A ​találkozás (Borz úr és Róka asszony 1.) 33 csillagozás

Brigitte Luciani: A találkozás

Torkoska, Borzas és Vöröske egy dologban egyetértenek: borzok és rókák nem szoktak jól kijönni egymással! A szüleik azonban másként gondolják. Sőt, ami még ennél is rosszabb: Borz úr és Róka asszony elhatározzák, hogy mindannyian közös odúban fognak élni!

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2010
32 oldal · ISBN: 9789632453088 · Fordította: Burján Monika · Illusztrálta: Eve Tharlet

Kedvencelte 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

Jagika P>!
Brigitte Luciani: A találkozás

Érdekesen követik a 21. századi állatmesék a társadalmi változásokat. Az elvált rókaasszony és az özvegy borz úr összeköltözéséből fakadó „gyermekviszály” és konfliktus adja a történet alapját. Nekem ez a téma állatokkal kicsit furcsa volt… A rajzok viszont gyönyörűek!

6 hozzászólás
Molymacska P>!
Brigitte Luciani: A találkozás

Erről a képregényről akkor hallottam először, amikor a szakdolgozatomat írtam, és már akkor is felkeltette a figyelmemet. Egyrészről, mert gyerekeknek szóló képregény (melyből mint kiderült számomra sok van, csak kevéssé hallatják a hangjukat), másrészről, mert gyönyörű festményként elevenedik meg előttem a történet. Bár azt nem mondanám, hogy ritka, ez az illusztrációs mód, ellenben ebben a formában mindenképpen kevés magyarra fordított alkotást olvashatunk.
A történet arról szól, ahogyan a Borz család és a Róka család egyesül, és kettő családból egy válik. Ez gyakorlatilag egy nagyon sokszor megjelent motívum, hiszen a mai világban (szinte) természetes, hogy egyszülős családok alakulnak ki, majd később más családdal alakulnak teljessé. Ez a téma megjelenítése érdekes volt, hiszen a sorok között láthatjuk, mennyire szüksége van a szülőnek is a társra, ahogyan a gyereknek is a barátokra (testvérekre. Ebben a történetben a testvér inkább ténylegesen barátot jelent, akivel a közös élményeket feldolgozhatja, hasonló háttérrel rendelkezik stb, és nem egy vér szerinti köteléket).
Közben pedig egy sokkal általánosabb mondanivalója is van a képregénynek, mégpedig az elfogadás. A történetben a Rókalány nem tud teljesen beilleszkedni a Borz családba, hiszen teljesen más kulturális háttérrel rendelkezik (értsd jól, más játékokat ismer, máshogy viselkedik). Elsődlegesen neki meg kell ismernie a másik felet, közben pedig a saját hátterét is megismertetni a többiekkel. Ilyen szempontból mindenképpen ajánlott a könyv óvoda végén, esetleg iskola közben, amikor más csoportba szoktatják a gyereket, hiszen az első rész témája elsődlegesen erre épít.
Ezzel kapcsolatban érdekes lehet még a kulturális sokszínűség is, hiszen alapvetően két fajról van szó, és két teljesen más háttérrel rendelkező családról. Emiatt akár szóba kerülhet az emberek közötti másság (akár bőrszín, akár kultúra, akár más alapján is), és ezzel segíthető gyermekkorban az elfogadás is.
A képregény nagyon szép, festményekből álló történet. Sokszor eléggé állóképekre összpontosít, miközben nem egy dinamikus részt egyszerűen nem tud jól megmutatni (például amikor a Rókalány fut, akkor teljesen áll a kép, nem érezni a sodró lendületet benne). Az is érdekes, hogy a nemeket nem feltétlen lehet megkülönböztetni a rajzokon: a Rókalány például nálam egyértelműen fiús arca van, de Borz úr is elsődlegesen nemtelen borz, mint sem férfias apafigura.
Kellemes olvasmány, nagyon tetszett. Sokkal kevesebbre számítottam, de meglepődtem, mennyire mély, mégis könnyed kis képregényt adott ki a Könyvmolyképző. Mindenképpen ajánlom olvasásra, kellemes élmény.

1 hozzászólás
ap358 P>!
Brigitte Luciani: A találkozás

Amint megláttam, hogy a mese könyvben is olvasható, tudtam, be kell szereznem. Nagyon meglepődtem, amikor kinyitottam és észrevettem, ez képregény. (Igen, nézhettem volna a címkéket.) A mese a kicsiknek szól, akik szeretik a képeket nézegetni, de nem mindenki tud egy képregényt felolvasni úgy a gyereknek, hogy az élvezhető is legyen. Szerencsére ezzel nem volt gondunk, de azért a nagyszülők kezébe nem adnám.
Maga a történet rendkívül aranyos gúnyába öltöztetett komoly témát boncolgató mese. Egyre több az egyedülálló szülő, egyre több gyerek küzd az új családba való beilleszkedési problémákkal, és egyre több gyerek szembesül azzal, hogy új családtagok zavarják meg a megszokott környezetüket.
Róka asszonyság és Borz úr találkozása hamar közös élethez vezet, amely során a kis rókalány beköltözik az új testvéreihez, három borzhoz. Valós, életszagú gondokat vázol fel az író, a gyerekeken van a hangsúly. Osztozkodás, új kapcsolatok.
A mese bemutatja, a változás ellen küzdő gyerekek miként fogadják el egymást, és a barátsághoz vezető út persze nem zökkenőmentes.
Elsőre a kis rókalányt fiúnak hittem, illetve nem lehet megkülönböztetni a két borzfiút, ezért a fél csillag levonás. Az elfogadásra való nevelés rendkívül fontos, de ha már adott a karakterek neme, akkor ezt a rajzok néhol visszaadhatták volna.

