A ​pestis árnyékában (A pestis árnyékában 1.) 29 csillagozás

Brigitte Riebe: A pestis árnyékában

Egy ​asszony, aki elveszíti mindenét.Egy orvos, aki nem találja a helyét a világban.Egy város, ahol halálos kór pusztít.
Köln, 1540. Az ifjú Johannának nemcsak a gyásszal kell megküzdenie a férje korai halála után, hanem a megörökölt borkereskedésének a gondja is a nyakába szakad. A városban eközben az elmúlt évek egyik legforróbb nyara tombol, így nagy lenne a kereslet a hűsítő nedűre, az asszony azonban sehonnan sem tud bort szerezni. A sógora ugyanis szemet vet rá – és nem utolsósorban a házára –, amikor viszont Johanna visszautasítja, a férfi a legaljasabb eszközöktől sem riad vissza, és mindent megtesz, hogy megakadályozza az özvegy boldogulását.
Ezen a nyáron azonban a szomjúságnál egy sokkal nagyobb veszély is fenyegeti a polgárokat: a hőségben a rettegett kór, a fekete halál is felüti a fejét. Egy nap új orvos érkezik Kölnbe, hogy az érsek szolgálatába álljon. Johanna felkeresi a doktort, hogy munkát találjon nála, hátha így sikerül enyhítenie az anyagi… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Regényes történelem

>!
General Press, Budapest, 2017
344 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636439897 · Fordította: Berecz Zsuzsa
>!
General Press, Budapest, 2017
344 oldal · ISBN: 9789636439903 · Fordította: Berecz Zsuzsa

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 41

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
robinson P
Brigitte Riebe: A pestis árnyékában

Aki szereti a mozgalmas történelmi regénybe ágyazott, valós alapokon álló történeteket, ajánlom olvasásra. Korhű történelmi háttérrel.

http://gaboolvas.blogspot.hu/2017/04/a-pestis-arnyekaban.html

>!
ÁrnyékVirág P
Brigitte Riebe: A pestis árnyékában

Úgy évente egyszer rámjön, hogy olvasnék valami jó kis középkoros, darkos történelmi krimit. Ez a könyv került a kezembe, és nem is bántam, lássuk, a németek mit termeltek a témában, ráadásul Kölnben játszódik, ahol én is többször jártam már.
A történet meglehetősen kiszámítható, és nagyon hiányoltam azt, hogy a szereplők valamivel árnyaltabbak legyenek, ne a faék egyszerűségű vagy rossz kategóriába tartozzon mindenki.
Szívesen olvastam volna többet a középkori gyógyítási módszerekről is, de sajnos ezt is elég felszínesen kezelte az írónő.
Összességben olvasható, de nem hagyott mély nyomot bennem, sem vágyat arra, hogy az írónő egyéb könyveit is beszerezzem.

>!
Porcsinrózsa
Brigitte Riebe: A pestis árnyékában

Remek történelmi regény. Az a fajta mű, mely sok ismerettel gazdagít, miközben megismertet a középkor nehéz, pestistől fenyegetett hétköznapjaival, a tudatlanságból gyökerező félelmekkel, a középkori egyház hatalmával. A történet hitelességét erősíti a szerző alapos kutatómunkája. Fordulatos cselekmény, jó jellemrajzok, és meghökkentő ismerethiány. Nagyon rossz lett volna abban a korban élni. A cselekmény kerek, lezárt, ennek ellenére az volt az érzésem, szívesen olvastam volna tovább még egy kicsit, meg még egy kicsit. Hosszabb is lehetett volna. Ezért a hiányérzetért tehát: mínusz egy csillag.

>!
Veronika_Móczár
Brigitte Riebe: A pestis árnyékában

Imádtam! Nagyon gördülékeny, izgalmas, olvasmányos könyv. Szerintem jó a történet is, újszerű. És imádtam, hogy többnyire hepiend, bár éppen a végén volt egy-két naivabb mondat. De hát kell néha örömkönny is, na! :)
És ez telibe talált most nálam!

