Jessica ​Jones: Alias 23 csillagozás

Brian Michael Bendis: Jessica Jones: Alias

Bemutatjuk ​Jessica Jonest

Egyszer régen jelmezes szuperhős volt – bár nem épp a legjobb. Képességeit egy lapon sem lehetett emlegetni a Marvel Univerzumot benépesítő álruhás legendákéval. Egyszerűen képtelen volt megtalálni a helyét köztük. Az azóta lecsúszott, önpusztító Bosszúangyal-jelölt ma már az Alias nyomozóiroda – a szuperhumán esetekre is specializálódott magánnyomozó kisvállalkozás – tulajdonosa és egyetlen alkalmazottja. Amint akaratlanul kideríti az egyik legnagyobb hős személyazonosságát, Jessica egy csapásra feláldozhatóvá válik. Éles elméje, képességei és intelligenciája segítségével átmenetileg talán túlélheti a viszontagságokat. Azonban a legmagasabb körökig érő összeesküvés közepébe csöppen, a kérdés pedig az, vajon túl sok hidat égetett-e fel maga mögött ahhoz, hogy segítségért folyamodhasson a régi barátaihoz…

Az Alias nemcsak első osztályú krimi és lélegzetelállító thriller, de a Marvel hangsúlyosan felnőtt közönségnek szánt alkiadója,… (tovább)

Eredeti mű: Brian Michael Bendis: Alias

>!
Fumax, Budapest, 2018
216 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634700432 · Fordította: Galamb Zoltán · Illusztrálta: Michael Gaydos

Enciklopédia 1


Kedvencelte 3

Most olvassa 3

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 24

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
chibizso
Brian Michael Bendis: Jessica Jones: Alias

A hasonló alternatív vagy negatív hangvételű Marvel képregények mellett az Alias kevésbé sokkol, de megjelenése után több mint tíz évvel is bőven kitűnik. Egyedi, film noir-hű atmoszférája a Marvel kevésbé szép arcát idézi meg, egy kívülről morcosnak és zárkózottnak tűnő, de belül a mienkhez hasonló démonokkal küzdő nő főszereplésével.

Bővebben: https://roboraptor.24.hu/2018/11/18/jessica-jones-a-mar…

>!
Dávidmoly
Brian Michael Bendis: Jessica Jones: Alias

De nem igazán érdekel. Nem érdekel, hogyan érez. Csak érezni szeretnék valamit. Mindegy, mi az. Düh. Fájdalom. Szégyen. Csak végre valami mást szeretnék érezni.
*
Lee Harvey Oswald valahol odafent röhög rajtam. Ne szórakozz, mindig az első megérzés a helyes. Rászedtek.
*
Nos, Ms. Jones… úgy tűnik, igencsak pontatlan információt kaptam önről. Ezt akár bóknak is veheti… …de közel sem az a heves, részeges, pechszériás lúzer, egocentrikus exszuperhős céda, akinek lefestették.

Elég nagy rajongója vagyok mind a film noir zsánerének, mind Miss Jonesnak – utóbbinak a netflixes sorozat, előbbinek meg A máltai sólyom óta –, szóval ha azt mondom, hogy ez a képregény erős hátszéllel indult nálam, akkor elég sokat finomítok a valóságon. És a kötet tulajdonképpen be is váltotta a hozzáfűzött reményeimet, de azért párat kellett aludnom rá, mire minden helyre került bennem vele kapcsolatban.
Az első történet egy klasszikus noir alaphelyzetet* dolgoz át a szuperhősök világába világának peremére: a gyilkossággal gyanúsított Jessica egy szövevényes összeesküvés pókhálójában találja magát. Bár a történet egyes pontjai kissé homályosak (talán csak nem rezonálok eléggé az amerikai néplélekkel, de nem igazán értettem, hogy miért spoiler), de ez belefér a zsáner szabályrendszerébe, ráadásul a lezárás is egészen hihető (noha kissé, khm, váratlan) volt. A második egy eltűnt férj utáni nyomozás, ami, bár nem oda fut ki, ahova sejtenénk, de azért kellően csavaros, hogy ne legyünk elégedetlenek.
A rajzolást szokni kell, mert elsőre elég ronda sajátságos, viszont érdemes, mert nagyon passzol a történethez. Aláhúzza, hogy ez nem a szokványos szuperhőstörténet acélos arcélekkel és kidolgozott izomzatokkal, hanem egy homályos szürkezóna, ahol az árnyékokban ott lappang az emberi lélek sötétje, amit nem lehet egy jól irányzott ütéssel legyőzni. És ott van például Jessica rendőrségi kihallgatási jelenete, ami konkrétan egyszerűen zseniális, többször végiglapoztam már, és még mindig nem tudok betelni vele. A magyar változat a szokásos Fumax-minőség, a vízfesték hatású borítókép pedig lenyűgöző.
Négy és fél összetört üveg az ötből.

