28. legjobb vers könyv a molyok értékelése alapján
71. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján

Ami ​a szívedet nyomja 316 csillagozás

Kortárs svéd gyermekversek
Britt G. Hallqvist – Ingrid Sjöstrand – Siv Widerberg: Ami a szívedet nyomja

Ami a szívedet nyomja, azzal a legnehezebb megbirkózni. Apának, anyának sok a dolga, a tanárod más gyerek gondját is viseli, pajtásod sokszor csak fél füllel figyel rád. Pedig oly jó lenne elmondani valakinek, ami egyre gyűlik és szorít ott belül, az érdekes felfedezéseket, melyekért lelkendeztél, a barátságról, szerelemről kialakult gondolataidat, a felnőttek furcsaságait, a világ zavarba ejtő eseményeit s nem utolsósorban megtalálni helyedet ebben a bonyolult nagyvilágban. Jó volna néha verset írni – abban talán ki lehetne fejezni mindezt. Három svéd költőnő megpróbált azon a nyelven, amely minden gyerek sajátja, verset írni arról – ami a te szívedet is nyomja. Ezt a nyelvet kitűnően érti a fordító, Tótfalusi István, akinek nagy szerepe van a svéd gyerekversek hazai sikerében.

Eredeti megjelenés éve: 1975

Kiadói ajánlás: 8 éves kortól · Tagok ajánlása: 9 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 2011
96 oldal · ISBN: 9789631189148 · Fordította: Tótfalusi István · Illusztrálta: Szecskó Tamás
>!
Móra, Budapest, 2005
96 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631180859 · Fordította: Tótfalusi István · Illusztrálta: Szecskó Tamás
>!
Móra, Budapest, 2001
96 oldal · ISBN: 9631176371 · Fordította: Tótfalusi István · Illusztrálta: Szecskó Tamás

8 további kiadás


Enciklopédia 12


Kedvencelte 81

Most olvassa 1

Várólistára tette 58

Kívánságlistára tette 48

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Rituga P>!
Britt G. Hallqvist – Ingrid Sjöstrand – Siv Widerberg: Ami a szívedet nyomja

Gyermeki rácsodálkozás a dolgokra, kíváncsiság, furcsa gondolatok, vágyak, félelmek, egyedi nézópontok. Pont, mint egy kiskamasz lelkivilága és gondolatai. Érdekes, néha megindító, időnként csak furcsa.

kratas P>!
Britt G. Hallqvist – Ingrid Sjöstrand – Siv Widerberg: Ami a szívedet nyomja

Féltem ettől a kis kötettől, mert kortárs + svéd + versek… hát fogalmazzunk finoman úgy, hogy ez rettenetesen rosszul is elsülhetett volna.
De ezek a kis apróságok nagyon tetszettek, csak egy bajom van velük, ezeket felnőttek írták, akik úgy gondolják, hogy a gyerekek így gondolkoznak és így fejezik ki magukat. Mondjuk jó volt így is, mert legalább az olvasó gyerekeknek tetszhet. Vagy annál is inkább az olvasó felnőtteknek.

10 hozzászólás
Mariann_Czenema P>!
Britt G. Hallqvist – Ingrid Sjöstrand – Siv Widerberg: Ami a szívedet nyomja

kipróbáltam pár verset az itthoni gyerekállományon (10,12,19), nekik is, nekem is nagyon-nagyon tetszett. Humoros, életszerű, néhol rácsodálkozó, néhol meseszerű, meg teljesen lényegre tapintó meglátásokkal teli könyvecske.
Szülőknek, nagyszülőknek ajánlom, kiemelten!

Paulinusz_Tünde>!
Britt G. Hallqvist – Ingrid Sjöstrand – Siv Widerberg: Ami a szívedet nyomja

„ … ” és senki se mondja,
hogy fogd be a szád,
és mindig kipakolhatod,
ami a szívedet nyomja"
mondta Daniel, és nevetett.
Mégiscsak lükén hangzik, hogy
Sóderparti.
De Ami a Szívedet Nyomja, az már igen!
Nálunk csak olyan közönséges Vacsora van."

