Az ​igazi Középfölde 18 csillagozás

Mágia és misztérium a sötét középkorban
Brian Bates: Az igazi Középfölde

Az ​igazi Középfölde magával ragadó képet nyújt egy olyan történelmi kultúráról, amely éppannyira mágikus és elbűvölő, mint a Tolkien által elképzelt világ.
A sötét középkori királyok és királynők, harcosok és csaták általunk ismert történetei mögött húzódik Középfölde rejtett történelme, a mágia, rejtély és végzet világa. Tüzes sárkányok repkedtek az égbolton, szörnyek bujkáltak a mocsarakban és elfek lődöztek mérgezett nyílvesszőket. Varázslók mondtak gyógyító varázsigéket, bölcs fák osztottak áldást, a királyok halálát pedig ómenek jövendölték meg. Maga a táj is elvarázsolt volt, a világot pedig életerő itatta át. Egy ezredévnyi kereszténységet követően ez a hiedelemvilág szinte maradéktalanul eltűnt, csak halovány nyomokat hagyva a népi emlékezetben és a tündérmesékben. Figyelemre méltó könyvében Brian Bates professzor a legújabb történelmi és régészeti kutatásokból merít, hogy rekonstruálja múltunk képzeletdús világát, felfedvén azt a gondolatteli kultúrát, ami egykor… (tovább)

>!
Gold Book, Debrecen, 2002
270 oldal · keménytáblás · ISBN: 9634250629 · Fordította: Ferencz Tamás

Enciklopédia 23


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 28


Kiemelt értékelések

Stone>!
Brian Bates: Az igazi Középfölde

Brian Bates: Az igazi Középfölde Mágia és misztérium a sötét középkorban

Nem azoknak szól a könyv, akik összehasonlítást akarnak olvasni Tolkien művei és az igazi Középfölde között. Azok szinte csalódnának, mert nem von folyton párhuzamot, mondhatni, inkább az érdekli, ami engem is. Vagyis, azok vegyék, akiket érdekel a történelem, legendáriumok, kelta hagyományok, nem bánják, ha kicsit szárazabban van elkészítve a hús és többet kell rágniuk. Én azt szeretném, ha kb úgy 900 oldalas lenne a könyv, és még bővebb kifejtésekbe bocsátkozna, de gondolom, akkor még kevesebben vásárolnák meg. Rengeteg gondolatot feltámasztott bennem, így szerintem szülök majd egy blogbejegyzést is, idővel. A fél csillag levonás annak szól, h mindenféle kutatómunkát szkeptikusan fogadok, legyen bár vagy 25 oldalnyi forrásanyag felsorolva.

8 hozzászólás
Belle_Maundrell>!
Brian Bates: Az igazi Középfölde

Brian Bates: Az igazi Középfölde Mágia és misztérium a sötét középkorban

Biztos vagyok benne, hogy jobban lekötött volna ez a könyv, ha korábban nem olvastam volna A mágia történetét (á la Fónagy Iván) és az Eddát, meg úgy általában nem merülök alá a skandináv- és kelta mitológia és a középkori boszorkányság mélységeibe. Így viszont úgy éreztem, mintha rövidebben összefoglalta volna azt, amit innen-onnan, sok száz oldalon keresztül összeszedtem.
Próbáltam elvonatkoztatni ettől, mert nyilván nem az író hibája, hogy már alaposan kiképeztem magam, mire eljutottam eddig a könyvig, de tényleg úgy hiányzott valami újdonság. Ettől függetlenül a mitológiával, középkori kultúrával foglalkozó része teljesen rendben van, és nagyon szép összeszedett is, nem csapong ide-oda.
Viszont ezt a Középfölde-párhuzamot elég erőltetettnek éreztem, gondolom, csak marketingfogásnak kellett. Nyilván tudjuk, hogy Tolkient mi inspirálta, de nem hiszem, hogy ez ennyire tudatos lett volna, meg hogy mindenbe bele kéne magyarázni. Konkrétan talán csak Beornnál éreztem, hogy igen, helyén van ez a párhuzam. Kár volt ezt ennyire erőltetni, bőven megállna a mágia és a mitológia lábán is.

