Az ​éjszaka kapui 25 csillagozás

Brigitte Riebe: Az éjszaka kapui

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​középkor Európája válságban van, éhínségek, háborúk, járványok sújtják, miközben Kölnben két kamasz fiú, Johannes, egy flamand származású, tehetős kereskedő kisebbik fia és Esra, egy rabbi rokona örök barátságot fogad egymásnak. Ám a megbonthatatlannak hitt szövetség szertefoszlik, mikor mindketten a félárva, jószívű Annába, egy fogadó felszolgálójába lesznek szerelmesek. A történelem és a várost pusztító pestis formálja életüket. Ezt a kamaszkori barátságot, majd a szerelmi háromszöget a szerteágazó regény szálai, szerzetesek és gazdag patríciusok, zsidók és városbeli mesteremberek, polgárok és koldusok kavargó forgataga öleli körül. Hogyan alakulhat hármójuk sorsa azok után, hogy a fanatizált tömeg Szent Bertalan éjszakáján a gettót a földdel teszi egyenlővé? Brigitte Riebe széles tablót fest a 14. századi Kölnről és a korabeli életről, a rettenetes ragályról, amely a legnagyobb pusztítást az emberi lelkekben végzi. Izgalmas regénye rögzíti azt a pillanatot, amikor a törékeny… (tovább)

Eredeti cím: Pforten der Nacht

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
General Press, Budapest, 2010
480 oldal · ISBN: 9789636431549 · Fordította: Réti Emese

Most olvassa 1

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 4

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Miestas
Brigitte Riebe: Az éjszaka kapui

Van a könyv, ami elgondolkodtat, és van a könyv ami szórakoztat.
Ez szórakoztatott, és egyben elgondolkodtatott, és örömmel töltött el, hogy nekem nem kellett ebben a korban kellet élnem. A történelmi háttér és a történet egyben szórakoztatott, másrészt gondolkodásra késztetett. Összeségében jól szórakoztam, és kell-e más?

>!
Ibanez MP
Brigitte Riebe: Az éjszaka kapui

Nekem nagyon tetszett, de én elfogult vagyok, mert imádom ezt a kort, 1300 és 1900 között gyakorlatilag minden jöhet :-D Ráadásul ami tetszett benne, hogy a szerelmi szálak annyira nem voltak erősek, annyi volt, amennyi kell, de nem voltak oldalakon tartó ömlengések, nyavalygások, szerelmi aktusok, stb. szóval nem egy romantikus könyv, inkább tényleg a kor mindennapjainak leírása. Szörnyű lehetett abban a korban (főleg) nőnek lenni… korai házasság, aztán évente terhesnek lenni, ha úgy hozta a „szerencséd” (brrrr…) nem csoda, hogy elég korán meghaltak úgy általában… És ha a férjed meghalt, még ha jó munkája is volt, az utcára kerültél a gyerekekkel együtt… vagy kereshettél gyorsan egy másik férjet… És micsoda állapotok lehettek a városokban, a bűz, a mocsok, hogy sétálsz az utcán és a nyakadba kapod az ágytál tartalmát, mert egyszerűen az utcára öntik, no igen… Ráadásul a személyes higiénia, ami még azért az 1700-as években is ugyanazon a szinten volt, egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy a pikulába tudott bárki is „szerelmesnek” lenni és szerelmi aktusba bonyolódni, mikor a másik bűzlött, rohadtak a fogai, arra már nem is gondolok, milyen állapotban voltak azok a bizonyos testrészeik! :-O Persze oda-vissza alapon működött a dolog és lehet mondani, hogy az volt a normális és megszokott, de én nem tudom, hogy nem hányták el magukat önnön maguktól (is) :-D

>!
notata
Brigitte Riebe: Az éjszaka kapui

Nekem nagyon tetszett. Végre nem egy nyálas romantikus történelmi regény.
Azok az idők igenis nagyon sötétek voltak, és ezt nagyon jól ábrázolja az író.
Tetszik benne a nem mindennapi szerelmi háromszög is.
Érdemes végigolvasni, nem egy előre kiszámítható történet, nagyon izgalmas, félelmetes.
Megmutatja az élet igazán csúnya oldalát és a reménytelenséget, kilátástalanságot.

>!
Manawydan
Brigitte Riebe: Az éjszaka kapui

Meglepő megoldásai voltak az írónőnek, nem mondanám unalmasnak, bár a regény nagyon nehezen indult be. Talán a 150. oldal környékén jártam, amikor már nem nézegettem az oldalszámokat, hogy hol tartok, hanem olvastatta magát a regény.
A történelmi háttér a 14. századi Európa. Céhek, gildék, hatalmaskodó egyházfiak, kiszolgáltatott embereké és zsidó közösségek ideje ez, és persze a pestisé. Maga a cselekmény három család történetét meséli el, Anna, Esra és Johannes a három gyerekkori barát felnőtté válását követheti nyomon az olvasó. Három ember, három különböző sors….Tetszett, bár önmagában nem rosszak a Brigitte Riebe regények sem, de komoly történelmi és mélyreható ismereteket azért nem ad át.

>!
hársvirág
Brigitte Riebe: Az éjszaka kapui

Nem túl sikerült történelmi regényt vehetsz kezedbe. Amilyen szép kívülről,annyira nem tetszett belülről. Csupa negatív figura és elég sok szereplő…és mégis sehol egy pozitív hős.

>!
verity777
Brigitte Riebe: Az éjszaka kapui

Tizenpár oldal után abbahagytam. Túlságosan nyomasztó volt. Kilátástalan. És unalmas.

>!
Morzsa
Brigitte Riebe: Az éjszaka kapui

Nehezen, nehezebben, mint a Rajnai kolostor indult be. Aztán itt is beszippantott a mese. Igen, ez a mese nem vidám mese, nem rózsaszín habos-babos történet: elég ronda dolgokról mesél, és így nem nagyon van mit csodálkozni azon, hogy a regény végére a legtöbb szereplő kiszámíthatóan vagy váratlanul de meghal. Inkább csak azon csodálkoztam, hogy egy ilyen történet után még futotta némi happy endre… gondolom, a női regényeknek megfelelően.


Hasonló könyvek címkék alapján

Erich Maria Remarque: Nyugaton a helyzet változatlan
Thomas Mann: József és testvérei
Tanja Kinkel: A bábjátékosok
Hans Hellmut Kirst: Tisztgyár
Andrea Schacht: Hamis büszkeség
Erich Maria Remarque: A Diadalív árnyékában
Lion Feuchtwanger: Rókák a szőlőben
Lion Feuchtwanger: A toledói zsidó nő
Hans Fallada: Halálodra magad maradsz
Bernt Engelmann: Menet, indulj: lépést tarts!