A ​Dűne – A gépirtó hadjárat (A Dűne legendái 2.) 55 csillagozás

Brian Herbert – Kevin J. Anderson: A Dűne – A gépirtó hadjárat

A Dűne legendái-trilógia második kötete az emberiséget rabszolgasorban tartó gondolkodó gépek elleni évszázados küzdelem középső szakaszát tárja az Olvasó elé.
A gyilkos háborúban megfáradt emberek a kezdeti sikerek után kezdik elveszíteni a felszabadulásba vetett hitüket. Felcsillan azonban egy új reménysugár: Norma Cenva feltalálja az űrutazás forradalmian új módját, mely végre az emberiség kezébe adhatja a győzelem kulcsát. Az ígérkező technikai fölény viszont önmagában kevés, ezért a Dzsihad papnője, Serena Butler kétségbeesett lépésre szánja el magát, hogy a szabadságért küzdők hitét visszaadja, és a Dzsihad halványuló vallásos tüzét fellobbantsa.
A gépirtó hadjárat akciódús cselekménye lebilincselő olvasmány a háborús regények kedvelőinek, miközben az emberi lélek, az árulás és a háborús bűnök mélyére is betekintést nyújt.

Eredeti megjelenés éve: 2002

>!
Szukits, Szeged, 2004
522 oldal · keménytáblás · ISBN: 963497063X · Fordította: Galamb Zoltán

Kedvencelte 3

Most olvassa 3

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 39


Kiemelt értékelések

Joshua182>!
Brian Herbert – Kevin J. Anderson: A Dűne – A gépirtó hadjárat

Hmm, ez a kötet – bár talán több minden történik benne, mint az első részben – összességében szerintem gyengébb.
Talán annak is köszönhető, hogy közvetlen folytatás, nagyon kevés idő telik el a cselekményben, a szereplők jobbára ugyanazok, mint az előző részben, vagy legtöbbször azok gyermekei, így az ott tapasztalható „meglepetésfaktor” elveszik.
Ezen túlmenően sem tudta végig egyenletesen fenntartani az érdeklődésem a könyv, valahogy következetlennek éreztem, egyes részek kidolgozottabbak, mint kellene (pl Iblis Ginjo szála, aki jóval jelentősebb és megosztóbb szerepet kap ebben a kötetben), míg más, korábban terjedelmesen felvezetett történetszálakat (pl Jool Noret spoiler) pár sorban, érzésem szerint méltatlanul zár le. Ezt a hiányosságot pedig ezúttal a rövid mikrofejezetek sem tudták ellensúlyozni, mintha túl sok mindent próbáltak volna belezsúfolni a könyvbe, ám mégsem rágja le a körmeit az olvasó, sok esetben kicsit kiszámítható is az adott cselekményszál.
Akadnak azért érdekes elemek is, számomra a robotok teológiai vitái nagyon elgondolkodtatóak voltak, Gilbertus Albans karaktere pedig egy érdekes gondolatkísérlet megvalósulása, ismét ráébresztett, hogy ebben a részben is valószínűleg Erasmus volt az a karakter – nyilvánvaló kegyetlensége ellenére – akit a legérdekesebbnek találtam, és aki a legtöbb fejlődési potenciállal rendelkezik, ami itt már kézzelfoghatóan meg is mutatkozik, többek között Gilbertushoz és Omniushoz való viszonyában.
Norma Cenva szerepe, transzformációja spoiler és központi figurává válása szintén említést érdemel, kíváncsian várom, hova vezet majd ez a harmadik részben.
Az érezhető hiányosságok, néha zavaró mértékű egyszerűsítések, másutt érthetetlen túlhangsúlyozások mellett azért akad néhány érdekesebb fordulat, és időnként még humorosabb motívum is spoiler, összességében továbbra is érdekel az univerzum, de ez a könyv gyengébbre sikeredett, az első rész támasztotta elvárásokhoz képest mindenképp.

Póli_Róbert>!
Brian Herbert – Kevin J. Anderson: A Dűne – A gépirtó hadjárat

Ez most nem volt olyan jó, mint az előző rész.
Sőt.
Unalmas volt, nagyon sok helyen.
Az a bajom vele, hogy telenyomták semmitmondó, álmosító, unalmas belső monológokkal, amiken belül a már megtörtént eseményeket 66-szor újra meg újra elmondták, visszaemlékezés formájában. Ez már bosszantó szintű volt számomra. Értem én, hogy egy lefelé-befelé örvényt írtak le a karakterek mélységeinek feltárásához, de a fenébe kívántam őket emiatt, mert nekem érdektelenek voltak, teljesen.
Az egész könyv olyan benyomást tett rám, mintha valami ócska romatikus lótúró lenne, amit minden sarkon 399 FT-ért árulnak.
A szerkesztők a könyv felét simán kihúzhatták volna, akkor is megmaradt volna minden fontos információ, karakter, esemény benne.
Így azonban egy rettenet untató történet született.
Ugyanakkor fontos adatok vannak benne ahhoz, hogy az olvasó megértse A Dűne 1-4., és még inkább a 7-8. rész eseményeit, karaktereit. Csak amiatt érdemes végiolvasni (kis híján a szenvedni szót használtam).

CoyoteStarrk>!
Brian Herbert – Kevin J. Anderson: A Dűne – A gépirtó hadjárat

Minden kritika ellenére, ezek az előzménykönyvek teljesen megállják a helyüket.
A szereplők, a történet vezetés és a kidolgozottság számomra nagyon jó. Alig várom, hogy eljussak a Dűnéhez.

