Saga ​1. (angol) (Saga 1.) 93 csillagozás

Brian K. Vaughan: Saga 1. (angol)

When two soldiers from opposite sides of a never-ending galactic war fall in love, they risk everything to bring a fragile new life into a dangerous old universe. From New York Times bestselling writer Brian K. Vaughan (Y: The Last Man, Ex Machina) and critically acclaimed artist Fiona Staples (Mystery Society, North 40), Saga is the sweeping tale of one young family fighting to find their place in the worlds. Fantasy and science fiction are wed like never before in this sexy, subversive drama for adults. This specially priced volume collects the first six issues of the smash-hit series The Onion A.V. Club calls „the emotional epic Hollywood wishes it could make.” Voted one of the top graphic novels of the year by the NYT, IGN, the Examiner, and SF Weekly. Voted Best Comic of the year by MTV Geek and Best New Series by Paradox Comics. Voted a finalist in the GoodReads Best GN of 2012 contest. Voted #2 Graphic Novel of 2012 by Amazon editors.

>!
Image Comics, Portland, 2012
160 oldal · ISBN: 9781607066019 · Illusztrálta: Fiona Staples

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Alana


Kedvencelte 16

Most olvassa 1

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 26

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

phetei>!
Brian K. Vaughan: Saga 1. (angol)

Első ránézésre nem annyira egyszerű megfejteni, hogy mitől ennyire spoiler a Saga. A rajz olyan „semmi extra”, helyenként már már vázlatosnak, egyszerűnek hat; a sztori alapvonala annyira banális, hogy akár a Szomszédok bármelyik epizódjaként is megállná a helyét. És mégis: annyira beszívott, hogy gyakorlatilag két nap alatt végigolvastam az egész sorozatot. Ilyen eddig csak a Transmetroplitannel fordult elő velem…

Azt rögtön leszögezhetjük, hogy bár a Saga egyszerű alapokon nyugszik, a felépítmény felrúg minden elfogadott sablont, formai és stilisztikai követelményt, kénye-kedve szerint ugrál a műfajok, zsánerek és konvenciók közt. Bármikor, bárhol előkerülhet valami totálisan elborult őrültség, egy hangulat fordító sziporka, vagy totális drámai fordulat; egyik oldalról a másikra képes a hegycsúcsról a szakadékba lökni és fordítva. A megdöbbentő az, hogy mindezt képes úgy fenntartani, hogy nem válik erőltetetté, nem fárad el, nem fordul önmaga paródiájába spoiler, nem omlik a fejünkre az egész kóceráj.

Egy-egy pillanatban próbáltam guglizni jellemző képeket, idézeteket, linkelhető paneleket, de nem igazán találtam egyet sem. Rá kellett jönnöm, hogy az egész történetvezetés, az egyszerűségével szép fokozatosan kifejezővé váló grafika olyan egységes egészet alkot amiből nem lehet csak úgy a saját maga lábán megálló részleteket kiragadni. Megtörik a flow, a folyamat varázsa, az önmagán tovagördülő olvasásélmény. Az út.

Ugyanakkor az űroperai keret – ahol aztán tényleg megtörténhet bármi legyen az sci-fi, fantasy, horror vagy pornográf motívum – egyre inkább válik díszletévé az olykor nagyon is súlyos mondanivalónak. A Saga úgy tud mesélni barátságról, gyűlöletről, örömről és veszteségről, hogy ezeket szinte észrevétlenül szövi bele az egyébként végtelenül szórakoztató és kreatív dramaturgiába. Az egyszeri olvasó gyakran kapkodja a fejét, hogy hé-hé helló várjunk csak, az előbb még egy perverz vizuális geget láttunk, most meg mellbe vág a háború kegyetlen és igazságtalan borzalma?

A Saga egészen kivételes alkotás, elemeire bontja és szétfeszíti az összes létező keretet, majd olyan egyedi és lenyűgöző képet hoz létre a szilánkokból, ami még nagyon sokáig emlékezetes lesz.

Kihagyhatatlan.

