Lady ​Jane (Lady Jane 1.) 79 csillagozás

Brodi Ashton – Cynthia Hand – Jodi Meadows: Lady Jane

Edward ​még csak tizenhat éves, és már Anglia királya. De sajnos épp haldoklik, ami elég kellemetlen, ha azt nézzük, hogy inkább az első csókja tervezésével kellene foglalkoznia, mint azzal, hogy kire is hagyja a trónt…
Jane Edward unokatestvére, akit sokkal inkább érdekelnek a könyvek, mint a romantika. Szerencsétlenségére Edward beleegyezett a megházasításába, hogy ezzel bebiztosítsa a trónöröklését. Ráadásul van valami igen furcsa a neki kiválasztottban: Gifford ugyanis egy ló. De tényleg, a férfi minden egyes nap hajnalán egy nemesi szénafalóvá változik – csak hogy naplemente után a fogai között szénaszálakkal változhasson vissza emberré. Ettől eltekintve azért meg kell hagyni, hogy roppantul jóképű, és Jane szívében szép lassan hely szabadul fel számára is.
A történet egyre zűrösebbé válik, ahogyan Edward, Jane és Gifford egy kolosszális összeesküvés közepén találják magukat. Miközben a királyság sorsa a tét, hőseinknek saját összeesküvést kell szőniük, számos… (tovább)

Eredeti mű: Cynthia Hand – Brodi Ashton – Jodi Meadows: My Lady Jane

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás

>!
Maxim, 2018
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632618906 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Lady Jane Grey · Lord Guildford Dudley · VI. Edward király


Kedvencelte 10

Most olvassa 6

Várólistára tette 109

Kívánságlistára tette 130

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Klodette
Brodi Ashton – Cynthia Hand – Jodi Meadows: Lady Jane

Miután megnéztem a TV-ben Harry herceg és Meghan Markle esküvőjét, teljesen a hatása alá kerültem az ilyen színpompás, romantikus, angol származású, nemesi szerelemnek, szóval rögtön kutakodni kezdtem a Molyon, hogy találok-e valami ehhez hasonlót és a választásom végül a Lady Jane című kötetre esett.
Egy igazi, belevaló, történelmi romantikus, amit ráadásul nem is sokszor olvasok, pedig egyébként nagyon tetszik és pont azért jó, mert van valóságalapja.
A Lady Jane olvasása közben egyébként két dolog futott át az agyamon, méghozzá újra meg újra.
Az első: Bárcsak tényleg így történt volna. A második: Miért nem így történt?
Mert sajnos mindannyian tudjuk, hogy Lady Jane Grey, Lord Gifford Dudley, valamint VI. Edward király élete nem pontosan így végződött…sőt.
A könyv – minden szomorú igazság és történelmi tény ellenére is -egyszerűen csodálatos, magával ragadó és rendkívül mulattató, tele szarkasztikus poénokkal, önmagát sem komolyan vevő hősökkel, szinte már tapinthatóan élő és lélegző, igazi belevaló karakterekkel, valamint egy teljesen új és tetszetős mágiával.
Hazudnék, ha azt mondanám, hogy soha ezelőtt nem olvastam még könyvet az alakváltó varázslattal középpontban, mégis újdonságként hatott.
Olyan magától értetődő volt és teljesen illett a közegbe.
Nem tudom, de Anglia és a mágia, valamiért passzolnak egymáshoz. Mindig is így volt és ez szerintem már így is marad. Azt az országot, azt a szigetet és az ott élő embereket, meg persze a kultúrájukat, valahogy teljesen átjárja a misztikum és az ősi varázs. Ez pedig ebben a kötetben is megmutatkozott.
A Lady Jane és a majdani további két kötet, tulajdonképpen valamiféle modern kori, történelmi és ismert irodalmi retellingek, azoknak pedig mindenképpen első osztályúak.