Szencsike P>!
Brian Herbert – Kevin J. Anderson: A Dűne – A gépirtó hadjárat

Megnyugodtam, hogy akiket kedveltem azok életben maradtak és többé-kevésbé boldog vég jutott. Akiket meg nem kedveltem, azok eltávoztak. Nem egy rossz könyv, tisztes iparos munka és kb. ennyit is ér. Szívesen kivettem volna pár epizódot, vagy legalábbis átírtam volna némelyiket rövidebbre, mert alapvetően vagy lényegtelennek hatott vagy csak az utolsó pár fejezet ért valamit. Itt már tényleg minden a háborúról szól, az egymás elleni taktikázásokat látjuk leginkább, ki ki a saját szája íze szerint csavargatja a szálakat.

BabusM>!
Brian Herbert – Kevin J. Anderson: A Dűne – A gépirtó hadjárat

Nem tudom, mit szólna Frank Herbert ahhoz, hogy az a könyvsorozata, amit azért kezdett el, hogy a hatalom működését bemutassa a fiatal nemzedéknek, az utódok kezén agitatív módon a hatalom szolgálatába áll. Csúnya zenszuni rabszolgák robbantgatnak és lázonganak, az embereknek pedig tudomásul kell venniük, hogy a hazáért muszáj akkor is harcolniuk és az életüket adniuk, ha a harcok jelenlegi állása értelmetlen, és a küzdelem eszméje már rég kiüresedett. Ha ezek a folyamatosan ismételt szólamok nem lennének, akkor egy újabb jó kis Dűne-könyv lenne, de így egyet kell értenem azzal az előttem szólóval, aki a „sorozat meggyalázásaként” emlegette a kötetet. Kár érte.

>!
Szukits, Szeged, 2004
522 oldal · keménytáblás · ISBN: 963497063X · Fordította: Galamb Zoltán

Népszerű idézetek

Joshua182>!

Az embereket egyénileg és kollektíven is a szexuális energia hajtja. Furcsamód, kiterjedt építményeket szerkesztenek ennek elrejtésére.

251. oldal

Joshua182>!

Az elvarratlan szálak hajlamosak megfojtani bennünket.

AGAMEMNÓN TÁBORNOK: ÚJ EMLÉKIRATOK

344. oldal

Melchiadesian>!

Ám nem szabad elfeledned, hogy a vallásosság hiánya önmagában átkozandó tulajdonság a vakbuzgók szemében. Ateistaként, istentelen démonokként hivatkoznak ránk. Az emberek előszeretettel címkéznek, hiszen így könnyen kategorizálhatják ellenfeleinket, ami kivétel nélkül riválisaik emberi mivoltuktól való megfosztását vonja maga után. A mi esetünkben, kedves Omnius, emberi mivoltunk tagadása a kezdetektől adottnak tekinthető.

Joshua182>!

Ám az embereknek felszíni és mély gondolataik illetve viselkedési mintáik egyaránt léteznek, s többnyire kizárólag a felszínieket sikerült megismernem. Minden egyes bezárt lelki ajtó mögött, amit sikerül feltárnom, újabb és újabb, és újabb zárt ajtóra találok… s mindegyikhez más kulcs szükségeltetik. Milyen bonyolult, titokzatos szerzetek ezek az emberek! A semmiből létrehozni egyet – mily végtelen kihívás lenne!

ERASMUS: ÉSZREVÉTELEK A GONDOLKODÓ BIOLÉNYEK KAPCSÁN

188. oldal

Joshua182>!

– […] Felejtsd el a paradicsom ígéretét! A szabadság sokkal édesebb.

309. oldal

Joshua182>!

Vajon valóban megelégedtünk volna a gondtalan élettel? Isten kizárólag a gyengéket jutalmazza efféle ajándékkal. Velünk komolyabb tervei voltak.

464. oldal

Joshua182>!

A hegytetőn teljes belső diagnosztikai programot futtatott végig az áramkörein, és ismét magasabb számot kapott. Végre elérkezett az idő, hogy az emberi kísérleti alanyok nemzedékeinek tanulmányozása során eltanult tudást alkalmazza.
Tehát hazudott.

491. oldal

Joshua182>!

– Az alaphitet megérteni olyan, mintha nedves, moha lepte követ szorongatnánk – felelte vontatottan Erasmus. – Szilárd, kézzel fogható tárgy, ugyanakkor sikamlós és nehezen megragadható.

80. oldal

Riam>!

A főpátriárka alapjaiban véve nem volt több ügynöknél, akinek egy eszmét kellett rátukmálnia a tömegre. Ahhoz, hogy ilyen szinten, állandó figyelem mellett sikert érhessen el, magának is hinnie kellett a Dzsihad nevű „termékben”, hogy meggyőzően tálalhassa mások előtt. Rákényszerítette magát, hogy higgyen benne.

Szukits 2004. 147. oldal


A sorozat következő kötete

A Dűne legendái sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Andy Weir: A Hail Mary-küldetés
Andy Weir: A marsi
J. D. Robb: Halálos testvériség
James Luceno: Darth Plagueis
Anthony Doerr: Felhőkakukkvár
Justin Cronin: A tükrök városa
Hugh Howey: Kivetve
James S. A. Corey: Tiamat dühe
John Scalzi: Szellemhadtest
Dan Simmons: Ílion