Fainthoar>!
Brian Bates: Az igazi Középfölde

Brian Bates: Az igazi Középfölde Mágia és misztérium a sötét középkorban

Figyelemre méltó, mennyi háttérinformációt ismert a szerző, az utolsó 30 oldalt gyakorlatilag a jegyzetek teszik ki, amelyek sorolják a szakirodalmakat. Az is kétségtelen, hogy Brian Bates ismeri J.R.R. Tolkien munkásságát, ennek ellenére a párhuzamok, vonatkozások Tolkien műveivel és műveire a könyvben sok helyen erőltetettnek tűntek. Annyi bizonyos, hogy Tolkienra nagy mértékben hatott a kora középkori kultúra, de ezt a fajta tudatosságot megkérdőjelezném. Vannak bizonyos elemek az angolszász kultúrában, amelyek a ránk maradt eposzokban, mint a Beowulf, fellelhetők (teszem azt a sárkány és a hős harca, aztán a végső ütközetben egymás megsebesítése, s mindkettejük halála – megjegyzem, ezt a párhuzamot Bates éppen kihagyta; aztán maradva a sárkányoknál: a kincset őrző óriás féreg alakja, vagy a szellembőrt öltő alakváltók, mint Beorn). Ezeket Tolkien valószínűleg valóban tudatosan vette át, de kételkedem például abban, hogy Gandalf elszólásában, ahol azt mondja, a sorsuk „egy fonálon függ”, éppen arra akart volna utalni, hogy az „igazi Középfölde” népei az életet mindig fonalként vagy szövetként képzelték el, amit a Wyrd nővérek szőnek… Szóval ezek a belemagyarázás-szagú összefüggések zavartak. A könyv vége felé volt arra is példa, hogy rosszul hivatkozott Tolkienra, amit a fordító külön meg is jegyzett, szóval ez az összehasonlító rész hagy kívánnivalókat maga után.
De. Ettől eltekintve Bates egy nagyon részletes és érdekes képet festett az első évszázad brit-szigeteki kultúrájáról, kitérve az akkor élt emberek életének minden területére. Komoly munka ez, aminek az anyaga több tudományterület behatóbb ismeretét igényli (vagy legalábbis a megfelelő emberek ismeretét): irodalomtudomány, történelemtudomány, pszichológia, kulturális (és nyelvészeti) antropológia, szociológia, stb.
A stílus is egész élvezhető volt, néha egészen úgy éreztem magam, mintha valami ismeretterjesztő filmet néznék/hallgatnék (egész konkrétan Dan Cruickshank ugrott be róla).
Összességében a Tolkiennál felbukkanó párhuzamok bemutatása és értelmezése gyenge hármas, mindenféle egyéb ötös, így a vége négy csillag lett.

8 hozzászólás
bfg3>!
Brian Bates: Az igazi Középfölde

Brian Bates: Az igazi Középfölde Mágia és misztérium a sötét középkorban

A korábbi értékelők nagyjából mindent elmondtak már: a kora középkori kultúráról, hiedelemvilágról szóló részek lebilincselők, a Tolkien-párhuzam gyenge – ami azért igazán fájó, mert ez nem Tolkien, hanem a szerző „hibája”, jóval több is beleférne.
Nekünk, magyar Tolkien-olvasóknak a legironikusabb, mikor kiderül, hogy Keselyüstök sokkal inkább „rokona” Sleipnirnek, Odin nyolclábú hátasának, mintsem a magyar táltos paripának.
Hogy hol az irónia? spoiler