Ennél is bővebben pedig: https://klodettevilaga.blogspot.hu/2018/05/konyvkritika…

>!
deen
Brodi Ashton – Cynthia Hand – Jodi Meadows: Lady Jane

Gondoltam nézzük, hogyan változtatja meg a három írónő a történelmet:). Nem mondom, hogy hibáktól mentes, mert nekem számos alkalommal eröltetettnek érződött a cselekmény, a humor pedig vagy jól működött és jót nevettem, vagy már túl sok volt és csak forgattama a szemem. A történetet három szereplő meséli, az ifjú és hataloméhes pátfogói miatt haldokló Edward király, Jane, Edward másodunokatestvére, akit Edward egy lóhoz ad feleségül és végül, de nem utolsósorban a kissé együgyű, lóként jobban funkcináló Gifford, alias G. Ők hárman próbálnak rendet vágni a trónbitorlók között, mert hát mindenki azon a kényelmetlen széken akar ülni, de persze nem a hagyományos módon. Mert ebben a történelemben a királyi család és az emberiség fele állati alakot tud ölteni, ami külön jól jön, ha el akarják kapni, de egérként mindig meglóg. Vannak itt csavarok kérem szépen, de nem a komoly fajtkból, hiszen ez a könyv szórakoztatni és nevettetni hivatott, nem pedig borzongatni és feszültsget kelteni. Sajnos a könyv vége fele már annyira komolytalanba váltottak az írónők, hogy jelentősen megcsappant az érdeklődésem, csak azt vártam, hogy végre elcsattanjon az a bizonyos csók, mert hát szereplőink gyakran gondolnak rá és próbálkoznak vele, csak éppen közben meg kell menteniük a trónt. Egyszer jó volt olvasni, de többször biztosan nem veszem a kezembe.

>!
kellyolvas P
Brodi Ashton – Cynthia Hand – Jodi Meadows: Lady Jane

Mi történik, ha három menő young adult szerző kitalálja, hogy közösen írnak regényt? Ráadásul elég merész ötlettel álltak elő, Anglia trónviszályokkal zsúfolt történelméből ragadtak ki egy időszakot, valóban élt személyekkel, hogy aztán kedvükre alakítsanak ki egy alternatív valóságot.
Három főszereplője van a regénynek, mindegyikük saját szemszöggel rendelkezik, így nem nehéz kitalálni, a három szerző felosztotta egymás között a karaktereket. Olvasóként azonban nem tudtam különbséget tenni, ugyanis egységes a stílusuk, jól összefésültek a narrációk és csak a karakterek hangja más, ami meg természetes.
Rendkívül szórakoztató a történet, többször is hangos nevetésre késztettek a szereplők, a szerzők remek humorral szőtték át a dialógusokat. Nekem nagyon tetszett a fantasy szál is, ami nem valami elvarázsolt mágia, hanem egy egyszerű alakváltási készség. Néhány ember alakváltó, ők az E∂ian-ok, általában tudják irányítani az átváltozást és néhány zűrösebb egyén kivételével békében tudnak élni az emberekkel. Vannak azonban az „Igazak”, akik szerint ki kell irtani ezt az elhajlást az emberek közül. Ebből adódik pár konfliktus a regényben, kiderül, ki E∂ian és ki nem, ki vállalja önmagát, ki tagadja.
A másik cselekményszál a trónért való viszály, az intrikák és cselszövések, amik szintén izgalmas feszültséget adnak. A hatalom felelősség, és a trónközeli szereplők mindegyikének magába kell néznie, meg tud-e küzdeni a kihívással, vagy arra érdemesebbnek engedi át a koronát.
Hatalmas gratula a szerzőknek a szerelmi szálért. spoiler de hogy mit hoz a jövő, nem árulhatom el.
Mindezek mellett tetszett a regényben a rengeteg mellékszereplő, az E∂ian-ok ötlete és kivitelezése, de leginkább a történelmi ötletesség. Nem egyszer hívják fel a figyelmet a szerzők, hogy ez a történet nem a valóság, de még annak az alapja sem, én, mint olvasó, ezek után tudni akartam, akkor mi is történt valójában a 16. század Angliájában? Sok órát töltöttem a neten a találatok olvasásával, egyik oldal vitt a másikra, Tudorok, családfák, könyves és filmes vonatkozások, kapcsolódó országok történelme… Meg kell mondanom, nagyon élveztem, hogy mégis tanultam sok mindent a könyv révén erről a korról, ettől messzemenőleg emlékezetes marad ez a regény.