>!
gizad
Brigitte Riebe: A pestis árnyékában

Érdekes, ovasmányos könyv, történelmi háttérrel. Mese (a jó elnyeri jutalmát, a rossz a büntetését) és mégsem az. Bepillantást enged a kor orvoslásának tudományába, a fürdőházak, bordélyházak, patikák, pestisházak működésébe, az átlagemberek és a társadalom által kirekesztettek életébe. Szinte láttam a koszt, éreztem a bűzt.
A történet hármom könyvre tagolódik. Az első, Galamb címet viseli. Itt megismerhetjük a főszereplőket, Johanna galamblelkét, életének nehézségeit, a fennmaradásért vívott harcát férje halála után és némi homályos utalást múltjából.
Megjelenik a lecsúszott tolvaj, Varjú, aki a nevét sem árulja el senkinek. Róla kapta a 2. könyv a címét. Megtudjuk honnan indult Varjú, miért jutott idáig, közben felvesszük a kétségbeesett harcot a rettegett pestissel. A 3. könyv, Sólyom szépen összeolvasztja és elsimítja a szálakat (az is kiderül, miért sólyom).
Nem lesz újraolvasós történet, de tetszett. Külön köszönet a könyv végi történelmi áttekintésért!
Ilyenkor örülök még jobban, hogy felvilágosult korban születtem.

>!
Brke
Brigitte Riebe: A pestis árnyékában

Nekem nagyon tetszett, mint minden regény az írónőtől!

>!
agmo
Brigitte Riebe: A pestis árnyékában

Nem gondoltam első ránézésre, hogy tetszeni fog, de mégis volt benne valami, ami megfogott. Történelmi háttere meglepően valósághű volt, a karakterek jól kidolgozottak. Varjú történetét különösen élveztem.


Népszerű idézetek

>!
Trixi 

A halál egyáltalán nem a legrosszabb dolog, ami valakivel történhet. Épp olyan nyomorúságos életben maradni és örökre eltemetni minden reményt.

>!
robinson P

A férfi most jó pár évvel fiatalabbnak hatott, mint korábban. Ilyen csodákat művelne vele, egy ifjú lány szerelme?

32. oldal

>!
robinson P

Mintha az ördög menyasszonya állt volna előtte.

(első mondat)

>!
robinson P

Az asztaloslegény az asszony után fütyült, és ahogy utánabámult, elejtette a kezében tartott gerendát.

17. oldal

>!
robinson P

Hogyan származhat egy anyától két ennyire különböző ember, mint Severin és Hennes Arnheim? Nagylelkű, nyitott gondolkodású és együttérző az egyik, a másik meg pöffeszkedő, zsugori alak, aki csak a saját hasznát lesi.

21. oldal

>!
Veronika_Móczár

Vincent orvosdoktornak nevezte magát, Gentben, Baselban és Lyonban tanult, majd sok évet töltött betegek között. De mire is volt jó ez a mesterség? Az emberi test folyamatainak jó részét a tudósok még mindig nem értették meg. Az igazság keresői, nem pedig tudói voltak ők, akik a megoldatlan rejtélyek rengetegében mindössze néhány tapasztalati tényt tudtak felmutatni. Ha egy csont eltört, sínbe tették, és egyszerű betegségeket is kikúráltak. De a torokgyík, a tüdővész vagy a vérmérgezés már kifogott rajtuk, a ragályos betegségekről és járványokról nem is beszélve. Ez Vincent de Vriest szerénységre tanította. Ám a kíváncsiság, hogy többet – sőt mindent – tudjon, ugyanolyan lánggal égett benne, mint ifjúkorában.

41-42. oldal

>!
Hapa

– Tévedni nem ostobaság, Ennelin – nyugtatgatta Vincent. – Csak az, ha kitartunk a tévedéseink mellett.

265. oldal (General Press, 2017)


A sorozat következő kötete

A pestis árnyékában sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alison Weir: Boleyn Anna
Philippa Gregory: Három nővér, három királyné
Wolf Serno: A vándorsebész
Gál Dorina: Aranyszív
Jankovich Ferenc: Hulló csillagok
R. Kelényi Angelika: Szulejmán és a kolostor rabja
Margit Sandemo: Átkos örökség
Liz Fremantle: Queen's Gambit – Vezércsel
Fabian Lenk: Drake kapitány, a királynő kalóza
Gertrud von le Fort: A magdeburgi menyegző