A ​Dűne – A Corrino-ház (Előjáték a Dűnéhez 3.) 57 csillagozás

Brian Herbert – Kevin J. Anderson: A Dűne – A Corrino-ház

Elérkezett az idő, hogy Shaddam, az Impérium császára teljessé tegye uralmát birodalma felett. Évtizedek óta dédelgetett terve az élethosszabbító melanzs mesterséges előállításáról végre eredményekkel kecsegtet, ezért az aranyoroszlános trónus ura háborút indít, hogy felszámolja a Nagy Házak fűszerraktárait. Shaddam monopóliumának létrejöttét azonban még egy tényező akadályozza: az Impérium egyetlen természetes fűszerforrása, a sivatagos Dűne léte.
Miközben a császár akarata az Űrliga, a Nagy Házak és az Ix száműzött vezetői ellen feszül, megszületik a Bene Gesserit titkos tervének gyümölcse, Paul Atreides, aki egykor romba döntheti azt az Impériumot, mely immár tíz évezrede megingathatatlanul áll.
A Corrino-ház drámai megoldást kínál az Előjáték a Dűnéhez-trilógia előző köteteiben kibontott kérdésekre, ugyanakkor mesteri módon készíti elő a színpadot Frank Herbert klasszikus sorozatának első regénye, A Dűne számára.

Eredeti megjelenés éve: 2001

>!
Szukits, Szeged, 2008
388 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639441317 · Fordította: Mohácsi Enikő
>!
Szukits, Szeged, 2002
392 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639393347 · Fordította: Mohácsi Enikő

Kedvencelte 2

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 28


Kiemelt értékelések

Póli_Róbert>!
Brian Herbert – Kevin J. Anderson: A Dűne – A Corrino-ház

Kétségek között kezdtem neki ennek a kötetnek, tekintetbe véve az előző rész katasztrofális voltát.
Aztán, végül is, kellemesen csalódtam. Lehet, jót tett a szünet, amit a folytatások között tartottam. (Ugyanakkor, be kell valljam, már hiányzott A Dűne világa.)
Ugyan ebben a könyvben is voltak szerintem fölösleges részek, pl. spoiler, mégis sokat a nyom a latban a pozitív irány felé, hogy az itt leírtak igazán nagyon közel vannak A Dűnéhez.
Tulajdonképpen a történet szereplői, eseményei, cselekménysora segít megérteni, mi, miért alakul úgy A Dűnében, ahogy, és amiért.
Ebből a szempontból jó volt ez a könyv.
Sőt, ha őszinte vagyok, a végére már élvezni is kezdtem, ráadásul, volt egy pont, ahol meg is hökkentem kiss. Lehet, hogy több is?
Mindegy, a lényeg, hogy ez most tetszett.

CoyoteStarrk>!
Brian Herbert – Kevin J. Anderson: A Dűne – A Corrino-ház

Még a Dűne előtt állok, így értékelem ezt a trilógiát.
Örültem, hogy nem a Dűnével, hanem előzmény könyvekkel kell kezdeni, amely jobban felépíti ezt a világot Erre ez a 3 könyv is meglepően alkalmas volt. Habár a kritikák egy része igaz, van benne jó pár ismétlés, de korántsem olyan zavaróak (meg át is lehet ugrani azt a pár sort). A cselekmény ötletes, a karakterek elég kidolgozottak, abszolút nem fárasztott egyik könyv olvasása sem.
Ajánlom a Dűne előtt állóknak a Dűne legendái könyvekkel együtt.

Melchiadesian>!
Brian Herbert – Kevin J. Anderson: A Dűne – A Corrino-ház

Unalmas és dagályos. Maga a történet jó lenne, ha nem lenne tele a könyv ismétlésekkel, magyarázkodásokkal, oldalakon át tartó leírásokkal. Ezen kívül az egy időben 6-8, de néha 10(!) szálon futó cselekmény is zavaróvá válik egy idő után.