>!
vgabi SP
Brodi Ashton – Cynthia Hand – Jodi Meadows: Lady Jane

Kellemes hétvégi kikapcsolódást nyújtott ez a kötet. Mielőtt elkezdtem, bajban voltam az alakváltó szállal, hogy vajon tetszeni fog-e benne, de szépen kivitelezték. spoiler

A legerősebb számomra a stílus volt ennél a könyvnél; biztos remek szórakozás volt ezt így hárman megalkotni, és nagyon tetszettek a kis közbeszólásaik. Kíváncsi vagyok, melyik szerző melyik karakter szemszögéből írt, de egyelőre erre nem találtam választ**. :)

Előzetesen egyébként nem tudtam, mennyire fognak belenyúlni a történelem menetébe, de spoiler :)

*20-21. fejezet
**https://moly.hu/karcok/1071453

3 hozzászólás
>!
Narutofan98
Brodi Ashton – Cynthia Hand – Jodi Meadows: Lady Jane

A három írónő sürgősen kezdje meg az újabb kötet megírását. De most komolyan. A hasamat fogtam a röhögéstől néhány helyen. Így este háromnegyed tizenkettőkor úgy kellett a számra tapasztanom a kezemet, nehogy hangosan felröhögjek. Még a végén bolondnak hisznek itthon – na, jó, ez már régen megtörtént, mivel eddig is sejtették, hogy nem vagyok százas.
Imádom a történelmi regényeket, de eddig nem olvastam még feldolgozást egyikről sem. Mármint ennyire nagyon feldolgozást nem.
Philippa Gregory-t a mai napig imádom, és örömmel olvasom a könyveit. De ez a könyv belopta magát a szívembe, még akkor is, ha képtelenségnek érzem néhány részét. De hát mire való a fantasztikum, ha nem arra, hogy csodálatosan elbűvölje az embert? Erre hát. Engem nagyon is megfogott. Imádtam minden percét, jó volt olvasni, hogy végre olyan véget kap Edward herceg, amilyenre mindig is vágyott – remélhetőleg tényleg így volt a vágyakat illetően –, akár Lady Jane.
Sokat olvastam ennek hátteréről, rengeteg helyen leírták, hogy mégis mi történt VIII. Henrik halála után az örökléssel, hogyan került I. Elizabeth a trónra – nem, nem fogok Erzsébetezni. –, de álmomban nem gondoltam volna, hogy ennyire kedvenc lesz, és most is türtőztetnem kell magamat, hogy ne akarjam még egyszer elolvasni.
Jane-ben megtaláltam azt a szabad szájú hölgyet, aki mindig is lenni akartam, és szerintem adott is egy löketet, hogy merjek megszólalni. Hiszen, ha tényleg ilyen volt – ha mégse, ne romboljátok le az illúziót, kell még pár nap, hogy magamtól rá jöjjek XD –, akkor egyenes példakép lesz.

>!
Madama_Butterfly
Brodi Ashton – Cynthia Hand – Jodi Meadows: Lady Jane

Én imádom a történelmet. Meg a jó történelmi regényeket is. Sőt, így magunk közt szólva a fantasy is közel áll a szívemhez. De ez…. ez valahogyan nem volt kerek, sokkal jobb döntés lett volna vagy történelmi, vagy fantasy könyvet írni… a kettő keveréke nekem káoszt eredményezett, mivel nem tudtam – történelem-rajongóként teljesen érthető módon – elvonatkoztatni a tényektől, és a fejemben lévő képektől és tudástól.
A fantasy szál önmagában zseniális lenne, a könyvnek pedig van egy sajátságos humora (a Shakespeare-áthallások mindezek ellenére kifejezetten tetszettek :))), kár érte…. miért nem lehetett csak fantasy-t írni?! A valóság és a képzelet összemosása itt nem sikerült, nekem semmi esetre sem.

