24 ​karácsonyi mese 48 csillagozás

Brigitte Weninger: 24 karácsonyi mese

24 ádventi és karácsonyi történetet tartalmaz a kötet. A keretmese egy manócsaládról szól, melyben az erdőben élő nagypapa a gondjaira bízott unokáknak minden ébredés után egy-egy történetet mesél az emberek világából. A mesék a csodáról, a jóság/szeretet erejéről, a mikulásvárásról és a betlehemi születésről szólnak.

Tagok ajánlása: 4 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Naphegy, 2015
128 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639869653 · Fordította: Szabó T. Anna · Illusztrálta: Eve Tharlet

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 54

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Ibanez P>!
Brigitte Weninger: 24 karácsonyi mese

Nekem nagyon tetszett, azt kaptam, amit vártam, bár az összekötő mesék a manókkal furák voltak, de azok is végül egy egészet alkottak. Talán csak a kismalacos nem illett a sorba, a többi viszont igazi karácsonyi hangulatot varázsolt. Az illusztráció is gyönyörűek, főleg az állatokat ábrázolók, a róka, valamint az utolsó történetek egyikében a szarvas is. Nagyon tetszett a Csendes éj története mesébe foglalva, valamint a Karácsonyfát mindenkinek! valamint a Marci sálja és a Kalandos szánkózás ezek nagyon tanulságos mesék voltak, tele szeretettel és jósággal.

kávésbögre P>!
Brigitte Weninger: 24 karácsonyi mese

Annyira szuper volt ez a könyv: a férjemmel december 1-től minden este olvastunk belőle egymásnak egyet. A legtöbb mese nagyon aranyos, és szívmelengető volt, nagyon karácsonyi, volt olyan, amit még meg is könnyeztem :) Szívből ajánlom felnőtteknek is, nagy élmény olvasni belőle.

>!
Naphegy, 2015
128 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639869653 · Fordította: Szabó T. Anna · Illusztrálta: Eve Tharlet
Honey_Fly P>!
Brigitte Weninger: 24 karácsonyi mese

Ettől a könyvtől elolvadtam. Annyira bájos és karácsonyos és minden szépség és jóság és kalács és gőzölgő kívánságpuncs van benne. És tengernyi szeretet. Olyan szívet csordultig megtöltős. A várandós manó anyuka elküldi két rosszcsont gyermekét manó nagypapához, aki minden este mesél nekik valamit. 24 napon keresztül. A történetek között vannak klasszikusok, mint például Holle anyó vagy A három kismalac vagy Hópelyhecske (nekem Sznyegurocska), de vannak számomra ismeretlen mesék is. Ezek mind-mind a karácsony lényegéről mesélnek gyerekeknek és emlékeztetik az ajándékok után rohangáló, karácsony közeledtével egyre stresszesebbé váló felnőtteket is arra, miről is szól, illetve miről kellene, hogy szóljon ez az ünnep igazán. A történetek között van több erősen keresztény szellemiségű mese. A nagypapát Mózes apónak hívják, sokszor jelenik meg a kis Jézus, a jászol és a templom, mint közösségi tér.
Szabó T. Anna fordítása csodálatos! Ünnepre hangolódáshoz szerintem tökéletes könyv. Remélem, hogy fehér és ilyen varázslatos karácsonyunk lesz nekünk is, mint a manó családnak. Nim-nem-nomi!

1 hozzászólás
Caledonia_Valley P>!
Brigitte Weninger: 24 karácsonyi mese

Hát, én nem találom ezt a fejezetkénti értékelőt de mindegy. Szóval…

Káosz Klárcsi szerencsecsillaga
Zseniális! Ez a kislány pont olyan, mint én, asszem nekem is kellene szereznem egy hullócsillagot, vagy egy varázskavicsot, hogy rólam is elmenjen ez a szerencsétlenvudu. XD

A három karácsonyi kismalac
Na a három kismalac történetét se hallottam még úgy, hogy a farkas a végén spoiler XD Néztem, pislogtam, röhögtem nagyokat.

