A ​könyvkötő 700 csillagozás

Bridget Collins: A könyvkötő

Képzeld ​el, hogy ki tudod törölni minden bánatodat.
Képzeld el, hogy el tudod felejteni a szenvedéseidet.
Képzeld el, hogy el tudsz rejteni egy titkot.
Örökre.

Emmett Farmer a földeken dolgozik, amikor levél érkezik, hívják, hogy álljon munkába inasként. Egy Könyvkötőnek fog dolgozni – ugyan félelmetes, babonákkal övezett hivatás, amellyel szemben előítéleteket táplálnak az emberek, azonban se Emmett, se a szülei nincsenek abban a helyzetben, hogy visszautasítsák az ajánlatot.

Meg fogja tanulni, hogyan kell elkészíteni azokat a gyönyörű köteteket, és mindegyikben foglyul fog ejteni valami egyedülállót: egy-egy emléket. Ha valamit feledni akar az ember, a Könyvkötő segíthet. Ha valamit ki akar törölni, abban is segíthet. A múltad biztonságosan megmarad egy könyvben, és neked soha többé nem jut eszedbe a titkod – akármilyen szörnyű volt is.

A könyvkötőmester műhelye alatti kamrában sorakozik rengeteg könyv – és rengeteg emlék –, amelyek… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

A következő kiadói sorozatban jelent meg: KULT Könyvek XXI. Század

>!
XXI. Század, Budapest, 2021
446 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635680658 · Fordította: Borbély Judit Bernadett
>!
XXI. Század, Budapest, 2021
500 oldal · ISBN: 9789635680726 · Fordította: Borbély Judit Bernadett

Kapcsolódó zóna

!

Bridget Collins világai

6 tag · 1 karc · Utolsó karc: 2022. június 8., 23:28 · Bővebben


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Emmett Farmer · Lucian Darnay · Alta Farmer · Seredith


Kedvencelte 117

Most olvassa 109

Várólistára tette 683

Kívánságlistára tette 827

Kölcsönkérné 11


Kiemelt értékelések

Málnika>!
Bridget Collins: A könyvkötő

”Melyik a rosszabb? Semmit sem érezni, vagy bánkódni valami után, amire már nem is emlékszik az ember?”

A könyvkötő egy különleges atmoszférájú könyv, amely új színt visz az LMBTQ-irodalomba. Izgalmas, meseszerű köntösben tár elénk egy megindító szerelmi szálat, miközben a felejtés titkát is kutatja.

A főszereplő, Emmett önkívületi állapotba kerül, hallucinációk gyötrik, majd egy könyvkötőhöz szegődik inasnak. Szakmájuk igen intim, személyes történeteket foglalnak könyvekbe, hogy ezáltal az alanyoknak felejtést biztosítsanak. A bekötött emlékek ugyanis teljesen kitörlődnek az illető emlékezetéből, ám az esetek többségében ez leginkább a környezetnek jelent megnyugvást. A cselekmény során kiderül, hogy Emmett nemcsak született könyvkötő, hanem létezik egy olyan könyv is, amelyen az ő neve áll. Az érzékletes leírások az olvasót is elrepítik a történet helyszínére, miközben az írás érdekes kérdéseket vet fel az emberi kapcsolatokról, az emlékekről, a titkokról, a felejtésről és az önazonosságról. A KULT Könyvek sorozata egy újabb lebilincselő kötettel gazdagodott, amely ráadásul elképesztően gyönyörű borítót kapott.

8 hozzászólás
MissFortune>!
Bridget Collins: A könyvkötő

Elmondhatatlanul örülök, hogy végre vége. Semmi esetre sem akartam a 2022-es évbe magammal vinni.:D
Az LMBTQ szálat imádom, maga a könyvkötés egy igencsak érdekes szakma.
Sajnos ennyi. Nagyon lassú történet, némely részen halálra untam magam. Alig vettem rá magam, hogy a kezembe vegyem. Egyáltalán nem szippantott be, az eleje is csak félig-meddig. Általánosságban szeretem a váltott szemszöget is, itt már amikor áttértünk Lucian szemszögére csak egy szemforgatással díjaztam. Sok neki ez a 446 oldal, egyáltalán nem pörög.
Szerettem volna szeretni, de sajnos csalódás.

5 hozzászólás
Edmond>!
Bridget Collins: A könyvkötő

„Úgy csókoltuk egymást, mintha megállíthatnánk a Föld forgását, mintha ellenségek is volnánk amellett, hogy szerelmesek vagyunk, mintha utoljára látnánk egymást.”

