egy kolosszális összeesküvés közepén találják magukat. Miközben a királyság sorsa a tét, hőseinknek saját összeesküvést kell szőniük, számos… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2018
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632618906 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
>!
Maxim, Szeged, 2018
510 oldal · ISBN: 9789634991762 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Yorki Erzsébet · Lady Jane Grey · Lord Guildford Dudley · IV. Edward · VI. Edward király


Kedvencelte 14

Most olvassa 4

Várólistára tette 133

Kívánságlistára tette 95

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Klodette>!
Brodi Ashton – Cynthia Hand – Jodi Meadows: Lady Jane

Miután megnéztem a TV-ben Harry herceg és Meghan Markle esküvőjét, teljesen a hatása alá kerültem az ilyen színpompás, romantikus, angol származású, nemesi szerelemnek, szóval rögtön kutakodni kezdtem a Molyon, hogy találok-e valami ehhez hasonlót és a választásom végül a Lady Jane című kötetre esett.
Egy igazi, belevaló, történelmi romantikus, amit ráadásul nem is sokszor olvasok, pedig egyébként nagyon tetszik és pont azért jó, mert van valóságalapja.
A Lady Jane olvasása közben egyébként két dolog futott át az agyamon, méghozzá újra meg újra.
Az első: Bárcsak tényleg így történt volna. A második: Miért nem így történt?
Mert sajnos mindannyian tudjuk, hogy Lady Jane Grey, Lord Gifford Dudley, valamint VI. Edward király élete nem pontosan így végződött…sőt.
A könyv – minden szomorú igazság és történelmi tény ellenére is -egyszerűen csodálatos, magával ragadó és rendkívül mulattató, tele szarkasztikus poénokkal, önmagát sem komolyan vevő hősökkel, szinte már tapinthatóan élő és lélegző, igazi belevaló karakterekkel, valamint egy teljesen új és tetszetős mágiával.
Hazudnék, ha azt mondanám, hogy soha ezelőtt nem olvastam még könyvet az alakváltó varázslattal középpontban, mégis újdonságként hatott.
Olyan magától értetődő volt és teljesen illett a közegbe.
Nem tudom, de Anglia és a mágia, valamiért passzolnak egymáshoz. Mindig is így volt és ez szerintem már így is marad. Azt az országot, azt a szigetet és az ott élő embereket, meg persze a kultúrájukat, valahogy teljesen átjárja a misztikum és az ősi varázs. Ez pedig ebben a kötetben is megmutatkozott.
A Lady Jane és a majdani további két kötet, tulajdonképpen valamiféle modern kori, történelmi és ismert irodalmi retellingek, azoknak pedig mindenképpen első osztályúak.

Ennél is bővebben pedig: https://klodettevilaga.blogspot.hu/2018/05/konyvkritika…

Nikolett0907 P>!
Brodi Ashton – Cynthia Hand – Jodi Meadows: Lady Jane

„Sokkal kevesebbet harcolnánk, ha mindenki szépen leülne és olvasna.”

Mikor olvasni kezdtem számomra két nagyon kedves molyocska felhívta a figyelmemet arra a tényre, hogy sírva nevetős és remek történetet fogok kapni.
Örültem, mert mindkettőtök véleményére adok és rögtön nagyobb elvárásokkal kezdtem neki az olvasásnak.

Igazság szerint már attól lázba jöttem, hogy a narrátor „megszólalt”. Először kikerekedett a szemem, hogy mit is vettem én kézbe, de be kell, hogy lássam nagyon kellett a történethez.
A történelmi keveredés a fantasy elemekkel remek ötlet, kimondottan tetszettek a megtartott valamint átírt részek. Olyanok lettek, mint a puzzle darabok, csak meg kellett találnom a megfelelő darabot és elkezdtem összeilleszteni a többivel.
Mikor már elég szépen kezdett képpé formálódni, be kell, hogy valljam félre kellett tegyem a könyvet ugyanis meguntam. Nem tudom miért, mert semmi sem indokolja, de úgy éreztem fárasztanak azon körök, ki kivel van és milyen cselszövés árán akar trónra jutni.
Aztán mégis visszatértem és a maradék 150 oldalt bedaráltam.

