Lady ​Jane (Lady Jane 1.) 37 csillagozás

Brodi Ashton – Cynthia Hand – Jodi Meadows: Lady Jane

Edward ​még csak tizenhat éves, és már Anglia királya. De sajnos épp haldoklik, ami elég kellemetlen, ha azt nézzük, hogy inkább az első csókja tervezésével kellene foglalkoznia, mint azzal, hogy kire is hagyja a trónt…
Jane Edward unokatestvére, akit sokkal inkább érdekelnek a könyvek, mint a romantika. Szerencsétlenségére Edward beleegyezett a megházasításába, hogy ezzel bebiztosítsa a trónöröklését. Ráadásul van valami igen furcsa a neki kiválasztottban: Gifford ugyanis egy ló. De tényleg, a férfi minden egyes nap hajnalán egy nemesi szénafalóvá változik – csak hogy naplemente után a fogai között szénaszálakkal változhasson vissza emberré. Ettől eltekintve azért meg kell hagyni, hogy roppantul jóképű, és Jane szívében szép lassan hely szabadul fel számára is.
A történet egyre zűrösebbé válik, ahogyan Edward, Jane és Gifford egy kolosszális összeesküvés közepén találják magukat. Miközben a királyság sorsa a tét, hőseinknek saját összeesküvést kell szőniük, számos… (tovább)

Eredeti mű: Cynthia Hand – Brodi Ashton – Jodi Meadows: My Lady Jane

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Maxim, 2018
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632618906 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin

Kedvencelte 4

Most olvassa 5

Várólistára tette 86

Kívánságlistára tette 136

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Klodette
Brodi Ashton – Cynthia Hand – Jodi Meadows: Lady Jane

Miután megnéztem a TV-ben Harry herceg és Meghan Markle esküvőjét, teljesen a hatása alá kerültem az ilyen színpompás, romantikus, angol származású, nemesi szerelemnek, szóval rögtön kutakodni kezdtem a Molyon, hogy találok-e valami ehhez hasonlót és a választásom végül a Lady Jane című kötetre esett.
Egy igazi, belevaló, történelmi romantikus, amit ráadásul nem is sokszor olvasok, pedig egyébként nagyon tetszik és pont azért jó, mert van valóságalapja.
A Lady Jane olvasása közben egyébként két dolog futott át az agyamon, méghozzá újra meg újra.
Az első: Bárcsak tényleg így történt volna. A második: Miért nem így történt?
Mert sajnos mindannyian tudjuk, hogy Lady Jane Grey, Lord Gifford Dudley, valamint VI. Edward király élete nem pontosan így végződött…sőt.
A könyv – minden szomorú igazság és történelmi tény ellenére is -egyszerűen csodálatos, magával ragadó és rendkívül mulattató, tele szarkasztikus poénokkal, önmagát sem komolyan vevő hősökkel, szinte már tapinthatóan élő és lélegző, igazi belevaló karakterekkel, valamint egy teljesen új és tetszetős mágiával.
Hazudnék, ha azt mondanám, hogy soha ezelőtt nem olvastam még könyvet az alakváltó varázslattal középpontban, mégis újdonságként hatott.
Olyan magától értetődő volt és teljesen illett a közegbe.
Nem tudom, de Anglia és a mágia, valamiért passzolnak egymáshoz. Mindig is így volt és ez szerintem már így is marad. Azt az országot, azt a szigetet és az ott élő embereket, meg persze a kultúrájukat, valahogy teljesen átjárja a misztikum és az ősi varázs. Ez pedig ebben a kötetben is megmutatkozott.
A Lady Jane és a majdani további két kötet, tulajdonképpen valamiféle modern kori, történelmi és ismert irodalmi retellingek, azoknak pedig mindenképpen első osztályúak.

