A ​Dűne homokférgei (A Dűne 8.) 49 csillagozás

Brian Herbert – Kevin J. Anderson: A Dűne homokférgei

A Sokarcú Ellenség immár betört az egykori Impérium területére, és úgy tűnik, előrenyomulását egyetlen erő sem tudja megfékezni. Az űr bugyrai közt menekülő Bene Gesserit nővérek kis csoportja feltámasztott történelmi hősöket, az egyesített emberiség pedig a valaha látott legnagyobb flottát akarja bevetni a gondolkodó gépek ellen. És miközben ember és gép egyaránt a világ végét jelentő csatára készül, felbukkan egy rejtélyes erő, hogy eldöntse a küzdelem kimenetelét, és feltárja II. Leto, az istencsászár Arany Ösvényének valódi jelentését.

Frank Herbert klasszikus, hatkötetes Dűne regényciklusának befejezését tartja a kezében az Olvasó. A halott mester által felvázolt sorozatzáró történetet Herbert irodalmi örökösei két regénnyé bontva írták meg. A történet korábban kiadott, első fele (A Dűne vadászai) és a jelen kötet méltó befejezése a legendás sorozatnak, és tisztelgés a sci-fi óriása előtt.

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Szukits, Szeged, 2008
366 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634971740 · Fordította: Galamb Zoltán

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 46

Kívánságlistára tette 90


Kiemelt értékelések

Isley IP>!
Brian Herbert – Kevin J. Anderson: A Dűne homokférgei

Erről a regényről is hasonló véleményem van, mint az ezt megelőző A Dűne vadászairól: ha önálló regényként vizsgálnám csaknem remekmű, mint Dűne folytatás, hagy maga után kívánnivalót.
Igazából a gondolkodó gépek elleni háború, mint ötlet, volt számomra siralmas és nem a többek által kritizált karaktertorzulások. Valószínűleg vagy volt ott tényleg valamennyi jegyzet, amiből dolgoztak, vagy csak behatóan megvizsgálták a korábbi köteteket, mert a karakterek nagyrészt jók voltak. Annyi mondjuk igaz, hogy a legnagyobb karaktereket képtelenek voltak kezelni, hasonlóképp prezentálni mint Frank Herbert. Mert náluk a jó nem lett volna elég. Maga az ötlet, hogy ennyire kiszélesítsék a ghola-projektet, és mint polcról leemelt példányokat hozzanak vissza csaknem mindenkit, volt számomra zavaró és éppen a legnagyobbak gyenge karakterábrázolása miatt minimum kontraproduktív.
Viszont, ha ezektől eltekintek, remek regény. Ha elfogadom és megbarátkozom vele, hogy a Kralizecnek e két fél között kellett lezajlania, egész élvezetesnek mondható az egész. Plusz számos karakter valóban jól került megformálásra.
Ezzel együtt sok fenntartásom van. Nem utolsó sorban a végső Kwisatz Haderach személyét illetően. El nem tudom képzelni, hogy Frank Herbert így döntött volna.

Póli_Róbert>!
Brian Herbert – Kevin J. Anderson: A Dűne homokférgei

Wow!
Ez nagyon jó volt, igazán méltó befejezése a történetnek.
Mondom ezt úgy, hogy Frank Herbert maga már nem írhatta ezt meg, mégis zseniálisan jó lett, nagyszerűt alkotott az írópáros az eredeti szerző örökségéből.
Nem hiányoztak itt sem a korábbi részek filozálgatásai, történnek a dolgok, halad a cselekmény, és adódnak váratlan események.
Nagyon tetszett, csak ajánalni tudom! (Persze, a megértéshez kellenek az előző részek is.)

Szencsike P>!
Brian Herbert – Kevin J. Anderson: A Dűne homokférgei

Elgondolkoztam, hogy ez most a Dűne, vagy a Butleri Dzsihád befejezése, mert inkább tűnt az utóbbinak, mint a Dűnének. Nem tudom, hogy Frank bácsi hogy fejezte volna be. Az tuti, hogy Duncan beteljesítette a sorsát, nem hiába támasztották fel ennyiszer. :) Egyszerűen hihetetlen, hogy Erasmus ennyi éven át türelmes volt, bár a „nagyok” valóban türelmesek, ha el akarják élni a céljaikat. Hihetetlen, hogy mennyi apróság volt, ami az évezredek során most kikerekedett egy nagy egésszé. Megdöbbentő az egész, hogy Paul és II. Leto sorsa végül itt teljesedett ki, de alapvetően mindenkivel minden jó ha vége jó :) Nem tudom, nem kezelném feltétlenül a Dűne részeként az utolsó két kötetet, inkább valami alternatív, önálló befejezésként könyvelem el. Jól sikerült ez is, szórakoztató, most inkább a stratégián volt a hangsúly, mint az akción, volt pár üresjárat, de azért megteszi. :) A klasszikus Frank bácsis Dűnétől azonban már nagyon messze van, de örülök, hogy olvashattam.