A karakterek színesek, összetettek és az árnyaltság fátyla is fellebben, de kevésnek éreztem.
Edward az elején nagyon idegesített, hiszen egyértelmű volt mi történik vele, de számára nagyon nehezen estek le az összefüggések.
Később némiképpen már jobban tudtam azonosulni vele, de igazán kedvelt karakterem nem lett.
Jane, már egy fokkal jobban tetszett. Nyilván a könyv rögeszméje külön dicséretes, de ettől még nem lesz jó egy karakter. Viszont azt már nagyon tudom értékelni, ha valaki eszes és csípős a nyelve. Tetszett, hogy minden helyzetben a megoldást kereste, nem nyávogott és helyén volt mind a szíve, mind az esze.
Gifford érdekes szereplő, nem szerettem, de nem is utáltam. A kezdetleges gyengesége idegesített, de be kell, hogy lássam nem mindenki élte volna túl józanésszel azt az életet, amit ő élt.
A család, mint olyan itt szépen van vázolva. Én csak annyit írnék: minek ellenség, ha valakinek „ilyen” családja van? Hogy pontosan mire utalok, megtudod, ha elolvasod a könyvet.

Összességében úgy érzem, bár nem felhőtlen az olvasási élményem, még mindig kellemes érzéssel csuktam be a könyvet. Több mint valószínű később újra fogom olvasni, meglátom akkor milyen élmény lesz.

>!
Maxim, Szeged, 2018
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632618906 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
deen>!
Brodi Ashton – Cynthia Hand – Jodi Meadows: Lady Jane

Gondoltam nézzük, hogyan változtatja meg a három írónő a történelmet:). Nem mondom, hogy hibáktól mentes, mert nekem számos alkalommal eröltetettnek érződött a cselekmény, a humor pedig vagy jól működött és jót nevettem, vagy már túl sok volt és csak forgattama a szemem. A történetet három szereplő meséli, az ifjú és hataloméhes pátfogói miatt haldokló Edward király, Jane, Edward másodunokatestvére, akit Edward egy lóhoz ad feleségül és végül, de nem utolsósorban a kissé együgyű, lóként jobban funkcináló Gifford, alias G. Ők hárman próbálnak rendet vágni a trónbitorlók között, mert hát mindenki azon a kényelmetlen széken akar ülni, de persze nem a hagyományos módon. Mert ebben a történelemben a királyi család és az emberiség fele állati alakot tud ölteni, ami külön jól jön, ha el akarják kapni, de egérként mindig meglóg. Vannak itt csavarok kérem szépen, de nem a komoly fajtkból, hiszen ez a könyv szórakoztatni és nevettetni hivatott, nem pedig borzongatni és feszültsget kelteni. Sajnos a könyv vége fele már annyira komolytalanba váltottak az írónők, hogy jelentősen megcsappant az érdeklődésem, csak azt vártam, hogy végre elcsattanjon az a bizonyos csók, mert hát szereplőink gyakran gondolnak rá és próbálkoznak vele, csak éppen közben meg kell menteniük a trónt. Egyszer jó volt olvasni, de többször biztosan nem veszem a kezembe.

kellyolvas P>!
Brodi Ashton – Cynthia Hand – Jodi Meadows: Lady Jane

Mi történik, ha három menő young adult szerző kitalálja, hogy közösen írnak regényt? Ráadásul elég merész ötlettel álltak elő, Anglia trónviszályokkal zsúfolt történelméből ragadtak ki egy időszakot, valóban élt személyekkel, hogy aztán kedvükre alakítsanak ki egy alternatív valóságot.
Három főszereplője van a regénynek, mindegyikük saját szemszöggel rendelkezik, így nem nehéz kitalálni, a három szerző felosztotta egymás között a karaktereket. Olvasóként azonban nem tudtam különbséget tenni, ugyanis egységes a stílusuk, jól összefésültek a narrációk és csak a karakterek hangja más, ami meg természetes.
Rendkívül szórakoztató a történet, többször is hangos nevetésre késztettek a szereplők, a szerzők remek humorral szőtték át a dialógusokat. Nekem nagyon tetszett a fantasy szál is, ami nem valami elvarázsolt mágia, hanem egy egyszerű alakváltási készség. Néhány ember alakváltó, ők az E∂ian-ok, általában tudják irányítani az átváltozást és néhány zűrösebb egyén kivételével békében tudnak élni az emberekkel. Vannak azonban az „Igazak”, akik szerint ki kell irtani ezt az elhajlást az emberek közül. Ebből adódik pár konfliktus a regényben, kiderül, ki E∂ian és ki nem, ki vállalja önmagát, ki tagadja.
A másik cselekményszál a trónért való viszály, az intrikák és cselszövések, amik szintén izgalmas feszültséget adnak. A hatalom felelősség, és a trónközeli szereplők mindegyikének magába kell néznie, meg tud-e küzdeni a kihívással, vagy arra érdemesebbnek engedi át a koronát.
Hatalmas gratula a szerzőknek a szerelmi szálért. spoiler de hogy mit hoz a jövő, nem árulhatom el.
Mindezek mellett tetszett a regényben a rengeteg mellékszereplő, az E∂ian-ok ötlete és kivitelezése, de leginkább a történelmi ötletesség. Nem egyszer hívják fel a figyelmet a szerzők, hogy ez a történet nem a valóság, de még annak az alapja sem, én, mint olvasó, ezek után tudni akartam, akkor mi is történt valójában a 16. század Angliájában? Sok órát töltöttem a neten a találatok olvasásával, egyik oldal vitt a másikra, Tudorok, családfák, könyves és filmes vonatkozások, kapcsolódó országok történelme… Meg kell mondanom, nagyon élveztem, hogy mégis tanultam sok mindent a könyv révén erről a korról, ettől messzemenőleg emlékezetes marad ez a regény.