>!
Vicky3 P
Brodi Ashton – Cynthia Hand – Jodi Meadows: Lady Jane

Hölgyeim, uraim és minden egyéb nem címkézek, ami csak tetszik olvasóm!
Ezennel bemutatom a művet, ami bepillantást enged egy alternatív Tudor korba, ahol minden aranyos, még véletlenül sem véres és persze az egész történet szellemesen, sőt, minő illetlenség, pimaszul na meg állatosan van átadva. Kérem szépen, természetesen itt is vannak udvari intrikák, elvégre mégis csak politikáról van szó, de semmi komolyság, nehogy megfeküdje a gyomrunk, hova tovább, mindez igazából csak arra szolgál, hogy fiatal és felettébb szerethető főszereplőink megleljék a szívük vágyát spoiler Mert természetesen spoiler lesz, mást elképzelni sem lehetne. Na de ne is siessünk ennyire előre, a kettő között azért még jócskán történnek dolgok: van itt naiv, fiatal király, hataloméhes és elvakult tanácsadókkal, egy meg nem értett, könyvmoly hölgyemény, aki kissé fent hordja az orrát, meg egy lenézett, bizonyos korlátozottsággal rendelkező mylord, továbbá egy nagy rakás értetlenség, jó adag menekülés, kielégítően sok állatság, ja meg egy trón, amin úgy tűnik mindenki ül legalább pár napot, kipróbálásra.
Tudják, csak a szokásos angol uralkodás!

Bővebben: https://three-points-of-view.blogspot.hu/2018/04/altern…

2 hozzászólás
>!
Cersei
Brodi Ashton – Cynthia Hand – Jodi Meadows: Lady Jane

Az értékelés egésze itt olvasható: https://nemnyilatkozom.wordpress.com/2018/04/21/lady-jane/
De most komolyan, mi a franc volt ez? De hogy értelmet nyerjen ez a mondat, inkább az elejéről kezdeném. A márciusi Lajhár doboz rejtette ezt a könyvet, aminek én nagyon örültem. Az írók rögtön hárman vannak, fel is osztották, hogy ki kinek a fejezetét írja meg (Jane, Edward és Gifford). Ami azért volt különösen jó, mert mindhárom írónőnek megvolt hozzá a stílusa, hogy egységes könyvet alkosson, és kiemelném, hogy a fordítás is nagyszerűen sikerült. Minden készen állt tehát egy három nézőpontból megírt történelmi regényhez, ami csak szem szájnak ingere. Ennek ellenére valami egészen mást kaptunk, valami eszméletlent, egy elmebeteg őrületet, amit imádtam.

>!
Beatrice8 P
Brodi Ashton – Cynthia Hand – Jodi Meadows: Lady Jane

Azt hiszem akkor figyeltem fel a könyvre, amikor kiderült, hogy lesz második rész is, persze akkor még csak angolul. Aztán ezt a részt viszonylag hamar kiadták magyarul, én viszont a Könyvfesztiválig vártam vele, hogy megvegyem.
A borítója és a kiadás nagyon tetszik. Az elején lévő bevezető, ahogy tisztázzák mennyire is tér ez el a történelemtől és, hogy hála Istennek nem fogják lefordítani az angol neveket.
A szereplők szerethetők.
A történet naaaagy vonalakban tényleg a történelmen alapszik. Ez nálam jó pont, ahogy az is, hogy azért eltértek tőle, így fantasy lett és vidámabb sztori kerekedett, mint igazából.
Hihetetlen, de itt jött a végével kapcsolatos problémám. spoiler Gyermekded lelkületű egy könyv, de közben mégsem, mert az elején beszélnek durva dolgokról. A vége felé viszont egyre gyerekesebb.
A második probléma, hogy naaagyon idegesített, az az utolsó pillanatban hiúsul meg a csók jelenet folyamatos ismétlése. Akkor már inkább, ne is álljanak hozzá közel, de ne szakítsák őket félbe az utolsó pillanatban! És ez újra és újra és újra előjött. Minden egyes párnál. Ez lehetne az őszintébb címe: Lady Jane, avagy senki nem csókol meg senkit mert az utolsó pillanatban félbeszakítják őket.
Harmadik problem, hogy hiába szerethetőek a szereplők, nagyon fel tudják vinni az emberben a pumpát. Folyamatos félreértések, makacskodások, tisztázatlan dolgok. Felesleges hülyéskedés!
De ha ezektől eltekintünk, akkor egy vicces kis könnyed történet. Egyszer olvasós. Tetszett, csak idegesített sokszor.
Következő résszel még megpróbálkozom, hátha jobb.