Ennél is bővebben pedig: https://klodettevilaga.blogspot.hu/2018/05/konyvkritika…

>!
kellyolvas P
Brodi Ashton – Cynthia Hand – Jodi Meadows: Lady Jane

Mi történik, ha három menő young adult szerző kitalálja, hogy közösen írnak regényt? Ráadásul elég merész ötlettel álltak elő, Anglia trónviszályokkal zsúfolt történelméből ragadtak ki egy időszakot, valóban élt személyekkel, hogy aztán kedvükre alakítsanak ki egy alternatív valóságot.
Három főszereplője van a regénynek, mindegyikük saját szemszöggel rendelkezik, így nem nehéz kitalálni, a három szerző felosztotta egymás között a karaktereket. Olvasóként azonban nem tudtam különbséget tenni, ugyanis egységes a stílusuk, jól összefésültek a narrációk és csak a karakterek hangja más, ami meg természetes.
Rendkívül szórakoztató a történet, többször is hangos nevetésre késztettek a szereplők, a szerzők remek humorral szőtték át a dialógusokat. Nekem nagyon tetszett a fantasy szál is, ami nem valami elvarázsolt mágia, hanem egy egyszerű alakváltási készség. Néhány ember alakváltó, ők az E∂ian-ok, általában tudják irányítani az átváltozást és néhány zűrösebb egyén kivételével békében tudnak élni az emberekkel. Vannak azonban az „Igazak”, akik szerint ki kell irtani ezt az elhajlást az emberek közül. Ebből adódik pár konfliktus a regényben, kiderül, ki E∂ian és ki nem, ki vállalja önmagát, ki tagadja.
A másik cselekményszál a trónért való viszály, az intrikák és cselszövések, amik szintén izgalmas feszültséget adnak. A hatalom felelősség, és a trónközeli szereplők mindegyikének magába kell néznie, meg tud-e küzdeni a kihívással, vagy arra érdemesebbnek engedi át a koronát.
Hatalmas gratula a szerzőknek a szerelmi szálért. spoiler de hogy mit hoz a jövő, nem árulhatom el.
Mindezek mellett tetszett a regényben a rengeteg mellékszereplő, az E∂ian-ok ötlete és kivitelezése, de leginkább a történelmi ötletesség. Nem egyszer hívják fel a figyelmet a szerzők, hogy ez a történet nem a valóság, de még annak az alapja sem, én, mint olvasó, ezek után tudni akartam, akkor mi is történt valójában a 16. század Angliájában? Sok órát töltöttem a neten a találatok olvasásával, egyik oldal vitt a másikra, Tudorok, családfák, könyves és filmes vonatkozások, kapcsolódó országok történelme… Meg kell mondanom, nagyon élveztem, hogy mégis tanultam sok mindent a könyv révén erről a korról, ettől messzemenőleg emlékezetes marad ez a regény.

>!
vgabi SP
Brodi Ashton – Cynthia Hand – Jodi Meadows: Lady Jane

Kellemes hétvégi kikapcsolódást nyújtott ez a kötet. Mielőtt elkezdtem, bajban voltam az alakváltó szállal, hogy vajon tetszeni fog-e benne, de szépen kivitelezték. spoiler

A legerősebb számomra a stílus volt ennél a könyvnél; biztos remek szórakozás volt ezt így hárman megalkotni, és nagyon tetszettek a kis közbeszólásaik. Kíváncsi vagyok, melyik szerző melyik karakter szemszögéből írt, de egyelőre erre nem találtam választ**. :)

Előzetesen egyébként nem tudtam, mennyire fognak belenyúlni a történelem menetébe, de spoiler :)

*20-21. fejezet
**https://moly.hu/karcok/1071453

3 hozzászólás
>!
Madama_Butterfly P
Brodi Ashton – Cynthia Hand – Jodi Meadows: Lady Jane

Én imádom a történelmet. Meg a jó történelmi regényeket is. Sőt, így magunk közt szólva a fantasy is közel áll a szívemhez. De ez…. ez valahogyan nem volt kerek, sokkal jobb döntés lett volna vagy történelmi, vagy fantasy könyvet írni… a kettő keveréke nekem káoszt eredményezett, mivel nem tudtam – történelem-rajongóként teljesen érthető módon – elvonatkoztatni a tényektől, és a fejemben lévő képektől és tudástól.
A fantasy szál önmagában zseniális lenne, a könyvnek pedig van egy sajátságos humora (a Shakespeare-áthallások mindezek ellenére kifejezetten tetszettek :))), kár érte…. miért nem lehetett csak fantasy-t írni?! A valóság és a képzelet összemosása itt nem sikerült, nekem semmi esetre sem.

