A ​Dűne – A Corrino-ház (Előjáték a Dűnéhez 3.) 49 csillagozás

Brian Herbert – Kevin J. Anderson: A Dűne – A Corrino-ház

Elérkezett az idő, hogy Shaddam, az Impérium császára teljessé tegye uralmát birodalma felett. Évtizedek óta dédelgetett terve az élethosszabbító melanzs mesterséges előállításáról végre eredményekkel kecsegtet, ezért az aranyoroszlános trónus ura háborút indít, hogy felszámolja a Nagy Házak fűszerraktárait. Shaddam monopóliumának létrejöttét azonban még egy tényező akadályozza: az Impérium egyetlen természetes fűszerforrása, a sivatagos Dűne léte.
Miközben a császár akarata az Űrliga, a Nagy Házak és az Ix száműzött vezetői ellen feszül, megszületik a Bene Gesserit titkos tervének gyümölcse, Paul Atreides, aki egykor romba döntheti azt az Impériumot, mely immár tíz évezrede megingathatatlanul áll.
A Corrino-ház drámai megoldást kínál az Előjáték a Dűnéhez-trilógia előző köteteiben kibontott kérdésekre, ugyanakkor mesteri módon készíti elő a színpadot Frank Herbert klasszikus sorozatának első regénye, A Dűne számára.

Eredeti megjelenés éve: 2001

>!
Szukits, Szeged, 2008
388 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639441317 · Fordította: Mohácsi Enikő
>!
Szukits, Szeged, 2002
392 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639393347 · Fordította: Mohácsi Enikő

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

CoyoteStarrk>!
Brian Herbert – Kevin J. Anderson: A Dűne – A Corrino-ház

Még a Dűne előtt állok, így értékelem ezt a trilógiát.
Örültem, hogy nem a Dűnével, hanem előzmény könyvekkel kell kezdeni, amely jobban felépíti ezt a világot Erre ez a 3 könyv is meglepően alkalmas volt. Habár a kritikák egy része igaz, van benne jó pár ismétlés, de korántsem olyan zavaróak (meg át is lehet ugrani azt a pár sort). A cselekmény ötletes, a karakterek elég kidolgozottak, abszolút nem fárasztott egyik könyv olvasása sem.
Ajánlom a Dűne előtt állóknak a Dűne legendái könyvekkel együtt.

András_a_László>!
Brian Herbert – Kevin J. Anderson: A Dűne – A Corrino-ház

Értékelésem az egész „trilógiáról” szól, úgyhogy ezt írom mindegyik kötethez, hisz nincs jelentősége….

Sajnálom a rá szánt időt, energiát. Annyi bajom van vele, annyira haragszom rá, hogy nem is tudnám normálisan leírni.
Fogalmam sincs hogyan kell könyvet, regényt, történetet írni/szerkeszteni, DE tuti hogy nem így.

pro.: Egy maréknyi, ~100 oldalnyi tényleg jó történet. (ezért kap egy fél csillagot)

kontra:
– Ez minden csak nem tagolás. Apró kis fejezetecskék, többnyire irreleváns idézetekkel elválasztva, egymást teljesen véletlenszerűen követő történeti szálakkal. Három kötetbe összefűzve (melyek címeinek SEMMI jelentőségi nincs)

– Minden kis fejezetecske elején néhány bekezdés arról szól, hogy mi történt az aktuális cselekményszálban ideáig… Így ugyanazon a köteten belül pl 3-szor is ki van hangsúlyozva, hogy ki mit csinált 40 oldallal ezelőtt…. Ezzel egy sok-szálas regénynél még oké, de erre volna jó a fejezetes tagolás, vagy logikusabb szerkesztés.
– Gyakorlatilag akárhol kinyitod a könyvet és elkezded olvasni sem maradsz ki semmiből, hisz úgyis szájbarágósan össze lesz foglalva.. A Könyv 33,33%-a önmagának az ismétlése…

– Felvezetésre és kidolgozásra kerülnek olyan történeti szálak, amikről (ha akárcsak egy kicsit is járatos vagy a Dűne világában), tudod hogy 2-3 fejezetecske után meg fogják ölni a szereplőt valami gusztustalan módon …. Azaz kihagyva 3-4 ilyen fejezetecskét sem maradsz ki semmiből….hisz úúúúgyis meg lesz magyarázva néhány bekezdésben hogy ki volt és mit csinált az adott szereplő.
– NAgyjából 33,33% Teljesen fölöslegesen kibontott érdektelen cselekmények, szereplők fölöslegesen részletes tárgyalása.
– Az „előzmény” „trilógia” érdemi tartalma EGYetlen kötetbe is belefért volna.

–Az Atreidesek annyira JÓK, a Harkonnenek annyira gonoszak, hogy már-már komikus… Rajzfilmbeli vegytiszta-gonoszság kegyetlen realista leírással. Minden fekete-fehér. Ez nem volna gond, de a Harkonnenek gonoszsága, és az emberi élet semmibevétele nincs igazából megmagyarázva… csak úgy vannak, Ők a gonoszak, és kész… sehol egy mélyebb, árnyaltabb magyarázat, csak halvány pár mondatos utalás egy-két ősre, de PONT azok nincsenek kifejtve.

– A Legnagyobb bajom, hogy A Corrino-Ház kötet 15 évvel az Eredeti DŰNE cselekményei előtt ér véget, azaz PONT nem tudjuk meg milyen gazdasági, és politikai háttere van a Frank Herbert -féle remekműnek.

