Jessica ​Jones: Alias 2. (Jessica Jones: Alias 2.) 36 csillagozás

Brian Michael Bendis: Jessica Jones: Alias 2.

JESSICA ​JONES, a megkérgesedett lelkű magánnyomozó mindig is szuperhős akart lenni.

Az élet azonban mást tartogatott számára. Jelmezes igazságosztóként az önbecsülés hiányától szenvedett, és amikor felismerte, hogy nem viheti másodvonalbeli szuperhősnél többre, szögre akasztotta jelmezét.

A Bosszúangyalból magánnyomozóvá vedlett Jessica Jones kalandjai most folytatódnak!

Jessica előbb egy isten háta mögötti kisvárosba utazik, hogy egy mutánsnak tartott kamaszlány eltűnése ügyében nyomozzon. Majd balsorsú magándetektívünk randizni megy… a Hangyával?

Egy kiruccanás után hazatérve titokzatos, jelmezes lányt talál a lakásában, ám a betolakodó elmenekül, mielőtt Jessica kideríthetné személyazonosságát. Titkos forrásai végül egy kamasz szuperhőshöz, a Póklányként is ismert Mattie Franklinhez vezetik.

Mivel Mattie veszélybe került, Jessica Jones egy valószínűtlen fordulat nyomán Jessica Drew-tól, az eredeti Póknőtől kér segítséget, hogy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2003

>!
Fumax, Budapest, 2019
296 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634700579 · Fordította: Galamb Zoltán · Illusztrálta: Michael Gaydos, Mark Bagley, Rodney Ramos, Al Vey, Dean White, David Mack

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

>!
Solymár_András I
Brian Michael Bendis: Jessica Jones: Alias 2.

Mindig is nagy bajban voltam, mivel én úgy vagyok ezzel az egésszel, hogy barátokról vagy jót, vagy semmit. Tehetek én róla, hogy Fumaxékkal igencsak jó barátságba kerültem? HA ők kiadnak valami rosszat, akkor inkább nem értékelem, mert ugye hazudni nem fogok, de mit adnak az istenek, ilyen még nem fordult elő. Amit a kezembe vettem tőlük, az ütött.

Kivéve Jessica. Jessica nem ütött. Az alias egy felületes, talán bizonyos rétegek számára komplexként csomagolt történetek halmaza, amiben felnőtt tartalmak lennének az ütőkártyák. Kicsit olyan érzésem van, mintha tudnák, hogy ráirják, hogy 16+, ezért minden 12 éves megveszi és csak azért nagy „baró” lesz, mert hogy láttak benne egy mellett, vagy valakit drogozni. Ezért a borzalomért nem húzok le csillagot. „De hát, ez csalás!”, gondolhatnátok, hogy a megítélt csillagok egy része az érzelmi tölteteimből fakad, de ez nem így van. Azért nem húzok le egy fél csillagot se az üres történetekért, mert senkit se érdekel a történet. Szerintem.

Az Alias nem egy grandiózus történet, ahol hatalmas dolgok történnek, amik sodorják a világ folyását, vagy történéseit. Ez a kis emberek könyve, a kis embereké, akik megpróbálnak túlélni. Ennyi. Életben maradni, megkeresni egy kis tisztességes keresetet, s a napi bérből leugrani a sarki kocsmába, hogy vodkába folytani a lét elviselhetetlen könnyűségét.

Ebben a könyvben mindenki olyan őszinte, mintha muszáj volna nekik. Az emberek hülyeségeket csinálják. Megbánják. Kijavítják, vagy nem, de őszinte fájdalommal verik a falat és átkozzák az Istent, vagy akit épp felelősnek éreznek.

A szuperhősök gondoljanak bármit is magukról falakba ütköznek, az utálat falaiba, amivel meg kell bírkozzanak. Mert minden jó cselekedetnek megvan a maga büntetése, ezt tudjuk jól. Hát, a mi kedveskéink jóért és rosszért is kapnak telibe az élettől, nincsenek kikímélve sem előlről, sem hátulról.