Evelena>!
Brodi Ashton – Cynthia Hand – Jodi Meadows: Lady Jane

Azon túl, hogy 2019-ben semmin nem nevettem ennyit, valószínűleg még soha egy könyvön sem. Már szinte folytak a könnyeim.
Amint megvettem, több molytól hallottam, hogy milyen jó és hogy olvassam el minél hamarabb. Így is tettem.
1.És hogy megbántam-e? Egyáltalán nem.
2. Fog-e mindenkinek tetszeni a könyv ezzel a sajátos stílussal? Biztos, hogy nem. 100%, hogy van, akinek túl sok ez a típusú humor.
3.Komolyan kell-e venni a történetet? Hmm, nem igazán, na jó néha talán egy kicsit.
4. Ettől még fogsz-e szurkolni a szereplőknek, hogy valahogy mégis jól keveredjenek ki a dolgokból (tudva vagy nem tudva a rémes történelmi valóságot)? Naná.
5. Gondolkozni fogtok, hogy ti milyen állatok lennétek? Ú, tuti.
6. Újraértelmezitek a vadászgörények iránt táplált érzéseiteket? Biza'
7. Elolvassátok és ránéztek a könyv gerincére? Ugye, ott van valami fontos. ;)
8. Kell zsepi? Igen, mert a nevetéstől még a könnyek is folyni fognak.
9. Van-e könyvmániás főhősnő? Pipa.
10. Nőlenéző változásokra hajlamos jóképű ifiúr? off Kihagyhatatlan része a történetnek, ne vicceljetek már!

11. Mi történt valójában? Bárcsak így lett volna…

Olvassátok el, mosolyogjatok, nevessetek, igazán ránk fér, most főleg.

vgabi >!
Brodi Ashton – Cynthia Hand – Jodi Meadows: Lady Jane

Kellemes hétvégi kikapcsolódást nyújtott ez a kötet. Mielőtt elkezdtem, bajban voltam az alakváltó szállal, hogy vajon tetszeni fog-e benne, de szépen kivitelezték. spoiler

A legerősebb számomra a stílus volt ennél a könyvnél; biztos remek szórakozás volt ezt így hárman megalkotni, és nagyon tetszettek a kis közbeszólásaik. Kíváncsi vagyok, melyik szerző melyik karakter szemszögéből írt, de egyelőre erre nem találtam választ**. :)

Előzetesen egyébként nem tudtam, mennyire fognak belenyúlni a történelem menetébe, de spoiler :)

*20-21. fejezet
**https://moly.hu/karcok/1071453

3 hozzászólás
kratas P>!
Brodi Ashton – Cynthia Hand – Jodi Meadows: Lady Jane

Rég szórakoztam ilyen jól egy könyvön, tiszta szerencse, hogy itthon olvastam és nem a buszon, mert biztos bolondnak néztek volna amikor hangosan röhögtem.
Ez egy csudálatos mese, bájos történettel – a lefejezések gyakori emlegetése ellenére –, szerethető szereplőkkel és igazi kedves happy enddel. Bár minden hétre jutna egy ilyen stílusú könyv.

