E=mc² ​(De miért olyan nagy ügy ez?) 12 csillagozás

Brian Cox – Jeff Forshaw: E=mc² (De miért olyan nagy ügy ez?)

„Szerzők ​sokasága vállalkozott már arra, hogy megpróbálja elmagyarázni [az egyenlet] keletkezését, legalábbis változó sikerrel. Brian Coxnál és Jeff Forshawnál alkalmasabb szerzőpárost keresve sem lehetett volna találni erre a feladatra… Magas színvonalon válaszolják meg a könyv címében föltett kérdést, és elkalauzolják az olvasót a 21. századi fizika frontvonalaihoz.”

BBC Focus Magazine

Brian Cox és Jeff Forshaw a Manchesteri Egyetemen tanítanak részecskefizikát, népszerű tudományos műsorok állandó vendégei. Könyvük afféle intellektuális kalandregény, amelyben arra vállalkoztak, hogy világos nyelven, az átlagember számára is érthetően bebizonyítsák, hogy Einstein speciális relativitáselmélete nem valamiféle misztérium, amelyet csak a tudomány fölkentjei érhetnek föl ésszel, hanem olyan mély gondolati rendszer része, amely folyamatosan alakítja az életünket. Bevezetik az olvasót a modern tudomány világába, bemutatják Einstein fölfedezésének történeti hátterét, és… (tovább)

>!
Európa, Budapest, 2012
256 oldal · ISBN: 9789630794763 · Fordította: Pataki János

Enciklopédia 1


Kedvencelte 3

Most olvassa 4

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 32

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Brian Cox – Jeff Forshaw: E=mc² (De miért olyan nagy ügy ez?)

„Ez a könyv nem tudománytörténet. (…) a relativitáselmélet megértéséhez nem feltétlenül a történetén keresztül vezet a jól járható út.”

Alapból úgy gondolom, hogy ezt a könyvet jó lenne ha többen olvasnák.
Sok ember számára távol áll a matematika, fizika, érettségi előtt is igen csak hasznosítható .
A két tárgy közül az utóbbit egyre jobban értem és kedvelem, az előbbit pedig kénytelen vagyok érteni, mert kell a tanulmányaimhoz.
Mégis még ha szájba rágósan is magyaráz, nekem így volt jó, érthető és követhető.
Nagyon hasznos olvasmány.

vargarockzsolt>!
Brian Cox – Jeff Forshaw: E=mc² (De miért olyan nagy ügy ez?)

A természet nyelve a matematika. Ha a természet törvényeit meg akarjuk ismerni, akkor a matematika nyelvén kell gondolkoznunk. Ha például meg akarjuk érteni a négy dimenziós téridőt, a görbült teret, akkor ehhez matematikai képleteket kell felhasználnunk. A hétköznapi valóság fogalmi rendszere, tapasztalataink az érzékelhető valóságról ellentétben állnak ezzel a matematikai világgal, de lehetséges az átlépés, a megértés.
Brian Cox és Jeff Forshaw, akik Manchesteri Egyetemen tanítanak részecskefizikát, az átlagember számára is érthetően bizonyítják, hogy Einstein speciális relativitáselmélete nem valamiféle misztérium, amelyet csak a tudomány fölkentjei érhetnek föl ésszel, hanem olyan gondolati rendszer, amely egy vékony kötetben, lépésről lépésre haladva érthetővé tehető.
A könyv stílusa könnyed, szellemes, a példák világosak, az okfejtések logikusak és érthetők.
Nagyszerű könyv, figyelmes olvasással sokat lehet tanulni belőle.

Debut>!
Brian Cox – Jeff Forshaw: E=mc² (De miért olyan nagy ügy ez?)

Nehezen indult, a törzsrész remekül sikerült, majd a végére megint leereszt. Akár egész fejezetekre is „fókusz-vesztetté” válik és nem konzisztens a célközönség feltételezett tudásával kapcsolatban sem. Egy a törzsrészt nagyrészt érintetlenül hagyó átdolgozott kiadással remek ismeretterjesztő könyv lehetne, ebben a formában csak tetszett. Olvassátok bátran!

FZolee P>!
Brian Cox – Jeff Forshaw: E=mc² (De miért olyan nagy ügy ez?)

Jól indult a könyv, aztán fokozatosan elvesztettem az érdeklődésemet. Kezdetben nagyon jó és szemléletes példák használatával vezetett be a témába, és teljesen érthető módon magyarázta a dolgokat, sőt néhol túlzásba is esett, egy általános iskolai matektudást se nézett ki az olvasóból.
Aztán a könyv második felében csak úgy repültek a tudományos kifejezések, bozonok, gluonok, a Minkowski-geometria, ráadásul nagyon odafigyelve kellett olvasni, mert könnyen el lehetett veszni az információrengetegben és a levezetésekben.
Ez a kontraszt így utólag egészen zavaró volt, a konzisztencia hiánya nem tetszett. Tartalmilag azonban nem tudok kifogásolni semmit, pont megfelelő oldalszámban a lehető legtöbb információt nyújtotta a könyv. Aki elkezdené olvasni, azért számoljon azzal, hogy a fejezetek egyáltalán nem rövidek, emiatt fáradtan nem is szabad belekezdeni, mert ha nem figyel az ember, a vége felé sokat nem fog érteni.
Aki nem szereti a fizikát, de egy érdekes ismeretterjesztő kötetre vágyik, annak nem feltétlenül ajánlanám, mert nem kimondottan olvasmányos.

balijan20>!
Brian Cox – Jeff Forshaw: E=mc² (De miért olyan nagy ügy ez?)

Nagyon érdekes, de nem tudom elérheti-e az eredeti célját, vagyis hogy olyanok is elolvassák, akiktől teljesen távol áll a matek és a fizika. Nekem nagyon kontrasztos és oda nem illő volt megmagyarázni pl., hogy mit jelent a négyzetre emelés. Aki nem tudja, hogy 10 a négyzeten = 100, annak nem hiszem hogy túl érdekes lehet ez a könyv…

De ezt az ellentmondást leszámítva nagyon hasznos és érdekfeszítő volt!


Népszerű idézetek

vargarockzsolt>!

Képzelje el, hogy a felesége veszi a kredencről a lézerágyút, és vízszintes irányban kilő a konyhaablakon.

230. oldal

bfg3 P>!

Ez a könyv nem tudománytörténet. (…) a relativitáselmélet megértéséhez nem feltétlenül a történetén keresztül vezet a jól járható út.

4. A téridő

Kapcsolódó szócikkek: relativitáselmélet
1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Roger Penrose: A császár új elméje
Stephen Hawking – Roger Penrose: A tér és az idő természete
Pergel Attila: Véletlen könyv
Leon Lederman: Az isteni a-tom
Werner Heisenberg: A rész és az egész
Carlo Rovelli: A valóság nem olyan, amilyennek látjuk
Horváth Dezső: A Higgs-bozon
Brigitte Röthlein: Schrödinger macskája
Carlo Rovelli: Hét rövid fizikalecke
Marx György: Túl az atomfizikán