ViraMors P>!
Brian K. Vaughan: Saga 1. (angol)

Úgy ültem neki ennek a képregénynek, hogy tulajdonképpen lövésem se volt róla, hogy mit várjak, egyáltalán eszik-e vagy megisszák, viszont felpiszkálták a fantáziámat a kifejezetten jól hangzó értékelések, ezért úgy gondoltam, megérdemel egy esélyt. Annak ellenére jó döntés volt, hogy nem kifejezetten szeretek futó képregényeket olvasni.
Elborult, pörgős, humoros, akciódús,romantikus, és mindemellé gyönyörű! Nekem találták ki :)
Abszolút érezhető rajta, hogy kezdő kötet, megad egy alaphelyzetet spoiler, és felvonultat egy csomó szereplőt, meg felvillant jó pár érdekes ötletet. Eddig nagyon jó, kíváncsi leszek, mi lesz itt még később :)

3 hozzászólás
Dominik_Blasir>!
Brian K. Vaughan: Saga 1. (angol)

Eszméletlenül jó ötletek, szerethető karakterek és egy igazán kalandos szerelmi történet: valahogy így kezd kibontakozni a Saga, és érezhetően részről részre egyre jobb lesz. Az első kötetben még túlságosan uralkodnak az elborult ötletek, melyek mellé szimpatikus, de még nem túlzottan árnyalt szereplők kerülnek, viszont már most is nagyon érződik, hogy itt valami frenetikus várható. Váratlan módon még csak nem is a főszereplő duó tetszett a legjobban (na, azért az is, főleg a szellem-bébiszitterrel és a hajóval), hanem The Will (aki amolyan Spider Jerusalem az űrben) sztorija Sextillion bolygóján – és akkor Prince Robot IV nyomozásáról még nem is szóltam.
Nagyon ígéretes kezdet.

hpatrik97>!
Brian K. Vaughan: Saga 1. (angol)

Életem legelső angol nyelvű, felnőtt képregény élménye!

Tudtam, hogy nekem ez tetszeni fog! Így is lett, nem lepődtem. A világ nagyon egyedi és különleges, a történet igazán epicnek ígérkezik, az ábrázolási stílust pedig imádom! Alig várom már, hogy olvassam a következő részt!

Zsuzsanna_Makai>!
Brian K. Vaughan: Saga 1. (angol)

Nagyon tetszett! NAGGYON tetszett!
Akkor találtam szemben magam először vele, amikor kiszúrta a szemem a magas százalékával, majd kb 2 napon belül elém ugrott a könyvesboltban.
Nem tudom megmondani, mi fogott meg, mert hogy egyelőre nagyon nem történt semmi, és igazán a szereplőket sem sikerült megismerni, de folytatnom kell, ezt érzem!

Mesemondó IP>!
Brian K. Vaughan: Saga 1. (angol)

Ez a hét „Mi a francért vártam ezzel eddig?!?!” jeligére zajlik.
Régen zizzentem rá képregény sorozatra ennyire. Évek óta mondogatják nekem a haverok, hogy mindenképp el kell olvasnom, és régóta a várólistám élén található, de valahogy sohasem jutottam el hozzá… aztán tegnap szembejött a könyvtárban, ma reggeli mellet belelapoztam, és az első három oldal után megvettem kilóra.
Minden, amit szeretek a képregény műfajában, megvan ebben a könyvben. Remek sztori, remek vizuális megoldások, szerethető karakterek, szarkasztikus humor, szépen bonyolított, több szálon futó cselekmény, érdekes (és követhető) világ… Rég szurkoltam két főszereplőnek (avagy szerelmi szálnak) ennyire, hogy megmeneküljenek.
Így kell velem megszerettetni egy Rómeó és Júlia történetet.