Vicky3 P>!
Brodi Ashton – Cynthia Hand – Jodi Meadows: Lady Jane

Hölgyeim, uraim és minden egyéb nem címkézek, ami csak tetszik olvasóm!
Ezennel bemutatom a művet, ami bepillantást enged egy alternatív Tudor korba, ahol minden aranyos, még véletlenül sem véres és persze az egész történet szellemesen, sőt, minő illetlenség, pimaszul na meg állatosan van átadva. Kérem szépen, természetesen itt is vannak udvari intrikák, elvégre mégis csak politikáról van szó, de semmi komolyság, nehogy megfeküdje a gyomrunk, hova tovább, mindez igazából csak arra szolgál, hogy fiatal és felettébb szerethető főszereplőink megleljék a szívük vágyát spoiler Mert természetesen spoiler lesz, mást elképzelni sem lehetne. Na de ne is siessünk ennyire előre, a kettő között azért még jócskán történnek dolgok: van itt naiv, fiatal király, hataloméhes és elvakult tanácsadókkal, egy meg nem értett, könyvmoly hölgyemény, aki kissé fent hordja az orrát, meg egy lenézett, bizonyos korlátozottsággal rendelkező mylord, továbbá egy nagy rakás értetlenség, jó adag menekülés, kielégítően sok állatság, ja meg egy trón, amin úgy tűnik mindenki ül legalább pár napot, kipróbálásra.
Tudják, csak a szokásos angol uralkodás!

Bővebben: https://three-points-of-view.blogspot.hu/2018/04/altern…

2 hozzászólás
Madama_Butterfly>!
Brodi Ashton – Cynthia Hand – Jodi Meadows: Lady Jane

Én imádom a történelmet. Meg a jó történelmi regényeket is. Sőt, így magunk közt szólva a fantasy is közel áll a szívemhez. De ez…. ez valahogyan nem volt kerek, sokkal jobb döntés lett volna vagy történelmi, vagy fantasy könyvet írni… a kettő keveréke nekem káoszt eredményezett, mivel nem tudtam – történelem-rajongóként teljesen érthető módon – elvonatkoztatni a tényektől, és a fejemben lévő képektől és tudástól.
A fantasy szál önmagában zseniális lenne, a könyvnek pedig van egy sajátságos humora (a Shakespeare-áthallások mindezek ellenére kifejezetten tetszettek :))), kár érte…. miért nem lehetett csak fantasy-t írni?! A valóság és a képzelet összemosása itt nem sikerült, nekem semmi esetre sem.

Narutofan98 P>!
Brodi Ashton – Cynthia Hand – Jodi Meadows: Lady Jane

A három írónő sürgősen kezdje meg az újabb kötet megírását. De most komolyan. A hasamat fogtam a röhögéstől néhány helyen. Így este háromnegyed tizenkettőkor úgy kellett a számra tapasztanom a kezemet, nehogy hangosan felröhögjek. Még a végén bolondnak hisznek itthon – na, jó, ez már régen megtörtént, mivel eddig is sejtették, hogy nem vagyok százas.
Imádom a történelmi regényeket, de eddig nem olvastam még feldolgozást egyikről sem. Mármint ennyire nagyon feldolgozást nem.
Philippa Gregory-t a mai napig imádom, és örömmel olvasom a könyveit. De ez a könyv belopta magát a szívembe, még akkor is, ha képtelenségnek érzem néhány részét. De hát mire való a fantasztikum, ha nem arra, hogy csodálatosan elbűvölje az embert? Erre hát. Engem nagyon is megfogott. Imádtam minden percét, jó volt olvasni, hogy végre olyan véget kap Edward herceg, amilyenre mindig is vágyott – remélhetőleg tényleg így volt a vágyakat illetően –, akár Lady Jane.
Sokat olvastam ennek hátteréről, rengeteg helyen leírták, hogy mégis mi történt VIII. Henrik halála után az örökléssel, hogyan került I. Elizabeth a trónra – nem, nem fogok Erzsébetezni. –, de álmomban nem gondoltam volna, hogy ennyire kedvenc lesz, és most is türtőztetnem kell magamat, hogy ne akarjam még egyszer elolvasni.
Jane-ben megtaláltam azt a szabad szájú hölgyet, aki mindig is lenni akartam, és szerintem adott is egy löketet, hogy merjek megszólalni. Hiszen, ha tényleg ilyen volt – ha mégse, ne romboljátok le az illúziót, kell még pár nap, hogy magamtól rá jöjjek XD –, akkor egyenes példakép lesz.


Népszerű idézetek

cookiemonster>!

Sokkal kevesebbet harcolnánk, ha mindenki szépen leülne és olvasna.

390. oldal, 26. fejezet

miaow P>!