Szencsike P>!
Brian Herbert – Kevin J. Anderson: A Dűne – A Corrino-ház

A könyvet úgy olvastam el, hogy a Harkonnen-ház kimaradt, bár érzésem szerint nem vesztettem semmi. Itt már érződik, hogy valamivel le kell zárni a történetet, volt ahol sikerült, volt ahol nagyon nyögvenyelős lett, de megoldották. Nagy jóindulattal kap egy gyenge négyest, de nagyon hiányzik Frank bácsi a az utólag írt kötetekből. Ez és a többi utólag megírt kötet egy tisztes iparos munka, egy lebutított történettel.

BlackSheep>!
Brian Herbert – Kevin J. Anderson: A Dűne – A Corrino-ház

Ezen is túl vagyok, és sajnos pont úgy ért véget, ahogy vártam. Hiába tekerték-csavarták mindenféle vad irányokba a sztorit, a végével akkor se volt lehetőségük nagyot dobbantani, hiszen kénytelenek voltak a Dűnéhez igazítani. Így aztán a sok izgalmas/érdekes cselekményszálat szép huszárvágásokkal és sokszor olcsó megoldásokkal lezárják, hogy a rengeteg kavarás és fordulat után az egész nagyjából a kiindulóponthoz érjen vissza. Olyan érzést hagyva az olvasóban, hogy: „most akkor miért is volt erre egyáltalán szükség?” És ez minden, csak nem jó.

Ettől függetlenül a regény maga rendben van. Úgy a közepéig még azt mondtam volna, hogy jobb lett a Harkonnen-háznál (ami amúgy igaz is lenne), de a gyenge lezárás sajnos lesüllyesztette kb ugyanabba a tartományba. Nem olvashatatlan, nem borzalmas, csak érződik rajta, hogy itt már keményen meg volt kötve az írók keze, míg ez például a kifejezetten szórakoztató Atreides-házon egyáltalán nem látszott. Vagy inkább úgy lenne a helyes, hogy ott MÉG nem látszott.

balzamon>!
Brian Herbert – Kevin J. Anderson: A Dűne – A Corrino-ház

Az egész trilógiát értékelném.
Igazság szerint a Dűne mozifilm miatt kezdtem el olvasni a trilógiát.
Ez egyrészt pozitív, mert enélkül nem is értem, hogy ért bárki is bármit a filmből.
Ki a császár? Miért néz ki furán a gonosz Harkonnen báró? Miért van képessége egyes nőknek és a főszereplő srácnak stb. Miért kiválasztott a főszereplő.
A másik oldalon úgy érzem az írók nem végeztek elég jó munkát. Sok érdekes dolog történik, de valahogy mégis unalmasak a könyvek.


Népszerű idézetek

András_a_László>!

Érzelmi kielégülést nyújtott neki, melegséggel töltötte el a szívét. Imádta nézni a szenvedő szülők arcát, miközben felkoncolta, majd a lábuk elé hajította gyermekeik tetemét.

231. oldal

András_a_László>!

Utolsó, otromba tréfaképpen a trükkös gépezet alaposan lefröcskölte Shaddamot és Fenringet vérrel, húscafatokkal és csontszilánkokkal. A sardaukarok még időben félreugrottak.
Shaddam köpködve felmarkolt egy köpenyt, azzal törölgette magáról a vért és a mocskot. Fenringet még csak nem is undorította különösebben, amikor kitörölt egy bőrfoszlányt a szeméből. A boncológép hörögve, darálva folytatta a munkát.

357. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Patrick Ness: Válasz és Kérdés
S. J. Kincaid: A kárhozott
Neal Shusterman: Unwind – Bontásra ítélve
Marissa Meyer: Cinder
Scott Westerfeld: Behemót
Suzanne Collins: Futótűz
Pittacus Lore: Ötödik csapdája
James S. A. Corey: Kalibán háborúja