Őszinte vagyok. Miközben olvastam a verseket, elővillantam én kisgyereknek, akinek mindig le volt verve a térde, aki túl sokat beszélt, akart, szeretni, beszélni, a felnőttek között lenni, de mindannyiszor kiderült, hogy nem vagyok oda való. Néhol fájdalmasak az emlékek.

entropic P>!
Britt G. Hallqvist – Ingrid Sjöstrand – Siv Widerberg: Ami a szívedet nyomja

Karácsonyi miniolvasás, felmentem tesóm szobájába macskát simogatni, tesóm meg valahonnan előhúzta ezt a könyvet, mondván, hogy cuki meg minden, úgyhogy gyorsan el is olvastam a következő menet kajálás és az azt követő kutyasétáltatás előtt, jó volt, cuki volt, bölcs volt és ismerős volt. Lehet, hogy olvastam már gyerekként is? Lehet. Felnőttként is jó volt.

2 hozzászólás
gab001>!
Britt G. Hallqvist – Ingrid Sjöstrand – Siv Widerberg: Ami a szívedet nyomja

Olykor vicces, máskor inkább szomorú az egyes versek mondanivalója. Ami mindegyikben közös, hogy nagyon jó meglátások vannak benne; s nem csak a gyermekléttel, hanem a felnőttekkel kapcsolatban is. Tetszett a versek felosztása, fejezetekbe sorolása. Egyetlen hibája a könyvnek, hogy mire belelendültem az olvasásba, elfogytak az oldalak. Szívesen olvastam volna még.

>!
Móra, Budapest, 1998
96 oldal · ISBN: 9631174352 · Fordította: Tótfalusi István · Illusztrálta: Szecskó Tamás
Molymacska>!
Britt G. Hallqvist – Ingrid Sjöstrand – Siv Widerberg: Ami a szívedet nyomja

Nagyon érdekes volt gyerekverseket olvasni (számomra mindig az) mert ilyenkor jövök újra és újra rá arra, hogy a gyerekversek néha sokkal több dolgot tartalmaznak, mint a felnőttek. Gyereknyelven olyan dolgokat olvashattam, amire nem számítottam és nagyon furcsa volt ilyen formában találkozni vele.
Az egyik ilyen vers az volt, amikor a szülők egyenlő félként beszéltek a gyerekkel. valahogy megdöbbentő volt a maga nemében az egész, az a csupasz valóság, és az, hogy erre mennyire vágyik egy gyerek. A baleset leírása is a versben túlságosan őszinte, olyan mélyen érintő, az egykeség és félárvaság is, ahogy más, mindennapos dolgok is, amik szerepeltek a versekben.
Nagyon tetszett, külön érdekesség volt, hogy svéd szerzőktől olvashattam.

1 hozzászólás
Citrompor>!
Britt G. Hallqvist – Ingrid Sjöstrand – Siv Widerberg: Ami a szívedet nyomja

Megláttam, megtetszett és elolvastam. (Ezúttal rám nem jellemző módon nem a megszereztemmel fejeződik be a mondat. Bár, ami késik, nem múlik…) Örültem, hogy a MEK-en elérhető.

Napról napra egyre nagyobb távolságból szemléljük letűnt gyermekéveinket, a felnőttkor beköszöntével és viharos előrehaladtával egyre „komolyabbá”, „fontosabbá” és „halaszthatatlanabbá” válnak a feladataink és a problémáink. Eltörpülnek azok az érzések és dolgok, amelyek gyerekként foglalkoztattak minket. (Engedjétek meg a többes számot, hadd bizalmaskodjak. (:)
Nehéz visszaidézni azt a törékeny hangulatot, amely a maga átlagos, hétköznapi módján banális események közben néha elragadott minket, amely egyszerűsége, megmagyarázhatatlansága ellenére is szívfájdítóan gyönyörű, csodálatos volt. Így éreztem magam sokszor, ok nélkül az otthon a szín alá felszerelt hintámban üldögélve, vagy akkor, amikor először mehettem egyedül a városba felnőtt felügyelete nélkül az uszodába. Azóta leszakadt már az a hinta – pont, amikor benne ültem – (nem szereltük vissza), és senki sem kérdőjelezi meg, hogy miért megyek egyedül az uszodába… Ezek a versek emlékeztettek arra az időre, amikor gondtalan és érzékeny (hintázó) gyermek voltam.