Úgy gondolom, hogy ez a képregénysorozat egy személyiségrajz. A cselekmény csak azért van, hogy megmutassa, kik is ezek az emberek valójában. Ezek igazi emberek. Igaz problémákkal. Puszit nekik. Ahova akarják.

Végül engedjétek meg, hogy a rajzokról ejtsek néhány szót. Varázslatos színek és brutálisan kifejező rajzok. Az arc, a fogak, a fájdalom úgy csap ki a lapoktól, mint a 10.-es osztály a hámból egy osztálykiránduláson. A képkockák elhelyezéséről nem is beszélve. Zseniális, hogy a vágással mit tudnak elérni.
Azt kell mondanom, hogy minden hibája ellenére közel áll hozzám ez a könyv. Ahogy ti is, emberek a magatok tökéletlenségében.

Még úgy érzem valamit nem mondtam el…mi lehet ez? Tény hogy igencsak nagy hasonlóságot érzek a főhősnővellegyen szó cigirőlvodkáról, szexről, s ha már átmentem ilyen szbaadasszociációsegyemegafene, tán ha nekik szabad őszintéknek lenninekem nem? Rigylem, hogy neki fáj, hogy neki számít, hogy ő megy és azt mondja, hogy $@!% meg, mert nem érdekli, én pedig nem megyek és nem mondom, csak gondolom, csak gondolom, csak gondolom és irígylem azt, ki belemerül saját nyomorába mindenek ellenére, minden intés, minden kötlé, minden kontrol nélkül. Csakfolyikamerre a nyomora viszi, csak folyik amerre a fájdalom viszi, csak folyik, míg kijut a tengerig. Én pedig…egy pocsolya vagyok az út szélén, aki ügyel magára, nehogy beszennyeződjön.

Well, shit…

>!
diamondfox P
Brian Michael Bendis: Jessica Jones: Alias 2.

Határozott fejlődést tapasztaltam az első kötethez képest: ami ott teljesen kaotikus volt, most végre letisztult, egy szálon futott egyszerre a történet és nem ugrálva a részek között. Érdekes volt, izgalmas és közben mégis informálódó, hiszen több dolgot is megtudtuk a „régi szép időkről”. A stílust egészen megszoktam a végére, de nekem még mindig eléggé furcsa. Ja, és imádom a „csalást”, hogy két oldalt kitöltünk ugyanazzal a képpel, csak épp ránagyítunk :DDD

>!
pável 
Brian Michael Bendis: Jessica Jones: Alias 2.

Az 1. kötet épp hogy tetszett picit, ez már kevésbé nem tetszik (mutáns nyelvtan). Végre cseppet durvábbak a történetek (és kiderül, nem fenékig tejfel a mutánsok nemi élete, főleg a nem-mutánsokkal). Csak éppen a grafikus – szerintem – nem tud rajzolni: mert azt nem hiszem el, hogy itt most az maga a stílus, hogy minden szereplő minden kockában tök más embernek néz ki, a kamaszlány meg ránézésre az anyja lehetne egy 30-as nőnek. (Ha most tudatlan csíraként a műfaj Picassóját vádolom azzal, hogy béna, akkor bocsi.)
Érdekes ez a mutáns-story, érdekelne mi a magja az egésznek, honnan indult, mi az első ilyen képregény: kiktől lopkodnak még a Marvelnél. Amúgy ez is jobb lenne filmen: így képregényben inkább csak egy bénácska forgatóköny-vázlatnak tűnik. Ja, azt nem tudja valaki, hogy folytatódik az a vicc, hogy hány mutáns kell egy villanykörte becsavarásához? félbemaradt a viccmesélés egy jelentben, és fúrja az oldalamat.
(…) Sajnos nem derült ki. Cserébe kaptam viszont kb. 453 darab „-$@!% meg!”-es szövegbuborékot. Na talán a kövi jobb lesz megint egy picivel.