Bori mézeskalácsa
Csak én hiányoltam a meséből az anyuka kedvességét? Egyáltalán nem díjazta a pici lány tettét, meg a gyerekei hozzáállását sem, szerintem egy anyának nem így kellene viselkednie…

Medvepapa új ágya
Ez rém cuki történet volt! *-*

A tizenkét hónap
Ez a tizenkét fiúhónap igencsak pöpec na, azt kell mondjam, én is szívesen meglátogatnám őket. XDXD

A kötet gyönyörű illusztrációkat és bájos meséket tartalmaz, melyek megmelengetik az ember szívét. Noha nem mindegyik történet vált kedvenccé, és vannak benne gyengébb mesék is, összességében egy nagyon hangulatos, minőségi karácsonyi kötet. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy minden éven hiánycikk a boltok polcain az ünnepek közeledtével… ;)

5 hozzászólás
dianna76 P>!
Brigitte Weninger: 24 karácsonyi mese

Kedves könyv az adventi időszakra. S gondolom, nem véletlenül tartalmaz éppen 24 mesét, ill. történetet. Először azt hittem végig a manócsaládról fog szólni a könyv, s velük, az ő mindennapjaikkal várhatjuk az ünnepet. De így is jó volt! Több ismert, és klasszikusnak számító mese is felbukkant. Elég sajátságos volt a három kismalac című mese átdolgozása, ünnepivé tétele. A történetek nem mindegyikét éreztem karácsonyhoz kapcsolódónak, max. télinek. A közepe tájától viszont teljesen átfordult a könyv karácsonyvárássá. Káosz Klárcsi és a sálas mese szívet melengetőek voltak. Medve papa új ágyának története pedig nagyon cuki volt. A mennyei fekhelyben, Jézus születéstörténetének az állatok világára való átalakítása érdekes volt számomra, de egyáltalán nem rossz. Akadtak fontos üzenetek a könyv sorai közt. Igen, nem az ajándék pénzbeni értéke a fontos! S nem az a lényeg, hogy minél szebb legyen az a mézeskalács, hanem, hogy együtt, szeretettel és örömmel készítsük! Barátság, szeretet, varázslat, a csodákban való hit. Ezekről szóltak a mesék. S talán nem csak így ünnep előtt érdemes őket olvasni. Az illusztrációk szépek, kedvesek, és szeretni valóak voltak.

2021.01.03. Másodszori olvasásra is kedves és szerethető könyv!

>!
Naphegy, 2015
128 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639869653 · Fordította: Szabó T. Anna · Illusztrálta: Eve Tharlet
Juca P>!
Brigitte Weninger: 24 karácsonyi mese

24 karácsonyi mesét tartalmaz a könyv, amelyet csodaszép illusztrációk gazdagítanak. Nagyon tetszettek a történetek (egy-kettőtől eltekintve), örülök, hogy beszereztem ezt a csodaszép kötetet. Méltó indítása az adventi időszaknak. ^^

1. A megérkezés
Ez a mese egyfajta felvezetése a többinek. A manógyerekek megérkeznek a nagypapájukhoz, és ő meséli el nekik a mesekönyvben szereplő többi mesét.

2. Káosz Klárcsi szerencsecsillaga
Vicces címe van. :) Ha elhisszük, hogy szerencsések vagyunk, akkor kevésbé vonzzuk majd a bajt. Klárcsinak a hullócsillag segített túljutni a nehézségeken. Aranyos mese.

3. Holle anyó
Holle anyó történetét szinte mindenki ismeri. Rengeteg különféle feldolgozása van. Nekem annak idején a kedvenc mesém is ebből merített: Aranyos Jutka, Szurkos Marcsa. off
Ebben a könyvben is megismerhetünk egy rövid változatot.

4. Kalandos szánkózás
Adott egy szokványos szánkózással induló történet, amiről nem gondoltam volna, hogy izgalmas lesz. Aztán egy bajba jutott szarvas megmentése megis meghitté varázsolta a mesét.

5. Miki kívánságlistája
Hóbortos történet a Mikulásvárásról. Aranyos, de ebben nem éreztem azt a hiányzó pluszt.

6. Kis Miklós és Nagy Miklós
Ötletes, kedves történet.

7. A kívánságpuncs
Na, ennek a mesének nagyon jól hangzik a címe. :D
Visszatérünk a manógyerekekhez, akiknek tovább mesél Mózes apó.
„A csillagok fényessé teszik az eget, de a kívánságok is fénnyel töltik el a szívünket.”