A versek olyan frappánsak, némelyiknek olyan csattanója van, hogy csak na! Vissza kellett fognom magam, hogy ne üljön ki minden egyes érzelem az arcomra, miközben olvastam. Különben lebuktam volna. Vagy le is buktam? Egy vers volt, amit kevésbé tudtam hová tenni, kicsit értetlenül álltam előtte, a magyar vonatkozású Baleset című.

Új kedvencet avattam!

Emerson>!
Britt G. Hallqvist – Ingrid Sjöstrand – Siv Widerberg: Ami a szívedet nyomja

A gyerekversekben az a jó, hogy végtelenül őszinték és nincs bennük semmi mesterkéltség. No meg eszembe jut, hogy huszon-haminc évvel ezelőtt én is milyen egyszerűen gondolkodtam és nem bonyolítottam túl a dolgokat. Sokkal logikusabbnak tűnt minden, mint most. Ejh, kár volt felnőni.

Frank_Waters I>!
Britt G. Hallqvist – Ingrid Sjöstrand – Siv Widerberg: Ami a szívedet nyomja

A fene gondolta volna, hogy egy gyerekvers-kötet ekkorát tud szólni, akár a fakard-csata ádáz csörömpölése, vagy a bőr célba érése utáni GÓL!-bömbölés.

Teljesen véletlenül került a kezembe a könyv, ezt most nem mesélem el.

Igazán komoly kérdésekkel foglalkozik ez a kötet, példának okáért, hogy vajon miért nincs cipzár a banánon (tényleg, miért?!), vagy hogy miért lenne megnyugtató, hogy a rémálmunk nem történt meg valójában? (Valóban: attól még ugyanolyan félelmetes volt!)

Nem gyerekeknek szólnak ezek a versek, hanem a gyerekek szólnak benne: így aztán persze szólnak a gyerekeknek is, akik nagyon jól megértik ezeket a dolgokat, amelyek között rengeteg szomorú dolog is van (talán a gyerekek értik és érzik legjobban a világ tragédiáját – de a világ eufóriáját is). Mi fölnőttek csak tanulhatunk ebből a kötetből.

Mindet el kell olvasni tízszer, százszor is (ezredszerre már nem is kell mondani, jön magától), nem rögtön egymás után, hanem újra és újra, időközönként, amikor túlságosan felnőttek leszünk, és a cipzáros banánnál nagyobb problémának érezzük az xy megszállásának emlékművét, vagy bizonyos kordonokat, esetleg a parlamenti képviselők cipővásárlási szokásait.

Engem az érdekel, hogy ha ma 21 vagyok, és holnap 22 leszek, vajon mit ünnepeljek azon? Hiszen soha többé nem leszek már 21!

7 hozzászólás

Népszerű idézetek

negyvenketto P>!

Bélyeget gyűjtöttem.
Papa hozott egyszer egy kilót.
Azóta nem gyűjtök bélyeget.

Siv Widerberg: Bélyeg · Siv Widerberg

Kapcsolódó szócikkek: bélyeg
2 hozzászólás
negyvenketto P>!

Néha csontvázról álmodok,
csak elindul felém,
jön közelebb, egyre közelebb.
Nem bírom tovább, visítok
és felébredek.
– Csak álom volt –
mondja anya.

Mintha sokat segítene,
hogy a szörnyűség itt belül van
és nem ott kívül.

