Árnyékország 14 csillagozás

Brian Sibley: Árnyékország Brian Sibley: Árnyékország

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

C. S. Lewis az angol irodalom professzora Oxfordban: gyermekmesék, fantasztikus regények és keresztény hitvédő művek világhírű szerzője. Barátjával J. R. R. Tolkiennel együtt századunk legismertebb angol írói közé tartozik. A megrögzött agglegény 58 éves korában – barátai legnagyobb megrökönyödésére – beleszeret egy elvált asszonyba. Joy zsidó származású amerikai nő, volt kommunista, aki részben Lewis könyveinek hatására tért keresztény hitre.
Brian Sibley önéletrajzokra, levelezésekre és szemtanúkkal folytatott beszélgetésekre támaszkodva dokumentumszerű bőséggel beszéli el e két különös ember élettörténetét, találkozásukat, tragédiába torkolló szerelmüket. Nyomon követhetjük, hogyan küzd meg hitéért az ember, akinek a könyvei millióknak segítettek bizonyosságra jutni, de aki a gyász terhe alatt maga is úgy megingott, hogy kérdőre vonta mindazt, amit korábban papírra vetett.

>!
Harmat, Budapest, 2008
214 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789637954306
>!
Harmat, Budapest, 1994
198 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637954309 · Fordította: Borosné Veres Beatrix

Kedvencelte 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
Bazil P
Brian Sibley: Árnyékország

Az egyik tabu-filmem!
Értem ezalatt azt, hogy annak idején hatalmas érzelmeket váltott ki belőlem a film. Nem is mertem azóta se újranézni. Zseniális alkotás: zseniális szereplők adnak elő egy zseniális történetet. Mondhatnám, hogy tökéletes.
Azt is mondhatnám, hogy aki szereti az ilyen könnycsorgató romantikát, ami ráadásul egy igaz történet, az ne habozzon, dobja félre a mai agyatlanságokat, amit mozifilm fedőnéven forgalmaznak a multiplexek, és vadássza le valahonnan a filmet*, aztán már csak az hiányzik, hogy készítsen maga mellé egy százas zsepi csomagot, és már pereghet is a film! **
És, hogy miért is írok könyvértékelés gyanánt egy filmről? Mert, ahogy látom, jelen mű is a film alapján készült. És bár helyenként erősen vázlatos, és jól láthatóan szakaszokra bontva mutatja be először C.S. Lewis (már azt is tudom mi van a rövidítések mögött, és miért is lett ebből a két betűből a profán Jack fedőnév), majd Joy Davidman kivonatos életútját, harmadszor kettejük közös (spoiler) életét, és negyedszer Jack utolsó éveit.
Szóval, hogy szavam ne feledjem a mű vázlatszerű, de hozza az érzelmi hullámvasutat, és ez egy ilyen történet.
Holmi anglománok és öreg, megrögzött agglegény-pártiak előnyben. Nem árt egy kis vonzódás az irodalomprofesszorok iránt***, és tudni kell, hogy a pipafüst szagú, gyűrött tweed öltöny is érző szívet takar.
Hú, de meg kéne nézni újra!
* voilà: https://videa.hu/videok/film-animacio/arnyekorszag-telj…
** Vigyázat: erős érzelmi hatásokat tartalmaz! Csak saját felelősségre. Én szóltam!
*** Főleg, ha bizonyos ruhásszekrényekről írnak sokkötetes világhírű meseregény-sorozatot.****
**** Melyekből én még egy betűt se olvastam, de ami késik az nem múlik.

>!
Lady_Hope I
Brian Sibley: Árnyékország

Az ocsmány, semmitmondó borító senkit se tévesszen meg: ez a történet messze nem ennyire ponyva. Én bedőltem neki; és elhittem, hogy ez a könyv semmit sem ér, pedig nem így van.
C. S. Lewisról, a Narnia könyvek szerzőjéről szól. Végig követjük az életét, a gyermekkora padlásától, az iskolás éveken át, Oxfordig. És mikor már elérünk a történetben addig a pontig, amikor megtér, és keresztény „prédikátor” lesz, akkor ismerjük meg Joyt. Azt a zsidó származású, amerikai kommunista/ateista hölgyet, aki majd a felesége lesz.
Nekem Joy történeténél veszett el az érdeklődésem. Lewisról nem tudtam szinte semmit eddig, így a róla szóló sorokat faltam. És sokat is tanultam belőle. Hihetetlen élettörténete volt. Ellenben Joyt nem sikerült így „eladnia” a szerzőnek. Sajnos az ő történetét nem tudtam szeretni: sok volt az ateista Joy, és kevés a megtért, boldog lány.
Kettejük története tényleg kiemelkedő, és csodálatos, a szó szoros értelmében. Örülök, hogy elolvashattam ezt a rövidke könyvet: legalább ennyivel is adózhattam előttük.
Meghozta a kedvem Lewis további könyveihez. :)

1 hozzászólás
>!
Nofrit
Brian Sibley: Árnyékország

Nem tudom értékelni. A film magával ragadott, megnéztem ezerszer, ezért is szereztem meg a könyvet nagy-nagy nehézségek árán. Faltam a sorait, potyogtak a könnyek a szememből. Szerettem a szereplőit, a történetet, a tárgyilagosságát, Lewis idézett sorait,de valami hiányzott Sibley írásából. Talán a líraiság, ami körbelengte a filmet…

>!
mollymoly
Brian Sibley: Árnyékország

Kb. a felétől a végéig Oxfordban olvastam! :) Így nagyon szuper volt rögtön átélni C.S. Lewis és Tolkien Oxfordját a mai mellett.

>!
Folyóvíz
Brian Sibley: Árnyékország

Jó volt megismerni azt az embert, aki olyan csodálatos könyveket írt gyerekeknek és felnőtteknek. Magával ragadó történet.


Hasonló könyvek címkék alapján

Endo Suszaku: Némaság
William Paul Young: A viskó
Patrick Ness – Siobhan Dowd: Szólít a szörny
Jenny Downham: Amíg élek
Tim Willocks: A lovagrend
Jane Austen: Jane Austen összes regénye 1-2.
David Nicholls: Egy nap
Robert Galbraith: Kakukkszó
J. K. Rowling: Átmeneti üresedés
Jane Austen: Tartózkodó érzelem