8. A három karácsonyi kismalac
Ez a három kismalac meséje. Semmi karácsonyi nincs benne, csak a végén egy mondat. Szerintem nem illik ebbe a gyűjteménybe. Ráadásul az is eléggé furcsa volt, ami a farkassal történt. spoiler

9. Marci sálja
Lélekmelengető történet egy kisfiúról, akinek óriási szíve van. ^^

10. Hópelyhecske
Szomorú, megható történet. Igazi télre hangolódós.

11. Bori mézeskalácsa
Jaj, ez a mese nekem nagyon tetszett. Imádok mézeskalácsot sütni, ez már igazi hagyomány nálunk. A történet arra világít rá, hogy nem kell tökéletesnek lennie valaminek, ha azt együtt készíthetjük, és közben remekül szórakozunk. Próbáljuk meg bevonni a legkisebbeket is, mégha lassabban is haladunk a munkával. A karácsonynak egyébként arról is kellene szólnia, hogy kicsit lassítunk, visszavesszünk az őrült, hétköznapi tempóból. Bori a történetben ebben segít.

12. Tomi és a bölcső
Nekem ebben a mesében nem a főszereplő kisfiú volt a kedvencem, hanem Lili. A kislány észrevette a jót, még akkor is, ha kevés volt belőle, és kiemelte Tomi pozitívumait, ami felett mások átsiklottak. Igazi karácsonyi történet.

13. A karácsony mindenkié
Újra a manók kerülnek a középpontba. Ez a mese tele van csodaszép gondolatokkal.
„A karácsony ünnep. De nem szagolható és nem is ehető – egyedül a szívével érzi igazán az ember.”
„Kívánni bármit kívánhatsz, csak nem kaphatsz meg mindent – legalábbis nem egyszerre. Tudod, mindennek megvan a maga ideje – a kívánságok is akkor teljesülnek, ha eljön az idejük.”

14. Egérmentő Jakab
Jakab igazi állatbarát. Még egy egér életét is megmenti. Bár ez nem kifejezetten karácsonyhoz kapcsolódó történet, de az évszak és a hangulat miatt beleillik az adventi mesegyűjteménybe.

15. Medvepapa új ágya
Ez egy igazán egyedi mese. :D Medvepapa nekiáll ágyat keresni magának. Végül persze megtalálja a legjobb megoldást. Egy kis kitekintést ad, mit is csinálnak az állatok a hidegben.

16. A varázskristály
Kicsit a Holle anyóra emlékeztetett, csak töroével, trollal és kristályemberkékkel. A jó elnyeri méltó jutalmát, a rossz pedig a büntetését.

17. Karácsonyfát mindenkinek
Ez egy aranyos karácsonyi mese, amelyben a gyerekek megsajnálják a kivágandó fenyőfát.

18. Matyi segít a Mikulásnak
Ezzel a mesével is el lehet kezdeni a karácsonyra hangolódást. Matyi segít, ahogy tud mindenkinek, hogy a Mikulásnak kevesebb teendője legyen. :)

19. A csillagfa
Ismét visszatérünk a manógyerekekhez, és Vilinek teljesül egy kívánsága.

20. Az igazi Jézuska
Nagyapa bölcs szavaival megérteti Andrissal a karácsony lényegét.

21. Csendes éj, szentséges éj
Hű, nem gondoltam volna, hogy a Csendes éj eredetéről is találok benne egy történetet. Igazi kis kincs. ^^

22. A tizenkét hónap
Ez úgyszintén egy Holle anyóra emlékeztető tanulságos kis mese.

23. Mennyei fekhely
Az állatok előkészítik az istállót a kis Jézus számára. Nem szokványos mese, az egyszer biztos.

24. Manóék karácsonya
Remek befejezése a manógyerekek történetének és egyúttal az egész kötetnek.

Judyt IP>!
Brigitte Weninger: 24 karácsonyi mese

Az az igazság, hogy ez egy nagyon tündéri kis adventi mesekalendárium. Némelyik mese ugyan eléggé vérszegény volt, de a legtöbb belopta magát a szívembe és nagyon tetszett, hogy a kerettörténetet is külön kis történetekre osztotta az írónő. :)
A rajzok pedig egyszerűen aranyosak, szívesen adnám kisgyerkőc kezébe nézegetni, olvasni. :)

>!
Naphegy, 2015
128 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639869653 · Fordította: Szabó T. Anna · Illusztrálta: Eve Tharlet
Mircsi P>!
Brigitte Weninger: 24 karácsonyi mese

Hát, nem egészen erre számítottam. Az elején a rajzok stílusa sem tetszett annyira, aztán azzal megbarátkoztam, meg a mesék is elég hullámzó színvonalúak voltak. Valamelyik nagyon tetszett, értelmes volt, valamelyikre meg azt gondoltam, hogy na, ez is valami?

