Kedves, ​jó Barátném! 14 csillagozás

Brigitte Hamann: Kedves, jó Barátném! Brigitte Hamann: Kedves, jó Barátném!

Brigitte ​Hamann, Erzsébet királyné és Rudolf életének krónikása, a dualizmus korának legjobb ismerője, ezzel a kötetével új oldaláról mutatja be a Monarchia első számú hivatalnokát. Bevezetőül abból a levélből idéz, amelyet Ferenc József 1888. február 14-én írt Schratt Katalinnak, a Burgtheater színésznőjének: „Ezek a sorok sem állnák ki a szigorú cenzúrát, és bizonyára az volna a legjobb, ha elégetné e levelem, de legalább azt ígérje meg, hogy jól megőrzi, nehogy idegen szem valaha is bepillanthasson.” Majd a történésznő így folytatja: "E figyelmeztetés nélkül is nyilvánvaló, hogy mennyire támadható az efféle, szigorúan magánjellegű levelek közlése. Hiszen Ferenc József úgy írt „barátnéjának” – mégpedig három évtizeden át –, hogy tökéletesen megbízott a diszkréciójában, és fel sem merült benne, hogy a leveleket később kiadják. Ezek a levelek tehát akaratlanul is kíméletlen tükrei a különben oly megközelíthetetlen és zárkózott császárnak, aki itt vallja be vívódásait és… (tovább)

>!
Európa, Budapest, 2009
340 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630786898 · Fordította: Kajtár Mária
>!
Európa, Budapest, 2000
340 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630767740

Kedvencelte 2

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

Szonja_Zemkó>!
Brigitte Hamann: Kedves, jó Barátném!

Olvastam az Erzsébet és a Rudolf című könyveit is az írónőnek illetve hasonló könyveket a témában. Nem rossz adalék ez sem, de azért a levelek többnyire meglehetősen unalmasak, semmitmondóak, az érdekes részlet elenyésző. Meg lehet belőle azonban tudni néhány dolgot az akkori erkölcsről, hatalmi hierarchiákról és a művészvilágról.

SzBee>!
Brigitte Hamann: Kedves, jó Barátném!

Brigitte Hamann nagyon jól végigvezeti a fennmaradt leveleket, kiegészítve azokat kellő információval, nagyon sok érdekességet adott. Ajánlom minden érdeklődőnek.


Hasonló könyvek címkék alapján

Rónay Jácint: Erzsébet királyné udvarában
Rónay Jácint: Napló
Lukácsy András: Felismerem-e Angyal Istvánt?
Fenyő István (szerk.): „Neveljünk polgárokat…”
Pelyach István: Kossuth Lajos
Eörsi László: Angyal István (1928-1958)
Kelemen Erzsébet: Tiszta szándék
Mikes Kelemen: Zágoni Mikes Kelemen törökországi levelei
H. Balázs Éva (szerk.): Mátyás a kortársak között
Soltész István: Rajk-dosszié