Nehéz erről a könyvről spoiler mentesen írni értékelést, mivel az egész regény szerkezete egy hatalmas csavarra építkezik, amit a fülszöveg is szépen próbált kikerülni, ahogyan ezt én is tenni fogom. De akkor miről írjak? Azokról az érzésekről, melyeket a regény váltott ki belőlem az olvasása alatt, az elég kedvcsináló lesz azt hiszem mindenki számára.

Mert úgy zakatolt a szívem a mellkasomban, hogy majdnem kiugrott. Olyan intenzív érzelmeket jelenít meg a könyv, olyan elsöprő szerelmet és annak lassú kialakulását, olyan mély vágyat az oldalakon keresztül, melynél gyönyörűbb leírásokat ritkán látok egy könyv lapjain.
De ezekhez a benyomásokhoz a könyv helyszínei is erősen rájátszottak, a lápos vidék, az erdő, a gótikus kastély romjai, melynek öreg falait növények nőtték be, a tó tükrében visszacsillanó lemenő nap fénye, a völgy, a távoli kúria… mind olyan hatást gyakorol az olvasójára, amely lehetővé teszi, hogy tényleg ott legyen. Berántott a könyv, a szó legszorosabb értelmében és semmiképp sem szerettem volna ebből a csodás világból kiszakadni.
A korszakot illetően a keresztes hadjáratok utáni időszakban járunk, melynek utórezgéseit érezni lehet a szereplők traumái által. Gyönyörűen van ábrázolva az egész korszak, a paraszti világ, a nemesség, a feudalizmus, a párbeszédek, a hiedelem.
A könyvben az extra, a csipetnyi varázslat, a misztikum nem más, mint a könyvkötés, amelynek alapötlete nagyon jól lett kibontva a történetben: emlékeket kötnek könyvekbe, ezzel kitörölve a szereplők rossz emlékeiket – vagy akár boldog emlékeket is.

A könyv egyből kedvenc lett és mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy mindenképpen olvassa el, mert egy kihagyhatatlan könyvélmény, aki elolvassa a könyvet, szívesen beszélgetek róla bővebben, mert most a cselekményről sok mindent nem tudtam mondani, viszont akkora csavar van benne, akkora élményt ad, hogy az valami elképesztő, olvassátok el ti is!

4 hozzászólás
Katalin_V_Tóth P>!
Bridget Collins: A könyvkötő

Imádtam. Gyönyörű a borító, és nagyszerű a tartalom is. Találó az alapötlet, a könyvkötő munkája, a köré épülő legenda. Szépen építkezett a történet, a régi időket idézte a nyelvezete és éppen jó volt benne a pici misztikus szál. Teljesen levett a lábamról a regényben szereplő különleges szerelem, és a főhős karaktere. Nekem nagyon tetszett ez a könyv.

3 hozzászólás
Linszyy P>!
Bridget Collins: A könyvkötő

Ez egy csodálatos történet az emlékek fontosságáról, a könyvekről, és egy szép szerelmi történetről. Féltem kicsit, de nem kellett volna tartanom tőle, mert most is azok csalódtak a történetben, akik nem ezt várták. Legjobb semmit nem várni, csak vakon belekezdeni.

Lesz szó a könyvekről, a könyvkötésről, de nem a hagyományos módon, hiszen ez egy fantasy. Viszont így még inkább tetszett ez a rész, nagyon elgondolkodtató volt, a saját életünkre vonatkoztatható kérdéseket vetett fel. Rettenetes sorsokat láthattunk, és két ellenpólust a könyvkötés mesterségével kapcsolatban.
Mindemellett nyilván a szerelem volt a központi téma, a második résztől teljesen belefeledkezhetünk egy lassan kibontakozó románcba, a harmadikban pedig tövig rághatjuk a körmünk, izgulva a szereplőinkért, akiknek pont egymás mellett csúszik el az élete, így nehéz újra egymásra találniuk. Nagyon szurkoltam nekik végig.

Sok-sok meglepetést, csavart, izgalmat tartalmaz ez a kötet, ti csak hagyjátok sodorni magatokat a történettel! A könyvet egyébként fizikailag is élmény volt olvasni, szóval számomra ez egy kiemelkedő olvasmányélmény volt az éven. :)
Részletes kibeszélőnk: https://youtu.be/Tsnl4niNW0k

Márk_2011>!
Bridget Collins: A könyvkötő

Hol is kezdjem!?
Közös olvasás volt @Félix.-el Meg kell mondanom, örülök, is, hogy nem egyedül olvastam, mert most azt hinném én vagyok ennyire rossz passzban, hogy nem tetszett. Vagyis, MOST nem tetszett!
Üres lettem, szomorú, depressziós hangulatba hozott.Nem vártam, hogy olvashassam, nem kapcsolt ki, csak haladni akartam vele!
Az ötlet nagyon jó! Könyvbe kötni mindent ami rossz, fáj és felejteni akarjuk! Tudtam mire számítsak, tudtam kik lesznek szerelmesek, szóval nem zavart maga a történet szerelmi szála sem! Engem maga a történet hossza és részletes leírásai zavartak.
Számomra túlírt, és sokszor untam.
Egyszer majd, talán újra olvasom! A külső nem minden! Hiába a csodás borító!