Detty89 P>!
Brigitte Luciani: A találkozás

Nagyon aranyos mese a majdnem testvéri szeretetről, elfogadásról, segítségnyújtásról. :)
Gyönyörűek az illusztrációk, tetszik a képregényes megoldás. A picik az ilyen történetek által talán jobban fognak vigyázni a természet csodáira, én legalábbis erre fogom a gyerkőcömet tanítani.

olvasóbarát P>!
Brigitte Luciani: A találkozás

Nagyon tetszett, szépek a képek, rövid és könnyen érthető a szöveg. Alig várom, hogy az unokámmal együtt olvashassuk. a két család egyesítése és közös működése nem problémátlan, de jó megoldásokat tartalmazó.

josageszter>!
Brigitte Luciani: A találkozás

Nagyon megijedtem, mert ez egy KÉPREGÉNY! De alaptalan volt a felelmem, mert annyira cuki kis történet! És van igazi, rendes sztorija, nem egy hirtelen kitalalt történet az egész. Látszik mondjuk, hogy mar par éveseknek szól, kisebbeknek nehezebben megérthető (1-2 evesnek). Nagyon átjött a testvéri szeretet es civódás. Ilyenek a tesók :)

TiszlaviczMarcsi I>!
Brigitte Luciani: A találkozás

Én lepődtem meg a legjobban, hogy ez tulajdonképpen képregény. De tetszett, nagyon kellemes, szép illusztrációja van.
A történet egyszerű, élvezhető, szerethető, kedves, ám teljesen hétköznapi szereplőkkel. A gyerekek talán magukra ismerhetnek, és sokat tanulhatnak a kis borzoktól meg a kis rókától :)

Kek P>!
Brigitte Luciani: A találkozás

Szép könyv. Mese és állatos. Dupla előny ez egy könyvheti, kevés darabra korlátozható nézgelődéses vásárláskor. Az örömszint tartósabb elfoglalásához azonban mindez kevés lenne nálam, ha a kezdő esély győzteseként az olvasásit is meg nem nyerte volna. De megnyerte!
4 gyerkőcnek van szánva, az idősebb fiúcskáknak, mert képregény és kevesebb szöveggel kell birkózni – és egy lánykának, mert a szépséges rajzok talán az ő lelkivilágát simogatják leginkább. Még szerencse, hogy nem vöröske! Nem. :) Ébenfekete.
Szóval, az 1. rész, A találkozás : a mai „családegyesítés” átültetett változata. Elvált anyuka és kislánya csatlakozik egy háromgyermekes, magára maradt talpig úriemberhez. Lakásbővítés és egyebek, ki kinek a kije… Kedvesen megoldva. (A fél csillagnyi mínusz csak azért, mert nekem túl rövid volt, némi történést is elviseltem volna benne.)

PuPilla>!
Brigitte Luciani: A találkozás

Amikor az elvált róka hölgy és az özvegy borz úr családdá válik, az ember csak mosolyogni tud. :) Nagyon szépek a rajzok, és tetszett a képregényforma is, bár nem tudom meséléskor ez mennyire okozhat gondot.
Nem bánom, hogy megvettem a könyvmolyképző akciójában, elgondolkodtam, hogy ne ajándékozzam el mégse, hanem spájzoljam el inkább arra a pár évre, amíg lesz kinek felolvasni, kivel együtt lapozgatni…? :)

moncsicsi83>!
Brigitte Luciani: A találkozás

A képek szépek, a történet kedves, a gyerekeknek is tetszett, kíváncsian várjuk a folytatást!


Népszerű idézetek

Kek P>!

– Jaj, ezek a felnőttek! Kérdeznek, aztán amikor válaszolni akarunk, meg se hallgatnak.

17. oldal

Kek P>!

– Tudod, a testvérek ritkán olyanok, mint szeretnénk.
     Ennek ellenére nagyon szép pillanatokat élhetünk meg velük!

31. oldal

Kek P>!

– Foglaljuk össze: a mi apánk és a te anyukád úgy döntöttek, hogy egy odúban fogunk élni.

23. oldal

Kek P>!

– Pedig a napnál is világosabb, hogy…
– … borzok és rókák nem élhetnek együtt.
– Túlságosan különbözünk!
– Ööö… miben is?
– A borzok túl lassúak…
– … a rókák meg túl izgágák.
– A borzok szörnyen óvatosak és mindentől félnek…
– … a rókák meg forrófejűek!
– A borzoknál mindig rendnek kell lenni, rigolyásak…
– … a rókák meg imádják a rumlit!
– Nem, valóban semmi közös nincs bennünk!

23. oldal


A sorozat következő kötete

Borz úr és Róka asszony sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Paul Bright: Morcos Borz karácsonya
Suzanne Chiew: Borzas és a nagy mentőakció
Paulette Bourgeois: Franklin és a felelősség
Kampós Csaba: Tappancs és Kormi cica
Marshall akcióban!
Julia Donaldson: A róka zoknija
Katja Reider: Mérges vagy, kismókus?
Jó éjt, Toppancs!
Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi, pici Bori
Axel Scheffler: Hol az alvókám?