VERDICT: A fentiek miatt kifejezetten Fájdalmas volt olvasni. Pedig nagyon-nagyon akartam szeretni, de az utolsó néhány száz oldalt már úgy olvastam „Jaaaahj mennyi van még, legyen már vége, fogyjanak már el a lapok……..” Őszintén sajnálom hogy elkezdtem olvasni. Ha meg akarod magad kímélni nagyjából 1200 oldalnyi rosszul megírt, érdektelen valamitől, akkor azt tanácsolom ne akard elolvasni… Nem leszel tőle okosabb!!

zzebra>!
Brian Herbert – Kevin J. Anderson: A Dűne – A Corrino-ház

ha nincs az eredeti dűne, biztos nem olvasom végig az előzménysorozatot. olyan, mint egy történelemkönyv, benne van minden ami történt, de egy pillanatig nem izgalmas, mint regény. a scifiktől elvárható „mélyebb okosság”, filozófikus-akármilyen második réteg pedig gyakorlatilag hiányzik belőlük.

Rénszarv>!
Brian Herbert – Kevin J. Anderson: A Dűne – A Corrino-ház

unalmas, hosszú fejezetek szólnak ugyanolyan kínzásokról amiket már az előző kötetekben is fájdalmasan hosszúra nyúltak. De ettől nem nagyon kedveltem meg a szereplőket, csak a végüket vártam. Az írók vagy szadisták, vagy azt gondolták, hogy szadistáknak írják művüket.

Melchiadesian>!
Brian Herbert – Kevin J. Anderson: A Dűne – A Corrino-ház

Unalmas és dagályos. Maga a történet jó lenne, ha nem lenne tele a könyv ismétlésekkel, magyarázkodásokkal, oldalakon át tartó leírásokkal. Ezen kívül az egy időben 6-8, de néha 10(!) szálon futó cselekmény is zavaróvá válik egy idő után.

Szencsike P>!
Brian Herbert – Kevin J. Anderson: A Dűne – A Corrino-ház

A könyvet úgy olvastam el, hogy a Harkonnen-ház kimaradt, bár érzésem szerint nem vesztettem semmi. Itt már érződik, hogy valamivel le kell zárni a történetet, volt ahol sikerült, volt ahol nagyon nyögvenyelős lett, de megoldották. Nagy jóindulattal kap egy gyenge négyest, de nagyon hiányzik Frank bácsi a az utólag írt kötetekből. Ez és a többi utólag megírt kötet egy tisztes iparos munka, egy lebutított történettel.

BlackSheep>!
Brian Herbert – Kevin J. Anderson: A Dűne – A Corrino-ház

Ezen is túl vagyok, és sajnos pont úgy ért véget, ahogy vártam. Hiába tekerték-csavarták mindenféle vad irányokba a sztorit, a végével akkor se volt lehetőségük nagyot dobbantani, hiszen kénytelenek voltak a Dűnéhez igazítani. Így aztán a sok izgalmas/érdekes cselekményszálat szép huszárvágásokkal és sokszor olcsó megoldásokkal lezárják, hogy a rengeteg kavarás és fordulat után az egész nagyjából a kiindulóponthoz érjen vissza. Olyan érzést hagyva az olvasóban, hogy: „most akkor miért is volt erre egyáltalán szükség?” És ez minden, csak nem jó.

Ettől függetlenül a regény maga rendben van. Úgy a közepéig még azt mondtam volna, hogy jobb lett a Harkonnen-háznál (ami amúgy igaz is lenne), de a gyenge lezárás sajnos lesüllyesztette kb ugyanabba a tartományba. Nem olvashatatlan, nem borzalmas, csak érződik rajta, hogy itt már keményen meg volt kötve az írók keze, míg ez például a kifejezetten szórakoztató Atreides-házon egyáltalán nem látszott. Vagy inkább úgy lenne a helyes, hogy ott MÉG nem látszott.

Jaime>!
Brian Herbert – Kevin J. Anderson: A Dűne – A Corrino-ház

Keresem a szavakat. Bár a korábbi köteteknél leírtam, azért a lényeg még egyszer: papa pici fia tragikus módon próbál újabb és újabb bőrt lehúzni felmenője sikeréről. Ez a trilógia értelmezhetetlen, a fentieken kívül nincs értelmes magyarázat a létére. Általános iskolai fogalmazásokban találkozhatunk ilyen sekélyes és egysíkú karakterábrázolásokkal. Lányaimnak olvasott Benedek Elek stb., mesék sokkal színesebbek, érdekesebbek, és – megdöbbentő módon – kiszámíthatatlanabbak.
Önismereti tréningnek kiváló, el kell gondolkodnom, hogy valami nincs rendben velem, mivel ezt végigszenvedtem
Mivel ezzel a lendülettel el is adnám, ezért kérek minden mazochista molytársat, hogy ne is olvasson tovább, írjon, és vegye meg.


Népszerű idézetek

András_a_László>!

Érzelmi kielégülést nyújtott neki, melegséggel töltötte el a szívét. Imádta nézni a szenvedő szülők arcát, miközben felkoncolta, majd a lábuk elé hajította gyermekeik tetemét.

231. oldal

András_a_László>!

Utolsó, otromba tréfaképpen a trükkös gépezet alaposan lefröcskölte Shaddamot és Fenringet vérrel, húscafatokkal és csontszilánkokkal. A sardaukarok még időben félreugrottak.
Shaddam köpködve felmarkolt egy köpenyt, azzal törölgette magáról a vért és a mocskot. Fenringet még csak nem is undorította különösebben, amikor kitörölt egy bőrfoszlányt a szeméből. A boncológép hörögve, darálva folytatta a munkát.

357. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Patrick Ness: Válasz és Kérdés
S. J. Kincaid: A kárhozott
Neal Shusterman: Unwind – Bontásra ítélve
Marissa Meyer: Cinder
Scott Westerfeld: Behemót
Suzanne Collins: Futótűz
Pittacus Lore: Ötödik csapdája
James S. A. Corey: Kalibán háborúja