Brigi007>!
Brian Bates: Az igazi Középfölde

Brian Bates: Az igazi Középfölde Mágia és misztérium a sötét középkorban

Hm. Én és ez a könyv, az konkrétan egy másfél éves történet. Néha nagyon jóban voltunk, néha viszont iszonyatosan untuk egymást. Az elején elképesztően lelkesen indultam neki, az érdekesebb dolgokat még ki is irkáltam magamnak, főleg ha valami inspirálót találtam. Aztán egyszer csak történt valami, vagy az én lendületem fogyott el, vagy a könyv ért egy olyan fázisba, ami rám semmi hatással nincs, de egyszerűen nem voltam képes haladni vele… Végül azért sikerült befejeznem, mert eltökéltem, hogy a héten, amíg itthon fekszem betegen, igenis át fogom rajta verekedni magam…

Na, de kicsit konkrétabban! A Wyrd Nővérekkel, az élettel, a sorssal és a halállal kapcsolatos dolgok mind nagyon érdekeltek. Mondjuk a párkák egyébként is a kedvenceim voltak a mitológiában, szóval örömmel fedeztem fel őket itt is újra. Az pedig nagyon érdekes volt, ahogy a régiek elképzelték a sors hálóját, hogy tulajdonképpen nem külön fonalak vannak, hanem egy szőnyeg… és a könyv végén a temetkezési szokások ugyancsak felkeltették az érdeklődésemet, a hajókkal és kincsekkel.
Viszont rengeteg olyan rész volt a könyvben, ami egyszerűen nem tudott érdekelni, pedig a tartalomjegyzék alapján azt gondoltam, hogy hű, ez majd tényleg jó lesz. Nem érdekeltek sem az ékszerek, sem a növényi mágia, a kutak meg pláne nem. Egy csomószor azt vettem észre, hogy olvasom, de az oldal végén nem tudom, mi volt az oldal elején…

És a kapcsolat a Gyűrűk Urával? Volt egy-két hely, ahol a könyv megteremtette a párhuzamot Tolkien világa és a mondavilág között, de összességében azt kell mondanom, hogy én ennek a könyvnek a hatására nem olvasnám el a Gyűrűk Urát, sőt olyan érzést sem kellett bennem, hogy ennek az időszaknak a történelmébe jobban bele kellene ásnom magam. Közepes könyv volt, én meg közepes érdeklődő…

Kutas_Bendegúz>!
Brian Bates: Az igazi Középfölde

Brian Bates: Az igazi Középfölde Mágia és misztérium a sötét középkorban

A könyv kellő misztikussággal mesél a régmúlt időkről. Részenként teljesen beleéltem magamat a hiedelmek világába.
Sok helyen úgy éreztem hogy ez az egész középföldés dolog csak a marketing része, de ezzel sincs baj ha cserébe többen olvastam a kelta kultúráról.
Az utolsó fejezetek már nem tudtak úgy lekötni, ettől függetlenül ajánlom azoknak akik odavannak a keltákért, a tündérekért, sárkányokért. Nem végső soron a nyelvészeti érdekességek miatt is megért egy olvasást.

CordellTristan>!
Brian Bates: Az igazi Középfölde

Brian Bates: Az igazi Középfölde Mágia és misztérium a sötét középkorban

HA érdekel, milyen lehetett a világ 1500 évvel ezelőtt, hogyan képzeltzék őseink az Univerzumot, milyen lényeket képzeltek bele, akkor érdemes elolvasnod.-


Népszerű idézetek

Stone>!

Például nyakdaganat kezelésére a Lacnunga -kézirat szerint a gyógyító vegyen torokfüvet, gombernyőt, erdei turbolyát, eperindát, bábakalácsot, szappanfüvet, penge nem érte fekete búzavirágot, garasfüvet, szúrós csodabogyót, széleslevelű tisztesfüvet és mocsári tisztesfüvet.
Gyűjtse össze mindezeket a növényeket, mindegyikből egyforma mennyiséget, három éjszakával a nyár kezdete előtt, és walesi sörrel keverje őket itallá. És ekkor, nyár első éjszakáján, annak, aki az italt meg akarja inni, fenn kell maradnia egész éjjel. És az első kakaskukorékoláskor igyon belőle először, első hajnalhasadáskor másodszor, napkeltekor pedig harmadszor. Ezután pihenjen meg.