Chosen>!
Brian Herbert – Kevin J. Anderson: A Dűne homokférgei

A végére értem ennek a terjedelmes sorozatnak, mármint az egész Dűne-ciklusra gondolok, nem csak erre a könyvre. Egyben kiolvasva az egészet azért elég tömény volt. :) Azért arra kíváncsi lettem volna, hogy az öreg Herbert hogy fejezte volna be. Ez egy kicsit sziruposra sikerült, de a konkrét lezárást leszámítva tetszett.

petrow>!
Brian Herbert – Kevin J. Anderson: A Dűne homokférgei

Jó, persze, alap, hogy geekországban utálunk minden Dűne folytatást, amit BH írt, meg hogy ha Frank zombija kimászott volna, és egy indigószalagos Pentium 2-n levakarja a Dűne 7-et, az is jobb, mint ez a fércelvény, meg ott van KJA is, aki a sz**szemétf**hulladékhegy Starcraft novellát is elkövette, hát hogy mernek ezek a Dűnéhez, bocs; a DŰNÉHEZ hozzányúlni?
No, ha a nerdrage miatt jöttél ide, akkor neked eddig volt érdekes a poszt.

Az igazság, hogy a Dűne vadászai után még nagyobb pozitív csalódás ez a könyv, mert az már nálam is ledobta az ékszíjat.

Ha az öreg Frank fejezte volna be így a sorozatot, most mindenki állva tapsolna neki, hogy micsoda jövőbelátó zseni, és még 20-30 év múlva is lopkodják az ötleteit.

Nem így történt, helyette a szerzőpáros „merített” ihletet más művekből, de a lezárás ennek ellenére kedvemre való volt.

Innentől spoileres.

{{Duncan Idaho.
Lehetett sejteni, hogy Frank akar(t) valamit kezdeni ezzel a figurával, különben miért ŐT hozta volna vissza az összes részen át? A könyv nagyon nagy élrdeme, hogy ezt az ütőkártyát kijátszotta, és hogy az eddigi „Atreides családi dráma spinoff” mellett ezzel a merész húzással tett pontot az Arany Ösvény mibenlétére.

A szimbiózis.
Bármennyire is tagadjuk, egy könyvben vágyunk a feloldozásra, így vagy úgy. Egy 15(!) részes sorozat végére a jó üsse le a gonosz fejét, mentse meg a királykisasszonyt, és lovagoljanak el a napfénybe! Vagy a sárkány kapja ki visszakézből a lovag szívét, Szauron szerezze meg az Egy Gyűrűt, és örök sötétség!
Na de ez? Hogy szimbiózisban, egymás mellett, és egymásra utalva éljenek?

Amikor a „más forrásokról” írtam, konkrétan a Watchowsky-k Mátrix lezárására gondoltam. Ott is mindenki fújolt, hogy miért egy ilyen semmi 3. részt kaptunk.
Nehéz elfogadni azt, hogy létezik egy fekete és fehér közötti szürke rész is, amit pedig Frank végig bemutatott nekünk. Műveiben senki sem volt egydimenziós, a látszólag a leggonoszabb szereplőt is összetett dolgok vezérelték. Ahogy a jófiúk is eltorzultak a történelem legnagyobb zsarnokaivá.
Itt sem csak áldozatokról és tettesekről volt szó. A jihadban mindkét fél ölte a másikat – ne feledjük, a gépek önálló létformák voltak. Omnius, a vezérlő tudatuk eredendően arra ösztökélte őket, hogy
1.) engedelmeskedjenek neki
2.) terjeszkedjenek, és szükség szerint, öljenek

Miért ne adhatná hát fel egy GONDOLKODÓ gép az elnyomó vezérlő tudat halálával az alapelve azon részét, hogy az ember alapból pusztítandó?
És miért ne fogadhatná el az ember, hogy egy 15000 évvel ezelőtti kataklizma, és az abból eredő babonás köd felszállta után a gép segítségével ő is több lehet?}}

Summa summarum, nekem tetszett ez a megoldás. A szükségtelen plusz szálak, meg pár írói megoldás mondjuk nem, de épp ezért csak 4 csillag, nem 5.