>!
plüsskaméleon
Brodi Ashton – Cynthia Hand – Jodi Meadows: Lady Jane

Még sohasem fordult elő velem az, hogy egy könyvet már az olvasás közben kedvenccé nyilvánítsak – a Lady Jane-nel mégis így történt. Kicsit halogattam az elkezdését, amit persze később megbántam, ahogy általában az lenni szokott: a regény világa teljesen elvarázsolt, és egyszerűen nem akartam, hogy véget érjen. Sajnos a reményem egy végtelenségig húzott könyvre nem teljesült be, de legalább vigasztalhatom magam, hogy sorozat – alig várom a folytatást!
Bővebben: https://voldemortorra.blogspot.com/2018/07/lady-jane-br…


Népszerű idézetek

>!
vgabi SP

Azt hisszük, ismerjük a történetet, ami így hangzik: hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy Jane Grey nevű tizenhat éves fiatal lány, akit feleségül kényszerítettek egy vadidegenhez (Lord Guildfordhoz vagy Gilfordhoz vagy Gifford-isten-tudja-kicsodához), és nem sokkal később egy ország uralkodói székében találta magát.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Lady Jane Grey · Lord Guildford Dudley
>!
plüsskaméleon

Sokkal kevesebbet harcolnánk, ha mindenki szépen leülne és olvasna.

390. oldal, 26. fejezet

>!
miaow P

– Bárcsak ne hívnál fiúnak! – mormolta Edward.
– És mégis hogy szólítsalak?
– Már férfi vagyok.
A nagyi hátravetette őszes fejét, és szívből nevetett. – Remek tréfa! Mondj még egyet!

284. oldal

Kapcsolódó szócikkek: VI. Edward király
>!
miaow P

Mint már említettük s amint talán fel is tűnt, Jane szerette a könyveket. Semmit sem imádott jobban egy kezében fogott, terjedelmes, súlyos kötetnél. Minden tudással teli gyönyörű könyv olyan ritka, csodálatos és lenyűgöző volt, mint az előző. Boldogan szívta be a tinta illatát, élvezte a papír érdes tapintását, az édes oldalak zizegését, a szeme előtt a betűket. De leginkább azt szerette, ahogy a könyvek elrepítették máskülönben hétköznapi és fojtogató életéből, és száz másik élet élményeit kínálták. A könyveken keresztül a világot látta.

35-36. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv · Lady Jane Grey
>!
Molymacska P

Az új lakrészben az volt a legrosszabb, hogy a szekrények és öltözőtükrök és függönyök miatt nem volt hely egyetlen könyvszekrénynek sem! Ki a csoda képes jól aludni egy olyan helységben, ahol nincsenek könyvek?

189. oldal

>!
Zs_Csenge

– Szeretsz? – suttogta.
– Egy perc alatt, amint megláttalak, Szolgálatodra szállt a lelkem.
– Komolyan?
– Nem – ismerte be G. – Nem egészen. De szépen csengő sor, nem igaz?

421. oldal

>!
Mácó

Ki a csoda képes jól aludni egy olyan helyiségben, ahol nincsenek könyvek?

189. oldal

>!
Molymacska P

Az E∂ianokat azzal áldották (vagy verték meg, ki-ki nézőpontja szerint), hogy szabadon alakulhatott át emberből állattá. Egyesek például macskává tudtak változni, ami jelentősen csökkentette Anglia patkánynépességét. (Mások viszont patkánnyá tudtak alakulni, így végül nem történt számottevő változás.)

12. oldal

>!
Molymacska P

– Van választásom, felséges uram?
– Van-e bármelyikünknek is, ha a sors rendeléséről van szó?

70. oldal

>!
Zs_Csenge

– Azt hittem, sosem látlak viszont…
– Jobban kell igyekezned, ha meg akarsz szabadulni tőlem – válaszolta Gifford.

318. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kerstin Gier: Smaragdzöld
Lilian H. AgiVega: Az elveszett tündérfalu
Virág Emília: Sárkánycsalogató
Rick Riordan: Tűztrónus
Rob Reger – Jessica Gruner: Emily the Strange – Különös különcségek
Diana Wynne Jones: A másik palota
Neil Gaiman – Michael Reaves: Köztesvilág
Lana Millan: Raziel
Royce Buckingham: Démonőrző
C. J. Redwine: Az árnyékkirálynő