>!
fowler P
Brian Michael Bendis: Jessica Jones: Alias 2.

Nehezen találok olyan szavakat, amik moly-kompatibilissé teszik ezt az értékelést és értelmet is adnak neki. Jessica Jones az Új Bosszú Angyalai oldalain egy háttérszereplő, némiképp retkon mellékízű háttérsztorival, ami ott némiképp erőltetett. Bendis pályája (egyik) csúcsán viszont egy hatalmas húzással csinált belőle mainstream karaktereket földbe döngölő főszereplőt. Mindezt az első kötetben csak sejteni lehetett, itt viszont minden szempontból kiteljesedik maga a karakter, más szuperhősökhöz való kapcsolódása, az egész sztori komplexitása. Szókimondó tartalom alkalmazása nélkül nehezen összegzem, de ez valami elképesztő jó volt! Folytatást ASAP!

>!
WoD P
Brian Michael Bendis: Jessica Jones: Alias 2.

Jó történet volt és végig lekötött. A fél pontot csak azért vontam le, mert szegény Jessica úgy néz ki, mintha a saját nagyanyja lenne. Pedig elvileg jó nőnek kellene lennie, a tv sorozatban például nagyon eltalálták. Ettől függetlenül a rajzok is tetszettek.

>!
MortuusEst
Brian Michael Bendis: Jessica Jones: Alias 2.

A végére kijelenthetem, hogy most már érdekel Jessica sorsa. Az előző kötet előnyei szépen bomlanak ki, és lesz számomra egy kliséktől mentes( illetve üdítően kevéssé klisés) élvezetes olvasmány.
Ráadásul a szuperhős mentes szuperhős paradoxont meg tudja oldani.
Továbbra is sötét, továbbra is vicces és most még jobban vívódó karakter. (Amit szeretek ugye.)

>!
theodora
Brian Michael Bendis: Jessica Jones: Alias 2.

Két nyomozás – két eltűnt kamasz lány ügyét kell Jessicának megoldania.
Mindkettőben nagyon negatív képet fest a társadalomról: kirekesztés, ill. a mutánsok – szuperhősök kihasználása a téma.
Jessica Jones magánélete közben fejlődik, megismerünk több új szereplőt is. Tőlem távolabb áll ez a képi stílus, nekem túl durva és sötét. Ettől függetlenül szerintem egy érdekes sorozatról van szó.

>!
Dávidmoly 
Brian Michael Bendis: Jessica Jones: Alias 2.

Mindenkinek kell egy hobbi.
*
Időnként bizsergést érzek, hogy megint szuperhős legyek… aztán történik valami, ami emlékeztet rá, miért nem kellene.
*
Hát, magánnyomozó lennék… alapvetően mindenféléket felhajítok a falra, és meglátom, mi ragad meg ott.

Ebben a kötetben kedvenc mocskos szájú magánnyomozónőm életét két eltűnt tinilány spoiler és egy bimbózó románc spoiler teszi érdekesebbé. A kettő közé van beékelve egy frenetikus humoreszk, ahol Jessicát maga a hírhedten kellemetlen modorú J. Jonah Jameson keresi meg egy munka elvégzésével… spoiler
Benis és Gaydos megtartották az előző rész erényeit, és mivel már nem kellett megszoknom az egyedi rajzstílust, ezért zavartalanul tudtam élvezni a lenyűgöző panelkezelést és a noirosan mély árnyékokat. Az Alias nem szakad el teljesen a szuperhős gyökereitől, de egyfajta egészséges távolságot tart tőlük, és ez teszi igazán élvezetessé. Karcos és sötét, de nem fogyaszthatatlanul depressziós.
Négy és háromnegyed kollázs az ötből.

>!
peterszebeni I
Brian Michael Bendis: Jessica Jones: Alias 2.

