Lex ​Luthor: Az Acélember 30 csillagozás

Brian Azzarello: Lex Luthor: Az Acélember

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

LEX LUTHOR: AZ ACÉLEMBER
Eredeti megjelenés a Lex Luthor: Az Acélember 1-5. számában, 2005. március és szeptember között

Lex Luthor Metropolis legsikeresebb iparmágnása, tudományos és üzleti eredményei révén köztiszteletben álló és csodált férfiú. Azonban kevesen tudják, milyen alantas dolgokra is képes azért, hogy a város fölötti hatalmát megtarthassa.

A hősként ünnepelt földönkívüli, Superman azonban felveszi a harcot Luthorral, aki elhatározza, hogy megbuktatja őt. Ennek érdekben Lex megkíséreli maga mellé állítani Bruce Wayne-t, azaz Batmant, és még egy nagy erejű Acélnőt is bevet, hogy kiüsse a nyeregből Supermant.

ACTION COMICS, 23. szám
Eredeti megjelenés 1940 áprilisában.

Superman és Lois Lane megakadályozzák, hogy egy zseniális, ámde nagyzási hóbortban szenvedő tudós két országot pusztító háborúba sodorjon.

>!
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9788377182123 · Illusztrálta: Lee Bermejo

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 7

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Dominik_Blasir
Brian Azzarello: Lex Luthor: Az Acélember

Ezt hiányoltam az eddigi kötetekből! Sarkosan fogalmazva: hogy felnőttnek tekintse mind a karaktereit, mind az olvasóit.
Ráadásul végre itt egy jó Superman-sztori! Persze valójában nem az „ő sztorija”, de azért mégis: félelmetesen izgalmas az a kép, ami Lex szemén keresztül kirajzolódik az emberiség megmentőjéről. Luthornak pedig remek kérdései vannak: sajátos nézőpontja jóval túlmutat a triviális meglátásokon, és úgy képes az átlagember (vagy inkább az átlag amerikai?) helyzetét érzékelni, hogy valójában ő is távol áll tőle. Bizonyos szempontból olyan ez, mint a rivális kiadó Csodák korája, csak Lexnél még az „őrült tudós” figurája rátesz egy lapáttal. Bár a mellékszereplők és a történet terén vannak kisebb-nagyobb egyenetlenségei a kötetnek, Lex Hope-pal való kapcsolata lenyűgöző, Batman feltűnése hibátlan, a folyamatos narrálás pedig olyan érzelmi töltetet ad az egésznek, ami miatt a retróképregény bárgyúságát jobb inkább későbbre halasztani, és inkább megmaradni az öt rész hatása alatt.
Amihez egyébként Bermejo is nagyon sokat hozzátett: már a Karácsonyi énekben is nagyon szerettem a képeit, és most is teljesen elkápráztatott. Metropolis látképe, Batman ruhája, Superman feltűnései, Hope megjelenései – brutálisan szépek, tökéletesen átadják a hangulatot és az érzést, amit Azzarello a szöveggel kivált.
Az Eaglemoss-gyűjtemény eddigi főként „tulajdonképpen, ha akarom, egész jó” és „végülis nem tudok belekötni, szóval jó” kategóriájú kötetei után egyenesen lehengerlő volt a Lex Luthor: Az Acélember. Jöhetne még pár ilyen.

1 hozzászólás
>!
ftamas
Brian Azzarello: Lex Luthor: Az Acélember

Ez a könyv nem a pozitív szuperhősökről szól, ez superman fő ellenségéről Lex-ről. Az akció minimális benne, viszont bemutatja mit él át Lex. Szinte tejhatalommal rendelkezik, mindent és mindenkit megvehet. Mindenkin átgázolhat és nincs ellenfele. Erre lesz… Egy olyan ember, aki villámgyorsan odaér bárhová, aki átlát a falakon és megvesztegethetetlen. Grafikailag nagyon szép. Érdekes, hogy abszolút Lex szemszögéből van megrajzolva, így Superman olyan mint egy pusztítógép. A történet jó és tényleg látszik, hogy része kellett, hogy legyen ennek a sorozatnak.

>!
Evione
Brian Azzarello: Lex Luthor: Az Acélember

Ez a kötet mindenképpen a DC sorozat egyik gyöngyszeme! Már csak azért is mert ez az első olyan képregény ebben a sorozatban, amelynek nem egy szuperhős a főszereplője, hanem konkrétan Superman főellensége. Már önmagában ettől is különleges, és ez az egyik ok, amely miatt bátran ajánlanám olyanoknak is a Lex Luthort, akik nem igazán szoktak képregényt olvasni. Mindehhez jön még a gyönyörű rajzolás, és a történet, amelyben akkora csavar van, amire tényleg nem számítottam.
Még több ilyet szeretnék ebbe a sorozatba!

