Unmanned (Y: The Last Man 1.) 34 csillagozás

Brian K. Vaughan: Y: The Last Man 1. – Unmanned

Welcome to the Unmanned world.

In the summer of 2002, a plague of unknown origin destroyed every last sperm, fetus, and fully developed mammal with a Y chromosome—with the apparent exception of one young man and his male pet. This „gendercide” instantaneously exterminated 48% of the global population, or approximately 2.9 billion men.
Now, aided by the mysterious Agent 355, the last human male Yorick Brown must contend with dangerous extremists, a hoped-for reunion with a girlfriend on the other side of the globe, and the search for exactly why's he's the only man to survive. Collecting the first story arc of Brian K. Vaughan and Pia Guerra's masterly new Vertigo series, Y: The Last Man—Unmanned brings to vivid life the age-old speculation: What would really happen to the last man on Earth?

>!
Vertigo, 2003
126 oldal · ISBN: 9781563899805 · Illusztrálta: Pia Guerra, José Marzán Jr.

Kedvencelte 4

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 8

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Zsuzsanna_Makai>!
Brian K. Vaughan: Y: The Last Man 1. – Unmanned

Ó, hogy ez mennyire jó volt!
Gyakorlatilag el sem akarom hinni, annyira!
Brian K Vaughan egy zseni, minden, amit eddig olvastam tőle remek volt!
Szegény, szegény Yorick!
Nagyon kíváncsi vagyok, hogy folytatódik a története!

FitzwilliamDarcy667>!
Brian K. Vaughan: Y: The Last Man 1. – Unmanned

Nagyon jó az alapötlet, a karakterek is eléggé jók. Yorick és Ampersand tökéletesek a humorra, különben eléggé sötét lenne e képregény világa. Bevezetőnek jó, de nyilvány későbbi részekben fog majd kinyílni a történet. Az Amazonok viszont kicsit túl voltak tolva szerintem, illetve az iraki nő motivációja se tiszta, de minden más rendben van.

diojudit_92>!
Brian K. Vaughan: Y: The Last Man 1. – Unmanned

Mi történne velünk nőkkel, ha egyik pillanatról a másikra az összes férfi meghalna a bolygón? Kipusztulna az összes Y kromoszómával rendelkező emlős. Mi lenne a világgal? Többek közt ezekkel a gondolatokkal játszik el Brian K. Vaughan és Pia Guerra.

A 2002 és 2008 között megjelenő 60 füzetes Y: The last man képregény egy olyan posztapokaliptikus világot mutat be nekünk, amiben egy (biológiai?) fertőzés következtében az összes férfi kihal a Földön – azonban valami rejtélyes oknál fogva Yorik Brown és hím majma, Amperstand túlélik.

Vaughan a miért és hogyan kérdésekkel folyamatosan átszövi a köteteket, szépen lassan csöpögteti a lehetséges magyarázatokat, ami fokozza az amúgy is izgalmas és drámai történéseket. Főhősünk Yorick Brown, egy teljesen átlagos fickó, amatőr szabadulóművészként és bűvészmutatványokkal keresi a kenyerét, Amperstandot is csak azért veszi magához, hogy érezze, valami fontosat tesz a világban. Erre egyszercsak nyakába szakad az egész emberiség fennmaradásának a felelőssége. (Vigyázzunk mit kívánunk a jótündértől…)

A történet több szempontból is zseniális és egyedülálló.
Kezdem azzal, hogy tele van (pop)kulturális utalásokkal, amik a hozzám hasonló ínyenceknek plusz élvezetet nyújtanak. A főhős apja például nagy Shakespeare kutató, így a fiát Yoricknak (Hamlet), a lányát pedig Heronak (Sok hűhó semmiért) nevezte el. Vagy említhetném a Ponyvaregényes utalást, de akár a Woody Allen filmeket vagy Dr. No-t is. Ezek mindegyike színesíti az adott helyzetet és árnyalják a karaktereinket. Hisz a másik dolog, ami miatt örök kedvenc lett Vaughan alkotása, azok a szereplők. Mindamellett hogy végigkövethetjük Yorick jellemfejlődését – ahogy az ifjú, vicces és romantikus suhancból egy tapasztalt, megfáradt öregember válik –, rengeteg kidolgozott mellékszereplőt is megismerhetünk.

Ott van például 355, aki a Culper Ring nevű titkos szervezet ügynöke, vagy
Dr. Allison Mann, aki a klónozás lehetőségeit tanulmányozza. Ők ketten végigkísérik Yorickot az úton, aminek köszönhetően eljutnak Brooklynból Ausztrálián át egészen Párizsig. Az utazásuk közben szembesülnek azzal, hogy a nők milyen módokon dolgozzák fel a férfi nem hiányát. Vannak akik örülnek (az Amazonok) – sőt többször Yorick életére is törnek –, mások fallosz alakú építményekhez imádkoznak , vagy épp színdarabban dolgozzák fel a hirtelen jött férfi-apokalipszist.

Vaughan és Guerra alkotása két Eisner-díjat is kapott: előbb a Legjobb író kategóriában érdemelte ki (2005), majd három évvel később a Legjobb sorozatért járó díjat hozta el.

