A ​kvantum világegyetem 6 csillagozás

Brian Cox – Jeff Forshaw: A kvantum világegyetem

A világ, amelyben élünk sokkal különösebb annál, mint ahogy azt el tudnánk képzelni. Megértéséhez a mai napig a kvantumfizika segítségével jutottunk a legközelebb. De mi is az a kvantumfizika? És pontosan hogyan segíthet minket a Világegyetem megértésében?

Ebben a könyvben Brian Cox és Jeff Forshaw közérthető módon bemutatják a kozmoszt felépítő atomok és energia bizarr, csodálatos és ámulatba ejtő viselkedése mögött rejlő valódi tudományt, továbbá feltárják azt is, hogyan történik meg minden, ami megtörténhet.

Eredeti cím: The Quantum Universe: Everything That Can Happen Does Happen

>!
Akkord, 2013
280 oldal · ISBN: 9789632520742

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

Buzánszky_Vírus_Dávid>!
Brian Cox – Jeff Forshaw: A kvantum világegyetem

Nem a témával ismerkedőknek ajánlott könyv. Nem egy könnyed mesélős olvasmány a kvantumdolgokról. Sok matek, főleg a témában jártasaknak, fizika szakon tanulóknak javasolt.

hispan>!
Brian Cox – Jeff Forshaw: A kvantum világegyetem

„A kvantumfizikában a bizonytalanság tökéletes pontossággal működik.” – mondta egyszer John Gribbin. És milyen igaz!

Sok könyvet olvastam már a kvantummechanikával kapcsolatban, de ez a kötet – címéhez hűen – tényleg az egyik legjobb abban a tekintetben, hogy egyszerűen és érthetően szemlélteti világunk alapvető kvantumos voltát. Nem esik bele abba a hibába, hogy a természetet leíró szabályokat szétosztja a nagy elméletek között és búsan megjegyzi, hogy dolgozunk ezek egyesítésén, hanem világosan és tisztán kijelenti, hogy bár a relativitás látszólag működik, tulajdonképpen ez is csak a kvantummechanika következménye.

Az elsőre hajmeresztőnek tűnő állításokat is egyszerű példákkal és átlátható analógiákkal mutatja be. Itt van például a részecskék viselkedésére vonatkozó rész. Newton első törvénye szerint ha egy részecskét leteszünk valahova, az addig nem megy sehova, amíg külső erő nem hat rá. Ezt diktálná a józan ész is, csakhogy a világ nem ilyen: a részecske hullámként kezd el szétterjedni a térben, és később már csak valószínűségei vannak annak, hogy hol is találjuk. De miért nem viselkedik így egy nagyobb tárgy, mondjuk egy üveggolyó? Az igazság az, hogy az is pontosan így viselkedik, de – ahogy a szerzők zseniálisan bizonyítják – a sok részecske hullámfüggvényeinek átlagolódása miatt annak az esélye, hogy egy ekkora tárgy „magától odébb kerül”, hosszabb idő után várható, mint az univerzum teljes életkora. Vagyis az üveggolyó is kvantumos, mégsem várható, hogy magától átrepül a falon.

“Minden, ami megtörténhet, meg is történik.” – írja a könyv, és e tekintetben sem lehetne egyszerűbb és világosabb. A kvantummechanikában valóban minden olyan esemény bekövetkezésének, mely fizikailag lehetséges, van valamekkora valószínűsége. Hogy e valószínűség aztán realizálódik-e, illetve hogy a bekövetkezése várható-e egyáltalán az Univerzum teljes élettartamán belül, az már más kérdés, de semmiképpen sem hanyagolható el semmilyen eshetőség, aminek csak a legcsekélyebb esélye is van.

Ugyanilyen zseniálisan történik például a Heisenberg-féle határozatlansági reláció szemléltetése, amit sok könyv csak mérési akadályként tud bemutatni, ezért sokan azt hiszik, hogy csak megoldandó technikai probléma. Pedig a világegyetem egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy mikroszkopikus szinten alapvető bizonytalansági faktorok vannak benne. A természet szereti a véletlenszámokat. Ha lenne isten, bizony kockát vetne a világgal, s ez már jó 100 évvel ezelőtt is megrémítette a legnagyobb elméket, köztük Einsteint is.

Ne higgyük azonban, hogy a kvantummechanika varázslat, és bármi belefér, amit matematikai formalizmussal képesek vagyunk ráerőszakolni. A kötet során többször is kikelnek azok ellen az áltudományos, kísérletekkel aligha bizonyítható tételek és eljárások ellen, amik a bűvös kvantum szó felhasználásával igyekeznek némi hitelességet kölcsönözni maguknak.


Népszerű idézetek

Anett_Takács>!

Az általunk lakott Világegyetem, ahogy azt a modern fizika feltárta, a rejtőzködő egyszerűség; a látóterünkön kívüli elegáns jelenségek táncaiból bontakozik ki a makrószkópikus világ.

12. oldal

Anett_Takács>!

A kavntumelméletnek van egyfajta furcsa fogadtatása és a nevében már tengernyi bodorságot leírtak. A macskák lehetnek egyszerre élők és holtak; a részecskék lehetnek egyszerre itt és ott is; Heisenberg szerint pedig semmi sem biztos. Ezek az állítások mind igazak, de a gyakori következtetés – miszert a mikrovilág különlegessé folytán mi is egy elvarázsolt világban élünk – határozottan nem az.


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen W. Hawking: A mindenség elmélete
Stephen Hawking: Az idő rövid története
Stephen Hawking: Fekete lyukak
Fred Hoyle: Stonehenge-től a modern kozmológiáig
Neil deGrasse Tyson: Terítéken a világegyetem
Michael Rowan-Robinson: Kozmikus tájkép
Jorge Cham – Daniel Whiteson: Halványlila gőzünk sincs
Jeremiah P. Ostriker – Simon Mitton: Sötét hatalom
Paul Davies: Egyedül vagyunk a világegyetemben?
Stephen Hawking: Rövid válaszok a nagy kérdésekre