Jonas Lucas életrajza nem hivatalos életrajz, ami azt jelenti, hogy nem Lucas beleegyezésével, támogatásával és közreműködésével készült. Ennek van egy hátránya és egy előnye. A hátránya, hogy nincsenek a szereplőkkel riportok, nem kerülnek elő személyes élmények, eddig titokban maradt dolgok, Lucas nem osztja meg az olvasókkal, mit is gondol mindenről. Az előnye viszont, hogy az író nincs kitéve pressziónak, nem kell tekintettel lennie a szereplők érzékenységére, nem kell megkötnie a kompromisszumait. Márpedig, a könyvből megismerve Lucast, erősen ki lett volna téve ennek. Szóval ez az utóbbi verzió nekem jobban tetszik.
A fenti hiányosság ellenére egy percig sem éreztem, hogy nem lennék ellátva információkkal. Jones elképesztő gyűjtőmunkát végzett, a legapróbb részletekig megismerhetjük a filmmogul életét a gyerekkortól 2016-ig. Szerintem még Lucas sem lett volna képes ezt így összehozni, a megszépítő felejtés, ugye.
A történet persze elsősorban a filmes pályafutás mentén bontakozik ki, de Lucas esetében ez nem sokban különbözött személyes életétől, annyira alárendelt mindent a filmkészítésnek. Erről első felsége mesélhetne, de nem mesélt.
Jones nem mond nyíltan véleményt alanyáról, ha valami személyes hangzik el a rendezőről, az biztos, hogy valaki más szájából hangzik el, de úgy hiszem, hogy ez így sokkal hitelesebb. Nem mond véleményt sem pro, sem kontra, így a végén egy vegyes kép alakult ki bennem Lucasról, valószínűleg ez is volt a cél. Van egy fiatalember, aki művészi ambíciókkal indul, mélyen megveti a hollywoodi stúdiórendszert, aztán hamar rájön, hogy a független filmkészítéshez pénz kell. Nagyon sok. És ő tudta, hogy kell megteremteni magának ezt a lehetőséget, vagy legalább is megvolt benne az elszánás, hogy rálépjen erre az útra. Hogy aztán ő maga is egy hatalmas filmvállalat feje legyen. Kétségkívül ő volt az, aki átformálta a filmkészítést, olyanná, mint ahogy most ismerjük. Digitálissá, szórakoztatás központúvá, csillogóvá és logikátlanná.
A könyv, mint mondtam, rendkívül részletes, ez azt is jelenti, oldalanként 4-5 forrás hivatkozás is szerepel, vagyis nem lehet Jonest azzal vádolni, hogy légből kapott információkkal színesíti a könyvét. Mindehhez a végén egy száz oldalas végjegyzet járul, ami az olvasónak teljesen felesleges (meg drágítja is a könyvet), de gondolom ez inkább a jogi következmények megelőzése érdekében történt.
Egy percig sem unatkoztam olvasás közben, igaz, néha már kicsit sok volt a részlet, a Csillagok háborúja készítési nehézségei pl. olyan részletes leírást kaptak, hogy egy idő után magam is aggódni kezdtem, elkészül-e valaha ez a film.
Azoknak, akik időnkét leveszik a Csillagok háborúja vagy az Indiana Jones széria darabjait a polcról egy kis felhőtlen szórakozás kedvéért, csak ajánlani tudom ezt a könyvet.