A ​Gyűrűk Ura – Hivatalos filmkönyv 29 csillagozás

Brian Sibley: A Gyűrűk Ura – Hivatalos filmkönyv

Peter Jackson nagyszabású munkája, A Gyűrűk Ura, méltán tekinthető az évtized filmtrilógiájának. A 2001-es évben az Amerikai Filmakadémia 3 Oscarral jutalmazta az első részt, s ki tudja, még hány díjat kap A Két Torony, illetve A király visszatér? Brian Sibley könyvéből most megtudhatjuk, mennyi munka előzte meg ezt a sikert. Bepillantást nyerhetünk a kosztümök, kellékek és a maszkok készítésének titkaiba, fellebben a fátyol a Gollamot és az ork hadsereget megelevenítő digitális technika működéséről. Interjúkat olvashatunk a statiszták koordinátorától kedzve a makettépítőkön át a látványtervezőkig, sőt megszólal az Egy Gyűrűt kovácsoló aranyműves is! A kötetet 300 exkluzív fénykép színesíti.

>!
Alexandra / Szukits, Szeged / Pécs, 2001
120 oldal · ISBN: 9639393711 · Fordította: Juhász Viktor

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 10

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

ViveEe P>!
Brian Sibley: A Gyűrűk Ura – Hivatalos filmkönyv

Eddig is így gondoltam, ezután méginkább, hogy a Gyűrűk ura trilógia A film. Nehéz elhinni, hogy létezik még egy olyan film, amiben több lelkesedés, munka és tehetség lenne. Elképesztő, már maga a díszlet, a kellékek mennyisége és minősége. Többször gondolkodtam a méretkülönbségek különböző megoldásain is. Most választ kaptam. Nagyon tetszett! Igazán jó egy rajongónak olvasnia, de akár szakmai szempontból is nagyon olvasmányos. Abszolút 5*. :)

FélszipókásŐsmoly >!
Brian Sibley: A Gyűrűk Ura – Hivatalos filmkönyv

Teljesen rendben van mint filmkönyv, sok-sok színes fényképpel a kellékekről, a díszletekről, a színfalak mögötti tevékenykedésekről. A leírások viszonylag rövidek és egyszerűek, de a varázslatos hangulat, ami a forgatások alatt uralkodott, átjön. Mindenki – különösen Peter Jackson, a rendező – lelkiismeretes alapossággal készült, John Howe és Alan Lee rajzai alapján a Weta Workshop csapata kaput nyithatott Középföldére. Mindehhez pedig Új-Zéland természetességgel adta a tökéletes környezetet. Dan Hannah művészeti vezető rátapintott a lényegre: „A regényben egyik színhely sem egyszerű háttér, a környezet fontos része a történetnek.” A sminkesek, ruhatervezők, kellékesek munkájának eredménye szintén bámulatos – és rengeteget segített a színészeknek szerepükben maradnia. A tolkieni nyelvek hiteles hangzását külön szakértők és hosszú nyelvórák biztosították, több színész azóta is emlékszik a tünde sorokra, amiket elmondattak velük. A pár oldalas beszámolók a főbb szereplőket játszó színészektől rávilágítanak, mennyire sokszínű is volt a filmben részt vevők közössége, de együttműködve történelmit alkothattak.

Bár én nem annyira rajongok az ilyen jellegű könyveknél, ez esetben nagyon is kellemesen csalódtam (a szárnyas fenevadon lovagló Szauron egész oldalas rajza vagy a lényeket méret szerint összehasonlító ábra, de a halomban álló hobbitlábfejek és orkfejek miatt is nagyon megérte beletekinteni a könyvbe).

Kedvet is hozott, hogy megnézzem a bővített változat extráit.

Katja_Magnus>!
Brian Sibley: A Gyűrűk Ura – Hivatalos filmkönyv

Mennyi eddig nem tudott reszletre hivja fel az ember figyelmet ez a konyv.
Nagyon erdemes volt elolvasni. Sot! Ennek tudataban a filmeket is eloveszem, bar ebben az evben mar mindet megneztem legalabb egyszer.
A kotet lapjairol nagyon atjon a tortenet, a szerzo szeretete. Nagyon jo, hogy egy ilyen szenvedelyes rajnongo vette partfogasaba a tortenetet, mint Peter Jackson.
Elmeny nezni a filmeket, meg elmeny ezt a konyvet elolvasni a filmrol.

2 hozzászólás
Gedi P>!
Brian Sibley: A Gyűrűk Ura – Hivatalos filmkönyv

nem csillagozok, mert GyU mániám fénykorában vettem meg és olvastam, és ennek tükrében imádtam is. még az itthoni internet előtti korban szerettem lapozgatni és nézegetni a film készítése közben készült képeket meg olvasni a készítés történetét, interjúkat. Elfogult vagyok, na.