CaptainV IP>!
Brian K. Vaughan: Saga 1. (angol)

Sokáig köröztem fölötte, ráadásul úgy, hogy soha egy értékelést vagy fülszöveget sem olvastam róla végig, pusztán a borító vonz magához évek óta. Így már az előtt kialakult bennem valamiféle konneksön a két karakter iránt, hogy egy sort olvastam volna róluk, s lőn. Ez a sztori valóban karakterekben a legerősebb. Nem csak a két főszereplő szimpatikus, a többiek is azok, vagy minimum érdekesek, és ja, még azok is, akik valódi nightmare fuelként fognak ezentúl kísérteni engem. (Személyes kedvencem egyelőre a tévé fejű fazon.)
Az illusztrációban sem csalódtam: nagyon ízléses, eleven, kifejező, pont olyan, amilyennek képzeltem.
Ezeken kívül viszont nem tudok mást kiemelni, ami furcsa, hiszen az összbenyomásom pozitív, de egy ilyen sok részes sorozatnál rendben van, hogy az írók nem lőnek el rögtön az elején minden puskaport. Az érdeklődést felkelti, az biztos.
Bizarr és klasszikus, elmés és romi – száz, hogy folytatom.

Röfipingvin P>!
Brian K. Vaughan: Saga 1. (angol)

Nagyon bejött!!!! Tetszetős alapsztori, jó párbeszédek, pörgős cselekmény. Sejtettem, hogy jó lesz, de azt nem, hogy ennyire! Jöhetnek a folytatások!

Vicky3 P>!
Brian K. Vaughan: Saga 1. (angol)

Egyszerre volt abszurd és zseniális. Azt hiszem én lepődtem meg a legjobban, hogy ez nekem ennyire tudott tetszeni.

Hollóhát>!
Brian K. Vaughan: Saga 1. (angol)

Vásárlás előtt kutakodtam egy kicsit, és nagy buzgóságomban elég sok mindent elspoilereztem magamnak. De még így is maradt meglepetés, például a spoiler SEMMILYEN kutatómunka nem készített volna fel. Azon befagytam.

Friss házasként különösen szórakoztató volt olvasni Alana és Marco kalandjait az újszülöttel. Bár nem tudok elképzelni olyan életszituációt, ami megfosztaná ezt a történetet a szórakoztató értékétől. Persze, bizonyos korhatár felett, mert elég naturálisan kezeli a dolgokat. És ez baromi jól áll neki. Véres-aprítós harcok, premierplánban mutatott szülés, gyerekprostitúció… van itt minden. Nincsenek lespórolva a nemi szervek sem, mint valami ken babán. Sőt, a fügefalevél se fordul elő az ismert bolygók vegetációjában.

A legjobb az egészben, hogy ezt az egész elborult, szókimondó őrültséget igazán a mondanivalója miatt szerettem. Annyira jól dolgozza fel a család, házasság, gyerekvállalás témát, hogy el se lehet hinni, amíg nem olvasod. Pedig így van. Ráadásul az egész történetet a kis Hazel narrálja.

Fiona Staples is nagyon odatette magát az illusztrációkkal. Gyönyörűek, dinamikus a rajzok, jobbat nem is kérhetnék.


Népszerű idézetek

ViraMors P>!

This is what I get for marrying a vegetarian! Even the goddamn plants want us dead!

Kapcsolódó szócikkek: Alana · Marko
6 hozzászólás
ViraMors P>!

Call me ma'am again, I find a way to kill you a second time.

_NaRa_ I>!

When a man carries an instrument of violence, he'll always find the justification to use it. If we really want to escape this war, we have to stop bringing it with us.

ViraMors P>!

My mom once said the hardest part of parenting is knowing when to ask for help.

Cobbler>!

Once upon a time, each of us was somebody's kid.
Everyone had a father, even if he never provided anything more than his seed. Everyone had a mother, even if she had to leave us on a stranger's doorstep. No matter how we're eventually raised, all of our stories begin the exact same way.
They all end the same too.

Chapter Six


A sorozat következő kötete

Saga sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Moebius: The World of Edena
Anthony Del Col – Conor McCreery: Assassin's Creed 2. – Setting Sun
Christophe Arleston: Ythaq 8. – The Mirror of Lies
Scott Westerfeld – Devin Grayson: Uglies – Shay's Story
Neil Gaiman: The Sandman – Overture
Tyler Ellis: Chimera 1. – The Righteous & The Lost
Simon Spurrier: Alienated
Jeff Lemire: Ascender 2. – The Dead Sea
Richard Sala: The Hidden
R. J. Berg: The Art of Alice: Madness Returns