>!
Vicky3
Brodi Ashton – Cynthia Hand – Jodi Meadows: Lady Jane

Hölgyeim, uraim és minden egyéb nem címkézek, ami csak tetszik olvasóm!
Ezennel bemutatom a művet, ami bepillantást enged egy alternatív Tudor korba, ahol minden aranyos, még véletlenül sem véres és persze az egész történet szellemesen, sőt, minő illetlenség, pimaszul na meg állatosan van átadva. Kérem szépen, természetesen itt is vannak udvari intrikák, elvégre mégis csak politikáról van szó, de semmi komolyság, nehogy megfeküdje a gyomrunk, hova tovább, mindez igazából csak arra szolgál, hogy fiatal és felettébb szerethető főszereplőink megleljék a szívük vágyát spoiler Mert természetesen spoiler lesz, mást elképzelni sem lehetne. Na de ne is siessünk ennyire előre, a kettő között azért még jócskán történnek dolgok: van itt naiv, fiatal király, hataloméhes és elvakult tanácsadókkal, egy meg nem értett, könyvmoly hölgyemény, aki kissé fent hordja az orrát, meg egy lenézett, bizonyos korlátozottsággal rendelkező mylord, továbbá egy nagy rakás értetlenség, jó adag menekülés, kielégítően sok állatság, ja meg egy trón, amin úgy tűnik mindenki ül legalább pár napot, kipróbálásra.
Tudják, csak a szokásos angol uralkodás!

Bővebben: https://three-points-of-view.blogspot.hu/2018/04/altern…

2 hozzászólás
>!
Indie P
Brodi Ashton – Cynthia Hand – Jodi Meadows: Lady Jane

Igazán üdítő volt megismerni a három Írónő történetét. Humorban, és izgalmakban nem volt hiány. Nagyon jól tudtak együtt dolgozni, és egy különleges könyvet hoztak össze. Sokszor találkoztam kis narrátori hozzászólással, ami nekem tetszett, de nélküle is élvezhető lett volna úgy gondolom. Az E∂ian szál is tetszett, jó volt látni, ki hogyan éli meg az E∂ianá válást. Van aki szerint átok, de vannak olyanok is akik mindennél jobban vágynak rá. A történet kimenetele is tartogatott meglepetéseket, örülök, hogy új sorsot írtak Jane-nek és Edward-nak.
Bővebben a blogunkon:
http://konyvjelzobloog.blogspot.hu/2018/03/brodi-ashton…

>!
Molymacska P
Brodi Ashton – Cynthia Hand – Jodi Meadows: Lady Jane

Meglepő fordulat az égben de… szóval… hogy is mondjam…. tetszett!
Alapvetően szeretem a fantasyt, és a történelmi eseményeket egy kicsit fantasysítva, egy kicsit alternativizálva nagyon bejött. Főleg a stílussal együtt ami anyám! Iszonyú jó stílusa van, rengeteg poénnal, és rengeteg a korból fakadó (még nem létező dolog) poénjával, ami kicsit ismeretterjesztősre is vesz a figurát, de pont annyira, hogy élvezetes legyen.

>!
Hails
Brodi Ashton – Cynthia Hand – Jodi Meadows: Lady Jane

Hihetetlen újragondolása és XXI. Századi átformálása a középkori anglia egyik -sajnos- kissé mellékes történelmi helyzetéről.
Nagyon tetszett. :)

1 hozzászólás
>!
Masni_the_blogger
Brodi Ashton – Cynthia Hand – Jodi Meadows: Lady Jane

Nem baj ,ha nem tudod ki volt Jane. Röviden összefoglalom neked. Jobban mondva az előszó szavaival élek inkább:

„ Azt hisszük ,ismerjük a történetet,ami így hangzik : hol volt,hol nem volt,volt egy Jane Grey nevű tizenhat éves fiatal lány,akit feleségül kényszerítettek egy vadidegenhez( Lord Guildfordhoz vagy Gilfordhoz vagy Gifford-isten-tudja-kicsodához),és nem sokkal később egy ország uralkodói székében találta magát.Kilenc napig volt királynő. Aztán szó szerint elvesztette a fejét.”
http://masnitheblogger.blogspot.hu/2018/03/a-tortenelem…

>!
Mpattus P
Brodi Ashton – Cynthia Hand – Jodi Meadows: Lady Jane

Nem igazán tudtam megkedvelni a szereplőket, s ebből következően Jane és Gifford hosszas szerelmi vívódása sem különösebben volt megkapó számomra. Nem éreztem azt, hogy az eddigi young adultok közül ez valamiképp kiemelkedne. Sőt, olykor azt gondoltam, hogy a szerzői egyediség elvitte a történeti egyediséget. Szerkezetileg és stílusban abszolút megérte megismerkedni a háromszerzős könyvvel, a cselekményét és történetét tekintve számomra kevésbé adott újat. Ugyanakkor tény, hogy a Lady Jane alkalmas lehet arra, hogy a korszakhoz kapcsolódó történelmi tudást felkeltse, s fiktív volta ellenére, picit el is mélyítse a fiatalokban.

