Az ​utolsó halandó kötelék (A Csiszolatlan Trón Krónikája 3.) 6 csillagozás

Brian Staveley: Az utolsó halandó kötelék

Az Annur Birodalom és maguk az istenek is a pusztulás küszöbén állnak…

Az ősi csestriim faj visszatért, hogy bevégezze az emberiség elleni harcot; irdatlan seregek törnek a főváros felé, és mindkét oldalon varázshatalommal bíró megcsapolók próbálják eldönteni a háborút. Szeszélyes istenek járják a világot emberi alakban, saját kifürkészhetetlen céljaikat űzve.
A három császári testvér – Valyn, Adare és Kaden – pedig megérti végre, hogy még ha túl is élik a világukat fenyegető pusztulást, soha nem lesznek képesek valódi szövetséget kötni.
Brian Staveley a Csiszolatlan Trón Krónikájának lezáró kötetében egy birodalom véres végnapjain keresztül mutatja meg, mit jelent embernek lenni.

Eredeti mű: Brian Staveley: The Last Mortal Bond

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
GABO, Budapest, 2017
760 oldal · ISBN: 9789634065715 · Fordította: Sziklai István
>!
GABO, Budapest, 2017
770 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634064640 · Fordította: Sziklai István

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 58

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Dominik_Blasir 
Brian Staveley: Az utolsó halandó kötelék

A Csiszolatlan Trón krónikája részről-részre egyre jobbnak tűnik számomra, ilyen szempontból kár, hogy vége, de hát nem biztos, hogy végigolvasnék még egy ilyen féltéglát, szóval annyira azért mégsem…
Az utolsó halandó kötelékben végre megtörténnek azok az események (mint egyes szereplők találkozása és az, hogy végre leülnek egymással beszélgetni), melyeknek már jóval korábban meg kellett volna (és akkor spóroltunk volna 5-700 oldalt); végre megértjük a karakterek motivációit és céljait, így már a konfliktusok megoldására és nem generálásra koncentrálhatunk; végre mindenkinek változott annyit a személyisége, hogy valóban élvezetes legyen velük tölteni ennyi oldalt. Ettől még továbbra is feleslegesen hosszúnak tűnik, viszont most már valóban a szórakozás és a kíváncsiság vitt előre, nem csak az, hogy jó belefeledkezni egy ekkora történetbe.
Bővebben: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2018-01-16+…

4 hozzászólás
>!
kvzs P
Brian Staveley: Az utolsó halandó kötelék

Staveley a sorozat kötetében sem a főhőseit, sem az általa teremtett világot nem kíméli.
A szereplők közül senki nem az, akit az első kötetben megismertünk. A veszteségek, a körülmények, a döntések -jók és rosszak, sajátjuk vagy másoké- megváltoztatták mindannyiukat. Van aki felnőtt, van aki megkeseredett, van aki csak egy másfajta bölcsességet kapott, de a végjátékban rá kell jönniük, hogy nem kaphatnak meg mindent, amit akarnak, és el kell dönteniük, hogy mit adnak fel önként, hogy ne veszítsenek el mindent.
Az utolsó kötetben istenekről és a csestriimekről is többet tudunk meg, ez a tudás pedig nem túl megnyugtató.
A végjátékban tehát a szereplők és a birodalom is borzalmas csapásokat szenvednek el, a győzelem pedig nem jelent sikert, csak egy nagyobb tragédia elodázását, a trilógia pedig egy sötét, kegyetlen fináléban ér véget.

>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
Brian Staveley: Az utolsó halandó kötelék

És befejeztem, nagyon nagyon nehéz szülés volt dec.19 -én kezdtem neki és baromi nehezem haladtam vele ….
MI is volt a problémám ?
1- nagyon hosszú , túl nyújtott , kevés író tud meg birkózni 700 oldallal . tele volt unalmas semmit mondó részekkel . nem vitte tovább a sztorit .
2 – három főszereplő sorsa olyannyira nem érdekelt, egyáltalán nem mozgatott mi is fog történni velük. mind a hárman idegesítettek. az író nem merte meglépni, hogy megöli egyiküket legalább lett volna valami kis konfliktus ami érdesé teszi.
3 – egy fantasytól nem nagyon várok el valami hatalmas csavart nem arról szól, igaz nem árt ha van . De amikor a 50 oldal körül tudod ki az áruló . ki mit fog tenni , mire gondol, mit fog mondani . stbstb. és a végén sem volt meg lepetés , katarzis. semmi. :)
Összességében egy középszerű trilógia lett , nem lesz belőle legenda nem fognak megemlékezni róla 1-2 év múlva .

>!
A_Nagy_Levin P
Brian Staveley: Az utolsó halandó kötelék

A végére összejött.
Még mindig vannak bajaim a motivációkkal, a viselkedéssel. Mégis, az egész összeállt jobban, mint az előző két részben. Úgy tűnt, a szerző végre kezdeni akar valamit a karakterekkel, vizsgálni kívánja, miféle válaszokat adnak a világra. Ez még mindig gyenge, még mindig nem arról van szó, hogy a belső lelki tartalom vezeti a szereplőket (ez alól Adare próbál kivétel lenni, ilyen-olyan sikerrel), hanem a világ történéseire reagálnak. Mégis, itt már fogyaszthatóbb lett az egész.
Viszont akkor felmerül bennem, hogy miért nem ezzel a kötettel kezdte a történetet? Mármint, inkább ült volna és gondolkodott volna azon, hogyan lehet bemutatni mindazt, ami történt eddig, mint írni két könyvet, ami valójában nem jelentős a probléma szempontjából. Meglehet, a trilógiakényszer és a kezdő szerzőség miatt.
Szóval, akit érdekel ez a világ, szerintem elég, ha elolvassa a harmadik kötetet belőle.

>!
HoneyMimoza
Brian Staveley: Az utolsó halandó kötelék

Még mindig nem tudom eldönteni, hogy igazán mi fogott meg ebben az egész sorozatban. Mert ha az egészet nézem, szerintem egész jó (olvastam már sokkal rosszabbat is). A világ szuper és iszonyat sok lehetőséget rejt(het) magában, amit szerintem az író jobban is kihasználhatott volna. Nekem a stílusa/írásmód is bejött, mert tök mindegy merre kavirnyáltak hőseink az érdekelt, plusz nagyon megszerettem őket.

És hát a 2. és 3. részt valahogy össze kéne olvasztani és majdnem tökéletesen elégedett lennék. Mivel ebben a részben drasztikusan csökkent a badarságok mennyisége. Viszont a hossza ellenére mintha kevesebb lett volna a cselekmény. Néha a jelentősebb fordulatokon fénysebességgel siklottunk át.

Szóval nem tudom, tanácstalan vagyok. És hát nah, nehezen tudtam letenni, jót szórakoztam, tehát nekem megérte végig olvasni a sorozatot :)


Hasonló könyvek címkék alapján

Brandon Sanderson: Ködszerzet – A korok hőse
Peter V. Brett: A Sivatag Lándzsája
Richard A. Knaak: Huma legendája
Sebastien de Castell: Az áruló pengéje
Ed Greenwood: Elminster a pokolban
Elizabeth Bear: Range of Ghosts – Szellemek hegyei
Mary Kirchoff – Steve Winter: Kalandvágy
Anthony Ryan: A vér éneke
David Gemmell: Éjféli sólyom
David Gemmell: Legenda