15 hozzászólás
Kókuszka>!
Bridget Collins: A könyvkötő

Egy különleges mese tiltott szerelemről, eltemetett titkokról, árulásról, a könyvek erejéről. Collins világában az emberek meglátogatják a könyvkötőket, hogy megszabaduljanak fájdalmas vagy áruló emlékeiktől. Miután elmesélik történeteiket, bekötik őket egy könyv lapjai közé, bezárva oda bánatukat, fájdalmukat, legsötétebb titkaikat.
De milyen maga a pillanat. Amikor kiszakítanak valamit a lélek legmélyéről, az milyen érzés? S aztán egy hiánnyal élni tovább.
Egy sötét varázslat, ahol végül a szerelem győz.
Nyelvezete, hangulata ugyanolyan különleges, mint maga a cselekmény.

DarknessAngel >!
Bridget Collins: A könyvkötő

Különleges egy könyv, az egyszer már biztos. Már maga az alapötlet tetszik, hogy vannak bizonyos kötők, akik képesek könyvekbe kötni az emberek emlékeit. A törtenet érdekesen indított, de számomra akkor érte el a csúcspontot, amikor visszaugrottunk az időbe, többet megtudva Emmett múltjáról.
Imádom a tiltott románcokat, ez pedig az volt a javából *-* Tetszett minden egyes pillanat, amit együtt töltött a két főszereplőnk. off Annyira szurkoltam nekik, hogy újra minden jó legyen. A vége felé már a gutaütés kerülgetett, amint egyre csak fogytak a lapok, megoldás pedig még mindig nuku.
Ha a befejezés egy kicsit tartalmasabb lett volna, esetleg jobban lezárt, úgy gondolkodás nélkül adnám is rá az 5 csillagot. Így viszont a végére egy pici hiányérzetem van, ezért is a 4*.
Akik szeretik a mágikus, misztikus romantikus sztorikat, azoknak csaj ajánlani tudom.

20 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Bridget Collins: A könyvkötő

Nem mondhatnám, hogy el voltam ragadtatva a könyvtől, keveselltem a fantasyt benne. Az egész inkább egy tiltott szerelem története, két egymáshoz nem illő fiatal az 1800-as évek alternatív Angliájában szerelembe esik. Maga a kötés művészete az egyetlen misztikus dolog a történetben. A szerző szerencsére jól ír, halad előre a cselekmény és a románc mellett mindenféle gaztettekkel is találkozhatunk spoiler, a vége pedig kicsit befejezetlen.
A nyomda munkája és a borító ötöst érdemelnek.

bodor_regina>!
Bridget Collins: A könyvkötő

Kissé csalódott vagyok..
A könyv habár igen hosszú, mégis emészthető, és az írónő is 3 részre osztja fel.
Az első rész olyan volt, mintha beülnék egy időgépbe és elmerülnék abba a csoda világba. Olyan leírások voltak, annyira művészi volt sok-sok helyen, hogy csak megálltam az olvasás közben, és gyönyörködtem a nyelvezetében.

"Lehajtotta a fejét, és látványosan megemelkedett a válla, akkorát sóhajtott.
Szeme alatt oly finomnak tetszett a bőr, mint hímpor a pille szárnyán: egyetlen érintés is letörölhetné és csak a csupasz csont marad."