Leah P>!
Brian Sibley: A Gyűrűk Ura – Hivatalos filmkönyv

Imádom ezt a könyvet és imádom a filmet ..
Nem gondoltam volna hogy ennyi munka van/volt a háttérben
Azt hiszem ideje megnéznem a filmet angolul is .
Peter Jackson lett a kedvenc rendezőm mondjuk eddig is ő volt de most még jobban :D :))
Gyönyörű képek vannak benne és jól elmagyarázza a dolgokat .
A többit is szívesen elolvasnám :)

2 hozzászólás
pingween>!
Brian Sibley: A Gyűrűk Ura – Hivatalos filmkönyv

tipikus ajándékba kapós könyv, eye candy képekkel és kulisszatitkokkal. le tudott kötni.

Annamarie P>!
Brian Sibley: A Gyűrűk Ura – Hivatalos filmkönyv

Jók a képek :) Számomra nem sok újdonság volt benne, de volt, amit már elfelejtettem, így felidéződött!

PuPilla>!
Brian Sibley: A Gyűrűk Ura – Hivatalos filmkönyv

A Gyűrűk Ura láz hevében vettem meg, de annyira nem nagy durranás. Persze szépek a képek, jó volt nézegetni.


Népszerű idézetek

FélszipókásŐsmoly >!

Számomra megtiszteltetés, hogy a kevés női szereplő egyike lehettem, és ezzel némi nőiességet csempészhetek a történetbe.

60. oldal - Liv Tyler, Arwen

FélszipókásŐsmoly >!

Elrond a tudás és a bölcsesség kútfője; rengeteget tud az Egy Gyűrű történelméről és nemcsak azzal van tisztában, rni történt, hanem azzal is, hogy mi történhet. Elrond nagyon jól tudja, a tündék kora mindenképpen a végéhez közeledik Középföldén, akár elpusztul a Gyűrű, akár Szauron szerzi meg. Bármi is legyen a végeredmény, a tündék elhagyják ezt a világot, és lassan mindenki megfeledkezik majd róluk. Így hát Elrond személyiségében nem kevés szomorúság is lappang, ezért úgy döntöttem, legyen tünde, mégis kell lennie benne emberségnek, és ezt mindvégig éreztetni akartam.

63. oldal - Hugo Weawing, Elrond

FélszipókásŐsmoly >!

Peter Jackson és a Weta Workshop szakemberei, technikusai mindent megtettek, hogy a leghihetetlenebb trükkökkel rukkoljanak elő, de nagyon vigyáztak, hogy ezekkel csupán a történetet színesítsék, a drámai pillanatok feszültségét fokozzák és mélységet adjanak a filmek, ne pedig öncélú magamutogatásba fulladjon az egész kísérlet.
– Rengeteg különleges trükk van a filmekben – mondja erről Viggo Mortensen –, de a fókusz végig a szereplőkön és az érzelmeken maradt. Végtére is ez a történet alapvetően egy csapat különálló egyéniségről – emberekről. tündékről és hobbitokról – szól, arról, miként viszonyulnak egymáshoz, mit gondolnak bizonyos dolgokról, miben reménykednek, és mitől félnek.

113. oldal - A Gyűrű igazi szövetsége

FélszipókásŐsmoly >!

Akármilyen helyszínre is volt szükségünk – akár évezredes épületekre vagy eltűnt civilizációk romjaira –, a semmiből kellett megteremteni, és ez hatalmas szabadsággal ruházott fel minket. Peter csak annyit mondott nekünk: „Ha rnegrajzoljátok, mi megvalósítjuk.” És pontosan ez történt. A bámulatos új-zélandi tájba szervesen illeszkedtek az általunk megalkotott falvak és városok.

23. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Michael Kogge: Legendás állatok és megfigyelésük – Filmkalauz
Tim Burton: Karácsonyi lidércnyomás
Jude Fisher: A Gyűrűk Ura – A Gyűrű szövetsége (Képes útmutató)
Mark Cotta Vaz: Eclipse – Napfogyatkozás
Jude Fisher: A Gyűrűk Ura – A két torony (Képes útmutató)
Mark Cotta Vaz: Twilight – Alkonyat
Michael Kogge: Legendás állatok és megfigyelésük – Képes kalauz
Havas Ágnes: Magyar vándor képeskönyv
T. T. Sutherland: A Karib-tenger kalózai – A világ végén
Eric Geron: Disney – A Szépség és a Szörnyeteg