Whys ​and Wherefores (Y: The Last Man 10.) 17 csillagozás

Brian K. Vaughan: Y: The Last Man 10. – Whys and Wherefores

The Man Who Wasn't There

More than four years after the male-killing plague scoured the Y chromosome from the planet, the saga of Earth’s two surviving males is about to come to a close. In their long odyssey around the globe, Yorick Brown and his monkey Ampersand (together with their traveling companions Agent 355 and Dr. Allison Mann) have managed, against the near-constant threat of death and despair, to discover a possible origin of the gendercide and – in Yorick’s case – to father one of the first children of a new, post-male generation.
Now the remaining trio of Yorick, Ampersand and Agent 355 are at last approaching Paris, where Yorick’s long-lost fiancée Beth awaits – along with the heavily armed women who have been hunting him across land and sea. There, in the City of Light, the Last Man’s search will finally end – or so it seems.

>!
Vertigo, 2008
168 oldal · ISBN: 9781401218133 · Illusztrálta: Pia Guerra, José Marzán Jr.

Kedvencelte 1


Kiemelt értékelések

Razor P>!
Brian K. Vaughan: Y: The Last Man 10. – Whys and Wherefores

A csillagozás az egész sorozatnak szól. Menet közben nem értékeltem az egyes köteteket, mivel a magyar kiadásból olvastam, így egy-egy részt hosszabb ideig olvastam, hogy is jött ki épp a megjelenés, a végén pedig már összevártam a köteteket. Közel három évig kísért el ez a széria, ami meglehetősen változatos volt, ahogy a való élet is alakult. Nagyon sok évvel ezelőtt angolul már belekezdtem, csak valamiért félbemaradt az olvasás, de örülök neki, hogy a Kingpin újra belevágott és ezúttal sikerült végigvinni az egészet.
A történet alapjait szerintem ismeri, aki egy kicsit is érdeklődik e sztori iránt: Yorick Brown és a majma, Ampersand maradnak az egyedüli Y kromoszómás túlélők, miután egy járvány egyik pillanatról a másikra kiírt minden férfit és emlős állatot a Földön. A történet innét egy hatalmas road tripbe fordul, ahol Yorick 355-vel, a Culper-kör ügynökével és Dr. Allison Mannal kiegészülve különböző célokat követve bejárják lényegében a Föld nagy részét, így velük együtt az olvasó is láthatja, miként is alakul a férfiak nélküli világ, hogyan kezelik az egyes helyeken a nők a helyzetet. Ami feltűnt, hogy míg a történet elején igen szorosan követték egymást az események, a vége felé gyorsabb tempóra kapcsolt, és hirtelen elég nagy ugrások vannak, amit egyrészt az időre tett utalásokból (x hónap, y év), ill. több felemlegetett, de ténylegesen be nem mutatott eseményből lehet látni. Nem tudom, hogy Vaughan már le akarta zárni az egészet vagy nem tartotta érdemesnek ezeket bemutatni, de elég éles kontraszt volt, hónapról hónapra olvasva a füzeteket pedig még feltűnőbb lehetett. Magával a zárással én alapvetően elégedett voltam, illett ehhez a történethez, bár egy kicsit hosszabb epilógus nem lett volna ellenemre. Szerencsére a főbb szereplők sorsát végigvitte. A járványra okára a történet folyamán több verzió is elhangzik, az olvasóra van bízva, hogy ő melyiket hiszi el. (A filmes forgatókönyvben Vaughan a spoiler mellett tette le a voksát.)
Mivel a középpontban egy férfi és rengeteg nő áll, így természetesen a szexuális töltetű részek sem kerülhetőek el, de alapvetően egyiket sem éreztem öncélúnak, vagy túlzásnak (na jó, a 755-es rész kissé WTF volt), nem ment át valami szoftpornóba. Mindenesetre a 18-as karika nem dísznek van a borítón.
Grafikailag szép, letisztult a széria. Nem fog az ember órákig egy-egy panelben gyönyörködni, de fejet vakarni sem, hogy mit lát. Guerra karakterei jók, nem torzak, nagyon szépen ábrázolja a nőket, de nem csinál cicababát abból, aki nem az.
Összességében egy nagyon jó élmény volt ez a széria, biztos újraolvasom még a jövőben.

4 hozzászólás
Zsuzsanna_Makai>!
Brian K. Vaughan: Y: The Last Man 10. – Whys and Wherefores

Nem tudom, mire számítottam, de semmiképpen sem erre. Egy ennyire lehetetlen történetnek csak ennyire furán rossz vége lehetett csak.

thuki>!
Brian K. Vaughan: Y: The Last Man 10. – Whys and Wherefores

A sorozat minősége nem volt konzisztens, néhány érdekes és igen jól megírt jelenet mellé kaptunk sok középszerűt is. A lezárást is túl céltalannak és rendezetlennek találtam, egy mintha egyszerűen csak egy befejezést szerettek volna az alkotók, az viszont már mindegy volt nekik, hogy milyen is lesz a konkrét befejezés, és emiatt kaptunk egy olyan lezárást ami a sorozat egészét tekintve elégtelen.
Ennek ellenére megszerettem a karaktereket (mert a történetet már a legelső pár számban elénktárták, és túl sok változáson, fejlődésen azóta se ment keresztül) és így összességében kicsit hiányozni is fognak.


A sorozat következő kötete

Y: The Last Man sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Greg Rucka: Lazarus 1.
Alejandro Jodorowsky: The Incal 2. – John Difool, Class „R” Detective
James Robinson: Grendel Tales – Four Devils, One Hell
Howard Chaykin: American Flagg! 1.
Christopher Sebela: Crowded 1.
Frank Miller: Give Me Liberty
Alejandro Jodorowsky: After the Incal 1. – The New Dream
Jeff Lemire: Sweet Tooth 4. – Endangered Species
Matt Wagner: Grendel Omnibus 3 – Orion's Reign
Matt Wagner: Grendel: Devil Quest