Az ​arany iránytű – Hivatalos filmkönyv 16 csillagozás

Brian Sibley: Az arany iránytű – Hivatalos filmkönyv

A több mint 150 színes képpel gazdagon illusztrált hivatalos filmkönyv Az arany iránytű című film forgatási munkálataiba nyújt bepillantást. Felfedi, hogyan keltették életre Philip Pullman könyvének varázslatos világát – a produceri munkától és a jelmeztervezéstől a szereplőválogatásig, a forgatásig és a vizuális effektekig.

Eredeti cím: The Golden Compass

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Alexandra, Pécs, 2007
80 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633703694 · Fordította: Bakonyi Berta

Kedvencelte 1

Most olvassa 5

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 5

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

chhaya P>!
Brian Sibley: Az arany iránytű – Hivatalos filmkönyv

Olyan könnyű egy filmre rámondani, hogy rossz.

Évekkel ezelőtt láttam Az arany iránytűt, és teljesen magával ragadott. Klassz mese, fantasztikus látványvilág, szimpatikus szereplők, határtalan fantázia… Hadd ne mondjam, milyen boldog voltam, amikor kiderült, hogy könyvön alapul. Bár melyik jó film nem… Olvasás után viszont erősen leértékelődött a szememben a film… A könyvhöz képest valami elnagyolt és leegyszerűsített hollywoodi ócskaságnak tűnt.

A filmkönyvet olvasva kissé mérséklődött a véleményem. Valóban nem egyszerű egy 400 oldalas, aprólékos gonddal megírt szövevényes történetet átírni egy estés mozifilmmé úgy, hogy a történet kerek egész maradjon. Laikus szemmel úgy gondolom, hogy itt rontották el: egyszerűen túl sok minden maradt ki ahhoz, hogy igazán érthető és élvezhető legyen.

Maga a könyv nagyon klassz összefoglalója a film keletkezésének. Az előzmények talán kissé szárazak, de amikor a konkrét filmgyártásra tér át, az igazán érdekes. Kulisszatitkok dögivel, de ír a szereplőválogatásról is, a jelmezek és a díszlet elkészítéséről, a felmerülő problémákról és a megoldásokról, mindezt végig színes fotókkal illusztrálva. A kedvencem a különböző számítógépes munkálatokhoz fűződő leírások, pl. a daimónok és a környezet elkészítése, és az ezzel kapcsolatos színészi játék nehézsége…

Aki csak a filmet nézi, az általában nem gondol bele, hogy mennyi munka van mögötte. Én sem szoktam. Erre világított rá ez a könyv, és arra a nagyszerű csapatra és a határtalan lelkesedésre, amellyel a munkálatok folytak. Úgy érzem, ezután jobban tudom értékelni az általa bemutatott képi világot, mert az tényleg igazán fantasztikusan sikerült.

Ja, és persze meghozta a kedvem a könyv újraolvasásához. :)

Gothic01>!
Brian Sibley: Az arany iránytű – Hivatalos filmkönyv

Már láttam rengetegszer a filmet, így nagyon örültem, amikor megpillantottam valamikor tavaly a könyvesboltban. Nem volt kérdés, hogy velem jön-e. Azóta nagyon sokszor átolvasgattam és átlapozgattam. Csak most látszódott, hogy mennyi apróságra odafigyeltek a filmben, ami nézés közben talán fel sem tűnik. Például Mrs. Coulter-nél a tapéta meg a zöldes fények stb. Nagyon jól összefoglalta a filmet és jó volt látni, hogy melyik részletet hogyan viteleztek ki a készítők, pl. a jegesmedvéket és a különféle járműveket Lyra világában.