Bővebben:
http://szembetuno.blogspot.hu/2018/03/brodi-ashton-cynt…


Népszerű idézetek

>!
vgabi SP

Azt hisszük, ismerjük a történetet, ami így hangzik: hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy Jane Grey nevű tizenhat éves fiatal lány, akit feleségül kényszerítettek egy vadidegenhez (Lord Guildfordhoz vagy Gilfordhoz vagy Gifford-isten-tudja-kicsodához), és nem sokkal később egy ország uralkodói székében találta magát.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Lady Jane Grey · Lord Guildford Dudley
>!
miaow 

– Bárcsak ne hívnál fiúnak! – mormolta Edward.
– És mégis hogy szólítsalak?
– Már férfi vagyok.
A nagyi hátravetette őszes fejét, és szívből nevetett. – Remek tréfa! Mondj még egyet!

284. oldal

Kapcsolódó szócikkek: VI. Edward király
>!
Molymacska P

Az E∂ianokat azzal áldották (vagy verték meg, ki-ki nézőpontja szerint), hogy szabadon alakulhatott át emberből állattá. Egyesek például macskává tudtak változni, ami jelentősen csökkentette Anglia patkánynépességét. (Mások viszont patkánnyá tudtak alakulni, így végül nem történt számottevő változás.)

12. oldal

>!
miaow 

Mint már említettük s amint talán fel is tűnt, Jane szerette a könyveket. Semmit sem imádott jobban egy kezében fogott, terjedelmes, súlyos kötetnél. Minden tudással teli gyönyörű könyv olyan ritka, csodálatos és lenyűgöző volt, mint az előző. Boldogan szívta be a tinta illatát, élvezte a papír érdes tapintását, az édes oldalak zizegését, a szeme előtt a betűket. De leginkább azt szerette, ahogy a könyvek elrepítették máskülönben hétköznapi és fojtogató életéből, és száz másik élet élményeit kínálták. A könyveken keresztül a világot látta.

35-36. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv · Lady Jane Grey
>!
Sheila_7

Akadt néhány meghívás, hogy állami eseményeken elnököljön, nemesek vidéki házát keresse fel és egy Vörös Esküvőnek nevezett rendezvényen vegyen részt. Jane el sem gondolkodott ezen, csak a „nem veszek részt rajta" kategóriába sorolta.

193. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Vörös Nász
1 hozzászólás
>!
Mácó

Egy nadrágot viselő nő. Az ilyenben nem szabad megbízni.

181. oldal

>!
Molymacska P

Az új lakrészben az volt a legrosszabb, hogy a szekrények és öltözőtükrök és függönyök miatt nem volt hely egyetlen könyvszekrénynek sem! Ki a csoda képes jól aludni egy olyan helységben, ahol nincsenek könyvek?

189. oldal

>!
Zs_Csenge

– Szeretsz? – suttogta.
– Egy perc alatt, amint megláttalak, Szolgálatodra szállt a lelkem.
– Komolyan?
– Nem – ismerte be G. – Nem egészen. De szépen csengő sor, nem igaz?

421. oldal

>!
Zs_Csenge

– Azt hittem, sosem látlak viszont…
– Jobban kell igyekezned, ha meg akarsz szabadulni tőlem – válaszolta Gifford.

318. oldal


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Lady Jane Grey · Lord Guildford Dudley · VI. Edward király


Hasonló könyvek címkék alapján

Kerstin Gier: Smaragdzöld
Alexandra Bracken: Az idő vándorai
Alma Katsu: Halhatatlan
Rachel Vincent: Shift – Változás
J. L. Armentrout: Obszidián
Maggie Stiefvater: Forever – Örökké
Margit Sandemo: Átkos örökség
Cassandra Clare: A hercegnő
Kerstin Gier: Az álmok második könyve
Sandra Regnier: A sötét jóslat