Imádtam ezt a kötetet. Jobban tetszett mint az első, és úgy látom, lehet a harmadik még jobban fog.
Az önpusztító tini szál lehet nem ritka topozs, de úgy tűnik, mindig meg tud fogni, az írás még mindig nagyon természetes, élettel teli, és az amit grafikailag műveltek bravúros.
A kötet vegyít háromféle rajz stílust is, a borító, és a napló kollázsait, az álomjelenet giccsbe hajló, klasszikus (jó a kilencvenes évek szörnyűsége nem feltétlen az, de jobb szó nem jutott eszembe :D) szuperhős rajzát, és a fő történet szikár noir stílusát.
Kíváncsian várom a 3. kötetet. :)

>!
zsof
Brian Michael Bendis: Jessica Jones: Alias 2.

Jessica újabb kalandjai, amelyek egyáltalán nem unalmasak.
A borító, és a kötetben található kollázsok újra ámulatba ejtettek… hihetetlen ahogy a rajzoló a kékkel, lilával játszik.
Ide a harmadik kötet!!


Népszerű idézetek

>!
pável 

– Miért nem hordasz jelmezt?
– Túl nagy benne a fenekem.

20. rész

>!
Krajnyák

Á! Pont mint abban a Harrison Ford-filmben. A picsába… Mit csináljak? Harrison Ford mit is csinált? Ja, igen… fejbe lőtték, és teljesen gyagyás lett.

16. rész

3 hozzászólás
>!
pável 

– Hogy szerezted a képességeidet?
– Radioaktív rágót rágcsáltam… véletlenül.

20. rész

>!
sirszalhasogato P

Inkább úgy értem, azt szeretem benne, hogy egy erkölcsileg ennyire kétértelmű dolgot képvisel.
Minden baromságot, amit meg akarnak etetni velünk… abszolútumként próbálnak feltüntetni.
Jó vagy gonosz. Helyes vagy helytelen. És tudjuk, hogy ez baromság, igaz?
Úgy értem, az életünkben hány emberről vagy dologról mondhatjuk el, hogy tökéletesen illik rá valamilyen címke?

>!
Dávidmoly 

Jessica Jones: Rohadt SHIELD! Rohadt titkos ügynökök! Rohadt Stratégiai Honvédő Iroda Elhárítási és Logisztikai Divíziója! Rohadjon meg mind! (beedoobee beedoobee) Halló?
Clay Quatermain SHIELD-ügynök: Jessica, hallunk téged. Ezt ne csináld!

16. rész

>!
Dávidmoly 

Bárhogy is, abban a helyzetben voltam, amiben voltam, és jobbat nem tudtam kitalálni, mint hogy megkeresem a lányt.
Hogyan?
Hát, magánnyomozó lennék… alapvetően mindenféléket felhajítok a falra, és meglátom, mi ragad meg ott.

17. rész

>!
Dávidmoly 

Jessica Jones: Nos, mint mindig, örültem a látogatásodnak. Ami alatt az értem, idegesített.

17. rész

>!
Dávidmoly 

Scott Lang: Én csak próbáltam továbbvinni a beszélgetést, erre teljesen begőzölsz.
Jessica Jones: Azt mondtam, nem akarok beszélni róla!
Scott Lang: Akkor meg miért tetted?!

18. rész


Hasonló könyvek címkék alapján

Gail Simone: Gotham City – Ragadozók
Bill Willingham: Fabulák – Legendák száműzetésben
Ed Brubaker: Batman: Csak egy fadarab
Peter David: X-Faktor 6.
Mark Millar – J. Michael Straczynski: Polgárháború – A háború kezdete
J. Michael Straczynski: Pókember: A Másik – Evolúció
Jason Aaron: Thor: A mennydörgés istene
Gerard Way: The Umbrella Academy: Az Esernyő Akadémia 1. – Apokalipszis szvit
Stan Lee: Peter Parker: Pókember – Lee-Romita Pókember 5.
Peter David: Pókember 2099 1.