LuPuS_007>!
Brian Herbert – Kevin J. Anderson: A Dűne homokférgei

Nem volt jó, viszont rossz sem.

@Melchiadesian szépen összefoglalta.
http://moly.hu/ertekelesek/516755

Igaz még bőr lehúzásként ,A Dűne hősei befejező rész és a Testvériség trilógia még adhat valami pozitívat is majd az Aranyösvényhez.

Gabor_Vasarus>!
Brian Herbert – Kevin J. Anderson: A Dűne homokférgei

Erős diszkrepanciát hagyott bennem a mű. Egyrészt nagyon élveztem az olvasást, megmozgatta a fantáziámat, volt karakter akit megkedveltem és az események is egészen rendben vannak.
Kiemelném, lelkes dűnerajongóként nekem TETSZETT a befejezés, mondjuk úgy mindeki a helyére került, semmi cliffhanger, semmi meglepő, ellenben az ember igazságérzetét nagyon símogatja és mégsem tipik happyend.
DE: [spoilermentesen]
1- Iszonyatosan el van nyúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúújtva. Most komolyan a D.Homokf. és a D.Vadá. simán mehetett volna egybe kivágva az üresjáratokat.
2- A sokarcú ellenség… teljesen agyhalott és céltalan a legtöbb tette, mint ha egy gyári hibás comodore64 lenne a vezetője. a vad nőcik visszazavarása a galaxisba és az az értelmetlen harc amit letoltnak pedig minden érdemi indoklás és logikai alap nélkül marad ami egy ponton már idegesítő lesz.
3- értem én hogy mindenkit be akartak rántani a sztoriba aki előfordult eddig, de most komolyan, nem volt jobb ötlet, mint lefénymásolni minden érdemi karaktert a 7 eddigi könyvből?
4- A „végső csata” egy m@rhaság. Pont. Az Assylum Studios Zs kategóriás mockbustereibe illene. Csak az a párbeszéd menti meg a helyzetet ami közvetlenül utána elhangzik.

ÖSszességében a két regény együtt 7,5/10-t érdemelne, de a néhány igen bárgyú, fanfiction szinten is gyerekes elem miatt 6/10

Melchiadesian>!
Brian Herbert – Kevin J. Anderson: A Dűne homokférgei

Maga az utolsó rész nem érdekel sok szót. Közepes színvonal, többet is ki lehetett volna hozni belőle. Viszont, ha számításba vesszük, hogy itt valójában már nem is erről a regényről van szó, hanem egy harmincezer éves történetfolyam záróakkordjáról, akkor láthatjuk, hogy rengeteg minden volt benne, ami lezárást, befejezést, esetleg újrakezdést igényelt. Ezt a könyv olvasása során észre se vettem, csak voltam utána olyan alapos, hogy a kronológiát is végigolvastam hozzá. Nem volt hiábavaló azt is átlapozni, mivel a 15 regény elolvasása során szinte elsikkadt benne, hogyan és miért alakult úgy a történet, ahogy azt tette. Épp ezért külön köszönet Torkos Attilának a kronológiáért.

PAStheLoD>!
Brian Herbert – Kevin J. Anderson: A Dűne homokférgei

Hatalmas potenciállal bíró befejezés, kár, hogy nem az öreg Frank írta meg.


Népszerű idézetek

Póli_Róbert>!

Nem lett volna szabad próbálkoznia? Emberek vagyunk. Próbálkoznunk kell, nem számít, mik az esélyeink. Nincsenek biztosítékok. Életünk minden tette kockázatos.

girlhu>!

– A tűzzel játszol, Sheeana!
– Fegyvereket kovácsolok. Ehhez pedig tűz kell…


A sorozat következő kötete

A Dűne sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
John Scalzi: Szellemhadtest
Jack Campbell: Vakmerő
Martha Wells: Kritikus rendszerhiba
Ann Leckie: Mellékes háború
Michael A. Stackpole: A Krytos-csapda
Neal Stephenson: Seveneves – A hét Éva
Michael A. Stackpole: Én, a Jedi
Kim Stanley Robinson: 2312