A ​nagy felmelegedés 6 csillagozás

Klímaváltozás és a civilizációk felemelkedése és hanyatlása
Brian M. Fagan: A nagy felmelegedés Brian M. Fagan: A nagy felmelegedés

„Amikor ​hozzáfogtam ennek a könyvnek a megírásához, arra számítottam, hogy az ezer évvel ezelőtti időszak kutatása során majd magasabb hőmérsékleteket, elképesztő új mezőgazdasági technológiákat, a hirtelen napfényben fürdőző vidékeket, prosperitást és intenzívebbé váló hajózást találok. Az első fejezetekben valóban egy terményekben dúskáló, pezsgő Európa képe bontakozott ki, majd elkísértem a norvégokat az északi Atlanti-óceánon át vezető expedícióikon, amikor egy ideig a messze északon élő inuitokkal kereskedtek. Ez idáig rendben is lenne. De amikor az eurázsiai sztyeppékre, a nyugat-afrikai Szahel-övezetbe vagy az amerikai kontinensre utaztam, ott a történelem menetét is megfordítani képes, hosszú, pusztító szárazságot találtam.

A hangsúly itt a »hosszún« van. Az ezer évvel ezelőtti szárazságok nem több évig, hanem több generáción keresztül tartottak.”

Brian Fagan, a University of California, Santa Barbara antropológiaprofesszora a klíma és a társadalom… (tovább)

Eredeti cím: The Great Warming – Climate Change and the Rise & Fall of Civilisations

>!
Európa, Budapest, 2012
272 oldal · ISBN: 9789630791342 · Fordította: Horváth Zita

Most olvassa 2

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Nikolett0907 P
Brian M. Fagan: A nagy felmelegedés

Brian M. Fagan: A nagy felmelegedés Klímaváltozás és a civilizációk felemelkedése és hanyatlása

Kicsit aggódtam, hogyan is fogok viszonyulni a könyvhöz, mert témáját tekintve nem egyszerű olvasmány.
Nem sokat tévedtem, de nagyon értékesnek tartom.
Egyes részek nagyon olvastatták maguk, persze akadtak kevésbé haladós, szárazabb, de összességében nagyon érdekesnek érzem.
Teljesen érthető nyelvezettel, de még így is utána kellett bizonyos részeknek olvasnom.
Nem bántam meg, tökéletes olvasmány volt a számomra.

>!
Szencsike MP
Brian M. Fagan: A nagy felmelegedés

Brian M. Fagan: A nagy felmelegedés Klímaváltozás és a civilizációk felemelkedése és hanyatlása

Néha egész olvasmányos, máskor elég száraz, kissé tudományos, de számomra sok új infót adott. Igazából a legérdekesebb az a legutolsó fejezet volt, a mai generációk érdeke, hogy a jövő generációi ne szenvedjenek a maiak tetteinek a következményeitől. Egy ideális világban biztos megvalósulna egy komolyabb összefogás, de amilyen világban élünk, ez nehezen elképzelhető. De ne legyen igazam.

>!
viktretta
Brian M. Fagan: A nagy felmelegedés

Brian M. Fagan: A nagy felmelegedés Klímaváltozás és a civilizációk felemelkedése és hanyatlása

Nem szép dolog értékelést írni úgy, hogy ez ember el sem olvasta végig a könyvet, de nem bírok magammal, és el kell mondanom mindenkinek, mekkora mellélövés volt elolvasni azt a 100 +/- valamennyi oldalt is ebből a szörnyűségből. Óva intek mindenkit ettől a könyvtől – legalábbis mindenkit, aki legalább nagyjából ott volt a középiskolai történelem és földrajzórákon, nekik ugyanis szinte semmi újat nem fog mondani Mr. Fagan, bár azt a semmit rettenetesen nagyon mondja. Az iromány ugyanis nagyon szépen és átláthatóan szerkesztett, a legfontosabb megállapításokat ismételten rögzítő, az elmélet eszmefuttatások szárazságát emberközeli és élményszerű jelenetekkel ellensúlyozó, tehát a legjobb értelemben ízig-vérig amerikai tudományos-ismeretterjesztő munka – egészen addig, amíg a formai dolgokat nézzük, tartalmi szempontból ugyanis leginkább elfuserált paródiájának tűnik annak, amiket pl. Jared Diamondnál villámgyorsan megszokott az, aki bármit is olvasott már tőle. Egy csomó új tudományos eredményre meg új összefüggésekre meg csupa hasonló jóra számítottam, de a fentebb említett részben ilyet nagyjából egyet sem találtam, ellenben fárasztóan elhúzott, kicsit sem újszerű okfejtegetéseket, a témában minimálisan is járatosak számára triviális ismeretek bombasztikus tálalását, és rettentő izzadságszagú, egyébként pedig semmit nem illusztráló életképszerű jelenetek jó alapos elnyújtását dögivel. Ezek – plusz a batár nagy betűméret – alapján a célközönség egyértelműen nem a tudományos közösség, hanem azok, akik a témát egyáltalán nem ismerik, ami nem lenne baj, viszont ilyen tudományos és írói igénytelenség / tehetségtelenség akkor sem megbocsátható. Vétek ilyen haszontalan és élvezetesebb olvasmányokkal eltölteni majdnem háromszáz oldalnyi órát.
Ha – adná Isten – a Dzsingisz kános fejezet után csoda történik, és feje tetejére áll az egész könyv, akkor szánom-bánom, hogy nem bírtam magammal és nem olvastam végig, meg még kritizáltam is, sose teszek többet ilyet, esküszöm!


Hasonló könyvek címkék alapján

Richard P. Feynman: „Tréfál, Feynman úr?”
Bill Bryson: Majdnem minden rövid története
Jared Diamond: Háborúk, járványok, technikák
Leon Lederman: Az isteni a-tom
Judy Hindley: Így működik a tested
Larry Gonick – Mark Wheelis: Képregén
Nádasdy Ádám: Prédikál és szónokol
Stephen W. Hawking: A mindenség elmélete
Carl Sagan: Korok és démonok
Stephen Hawking – Leonard Mlodinow: Az idő még rövidebb története