Rudolf 19 csillagozás

A trónörökös és a lázadó
Brigitte Hamann: Rudolf Brigitte Hamann: Rudolf Brigitte Hamann: Rudolf

„Bizonyos, ​hogy mindaz, amit Hermann Broch jellemzőnek tart az Osztrák-Magyar Monarchiára a XIX. század végén, hozzátartozik ehhez az életrajzhoz, és különösen ehhez: a frivolság, az élvezetek hajszolása, miközben a világot a hanyatlás hangulata tölti el, a kísérteties "operett bölcsesség” és a heurigerek melankóliája. Bécs „vidám apokalipszise” szinte Rudolf trónörökös körül kristályosodott ki, pedig a gazdag botránykrónikák az ifjú Habsburg életének csupán jelentéktelen részét teszik ki. A történészeknek nemigen vethetjük a szemére, hogy Rudolf trónörökösről a történelem azt tartotta érdemesnek feljegyezni: szoknyavadász volt (ami igaz), antiklerikális szabadgondolkodó (ez is igaz), és politikai szempontból bolond (ami egyáltalán nem igaz)" – írja Brigitte Hamann könyve előszavában. A szerző jól ismert hazánkban, ő írta a néhány éve megjelent nagy sikerű életrajzot Erzsébet királynéról is.
Rudolf trónörökösről szóló könyve – mely előbb készült el, mint az Erzsébet-életrajz… (tovább)

Eredeti cím: Kronprinz Rudolf

>!
Európa, Budapest, 2008
642 oldal · ISBN: 9789630785105 · Fordította: R. Szilágyi Éva
>!
Európa, Budapest, 1990
552 oldal · keménytáblás · ISBN: 963075214X · Fordította: R. Szilágyi Éva
>!
Árkádia, Budapest, 1990
552 oldal · puhatáblás · ISBN: 963307178X · Fordította: R. Szilágyi Éva

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

>!
elizabennet
Brigitte Hamann: Rudolf

Brigitte Hamann: Rudolf A trónörökös és a lázadó

Érdekes könyv. Kevésbé olvasmányos, mint gondoltam, a könyv fő vonulata a trónörökös politikai nézeteit fejtegeti, és nem könnyű a különböző újságok, emberek nevének követése. Épp e nézetek miatt az írónő érezhetően szimpatizál a trónörökössel – az objektivitás rovására. Bizonyos élettörténeti eseményeket, melyek negatív színben tüntetik fel Rudolfot, csak érintőlegesen említ, pedig személyiségbeli hatásuk azért jóval nagyobb szerintem, pl. alkohol- és drogproblémák, szexuális kicsapongások.
Szívesen olvastam volna még többet a trónörökössel kapcsolatban álló többi személy őt érintő véleményéről is, mint pl. Ferenc József, Stefánia stb.

>!
icu79 P
Brigitte Hamann: Rudolf

Brigitte Hamann: Rudolf A trónörökös és a lázadó

Egyértelműen azért olvastam el, mert az egyik kedvenc musicalem a Rudolf.
Több könyvet is olvastam az életéről, a Mayerlingben történtekről.
Ez a mű a legrészletesebb és a leginkább hű a történelmi tényekhez, talán pont emiatt volt számomra kissé száraz, unalmas. Viszont ebben a könyvben ismerhetjük meg leginkább Rudolfot, mint embert, terveit, álmait.
De az mindenképp kiderült belőle, hogy Rudolf gondolkodás módja, politikai elvei messze megelőzték korát és ha trónra kerülhetett volna, akkor talán nagyon sok minden másképp alakul, akár a mi országunkat illetően is. Persze, tudom, hogy itt nincs olyan, hogy „mi lett volna, ha…” :S

>!
Gika
Brigitte Hamann: Rudolf

Brigitte Hamann: Rudolf A trónörökös és a lázadó

A könyv legnagyobb vonzereje, hogy Rudolf egész életét, egészen a születésétől a haláláig dolgozza fel – Brigitte Hamannra jellemző alapossággal és részletességgel. A könyvnek az a célja, hogy megmutassa, hogy Rudolf trónörökös több volt, mint egy élvezeteket hajszoló szoknyavadász, aki ráadásul más nézeteket vallott, mint ami elvárható lett volna tőle, majd 30 éves korában máig nem tisztázott körülmények között öngyilkos lett. (Vagy nem is öngyilkosság volt?) És ez sikerült is az írónőnek. Néhol vannak száraz politikai részek, – hiszen Rudolf életében igen jelentős része volt a politikának –, amik talán nem mindenkit kötnek le teljesen, de összességében a könyv kitűnő szórakozási és ismeretszerzési lehetőség mindazoknak, akik érdeklődnek a tragikus sorsú Rudolf és családja iránt, vagy csak jobban meg szeretnék ismerni ezt a történelmi korszakot.

2 hozzászólás
>!
porcellan
Brigitte Hamann: Rudolf

Brigitte Hamann: Rudolf A trónörökös és a lázadó

Rudolf élete a születés pillanatától. Alapjában véve tetszett, de túlzottan történelmi regény, több fejezet tömény politika, de az életrajzi vonatkozások tetszettek. Más szemszögből látom így Rudolf életét. Borzasztóan művelt, okos ember volt ,aki a természettudományokért főleg az ornitológiáért rajongott. A szüleitől nem sok kedvességet kapott, apja merev korlátok között neveltette, nagyanyja meg Sziszit szinte a közelébe sem engedte, aki megtörten később sem igazán próbálkozott Rudolfhoz közel kerülni. Politikailag az apjával nem értett egyet ezért rengeteg újságcikket írt a nézeteiről álnéven. Feleségével nem volt harmonikus a kapcsolata, Stefánia nem osztotta Rudolf politikai nézeteit, és a mindennapi dolgokban sem értettek egyet.
Rudolf az öngyilkosságra már hónapok óta készült,de a segélykérő megnyilvánulásaira nem reagált senki. Vetsera Máriával élete utolsó évében ismerkedett meg, nem világos pontosan a kép, de talán Rudolf nem akarta ,hogy mindketten meghaljanak. Próbálta Máriát külföldre juttatni, hiszen a kettős öngyilkosságuk idején elvileg a bárókisasszony 4 hónapos terhes volt, de a lány ragaszkodott ahhoz, hogy vele menjen.

>!
hofburg
Brigitte Hamann: Rudolf

Brigitte Hamann: Rudolf A trónörökös és a lázadó

Alapos, mint minden Hamann-munka. Viszont picit unalmasbb, mint a szerző Erzsébet királynéról szóló műve. De hát ez érthető is, hisze Rudolf története kevésbé olvasmányos, mint édsanyjáé. Sokkal inkább átszőtte életét a politika, diplomácia, katonaság.
Ezzel együtt nagyon alprólékos, jó munka!


Hasonló könyvek címkék alapján

Falvai Róbert: Habsburg főhercegnők
Gabriele Praschl-Bichler: „Isten adjon tartós boldogságot”
Octave Aubry: A reichstadti herceg
Békési Sándor: Sisi személyének teológiai portréja
Jadwiga Dackiewicz: A Sasfiók
Georg Kugler: Ferenc József és Erzsébet
Pelyach István: Kossuth Lajos
Stephan Baier – Eva Demmerle: Habsburg Ottó élete
Gróf Egon Corti Cäsar: Erzsébet
Catharina Habsburg-Lothringen: Marie Antoinette