Sicc>!
Brigitte Weninger: 24 karácsonyi mese

Sajnálom, de nekem ez nem tetszett igazán. Csak 1-2 mese, ami vajmi kevés. Lehet, hogy nagyok voltak az elvárásaim?

szendi04 P>!
Brigitte Weninger: 24 karácsonyi mese

24 gyönyörű karácsonyi mese a várakozásról, a szeretetről, a jóságról.

Lányomnak nagyon tetszett. Nekem is, eltekintve egyetlen mesétől, pontosabban attól, amelyik arról szól, hogy nincs is Angyalka, aki a karácsonyfát hozza és, hogy az ajándékokat a szülők veszik meg és csomagolják be. Végül aztán nagyapa kivágja magát egy hosszú és bonyolult magyarázattal, aminek szerintem semmi értelme nem volt. Ilyen esetben mit tehet a szülő, aki volt annyira elővigyázatlan, hogy nem olvasta elő. Elkezdtem baromságokat oda olvasni, a végén pedig megjegyezte a lányom (5 éves), “húha anya, én ebből semmit nem értettem” ( szerencsénkre) .

A többi mese szép volt, jó volt, elég nehezen is haladtunk a könyvvel, 24 nap helyett, legkevesebb 48 napot olvastuk, ugyanis sokszor többet olvastunk vissza fele, mint előre, annyira tetszett egy-egy mese.

A kívánság puncsot pedig mi is kipróbáltuk. Kívántunk a gőzzel, egyetlen kívánságot, mégpedig azt, hogy kis unokahúgunk egészségesen jöjjön világra, ne legyen beteg, mint volt születésekor a testvérkéje. És ez a kívánság nem nekem jutott eszembe.

Hát kell ennél szebb karácsonyi csoda?


Népszerű idézetek

Caledonia_Valley P>!

A kisbagoly éles szemével észrevette, hogy lent megmoccannak a fűszálak, de állatot egyet sem látott.
– Ó, azok csak a pici emberek, olyanok, mint Mózes apó – magyarázta bagolymama. – Épp csak rajtuk van a láthatatlanná tévő köpönyegük!
– Huhú! Értem! És mondd, mama, vajon a manók finomak?
– Hú, eszedbe ne jusson! – szörnyedt el bagolymama. – Senki nem eszik pici embereket! Ők a barátaink!

9. oldal

Juca P>!

Kívánni bármit kívánhatsz, csak nem kaphatsz meg mindent – legalábbis nem egyszerre. Tudod, mindennek megvan a maga ideje – a kívánságok is akkor teljesülnek, ha eljön az idejük.

69. oldal

Caledonia_Valley P>!

-… Mama viszont nagyon fáradt, és olyan kerek, hogy szinte kigurul az ágyból. Biztos jobban lesz, ja a babák végre megszületnek!

12. oldal

Juca P>!

A csillagok fényessé teszik az eget, de a kívánságok is fénnyel töltik el a szívünket.

41. oldal

Juca P>!

A karácsony ünnep. De nem szagolható és nem is ehető – egyedül a szívével érzi igazán az ember.

67. oldal

Caledonia_Valley P>!

– Jaj, szegény kislányom… – sóhajtott fel. – Ahová mész, káosz támad a nyomodban.
És valóban. Klárcsinak valahogy sosem volt szerencséje. Ha megindult egy nyitott ajtó felé, az biztosan az orrára csapódott. Ha édességet osztottak a gyerekeknek, neki már biztosan nem jutott belőle. Ha pedig az őszi avarban valahol kutyapotyadék lapult, akkor csakis ő lehetett az, aki belelépett. Az élete csupa baleset volt: állandóan megbotlott és leesett, vagy beszorult valahova, máskor meg a térdét sebezte meg. Nem volt olyan nap, hogy ne lett volna valahol ragtapasz rajta.

14.-15. oldal

4 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sven Nordqvist: Pettson karácsonya
Walt Disney – Boldog karácsonyt Miki egér és barátai társaságában
Walt Disney – Boldog karácsonyt
Linda Jennings: Kedvenc karácsonyi könyvem
Eve Tharlet: Jakab mester karácsonya
Jutta Gorschlüter: A Mikulás és a kiscica
Radvány Zsuzsa: Hull a pelyhes fehér hó…
Richard Scarry: Tesz-vesz város karácsonya
A. Moravec: Bambi karácsonya
Micimackó Daloskönyve