A ​pestis árnyékában 12 csillagozás

Brigitte Riebe: A pestis árnyékában

Egy ​asszony, aki elveszíti mindenét.Egy orvos, aki nem találja a helyét a világban.Egy város, ahol halálos kór pusztít.
Köln, 1540. Az ifjú Johannának nemcsak a gyásszal kell megküzdenie a férje korai halála után, hanem a megörökölt borkereskedésének a gondja is a nyakába szakad. A városban eközben az elmúlt évek egyik legforróbb nyara tombol, így nagy lenne a kereslet a hűsítő nedűre, az asszony azonban sehonnan sem tud bort szerezni. A sógora ugyanis szemet vet rá – és nem utolsósorban a házára –, amikor viszont Johanna visszautasítja, a férfi a legaljasabb eszközöktől sem riad vissza, és mindent megtesz, hogy megakadályozza az özvegy boldogulását.
Ezen a nyáron azonban a szomjúságnál egy sokkal nagyobb veszély is fenyegeti a polgárokat: a hőségben a rettegett kór, a fekete halál is felüti a fejét. Egy nap új orvos érkezik Kölnbe, hogy az érsek szolgálatába álljon. Johanna felkeresi a doktort, hogy munkát találjon nála, hátha így sikerül enyhítenie az anyagi… (tovább)

>!
General Press, Budapest, 2017
344 oldal · ISBN: 9789636439903 · Fordította: Berecz Zsuzsa
>!
General Press, Budapest, 2017
344 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636439897 · Fordította: Berecz Zsuzsa

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 32

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
robinson MP
Brigitte Riebe: A pestis árnyékában

Aki szereti a mozgalmas történelmi regénybe ágyazott, valós alapokon álló történeteket, ajánlom olvasásra. Korhű történelmi háttérrel.

http://gaboolvas.blogspot.hu/2017/04/a-pestis-arnyekaban.html

>!
Veronika_Móczár
Brigitte Riebe: A pestis árnyékában

Imádtam! Nagyon gördülékeny, izgalmas, olvasmányos könyv. Szerintem jó a történet is, újszerű. És imádtam, hogy többnyire hepiend, bár éppen a végén volt egy-két naivabb mondat. De hát kell néha örömkönny is, na! :)
És ez telibe talált most nálam!

>!
gizad
Brigitte Riebe: A pestis árnyékában

Érdekes, ovasmányos könyv, történelmi háttérrel. Mese (a jó elnyeri jutalmát, a rossz a büntetését) és mégsem az. Bepillantást enged a kor orvoslásának tudományába, a fürdőházak, bordélyházak, patikák, pestisházak működésébe, az átlagemberek és a társadalom által kirekesztettek életébe. Szinte láttam a koszt, éreztem a bűzt.
A történet hármom könyvre tagolódik. Az első, Galamb címet viseli. Itt megismerhetjük a főszereplőket, Johanna galamblelkét, életének nehézségeit, a fennmaradásért vívott harcát férje halála után és némi homályos utalást múltjából.
Megjelenik a lecsúszott tolvaj, Varjú, aki a nevét sem árulja el senkinek. Róla kapta a 2. könyv a címét. Megtudjuk honnan indult Varjú, miért jutott idáig, közben felvesszük a kétségbeesett harcot a rettegett pestissel. A 3. könyv, Sólyom szépen összeolvasztja és elsimítja a szálakat (az is kiderül, miért sólyom).
Nem lesz újraolvasós történet, de tetszett. Külön köszönet a könyv végi történelmi áttekintésért!
Ilyenkor örülök még jobban, hogy felvilágosult korban születtem.

>!
agmo
Brigitte Riebe: A pestis árnyékában

Nem gondoltam első ránézésre, hogy tetszeni fog, de mégis volt benne valami, ami megfogott. Történelmi háttere meglepően valósághű volt, a karakterek jól kidolgozottak. Varjú történetét különösen élveztem.


Népszerű idézetek

>!
robinson MP

A férfi most jó pár évvel fiatalabbnak hatott, mint korábban. Ilyen csodákat művelne vele, egy ifjú lány szerelme?

32. oldal

>!
robinson MP

Mintha az ördög menyasszonya állt volna előtte.

(első mondat)

>!
robinson MP

Az asztaloslegény az asszony után fütyült, és ahogy utánabámult, elejtette a kezében tartott gerendát.

17. oldal

>!
robinson MP

Hogyan származhat egy anyától két ennyire különböző ember, mint Severin és Hennes Arnheim? Nagylelkű, nyitott gondolkodású és együttérző az egyik, a másik meg pöffeszkedő, zsugori alak, aki csak a saját hasznát lesi.

21. oldal

>!
Veronika_Móczár

Vincent orvosdoktornak nevezte magát, Gentben, Baselban és Lyonban tanult, majd sok évet töltött betegek között. De mire is volt jó ez a mesterség? Az emberi test folyamatainak jó részét a tudósok még mindig nem értették meg. Az igazság keresői, nem pedig tudói voltak ők, akik a megoldatlan rejtélyek rengetegében mindössze néhány tapasztalati tényt tudtak felmutatni. Ha egy csont eltört, sínbe tették, és egyszerű betegségeket is kikúráltak. De a torokgyík, a tüdővész vagy a vérmérgezés már kifogott rajtuk, a ragályos betegségekről és járványokról nem is beszélve. Ez Vincent de Vriest szerénységre tanította. Ám a kíváncsiság, hogy többet – sőt mindent – tudjon, ugyanolyan lánggal égett benne, mint ifjúkorában.

41-42. oldal

>!
Hapa

– Tévedni nem ostobaság, Ennelin – nyugtatgatta Vincent. – Csak az, ha kitartunk a tévedéseink mellett.

265. oldal (General Press, 2017)


Hasonló könyvek címkék alapján

Nemes János: Egri harangok
Jankovich Ferenc: Hulló csillagok
Marguerite Yourcenar: Opus Nigrum
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány
Robert Merle: Francia história
Alison Weir: Lady Jane
Horváth Viktor: Török tükör
Alison Weir: Lady Elizabeth
Liz Fremantle: Queen's Gambit – Vezércsel
Anton Doncsev: Rodopei krónika