A ​végtelen majomketrec 2 csillagozás

Hogyan építsünk univerzumot?
Brian Cox – Robin Ince – Alexandra Feachem: A végtelen majomketrec

A BBC Radio 4 legendás rádióműsora az Infinite Monkey Cage, vagyis A végtelen majomketrec, fesztelen hangulatban ünnepli a tudomány csodáit. Tarts velünk zűrzavaros kalandozásunkon az emberi képzelet legbizarrabb ötletei között a sötét anyagtól a neutrínókon és a földigilisztákon keresztül a tudatosságig!
Brian Cox professzor és Robin Ince remek és változatos szórakozást kínál, még egy univerzumot is felépítenek a könyvben. A történetet kiváló tudósok és komikusok elmesziporkái színesítik.
A fogalmak és a rejtélyek milliárdjait érintve mindennel foglalkoznak az ősrobbanástól a párhuzamos univerzumokig, a furcsa teremtményektől a földönkívüli életig, az agykutatástól a mesterséges intelligenciáig. A Hogyan építsünk univerzumot? a tudomány tanulságos és lelkesítő ünnepe – néha lenyűgöző, máskor meghökkentő és sokszor elég humoros.

>!
Akkord, Budapest, 2020
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632521343 · Fordította: Both Előd

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

szep_eszter>!
Brian Cox – Robin Ince – Alexandra Feachem: A végtelen majomketrec

Zárjunk be végtelen számú majmot egy végtelen nagy ketrecbe végtelen számú írógéppel, várjunk pár ezer évet, majd vegyük kézbe az általuk véletlenszerűen megírt Shakespeare-összest. Ha a) nem tudunk pár ezer évig várni; b) nincsenek eszközeink végtelen számú majom összegyűjtésére, így udvariasan kihátrálnánk a dologból; c) inkább a már meglévő Shakespeare-drámákat olvasgatnánk, akkor Cox és Ince segítségével elmélkedhetünk a végtelenről. Miközben a végtelen univerzum gyorsuló ütemben tágul, mi végtelenül kicsi elemi részecskékkel folytatott kísérletekről olvashatunk, vagy a szinte egy végtelenséggel ezelőtt – 13,8 milliárd éve – létrejött univerzum első három percében történt események részletes bemutatásáról.
Brian Cox fizikus az Egyesült Királyság egyik legismertebb tudománynépszerűsítője: számos TED előadást tartott, rendszeresen lép fel telt házas előadótermekben (olykor arénákban), ismeretterjesztő sorozatok narrátora, miközben aktív kutató és egyetemi tanár, aki a Nagy Hadronütköztető ATLAS-kísérletében, majd a CERN tudománykommunikációjában is részt vett. Egy ikonikus interjúban Cox David Attenborough-val beszélget Charles Darwinról: mindhármuk munkáját áthatja a tudomány iránti csillogó szemű lelkesedés és a gyermeki kíváncsiság, valamint az igény, hogy a tudásukat úgy osszák meg a társadalommal, hogy újszerű nézeteikkel ne ijesszék meg túlzottan a laikusokat.


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen W. Hawking: A mindenség elmélete
Jane Goodall: Az ember árnyékában
Tim Peake: Csillagközi kérdezz-felelek
Gerald Durrell: A lehorgonyzott bárka
Nigel Barley: Egy zöldfülű antropológus kalandjai
Stephen Hawking: Az idő rövid története
Richard Dawkins: A legnagyobb mutatvány
Richard Dawkins: Az Ördög Káplánja
Desmond Morris: A csupasz majom