*: spoiler

8 hozzászólás
>!
sirszalhasogato P
Brian Michael Bendis: Jessica Jones: Alias

Élveztem, de azért egyelőre nem volt nagyon átütő élmény (szemben a sorozattal).
A rajzok rendben voltak – semmi extra pszichedelikus színkezelés vagy weird formavilág, de amúgy elég szép kivitelezés. A történetben voltak meglepő (és kevésbé meglepő) csavarok, a szöveg szókimondó, és feltűnik néhány ismertebb Marvel-karakter is.

7 hozzászólás
>!
Maate P
Brian Michael Bendis: Jessica Jones: Alias

Jó történetek? Igazából nem nagy szám.
Szimpatikus szereplő? Igazából nem.
Jó rajzok? Igazából az sem.
De az egész mégis kb. az egyik legjobb képregényélmény idén, írói stílus most nagyon összejött a karakterrel.

>!
Solymár_András IP
Brian Michael Bendis: Jessica Jones: Alias

Először is hadd b***m le @Disznóparéj_HVP-t. Amikor azt kérdezem, hogy standalone történet-e valami, akkor arra értem, hogy marad-e az ember egy hiányérzettel a végén, vagy szépen lekerekítve landol az egész, értsd, ha nem jön ki több belőle, akkor is jó lesz :D Bár tény, a könyv gerincén szereplő nagy 1-es elárulhatta volna az ügyet, de hát túlságosan örvendtem a szerzeménynek, ahhoz, hogy fennakadjak ilyen apróságokon. Na de nembaj. Az élet alapvetően igazságtalan és HVP a könyvek legkönyörtelenebb dealere.

Én semmilyen formában nem találkoztam eddig Jessica Jones-szal. Tudom, fura szerzet vagyok, nem nézek TV-t, még Netflixet se használok, mi több, nem igazán beszélek emberekkel filmekről, popkulturális dolgokról, sőt, mikor az egyik, eme témákban mélybúvár haver igyekszik ezekbe a sötét tanokba beavatni, úgy menekülök előlük, mint gluténérzékeny ördög a szentelt bécsiszelettől.
Így történt, hogy az immár neves Ms. Jones semmit nem mondott nekem, azon kívül amivel HVP kollega bereklámozta: „ Alkesz nyomozó csinál vagányságokat. ” meg, „Csak elég whiskey legyen”. Ehhez képest egyáltalán nem ezt kaptam. Arról nem beszélve, hogy fogalmam sem volt arról, hogy ez is szuperhősös.

Lehet, hogy szakmai ártalom, de számomra ez a könyv igencsak szíven ütött. Rengeteg páciensem van, aki menekül a felelősség elől, aki úgy érzi, összecsapnak a hullámok a feje fölött, aki menekül a múltja elől, vagy egyszerűen csak érezni akar valamit. Bármit. Baszics, sokszor jómagam is így viseltetek az élet dolgai iránt.

Jessica Jones egy igazán valóságos, életreítélt karakter, ki önkéntelen szánalmat ébreszt a körülötte levőkben, aztán összeszorítja a fogát és megoldja egyedül. Minden második oldalon feltűnt valamilyen zavar, hol egy pánikroham kezdetét véltem felfedezni, hogy egy egyszerű depresszióval találkoztam. Mégis a pszichológus a köcsög a végén….

A rajzok nagyon érdekesek. Az elején nehezemre esett megszoknom, hogy mindenki vicsorog és grimaszol és sötét árnyékokkal telik az arcok és mindenkinek perverz és torz a mosolya és vastagajkú… ilyen a világ, tele állatias ösztönökkel és göcsökkel és vicsorokkal és minden egybefolyik, vagy épp oda-vissza pattog, mint valami beszorult ping-pong lanbda. Mindenki összeszorítja a fogait és próbál kipréselni valami jót, vagy éppen rosszat, de igyekszik mozdulni. Ebben a világban nagy az ellenállás. Mindenki derékig érő vízben próbál átgázolni a túlpartra. Nehéz.

Lehúznám az értékelést, mert kevés. Kapunk egy ízelítőt, néhány rövid történetet, egy betekintést a világba, mindezt erőteljesen és pofánverősen. Dupla oldalak szólnak arról, hogy belénkverjék, milyen hangulat uralkodik éppen és tagadhatatlan sikerül. Kevés, mert ennyi nem elég egy komplex történet elmeséléhez. Ez te hibád HVP, úgyhogy nagyon remélem, hogy a véred árán is folytatódni fog ez a sztori és nem marad abba mondjuk, az első, második, harmadik után…Ezért nem olvasok sorozatokat.