>!
tetsuo
Brian Azzarello: Lex Luthor: Az Acélember

Azt hiszem, a sorozatból eddig ez a képregény tetszett a legjobban, mind témájában, mind kivitelezésében.
Superman sohasem volt még annyira idegen és fenyegető, mint Lex Luthor szemén keresztül.
Érdekes, ahogy a kopasz milliárdos próbálja feldolgozni, hogy miatta megrendül hatalma, miközben – a Metallicától az Am I Evil?-t dúdolgatva – nem válogat az eszközökben, hogy visszaállítsa azt, hiszen végeredményben ő csak jót akar az emberiségnek, még ha a jóhoz vezető út pokollal is van kikövezve.

>!
fowler P
Brian Azzarello: Lex Luthor: Az Acélember

Vallomás 1: Eddig ez a kötet tetszett leginkább a DC Nagy Képregénygyűjteményéből.
Vallomás 2: Eddig ez a Luthor-értelmezés áll hozzám legközelebb.
Vallomás 3: Alighanem Lex helyében ugyanígy, vagy kisértetiesen hasonlóan reagálnék a Kiscserkész ténykedésére.
Vallomás 4: Superman továbbra sem lesz a kedvencem.
Vallomás 5: Luthor sem, de itt és ebben a formában határozottan csíptem.

A grafika pedig zseniális! Rajz, kihúzás, színek, minden!

>!
marcipáncica
Brian Azzarello: Lex Luthor: Az Acélember

Ez most egy rövidebbre sikerült gyűjtemény volt, nagy akciójelenetek és hőskollaborációk nélkül, viszont nekem annál jobban bejött. A cselekmény (vagy annak hiánya) nem lineáris eseményekből állt össze, inkább csak gondolatok, képek egyvelege volt, szinte végig Lex belső monológjára építkezve, igazi mélységet adva a karakternek. Nagyon tetszett, hogy végig Luthor-ra koncentrált a történet, igazán emberivé téve a gondolkodását, cselekedeteit, és megkérdőjelezve a jó és rossz viszonyát. A grafika először kicsit idegennek tűnt, viszont az első pár oldal után gyönyörűbbnél gyönyörűbb illusztrációk következtek, Superman, Batman és Hope ábrázolásai fantasztikusak voltak, a városképek, hátterek pedig szépen illeszkedtek és kiegészítették a történetet. Tényleg csak azt bánom, hogy ilyen rövid volt (vagy annak érződött legalább is), mert egy élmény volt olvasni.

>!
LoneWolf
Brian Azzarello: Lex Luthor: Az Acélember

Ha ilyen Luthor-t kaptunk volna a Batman v. Superman-ben, szerintem senki nem panaszkodott volna. Ebből a kötetből kiderül, hogy a manipulatív üzletember tettei mögött elég összetett és sokszor ellentmondásos okok állnak, ezáltal pedig a ridegség álarca mögött egy igencsak tragikus és törékeny lélek lapul. Az Eaglemoss gyűjteményének talán eddigi legsúlyosabb darabja, ami az erős filozófiai és pszichológiai tölteten kívül, a művészibb, vagy inkább sötétebb rajzokon is meglátszik. Szerintem igazi csemege, szóval ezt bátran ajánlom mindenkinek, aki alapjában már ismeri a karaktereket, de sokkal mélyebb bepillantásra vágyik Superman és Lex kapcsolatába.

>!
Banditaa P
Brian Azzarello: Lex Luthor: Az Acélember

Bepillantás Lex Luthor világába, illetve abba, ahogy ő Supermant látja. Valami betegebbre számítottam, a történet maga nem volt akkora durranás, de a rajzolás valami elképesztő! Ez a kötet magasan viszi a pálmát, remélem még kapunk pár hasonlót!

>!
Alumni
Brian Azzarello: Lex Luthor: Az Acélember

Kellemes meglepetés, mennyire érett, komoly munka. Az agyatlan, adrenalinbomba csihipuhikkal ellentétben ez egy kvázi akciómentes, „csendes” pszichológiai profil, mely sikerrel árnyalja gazdagon Luthor jellemét, eléri, hogy megértsem őt, és bevallom, még azonos nevezőre is kerültünk. Bölcs monológjai, komoly tartalma okán ez szvsz egy 18+ képregény. Ez igen!
A képi világ Lee Bermejótól megszokottan fantasztikus.

>!
Shardik
Brian Azzarello: Lex Luthor: Az Acélember

Talán az eddig megjelent kötetek közül ennek a grafikája tetszett a legjobban, nagyon passzolt a történet hangulatához.
A történet pedig nagyon izgalmas és érdekfeszítő volt. Különleges élmény volt belátni Lex fejébe, megismerni a gondolatait Superman-ről. Tulajdonképpen teljesen logikusak voltak az okfejtései, a vége felé már hajlottam arra, hogy a pártjára álljak. Ha csak fele ilyen jó Luthor-t láthattam volna a BvS-ben….


Hasonló könyvek címkék alapján

Alan Moore – Dave Gibbons: Watchmen – Az Őrzők
Kurt Busiek: Csodák kora
Brian Michael Bendis: Fenegyerek 1. – Alfőnök
Mark Millar: Polgárháború
Frank Miller: Batman: Az első év
J. M. DeMatteis: A hihetetlen Pókember – Kraven utolsó vadászata
Brian Michael Bendis: Mutánsvilág – