The ​Emperor's Blades (The Chronicle of the Unhewn Throne 1.) 9 csillagozás

Brian Staveley: The Emperor's Blades Brian Staveley: The Emperor's Blades Brian Staveley: The Emperor's Blades

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

In The ​Emperor's Blades by Brian Staveley, the emperor of Annur is dead, slain by enemies unknown. His daughter and two sons, scattered across the world, do what they must to stay alive and unmask the assassins. But each of them also has a life-path on which their father set them, destinies entangled with both ancient enemies and inscrutable gods.

Kaden, the heir to the Unhewn Throne, has spent eight years sequestered in a remote mountain monastery, learning the enigmatic discipline of monks devoted to the Blank God. Their rituals hold the key to an ancient power he must master before it's too late.

An ocean away, Valyn endures the brutal training of the Kettral, elite soldiers who fly into battle on gigantic black hawks. But before he can set out to save Kaden, Valyn must survive one horrific final test.

At the heart of the empire, Minister Adare, elevated to her station by one of the emperor's final acts, is determined to prove herself to her… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Tor Books, New York, 2014
480 oldal · ISBN: 9780765336408 · Illusztrálta: Richard Anderson
>!
Tor Books, New York, 2014
>!
ASIN: B00HAL3A86 · Felolvasta: Simon Vance

1 további kiadás


Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Gaura_Ágnes IP>!
Brian Staveley: The Emperor's Blades

Az epikus fantasyt tényleg csak akkor tudom élvezi, ha rohadt jó, főleg ha a humor nem alapkelléke a szövegnek. (Azért mondjuk felröhögtem rajta egy párszor, mert mindenki a trón körül pörög, és sokszor kerül elénk drámai pillanatokban az alapkívánság, hogy „sit the throne”, amit én rendszeresen „shit the throne”-nak olvastam. Hát, végül is, mindkettő a trónolás utáni vágyról szól.)
Ez egy trilógia első kötete, és még nem is látjuk igazából, miről szól, de az utolsó oldalakon rádöbbenünk, hogy ami itt végig egy átlagon felül megírt, elsősorban a világépítésben remekelő fantasynek tűnik, az valójában ugródeszka egy sokkal komolyabb, (vallás-)filozofikus fantasy felé. Nem tökéletes az arányait tekintve, a három testvér nem egyforma hangsúllyal lép a történetbe, de ennek ellenére öt csillag, mert tökéletesen elvégzi a feladatát, és a végén tud olyat dobni, ami miatt azonnal a következő kötetre veted magad.

Hanna IP>!
Brian Staveley: The Emperor's Blades

Egykor szinte isteni képességű teremtmények, a csestriimek uralták a világot, akik gyakorlatilag örökké éltek, és gondolataik hideg tisztaságát nem torzították el az érzelmek. Aztán valami elromlott bennük. Gyermekeik között egyre többen érthetetlen, természetellenes viselkedést mutatnak: Szeretnek. Félnek. Gyűlölnek. Amit pedig a csestriimek nem bírnak megjavítani, azt elpusztítják, mielőtt a kór továbbterjedhetne.

A történet kezdőpontján a csestriimek réges-régen elbuktak, emberi birodalmak emelkednek fel és tűnnek el, az őrült mágus-királyok országainak romjain pedig már évszázadok óta töretlenül áll Annur Birodalma, melynek élén a fény istennőjének, Interrának kegyeltje, a (szó szerint) ragyogó szemű császár trónol. Akit azonban meggyilkolnak, és ezzel eldől egy évezredek óta épülő dominó első darabja.

Az első kötet még csak egy nagyívű epikus fantasy történet bemelegítője, amelyben mindazonáltal megvan a fordulatos és egyedi folytatás ígérete. A regény a császár három gyermekét követi. A három szál mindegyike bővelkedik meglepő fordulatokban, a nyomozás, a rejtély megoldása mindháromnak szerves része, ám nem a cselekmény az, ami a legérdekesebb a könyvben, hanem a világ, amelyet Staveley mögé rak és amelybe több szállal beleszövi az eseményeket. Annur és a környező birodalmak, a Shin kolostor szellemisége, a kettrall harcosok kegyetlenségre és hatékonyságra épülő közössége nem csupán egzotikus hátterek, hanem minden új információ, ami róluk kiderül, előrébb löki a cselekményt. A Shin szellemiség sem egyszerűen színesítő (írjunk buddhista epikus fantasyt!), hanem végül ez lesz az a szál, amelyik a cselekményt összeköti a több ezer évvel korábban élt csestriimek munkásságával.

A különböző közösségek és társadalmi csoportok eltérő gondolkodása, szokásrendszere sok ütközési pontot kínál, és ezeket a szerző ki is használja, míg végül maguk a testvérek is annyira különböző világok részeivé válnak, hogy esetleges találkozásukkor sem érthetik meg egymást, miközben alapvetően mind egy célért (Annur fennmaradásáért) küzdenek. A közös cél azonban korántsem jelent azonos eszközöket.

Bővebben: http://sfmag.hu/2014/09/29/brian-staveley-chronicle-of-…

ujhelyiz P>!
Brian Staveley: The Emperor's Blades

A világot egykor emberhez hasonlóan kinéző, de érzelmekre képtelen lények uralták – akik utódjai, az emberek érzelmi kötődését konkrétan kipusztítandó gyengeségnek értékelték. Az emberek lázadása őseik ellen mostanra a múlt hományába veszett. Ebben a világban az emberek leghatalmasabb birodalmának császára ármány áldozata lesz, és három kamasz gyerekének a szemszögéből követjük az eseményeket.

A trónörökös Kaden egy világtól majdnem teljesen elzárt kolostorban próbálja meg a érzelemmentességből származó trükköket megtanulni, aminek elsajátításához mesterei mindenféle kínzásnak felérő próbatételnek teszik ki. Ezzel szemben Valyn a császárság elit katonaságában, a Kettral osztagnak a tanonca, ahol a tanítás során mindenféle halálos próbának vetik alá, miközben egy versenytárs kadét folyamatos a porba próbálja döngölni az önbecsülésével együtt. Ehhez képest a idősebb nővérük a Birodalom pénzügyminisztere lett, és próbálja apja halálának körülményeit kezelni, többek között ügyészi szerepben a gyilkossággal vádolt főpap tárgyalásának (elvégre ehhez pontosan az a tudás kell, mint a pénzügyekhez). A képzése kegyetlen volt, hiszen megtanították neki, hogy ő sosem ülhet a Birodalom trónjára, de bármikor férjhez adhatják politikai célokból – mást viszont nem tudunk meg róla, gondolatmenetéről, inkább csak az öccseire fókuszáltunk.

A legnagyobb gondom a három szállal az volt, hogy nagyjából annyira volt kifinomult, mint az előző bekezdésemben elrejtett szarkazmus – a két fiúnak a képzése alapvetően az addig döngöljük a földbe, amíg össze nem törik vagy meg nem erősödik elv mentén zajlott, és erre a részre oldalak százai mentek el. Ezzel szemben a legidősebb nővér története izgalmasabbnak ígérkezett az első pillanattól kezdve, de gyakorlatilag teljesen el lett hanyagolva – érdekesen ellenpontozva azt a szövegben kifejtett gondolatot, hogy a szöveg szerint a női egyenjogúság hiánya probléma.

