A ​Dűne vadászai (A Dűne 7.) 69 csillagozás

Brian Herbert – Kevin J. Anderson: A Dűne vadászai Brian Herbert – Kevin J. Anderson: A Dűne vadászai

Az ​emberiséget halálos veszély fenyegeti. Amikor a vad Megbecsült Matrónák, gyilkos nők kaotikus csoportja visszatér a világegyetem ismeretlen részeiből a hajdani Atreides birodalomba, féktelen pusztításuk mögött a félelem bujkál. De mitől félhetnek azok, akik egész világokat képesek lakhatatlanná tenni, köztük a homokférgek legendás otthonát, a sivatagos Dűnét?

Murbella, a hajdani Megbecsült Matróna, azon fáradozik, hogy egyesítse a Matrónákat és a Bene Gesseriteket, hogy közösen vegyék fel a küzdelmet a titokzatos Ellenséggel. Ám nem csupán belső széthúzással kell megküzdenie, de saját céljai megvalósítását az univerzum más frakciói is nehezítik.

Mindeközben Duncan Idaho, a számtalan életet leélt hajdani legendás kardmester, a homokférgeknek parancsolni képes Sheeana, a katonai zseni Miles Teg bashar és Scytale, az utolsó tleilaxi mester a társaikkal együtt a világűrben bolyonganak egy lopott nemhajón, amellyel elmenekültek a Káptalanházról és Murbellától. A… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
GABO, Budapest, 2023
506 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635665334 · Fordította: Galamb Zoltán
>!
Szukits, Szeged, 2006
364 oldal · keménytáblás · ISBN: 9634971296 · Fordította: Galamb Zoltán

Kedvencelte 3

Most olvassa 4

Várólistára tette 65

Kívánságlistára tette 140

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Isley I>!
Brian Herbert – Kevin J. Anderson: A Dűne vadászai

Az a gond ezzel a regénnyel, hogy nagyon nehezemre esik elhinni ebből, hogy a szerzőpáros Frank Herbert jegyzeteiből dolgozott volna. A stílust, a Dűne speciális lexikáját jól visszaadja, de ez csak másolás. A Káptalanházban találgathattunk, hogy ki is, kik is a Sokarcú Ellenség, de ez a megoldás irtó gyenge volt a végén. Főleg, ha az ember bármit is tud vagy sejt az eddigiekből a Butleri Dzsihádról, vagy például már olvasta a Hyperion ciklust.
Nem mondom, hogy vészesek lettek volna a párbeszédek, vagy színvonaltalan lett volna az egész, ahogy az lejön az értékelések zöméből, a gond a kreativitás aggasztó hiánya. Mert, ha jóindulattal a korábbi Dűne regényekhez hasonlítanám, az azért nem lenne dicsérő szándékkal, mert egyszerűen a jó utánzási képességet ismerném el, miközben nem ad semmi újat. Amit meg az írói proaktivitás (direkt nem a kreativitás szót használom) számlájára írhatunk, azok mind irtó meredek húzások voltak, s nagyon nem kellettek volna.
Így elég ambivalens érzéseim vannak a Dűne vadászaival kapcsolatban. Mint regény, simán élvezhető, nem is középszerű mű. De mint a sci-fi valaha volt (egyik) legnagyobb sorozatának lezárására tett kísérlet, csalódást keltő.