109. oldal

Brian Bates: Az igazi Középfölde Mágia és misztérium a sötét középkorban

Kapcsolódó szócikkek: búzavirág · gyógynövény · népi gyógyászat · sör · turbolya
6 hozzászólás
Stone>!

Az istenek és istennők a Felső Világ fényes tereiben éltek együtt a fényelfekkel. Messze lenn a mélyben, az Alsó Világ barlangos homályában a halottak lelkei bujkáltak; velük éltek a sötét elfek és Nidhog, a sárkány, és a kettő között terült el Középfölde bűbájjal teli tája, amelyet Bifrost (Reszkető Ösvény) szivárványhídján át lehetett elérni. Nők és férfiak lakta mágikus birodalom volt ez, és végtelen óceán vette körül. Az óceánban egy akkora kígyó úszott, hogy egész Középföldét körbeérte, s a saját farkába harapott. A tengert szegélyező hegyekben éltek az óriások.

15. oldal

Brian Bates: Az igazi Középfölde Mágia és misztérium a sötét középkorban

Stone>!

A Lacnungában például szerepel egy főzet, amely „gyógyír az elfek nemzetsége ellen”. Rengeteg különféle növényből áll: „komló, üröm, tisztesfű, csillagfürt, verbéna, beléndek, zsázsa, borvirág, mámorka rügye, póré, fokhagyma, ragadós galaj magva, szappanfű és édeskömény”. A bűvös könyv ekkor arra utasít, hogy a mágiát gyakorló „tegye a füveket egy edénybe”, bocsásson rájuk varázslatot úgy, hogy varázsigéket énekel felettük, forrósítsa fel a keveréket vajban, szűrje át vásznon és az eredményül kapott gyógyírt kenje az arcra és a test fájdalmas részeire, hogy a beteget az elfek által okozott kórtól megszabadítsa.

108. oldal

Brian Bates: Az igazi Középfölde Mágia és misztérium a sötét középkorban

Kapcsolódó szócikkek: édeskömény · komló
1 hozzászólás
monica>!

Végtelen körforgás ez. A múlt és a jövő úgy tekeredik a jelen köré, mint a skandináv Világkígyó, minden sárkányok legnagyobbika, amely saját farkába harap, s teste ezáltal végtelen.

95. oldal

Brian Bates: Az igazi Középfölde Mágia és misztérium a sötét középkorban

Stone>!

Azok az elnevezések, amelyekkel ma az I. évezred Európájának népeit jelöljük, mint például kelták, skandinávok és angolszászok, igazából gyűjtőfogalmak, melyek törzsi csoportok miriádjait jelölik. Példának okáért a Németország alföldjeit és északnyugati partvidékét, valamint Dánia déli részét lakó „angolszász” vagy germán népek között megtalálhatjuk a frízeket, akikkel északról a szászok vetélkedtek, a déli mocsarak felől pedig a sugamrusok és a batávusok szorongattak. A cheruscusok a Weser folyó erdőkben dús partvidékén éltek a chattusok közelében. Németország keleti végein éltek a burgundok, akiknek vezetőjét a rómaiak Gunther uth Clotarnak nevezték. Keletről a lugiusok nyomása alatt álltak, míg ez utóbbiakat a vandálok próbálták kiszorítani termőföldjeikről, északról pedig a langobardok. Észak-Németországot a kimberek lakták. Ez utóbbi mindaddig sikeres és hatalmas törzs volt, míg meg nem tizedelték őket a római légiók, akiket törzsi területük déli határainak védelme közben támadtak meg.
A gótok olyan, Németország keleti részén élő törzsi szövetség volt, mely egészen Dél-Skandináviáig húzódott. Németország középső részén a hermundurok földjeit erdőségek és síkságok tarkították. Szomszédaik voltak a langobardok. Dél-Németországban éltek a markomannok és a kvádok, délnyugaton pedig a suebusok. Számos törzs helyezkedett el a mai Hollandia és Belgium területén, köztük a batavusok, a frízek és a bructerek, akik a III. és IV. század környékén részt vettek abban a törzsi összeolvadásban, melyet később frank néven ismerünk, mely utóbbiak a modern Franciaország nevét, nyelvét és törvényeit szolgáltatták. A számos egyéb törzs között megtalálhatjuk a szászokat és rokonaikat, a jütöket és angeleket, akik a frízekkel együtt a rómaiak bukását követően benépesítették Angliát.