Mint már említettük s amint talán fel is tűnt, Jane szerette a könyveket. Semmit sem imádott jobban egy kezében fogott, terjedelmes, súlyos kötetnél. Minden tudással teli gyönyörű könyv olyan ritka, csodálatos és lenyűgöző volt, mint az előző. Boldogan szívta be a tinta illatát, élvezte a papír érdes tapintását, az édes oldalak zizegését, a szeme előtt a betűket. De leginkább azt szerette, ahogy a könyvek elrepítették máskülönben hétköznapi és fojtogató életéből, és száz másik élet élményeit kínálták. A könyveken keresztül a világot látta.

35-36. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv · Lady Jane Grey
Molymacska P>!

G. ivott egy kortyot és azon gondolkozott, hogy közölhetné a legjobban a lovas hírt.
Ismered, kedvesen, országunk négylábú fenséges állatait? Nos, egy ilyenhez mentél hozzá!
Nem. Nem a megfelelő közelítés.
Édesem, nehezedre esett valaha is ember és állat között választani? Többé már nem kell!
Ennél a taktikánál is van jobb.
Édes hölgy, vannak, akik fekve alszanak, és vannak, akik állva. Én mindkettőre képes vagyok.
Nem.
Tudod-e, hogy van, akinek szőrösebb oldala is van?
Átkoztad-e már a sorsot, hogy szerttednek csak két lába van?
Tudtad, hogy a lovaknak remek az egyensúlyérzékük?
Hé, mi az ott? – majd elvágtatna.

85. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lord Guildford Dudley
>!

Azt hisszük, ismerjük a történetet, ami így hangzik: hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy Jane Grey nevű tizenhat éves fiatal lány, akit feleségül kényszerítettek egy vadidegenhez (Lord Guildfordhoz vagy Gilfordhoz vagy Gifford-isten-tudja-kicsodához), és nem sokkal később egy ország uralkodói székében találta magát.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Lady Jane Grey · Lord Guildford Dudley
miaow P>!

– Bárcsak ne hívnál fiúnak! – mormolta Edward.
– És mégis hogy szólítsalak?
– Már férfi vagyok.
A nagyi hátravetette őszes fejét, és szívből nevetett. – Remek tréfa! Mondj még egyet!

284. oldal

Kapcsolódó szócikkek: VI. Edward király
Valcsa P>!

– Minden könyvünket elolvastam, amink csak van – ráncolta az orrát Jane. – A hadsereg sosem volt híres arról, hogy könyveket visz magával. Egyébként nem értem, miért. Sokkal kevesebbet harcolnánk, ha mindenki szépen leülne és olvasna.
Jane Gifford mellkasához szorított fülénél hangosan robajlott a férje nevetése. – Gyakran teszem fel magamnak ezt a kérdést, mylady. Képzeld csak, mennyit takaríthatna meg a királyság, ha az uralkodók könyvtárakra költenének, és nem háborúkra!
– Akkor nem, ha én vásárolhatnám a könyveket.
– Anglia biztosan elszegényedne – mondta nagy komolyan Gifford.

Molymacska P>!

Az új lakrészben az volt a legrosszabb, hogy a szekrények és öltözőtükrök és függönyök miatt nem volt hely egyetlen könyvszekrénynek sem! Ki a csoda képes jól aludni egy olyan helységben, ahol nincsenek könyvek?

189. oldal

kratas P>!

– Jane neked is elmesélte, mit tud a medvékről?
– Igen – válaszolta a király. – Ne viselkedjünk úgy, mintha ehetők lennénk, lehetetlen módon nőjünk meg kétszer akkorára és dupla olyan szélesre, és tettessük magunkat halottnak, hacsak nem kell az ellenkezőjével próbálkoznunk.

356. oldal

Zs_Csenge>!

– Szeretsz? – suttogta.
– Egy perc alatt, amint megláttalak, Szolgálatodra szállt a lelkem.
– Komolyan?
– Nem – ismerte be G. – Nem egészen. De szépen csengő sor, nem igaz?

421. oldal

kratas P>!

– Gyere ide, fiú! – dörrent rá.
Edward engedelmeskedett. A konyhában nem volt más rajtuk kívül. A középen álló hosszú asztalról mindent leszedtek, és a közepén egy köpeny feküdt, rajta valami sötét és szőrös. Valami állatféleség.
– Főzöl? – kérdezte Edward együgyűen.

315. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kerstin Gier: Smaragdzöld
Rick Riordan: A vörös piramis
Martin Kay: Titkok útvesztője
Lilian H. AgiVega: Az elveszett tündérfalu
Mary E. Pearson: Az árulás szépsége
Patrick Ness: Háború a békéért
Stephanie Garber: Finale
Kendare Blake: A rémálmok lánya
Aria Brighton: Vérvörös rabság
Hestia Potter: Legendary – Lázadás