Póli_Róbert>!
Brian Herbert – Kevin J. Anderson: A Dűne vadászai

Végre, végre!
Az utolsó két rész (5., 6.) után történnek dolgok!
Nem csak duma van, öncélú filozofálgatásokból, hanem események!
Halad a cselekmény!
Eltűnnek a ködös sejtetések, a semmitmondó jóslatok!
Jajj, de jó!
Nagyon élveztem, és nagyon nehéz volt letenni, pont a fentiek miatt.
Sodró lendület azért nem volt, de egészen élvezhetővé vált a történet folytatása.
Igen, nem az eredeti írta, ez érződik rajta, ám szerintem ez most nagyon jót tett a Dűne világának. (Ami, bevallom, a második-harmadik könyvig még egész élvezhető volt, a Dűne Istencsászára már nagyon feszegette a türelmem határait, Frank Herbert által még jegyzett utolsó két rész során sokat unatkoztam már.)
Éljen, éljen, éljen!
Olvastam, sokaknak nem tetszett ez a könyv.
Nos, nekem igen.
Nagyon is! (oké, néha olyan kiskisolásos fogalmazásos a fejezetek befejezése, és egynél a …-ra is ráakadtam, de azt nem tudom, ez mennyire a fordítás, vagy a magyar kiadás sajátja, ugyanakkor mégis élvzhető maradt a sztori).
Úgyhogy hajrá, jöhet a befejezés!

Ui.: azt azért rettentő végiggondolni, ami ebben a könyvben történik, többet spoiler miatt nem mondhatok, de hát na… ezek az axolotl-tartályok, a „működésük”, és amire itt használják őket! Piszokul durva!

Szencsike P>!
Brian Herbert – Kevin J. Anderson: A Dűne vadászai

A negatív kritikák megijesztettek és egy „rossz” könyvet vártam. Fogalmam sincsen, hogy Brian Herbert és Anderson valóban miket talált Frank úr hagyatékában, de kellemesen csalódtam a könyvben. Nekem kifejezetten tetszett, ahogy ez a történet előre haladt, végre nem untam, hanem végig lekötött, mind a történet alakulása és az egyes szereplők életének alakulása. Egy feszes tempójú munkát hoztak össze, nem voltak benne filozófiai üresjáratok, bár… ki tudja, lehet egy kicsit hiányzott Frank úr lelke ebből. Kíváncsian várom, hogy mi lesz a feltámasztottakkal, hogy beteljesítik-e azt a sorsot, amit szántak nekik, vagy elbuknak, és velük együtt mindenki más is…

Duchon_Jenő>!
Brian Herbert – Kevin J. Anderson: A Dűne vadászai

Ezt a könyvet ugye szidni kell. Nos, én nem teszem. Persze nem veszem be a marketing maszlagot az elveszett, majd meglelt feljegyzésekről. Egyszerűen nincs itt másról szó, mint egy univerzum meglovagolásáról. Természetesen nem is lesz ettől herberti. Itt nincs már már idegesítő filozofálás a semmin. Sőt, ha valami le van írva, az le van írva, meg van magyarázva. Nem csak sejtések, utalások. Igazán rendbe is tesz egy csomó dolgot, amit korábbról görgetett a regényciklus. És pont ez az előnye. Lezárja azokat a szálakat amelyeket Herbert otthagyott. A sztorit persze nem, de ez már a kiegészített univerzum. Szóval nincs baj ezzel a könyvvel. Nem túl elvont, meg van cselekményszál is benne, és még a harc is bőven. És metrón is olvasható. Tehát, kaptunk egy teljesen korrekt franchise epizódot,

Melchiadesian>!
Brian Herbert – Kevin J. Anderson: A Dűne vadászai

Bár a szerzőpáros korábbi, előzmény-regényeit kicsit lehúztam, ez számomra is meglepő módon elég jól összerakott lett. Az Arany Ösvény mibenléte még mindig nem ismert, de legalább az Ellenségről kiderül, micsoda is valójában. Maga a történet is nagyon izgalmas, nem tudja eldönteni az ember, hogy melyik lehetőséget ítélje jobbnak: az Új Rendet, melyben keveredik a Bene Gesserit hűvös céltudatossága a Tisztelet Matrónáinak lobbanékony modorával, vagy pedig a hagyományokhoz hű, az újrakezdést fontolgató szakadár Bene Gesserit tagok jövőképét.