23-24. oldal

Brian Bates: Az igazi Középfölde Mágia és misztérium a sötét középkorban

1 hozzászólás
Belle_Maundrell>!

A korai egyház politikája az volt, hogy magába olvasztotta a pogány szokásokat ahelyett, hogy folyamatosan harcolt volna ellenük és megsemmisítésükre törekedett volna.

58. oldal

Brian Bates: Az igazi Középfölde Mágia és misztérium a sötét középkorban

Kapcsolódó szócikkek: egyház · kereszténység · pogány
Brigi007>!

Az év október 31.-én kezdődött, amit nagy fesztiválokkal ünnepeltek, amelyek a mai Hallowe'en ünnepében maradtak fenn.

122. oldal

Brian Bates: Az igazi Középfölde Mágia és misztérium a sötét középkorban

Genie>!

Ez a tiszafa is ilyen volt, elképzelhetetlenül öreg. A súlyos ágakról gallyak erdeje csüggött, reszketve s libegve a könnyű szélben. Örökéletű szellemek lakhelye ez, akik az ágakon keresztül lesik az élet végtelen folyamát, a változó tájat és az emberi élet generációit.

Brian Bates: Az igazi Középfölde Mágia és misztérium a sötét középkorban

monica>!

A történelmi Középfölde népei hittek benne, hogy erőszakot tesz a szellem szent jelenlétén, ha kőfallal rekesztik el a természettől, vagy ha mesterséges képmást emelnek másvilági lényeknek, mintegy „foglyul ejtve” lényegüket. Ezen emberek számára az isteni erőkkel való igazi kapcsolat a hozzájuk sokkal közelebb álló szellemi lényeken keresztül alakul ki, akik elválaszthatatlanok voltak az olyan természeti jelenségektől, mint a hatalmas tölgyfák, száguldó patakok és vadállatok.

77. oldal

Brian Bates: Az igazi Középfölde Mágia és misztérium a sötét középkorban

Belle_Maundrell>!

Mi magunk akkor vagyunk a leginkább elszigeteltek, töredezettek, kiszolgáltatottak és törékenyek, amikor elválasztanak minket e mély álomtól – a föld elméjének történetétől, dobogó szívének ritmusától. Legmélyebb képzeletünk tája ez. Amikor pedig az igazi Középföldéről olvasunk, önmagunkhoz találunk vissza.

238. oldal

Brian Bates: Az igazi Középfölde Mágia és misztérium a sötét középkorban


Hasonló könyvek címkék alapján

J. R. R. Tolkien: Beowulf
Bernard Cornwell: Az utolsó királyság
Michael Foss: Arthur király és a kerekasztal lovagjai
Sioned Davies (szerk.): Mabinogion
Michael Wood: Anglia múltjának nyomában
Colum McCann: TransAtlantic
Kathleen E. Woodiwiss: A farkas és a galamb
C. W. Gortner: A Tudorok összeesküvése
Patti Smith: Kölykök
Alice Hoffman: Galambok őrizői