Igaz ​leírás a magyaroknak a törökökkel Mohácsnál vívott csatájáról 5 csillagozás

Brodarics István: Igaz leírás a magyaroknak a törökökkel Mohácsnál vívott csatájáról

Brodarics István kancellár, szerémi püspök egyike volt azon szerencséseknek, akik élve kerültek ki a mohácsi csata poklából. Brodarics hosszú és keserves menekülés után Zsigmond lengyel királynál talált menedéket, s fél esztendő múlva hozzálátott Igaz leírás-a elkészítéséhez. S bár feladatának elsősorban az események minél pontosabb rögzítését s ezzel Európa hiteles tájékoztatását tartja, minden során átsüt az országát féltő államférfi aggodalma is. Ez teszi írását – páratlan forrásértékén túl – ma is figyelemre méltóvá, izgalmassá, időszerűvé.

Brodarics históriája a mohácsi vészről címmel is megjelent.

Eredeti cím: De conflictu Hungarorum cum Turcis ad Mohacz verissima historia

Eredeti megjelenés éve: 1527

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Gondolkodó magyarok Magvető

>!
Magvető, Budapest, 1983
72 oldal · ISBN: 9631400263 · Fordította: Kardos Tibor

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

II. Lajos


Kedvencelte 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Jagika >!
Brodarics István: Igaz leírás a magyaroknak a törökökkel Mohácsnál vívott csatájáról

A szemtanú és résztvevő Brodarics István 1527-ben írta ezt a művét Krakkóban. Mivel az ottani olvasói nem ismerték a magyar viszonyokat, a forrás egy része a korabeli Magyarország bemutatásából áll, majd ezt követi a politikai helyzet, végül maga a csata leírása. II. Lajos halálának körülményei e műben sem pontosak a harc zűrzavara miatt. A magyarok helyzete kétségkívül reménytelen és kilátástalan volt a had elhelyezkedése és a török létszám- és erőfölény miatt. 495 éve történt e tragikus esemény…


Népszerű idézetek

Jagika >!

Mindenekelőtt valamennyi keresztény fejedelemnek megírta a veszedelmet, és valamennyitől segítséget kért, leginkább azonban Károly császártól és Ferenc francia királytól, aki csak az imént nyerte vissza szabadságát. Mindkettőjüket esdve kérte, ilyen nagy végveszélyben el ne hagyják.

15. oldal

Kapcsolódó szócikkek: II. Lajos
Jagika >!

Mint fentebb már mondottuk, ezen a helyen óriási, széles síkság terül el, sem erdő, sem cserjék, sem víz, sem domb nem bontotta meg, csak bal felől, közötte és a Duna között volt egy iszapos, mocsaras víz, sűrű nádassal, ahol utóbb sok halandó pusztult el. Velünk szemben hosszan elnyúló domb feküdt, mint valami színpad, e mögött volt a császár tábora; a domb legalján egy kis falu templommal, neve Földvár.

46. oldal

Jagika >!

Megjelent a karthágói Cyprusi Hannibál is ezerháromszáz lovassal, melyeket pápai pénzen fogadtak fel, és még más pápai gyalogság is érkezett, melyek mind egybegyűjtve négyezer gyalogosra volnának tehetők, és igen jól felszerelve mind fegyver, mind katonaanyag dolgában.

29. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Herczeg Ferenc: Árva László király / Éva boszorkány
Ujkéry Csaba: Handzsár a tükörben
Ujkéry Csaba: Szigeth pajzsai
Nagy László: „Sok dolgot próbála Bethlen Gábor…”
Jankovich Ferenc: Hulló csillagok
Százdi Sztakó Zsolt: 1552
Jókai Mór: Erdély aranykora
Hóman Bálint: Magyar középkor I-II.
Csuday Jenő – Schönherr Gyula: A középkori intézmények bomlása és a renaissance
Márki Sándor: Magyar középkor