junkivicky >!
Brian Herbert – Kevin J. Anderson: A Dűne vadászai

Régen szenvedtem meg ennyire egy könyvvel. Furcsa, hogy mennyi időt keresztülölel, de mégis milyen vontatott volt az egész történet. A feszültség folyamatosan épült, vártam, vártam, hogy történjen valami, aztán ami történt, az nagyon antiklimaktikus volt. Nagyon lezáratlan, mintha kettévágtak volna egy könyvet.
Bevallom, hogy nagyon alacsony elvárásokkal álltam neki, ahhoz képest egészen tűrhető volt. A szerzőpáros elég jól hozza az eredeti írásmódot, de valahogy lelketlen volt számomra.

Gabor_Vasarus>!
Brian Herbert – Kevin J. Anderson: A Dűne vadászai

Nem rossz, nem jó.. csak olyan semmilyen, viszont annak nagyon olvasmányos és élvezhető. Több komplett fejezet teljesen érdektelen, a mellékszálak nagyja felesleges és emiatt el van nyúúúújtva a történet. DE az események és a karakterek mégis működnek ha az ember nem keres túl sok mélységet és logikát. Szórakoztató az egész, de nagyon nem üti meg a FH szintjét. A Káptalanház sem adta már nekem igazán (pár ponton már elment szoftpornóba és itt ezt tovább mélyítették), de ez már mégjobban elrugaszkodott.
Viszont jól sakkoztak azzal, hogy lehet fentartani végig a figyelmet és sodor a történet.

Dűne rajongóknak ajánlom, de amúgy felejtős. Szó szerint, a sok olvasmányos, de érdektelen szál miatt szerintem a könyv 80%-ra már nem is emlékszem halványan sem.


Népszerű idézetek

Near >!

Jobban szeretem az olyan ellenséget, aki vérzik, amikor legyőzöm.

Near >!

Ne hibáztasd magad olyasmiért, amiért nem érdemelsz megrovást.

Near >!

Ha nem szembesülsz a gyengeségeiddel, honnan tudhatod, miben kell erősnek lenned?"

Near >!

Ha a csodát a technika fejlődésének köszönhetjük, vajon akkor is csoda marad?

Near >!

A nyilvánvaló szükség nyilvánvaló gyengeséggel jár együtt. Elővigyázatosan kérj, mert ezzel felfeded a sebezhető pontjaidat!

Near >!

Egy seb ellátása jobban fájhat akár a sérülésnél is. Ne hagyd, hogy egy gyulladás elgennyesedjen csak azért, mert félsz elviselni a pillanatnyi fájdalmat.

hope22>!

„Tanuld meg felismerni legádázabb ellenségedet! Lehet, hogy te magad vagy az.”

MURBELLA PARANCSNOK ANYA, KÁPTALANHÁZI ARCHÍVUM

hope22>!

Mások döntéseinek és hibáinak ismerete ijesztő lehet. Többnyire mégis megnyugtatónak találom.

Sheeana Tisztelendő Anya, az Ithaka hajónaplója

Christine_>!

A szerető tekintetben még egy szörnyszülött is szépnek mutatkozhat.
Missionaria Protectiva,
Az Azhar könyvből átvett idézet

Christine_>!

Érezte, hogy a férgek is szabadságról álmodoznak, a kiterjedt, határtalan tájakra vágynak, ahova befúrhatják magukat, ahol saját területet tudhatnak magukénak, megküzdhetnek az uralomért, és terjeszkedhetnek.


A sorozat következő kötete

A Dűne sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Andy Weir: A Hail Mary-küldetés
Andy Weir: A marsi
J. D. Robb: Halálos testvériség
James Luceno: Darth Plagueis
Anthony Doerr: Felhőkakukkvár
Justin Cronin: A tükrök városa
Hugh Howey: Kivetve
James S. A. Corey: Tiamat dühe
John Scalzi: Szellemhadtest
Dan Simmons: Ílion