>!
MortuusEst
Brian Michael Bendis: Jessica Jones: Alias

Bevallom őszintén, hogy tartottam ettől a könyvtől. Egyszerű oka van. Nem tartom magam impulzusvásárlónak, elég tudatosan tervezem, hogy mit veszek, mit nem. Na ez nem ilyen vétel. Nagyon felületesen ismertem csak, a sorozatot nem néztem etc. Viszont hatalmas lelkendezés ment körülötte, szóval úgy döntöttem, hogy felülök a hype-vonatra én is. (A V mint vérbosszú, meg a Conan miatt meg amúgy is rendeltem volna.)
Bár teljesen másra számítottam, azért utólag talán tényleg megérdemelte a lelkendezést. Sötét, nyomasztó, mégis üdítően vicces. A történet is nagyon jó( ráadásul ötletesen egyedi: végre valami igazán izgis konfliktus, ami nem valami bolygórobbantó-emberiségmegmentő), de Jessica karaktere önmagában is érdekes. Ha nem lenne képzavar( no meg méltatlan), akkor Bruce Willis Mcclane karakterének tökösségéhez hasonlítanám. Rondán beszél, iszik láncdohányos. Meg vívódó alkat. Azt különösen szeretem.
Remélem a gerincen az 1 azt jelenti, hogy lesz 2 is. Nagyon szívesen felülnék a hype vonatra újra…

>!
imros93
Brian Michael Bendis: Jessica Jones: Alias

Nekem abszolút kedvenc lett, a netflixes sorozat valamiért annyira nem jött be, de mindenképp hiányzott nekem egy felnőttebb marvel mű. Remélem az Alias többi része is jön majd, mert tényleg jó ami szerintem a thriller része miatt van, a látvány is teljesen okés.

>!
Virág_Balázs_Face I
Brian Michael Bendis: Jessica Jones: Alias

Jó volt ez a más hangvétel, ez a cinikus s kiégett nő, a céltudatos céltalansága s a mocskos való világ, amiben járkál.

>!
Lanti18
Brian Michael Bendis: Jessica Jones: Alias

Izgalmas, lebilincselő. A netflixes sorozat rajongóinak kimondottan ajánlom.
Csak én nem jöttem rá mi az a „tssdsaláta”?


Népszerű idézetek

>!
Dávidmoly 

– Miért nem szállsz le rólam?
– Hiszek abban, amit csinál.
– Tényleg?
– Persze, mit is csinál?

>!
Krajnyák

És még Carol ki tudja, kit ment meg Isten tudja, mitől… Én mit csinálok?
Melegek csetszobáiban portyázom.
Szórakozásból? Dehogy.
Vagyis egy kicsit.
De igazából ez a mai munkám.

>!
Krajnyák

Vajon ez az első alkalom, hogy egy pasas olyan lánnyal beszélget a neten, aki férfinak adja ki magát?
Biztosra veszem, hogy az interneten 99%-ban épp fordítva megy ez.

>!
Dávidmoly 

De nem igazán érdekel. Nem érdekel, hogyan érez. Csak érezni szeretnék valamit. Mindegy, mi az. Düh. Fájdalom. Szégyen. Csak végre valami mást szeretnék érezni.

>!
Dávidmoly 

Lee Harvey Oswald valahol odafent röhög rajtam. Ne szórakozz, mindig az első megérzés a helyes. Rászedtek.

>!
Dávidmoly 

Én nem Tony Stark vagyok, az ég szerelmére. Nem fogom megcsinálni csak azért, hogy elmondhassam: megcsináltam.

>!
Dávidmoly 

Nos, Ms. Jones… úgy tűnik, igencsak pontatlan információt kaptam önről. Ezt akár bóknak is veheti… …de közel sem az a heves, részeges, pechszériás lúzer, egocentrikus exszuperhős céda, akinek lefestették.

>!
Dávidmoly 

– Ugye most nem fog tisztelegni nekem?
– Hát… megfordult a fejemben.

>!
Dávidmoly 

– Na és mi újság fiúhorizonton?
– Létezik fiúhorizont? Ez új nekem.

>!
cyrussmith 

Látta már valamelyik fickót testhez simuló gatyában? (persze, hogy látta), de egyszer találkoztam Thorral…az apámmal kimentünk a Central Parkba, és Thor leugrott…és istenemre esküszöm, ennél buzisabb dolgot életemben nem láttam még.

137. oldaldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Alan Moore: A teljes Watchmen
Frank Miller: Sin City – A nehéz búcsú
Juan Diaz Canales – Juanjo Guarnido: Blacksad – Hófehér nemzet
Rejtő Jenő (P. Howard) – Korcsmáros Pál: A tizennégy karátos autó
Rejtő Jenő (P. Howard) – Korcsmáros Pál: Az elátkozott part
Rejtő Jenő (P. Howard) – Korcsmáros Pál: Piszkos Fred, a kapitány
Rejtő Jenő (P. Howard) – Cs. Horváth Tibor – Korcsmáros Pál: Vesztegzár a Grand Hotelben
Koska Zoltán: A halál és az iránytű
Koska Zoltán: A titkos társaság 2.
Philippe Francq – Jean Van Hamme: Largo Winch 1. – Az örökös