Ingrid Sjöstrand: Néha csontvázról álmodok · Ingrid Sjöstrand

Kapcsolódó szócikkek: álom
negyvenketto P>!

Sten-Malténak nagy, vörös és elálló
füle van.
Nekem tetszik
a nagy, vörös és elálló
fül.

34. oldal, Siv Widerberg: Szerelem · Siv Widerberg

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
1 hozzászólás
negyvenketto P>!

Sietek.
Nem érek rá
leckét írni,
kivinni a szemetet,
kitakarítani.
Be kell majszolnom az egész világot,
mint egy paradicsomot,
mielőtt megöregszem,
mielőtt meghalok.

Ingrid Sjöstrand: Sietek · Ingrid Sjöstrand

worsi P>!

Meg ne próbáld!
mondja apa,
és nagyon szigorúan néz rám.
És egész testem reszket,
és már úgy érzem, gyáva vagyok,
ha meg nem próbálom.

Ingrid Sjöstrand: Meg ne próbáld! · Ingrid Sjöstrand

1 hozzászólás
Mafia I>!

Néha levelet írok magamnak,
egy régi bélyeget ragasztok rá,
és bedobom a levélszekrényünkbe,
hogy a többiek azt higgyék,
van valakim, aki csak az enyém
és akiről ők nem is tudnak.

Ingrid Sjöstrand: Gyereknek lenni azért rossz · Ingrid Sjöstrand

negyvenketto P>!

Anyuban azt nem bírom,
hogy mindenre tud mondani
valami okosat.
Ha azt mondom,
hogy minden olyan unalmas,
hogy semmi kedvem suliba menni,
hogy utálom Kerstint,
hogy szorít az új trikóm,
ő már mondja is,
hogy majd megjön a kedvem,
hogy tegnap még szerettem Kerstint,
és hogy vegyél fel másik trikót!
Az ember még csak nem is unatkozhat
nyugodtan.

Ingrid Sjöstrand: Anyuban azt nem bírom · Ingrid Sjöstrand

negyvenketto P>!

Titkos béketárgyalások –
olvastam az újságban.
Szerintem nem helyes, hogy
titkosak a béketárgyalások.

A háború bezzeg sose titkos.
Egy háború, ahol egy puska se dörrent!
Egy háború, ahol senki se halt meg!
Egy háború, amit észre se vett senki,
mert csak a háboristák mentek oda,
és ott csúnyákat gondoltak egymásról
titokban. Titokban hahaha!

Ingrid Sjöstrand: Titkos béketárgyalások · Ingrid Sjöstrand

Mafia I>!

Több hónapba telt,
hogy Lenát ne szeressem
és ne gyűlöljem többé.

Siv Widerberg: Barátság · Siv Widerberg

3 hozzászólás
petibácsi>!

A tanító néni azt mondja,
hogy káromkodni csúnya dolog.
De a papám gyakran mondja
hogy Frászt meg A Keserves Szentségit,
és mama mondja, hogy Egy Nyavalyát,
és a nagypapa, hogy A Rosseb Belé
százszor is egy nap.
Egyébként láttam,
hogy a tanító néni karamellát eszik
pedig mindig arról beszél,
hogy az édesség tönkreteszi a fogat,
és hogy a gyümölcs sokkal egészségesebb.

65. oldal, Siv Widerberg · Siv Widerberg


Hasonló könyvek címkék alapján

Fodor Ákos: Képtelenkönyv
Romhányi József: Szamárfül
Dan Brown: Vad szimfónia
Alan Alexander Milne: Amikor még kicsik voltunk
Csanaki György Zsolt – Csanaki Ádám: Pacsmagoncok
Balázs Tibor: A fogfájós vaddisznó
Michael Rosen: A banánfüles fiú
Dr. Seuss: Rókamóka
Laik Eszter: Abszurd, bravúr, celeb
Markó Béla: Brunó, a kedves véreb