Szomorú, hogy magyar nyelven csak az első két kötet olvasható – de mindenképp örvendetes, hogy egyáltalán megjelent. :)

budaijoci>!
Brian K. Vaughan: Y: The Last Man 1. – Unmanned

Hihetetlen mennyi ötlete volt az írónak, az egész egy nagy hatalmas ötletbörze. Számomra ezek a hihetetlen ötletek voltak a legjobbak. Mindezek mellett pedig a történetvezetés is hihetetlenül jó, rengeteg a csavar, folyamatosan fenntartja a kíváncsiságot és a figyelmet. Picit szomorú ám egyben reménykeltő is a vége. A képi világa egységes, realisztikus, filmszerű. Brian K. Vaughan beleírta magát a kedvenceim közé. Mindenképpen ajánlatos azoknak akik a képregényeket lebutított műfajnak tartják, megfognak lepődni.

pubbancs I>!
Brian K. Vaughan: Y: The Last Man 1. – Unmanned

A legjobbak legjobbja. Zseniális történet, nagyon jó karakterek. Szó szerint az a történet, ami letehetetlen.

ohentibi>!
Brian K. Vaughan: Y: The Last Man 1. – Unmanned

Tökéletes volt! Erősen indul, és nem igazán inog, max 1-2 kötet erejéig, de mivel 60 van, ezért ez igazán megengedhető. Sötét, drámai, néhol vicces, akciódús, a karaktereket a végére rohadt jól megismered, megszereted őket. És az a rohadt utolsó kötet… Megszorongatta a kis lelkem…
Fene gondolta 2 hete, hogy nekem egy képregény valaha ennyit fog nyújtani.

GreggDoUrden>!
Brian K. Vaughan: Y: The Last Man 1. – Unmanned

Amennyire egyedi a történet ötlete, éppen annyira zseniális, mivel teljes mértékben értelmezi újra a disztópia és a poszt-apokaliptikus műfaj alapvető szerkezetét. A központi téma utóhatása, már a bevezetőt olvasva is olyan információkkal szolgál, amelyeket végig gondolva lehet csak igazán szembesülni azzal a ténnyel, hogy a képregény eseménye, milyen szinten billentette ki a világot a megszokott egyensúlyából.
A karaktereket annyira még nem ismerhettük meg, hogy egy teljes képet lehessen róluk alkotni, mivel a történet leginkább Yorick-ra összepontosult.
Bevezető kötetnek tökéletes húzás volt, személy szerint alapból is rajongók ezért a műfajért, de a képregénynek sikerült újat mutatni számomra.

Nagyon várom a folytatást, addig párszor még egész biztosan elfogom olvasni!

pistika P>!
Brian K. Vaughan: Y: The Last Man 1. – Unmanned

Egyik pillanatról a másikra meghal az összes férfi a földön.
Na, nagyjából így kezdődik ez a több kötetes képregény és ennek a következményeit vázolja fel és feszegeti ez a történet.

Természetesen nem kis káoszt okoz, hogy a Föld népesség fele elpusztul egyik pillanatról a másikra.

A különböző női szekták alakulása, akik éltetik és ünneplik mind ezt, a legelvetemültebb ultra feminista csoportok, az őrületbe kergetett szex hiányban küzdők, akik mindennek ellenére próbálják a status-quot fenntartani vagy akik Mad Max szerű apokaliptikus anarchista újraindítást akarnak, meg persze azok akik lázasan dolgoznak azon, hogy a fajfenntartás működjön. A klónozás még gyerekcipőben jár, úgy mint nálunk a valós életben és bármilyen mesterséges megtermékenyítés sikertelen.

Érdekes kérdéseket vet fel és nem kis kalandot jár be főhősünk, Yorick, az utolsó férfi. Szinte végig az ő szemszögéből látjuk a történéseket.

Elég jó és nem lett elcseszve a vége amivel szinte mindig bajom van az ilyen hosszabb regényeknél. Van egy elég erős közepe és egy megmosolyogtató vége.
És még a szerelmi szál benne se olyan vészes. Kicsit néha idegesítő, de legalább máshogy mint az összes többi klisé esetén. Elvégre, egy fiú van akinek van egy szerelme és ezzel egy belső őrlődése dilemmája.

Tiraus>!
Brian K. Vaughan: Y: The Last Man 1. – Unmanned

Korábbi képregény tapasztalataimmal szemben, a végére ragadott igazán magával.


Népszerű idézetek

ohentibi>!

There are only two kinds of people, those above the earth and those beneath it.

Issue 48

ohentibi>!

Women don't know anything about love… or beauty. We've had this planet to ourselves for years now, and all we've filled it with is backstabbing and ugliness.

Issue 54


A sorozat következő kötete

Y: The Last Man sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Hope Nicholson (szerk.): The Secret Loves of Geek Girls
Jonathan Hickman: East of West 1. – The Promise
Robert Kirkman: Oblivion Song 2.
Ramon Perez – Kevin Siembieda: Machinations of Doom
Howard Chaykin: American Flagg! 2.
Gerard Way – Shaun Simon: The True Lives of the Fabulous Killjoys
Ray Bradbury – Tim Hamilton: Ray Bradbury's Fahrenheit 451: The Authorized Adaptation
Rick Remender – Tony Moore: Fear Agent – Re-Ignition
Warren Ellis: Transmetropolitan 1. – Back on the Street