És ezt nagyon sajnálom, mert az alapötlete az érzelmek és a hideg gondolkozás között kellően izgalmas lehetne, a helyszínek, vallások, szituációk és a világban is bőven van ötlet, amiket kifejtve tényleg nagyon jól is elsülhetett volna (alapvetően ezek az aspektusok fél-egy csillag között emeltek az értékelésén a könyvnek), de egyszerűen frusztráló volt a hosszú-hosszú oldalakon keresztül olvasni, hogy a hőseink nem tudnak semmit, mert a felnőttek nem mondanak el nekik semmit, mindenféle látszólag értelmetlen feladattal kell foglalkozniuk, és közben még a kamaszkor fő gondjaival is szembesültek. Így viszont csak egy tucattörténetnek tudom betudni…

Fundy>!
Brian Staveley: The Emperor's Blades

Hú, hát ez a könyv nagyon kellemesen felpörgött a végére! Pedig a könyv feléig folyamatosan azon gondolkodtam, hogy ugyan mitől vannak úgy elájulva az emberek, de miután Kaden szála beindult, már minden a helyére zökkent. Most meg már úgy olvasnám a második részt. A három szereplő közül szerintem egyértelműen Kaden története volt a legjobb, örültem, hogy a könyv második felére mintha a hangsúly is rá helyeződött volna Valynról, aki ellenben a leggyengébbre sikerült. Az ő igencsak érdektelen edzéseiből én faragtam volna, nem is értem, miért kellett annyi belőle a könyv elején, ez is az oka, hogy nem kaphatta meg az 5 csillagot, néha szenvedtem az ő részei miatt az olvasással. A 3. szereplő, Adare politikai szála is jól sikerült, engem az sem zavart, hogy sokkal kevesebb helyet kapott, mint a testvérei, bár lehet, ez azért volt, mert ő volt a legkevésbé szimpatikus. Mindenesetre ez egy nagyon-nagyon jó fantasy, alig várom a 2. kötetet, és hogy többet megtudhassak a Csestriimről.

Bartalos_Nikoletta>!
Brian Staveley: The Emperor's Blades

Hm… semmi kiemelkedő nincs benne, de valahogy mégis jobb, mint átlagos. A könyv első 2/3-a nem tartalmazott túl sok izgalmat, de az utolsó 1/3-ad volt annyira jó, hogy nem tettem le addig, amíg el nem olvastam.
Jöhet a következő kötet. :)


Népszerű idézetek

Fundy>!

– I've developed something of a reputation for killing people slowly, strip by strip.
– We all have our hobbies.

Three>!

“I’m sure your father was great at the whole lot of it—the taxes and road-building and sacrifices and the rest of the tedium an Emperor has to attend to. Still, he liked a good horse and a good sword.”
He delivered the last line as though it were the ultimate compliment.
“If only an empire could be governed with a sword from horseback,” Adare replied, careful to keep her voice cold.
“Men have managed it. That Urghul—what was his name? Fenner. He had an empire, and people say the man hardly ever dismounted.”
“Fannar had a bloodbath that lasted twenty years. Within weeks of his death, the tribes had dissolved back to their age-old rivalries and his ‘empire’ was gone.”
Il Tornja frowned. “Didn’t he have a son?”
“Three. The two eldest were thrown on the funeral pyre with their father, and the youngest, as far as anyone knows, was gelded and sold to slavers from east of the Bone Mountains. He died in chains in Anthera.”

chapter 7

Three>!

Lin met his eyes. “Salia was my first. My first kill.”
On the Islands, most men and women celebrated their first kill the way civilians might celebrate an engagement or a birthday. As much as passing Hull’s Trial or flying a first mission, killing was a right of passage, a necessary step. Regardless of the training and the study, until you killed, you weren’t really Kettral. Lin was right, though. You didn’t expect your first to be an unconscious serving girl. You didn’t want that.

chapter 9


A sorozat következő kötete

The Chronicle of the Unhewn Throne sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Katherine Addison: The Goblin Emperor
Sebastien de Castell: Traitor's Blade
David Gemmell: Legend
Martin Scott: Thraxas
Michael Moorcock: The Fortress of the Pearl
Andrzej Sapkowski: The Last Wish
Joe Abercrombie: The Blade Itself
Tim Lebbon: The Island
Luke Scull: Sword of the North
Gail Z. Martin: War of Shadows