11 hozzászólás
Viki55>!
Brian Sibley: Az arany iránytű – Hivatalos filmkönyv

Imádom Philip Pullman: Az Úr Sötét Anyagai trilógiáját. Először a filmet láttam, ami szintén nagyon tetszett, bár akkor még nem tudtam, hogy mi a vége a könyvnek.
A filmkönyvből sok érdekes dolog megtudható, bár helyenként kicsit unalmas volt.

kedaiyun>!
Brian Sibley: Az arany iránytű – Hivatalos filmkönyv

A könyv a filmről szól, de a könyv kulisszatitkait is megosztja velünk. Például választ ad arra a kérdésre, hogy hogyan lett az Északi fényből Arany iránytű (az amerikai kiadás címére utal, mely egy félreértésen alapult:)). Nagyon sajnálom, hogy a jónak ígérkező filmadaptációt egyetlen mozdulattal – a leforgatott(!!!) végejelenet egyszerű kivágásával – teljesen lerombolták. Pedig, ahogy a könyvben is látszik, a látványvilágra, a szereplőkre nem lehetett panasz. Igaz, másképp képzeltem el sok mindent, de hozta a könyv hangulatát. De hogy miért kellett megváltoztatni a végét, és ezáltal egy sablonos, szokványos ifjúsági fantasyvé degradálni a történetet, a mai napig rejtély számomra.

luthienlovemagic ISP>!
Brian Sibley: Az arany iránytű – Hivatalos filmkönyv

Életem első filmkönyve, amit el is olvastam és nem csak a képeket nézegettem benne, mint például Gyűrűk Ura filmkönyveknél. Erre a könyvre kíváncsi voltam, már csak azért is, mert névnapi ajándék volt, másrészről meg, sokakkal ellentétben, szeretem ezt a filmet még most is, és nagyon sajnálom, hogy nem lesz folytatása.

A könyvben az tetszett legjobban, hogy sok mindent leírt a jelmezek, kellékek készítéséről, a legapróbb részletekig. A kémbogarak keletkezésének története tetszett a legjobban. Emellett leírja a szereplők kiválasztásának folyamatát, amiből az volt a legérdekesebb, hogy miért az adott színészeket választották a szerepekre.

Ami viszont nagyon nem jött be, az a mérhetetlen öntömjénezés, ahogy a készítők már-már csöpögősen dicsérték egymást. Egy időre elegem van a: „hihetetlen”, „csodálatos”, „tökéletes”, stb. szavakból. De ettől eltekintve a könyv rendben van, a képek gyönyörűek.

mmili>!
Brian Sibley: Az arany iránytű – Hivatalos filmkönyv

Az első filmkönyv amit olvastam. Érdekes volt, a filmet is meg fogom nézni.


Népszerű idézetek

luthienlovemagic ISP>!

Normális körülmények között az északi sarkkör lett volna az utolsó, ahová elutazom, de most már tudom, milyen ott lenni – hideg, gyönyörű és veszélyes.

19. oldal

luthienlovemagic ISP>!

Az északi fényben van valami nem evilági, különösen nyári éjszakákon, amikor a nap sosem nyugszik le teljesen…

44. oldal

luthienlovemagic ISP>!

Így hát hiába mondtam, hogy soha többé szakállat, most itt vagyok, és megint minden áldott nap csak szakállt ragasztok az emberekre!

56. oldal

luthienlovemagic ISP>!

Az aletiométer adta a kiindulási alapötletet a tervekhez – a tiszta egyszerű kör.

23. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Jude Fisher: A Gyűrűk Ura – A két torony (Képes útmutató)
Jude Fisher: A Gyűrűk Ura – A Gyűrű szövetsége (Képes útmutató)
Mark Cotta Vaz: Twilight – Alkonyat
A gyűrűk ura – A király visszatér – Képeslapkönyv
Clive Gifford: Az arany iránytű világa – Filmkönyv
Mark Cotta Vaz: Eclipse – Napfogyatkozás
Jude Fisher: The Hobbit: the Desolation of Smaug – Visual Companion
Jude Fisher: The Hobbit: An Unexpected Journey – Visual Companion
Jude Fisher: Hobitti : Viiden armeijan taistelu – Kuvitettu opas
Jude Fisher: Hobitti – Smaugin autioittama maa – Kuvitettu opas