Én nagyon kíváncsi voltam magára a szakmára. Izgatottan vártam, hogy Seredith hogyan tanítja meg Emettet a szakma minden kincsére és titkára. Annyira érdekes volt még maga a borító megmunkálása is, még a papír rostszerkezete is érdekelt. Illetve az egész kunyhó olyan békés volt, imádtam a kis rituálékat, a tea főzést, a begyújtást, a leltározást. Olyan volt ez a rész a lelkemnek, mint egy kamillatea a fájós toroknak. Beburkolóztam vele..
Ennél a pár száz oldalnál eldöntöttem magamban, ha a könyv nem változik és végig ilyen hangulatú lesz, és ennyire vonz majd, simán megy a kedvencek közé. Most így utólag kiszakítanám ezeket a lapokat a könyvből és egy különállóvá kötném, mert megérdemelné, mert ez egy csoda volt.. Miért kellett elmenni egy másik irányba?
Még mielőtt kiborulnék hozzátenném, hogy mennyire imádtam Seredith karakterét. Habár nagyon titokzatos volt, ő mégis becsületes volt és nagyon megható volt, ahogy kiállt a könyveiért, az hogy ő nem szeretett volna kereskedni velük, hanem tényleg őrizte. Az, ahogy beszélt a folyamatról. Úristen imádtam az egészet..
Szóval innentől nehéz spoilerek nélkül értékelni. Röviden az egész könyv teljesen átalakult a 2. résztől. Itt inkább előjöttek a kapcsolatok, a szerelmi szálak, a bonyodalmak, a család, szóval alig esett szó magáról a kötésről. Konkrétan Emett a könyv alatt spoiler kötött be összesen. Na igen ez durva, pedig erről szólna a könyv. Engem ez az egész érdekelt. :(
A szerelmi szál pedig olyan volt, hogy magamban nyöszörögtem, hogy most miért kell ez ide? Itt egy jó alaptörténet, és nem gondoltam volna hogy erre felé mozdul el a szál. Bevallom nem szeretek ilyen fajta romantikáról olvasni, pedig nem ítélem el. (így utólag megnézhettem volna a címkéket, na mindegy így jártam )
Szóval igazából amit hiányoltam az egyértelműen a kötések, illetve még pár erkölcsi dilemma, elmélyedés és gondolkodás a kötésről. Úgy gondolom az első rész egy kincsesbánya volt, és ezt inkább bezárta az írónő és elment egy romantikus szállal az erdőbe bolyongani. Míg a főszál ott lógott a levegőben. Ajj.
Ajánlom-e ? Nem tudom. Az első része olyan élményt nyújtott nekem, mint talán másoknak a Ahol a folyami rákok énekelnek, a második, harmadik része pedig egy gyenge 2 csillagot ér nekem.
Nagyon szomorú vagyok. :( Tessék még egy gyönyörű idézet:

"Itt ellenben úgy számlálta a másodperceket az állóóra, mintha apró kavicsok volnának, amelyeket az egy napot jelképező tóba hajigál, és mindig hagyja szétterülni a hullámokat,
mielőtt elhajítaná a következőt."

10 hozzászólás

Népszerű idézetek

Málnika>!

Emlékezni akarok. Már csak ez maradt nekem.

285. oldal (XXI. Század, 2021)

Wandamaci P>!

Melyik a rosszabb? Semmit sem érezni, vagy bánkódni valami után, amire már nem is emlékszik az ember?

89. oldal

Wandamaci P>!

– A győzelmet a kudarctól egyetlen rosszul megválasztott szó különbözteti meg.

303. oldal

Wandamaci P>!

Nos, úgy hiszem, a tudás valójában egyfajta mágia.

93. oldal

Caedere>!

– Aki tűzzel öl, tűz által vész el. Ha gyűlölet vezérel, magad is égni fogsz.

IV

Sárhelyi_Erika I>!

Melyik a rosszabb? Semmit sem érezni, vagy bánkódni valami után, amire már nem is emlékszik az ember? A felejtés nyilvánvalóan magában foglalja a szomorúság hiányát is, máskülönben mi volna az értelme? Ám a dermedtség alighanem az én egy részét is eltompítja, mintha maga a lélek zsibbadna el.

89. oldal

DarknessAngel >!

– Tudom ám, miért gyűlöltél – mondta. – Vágytál rám, és ez megrémített téged.

265. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lucian Darnay
Wandamaci P>!

A felejtés nyilvánvalóan magában foglalja a szomorúság hiányát is, máskülönben mi volna az értelme?

89. oldal

Belle_Maundrell>!

Úgy múltak el ezek a hallgatag napok, mintha mindvégig vártunk volna valamire.

37. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Emmett Farmer
pjutko>!

Vesd meg a könyveket, vesd meg a segítségre szoruló embereket, és önmagad veted meg.


Hasonló könyvek címkék alapján

Brigid Kemmerer: A Curse So Dark and Lonely – Sötét, magányos átok
Sarah J. Maas: Föld és vér háza
Alix E. Harrow: Tízezer ajtó
Ilona Andrews: Áradó hold
Krencz Nóra – Robin O'Wrightly: Menedék
Astrid Scholte: Négy halott királynő
Amanda Quick: A tökéletes méreg
Philippa Gregory: A folyók asszonya
M. G. Brown: Csak egy pillantás volt
Aurora Lewis Turner: A hetedik bolygó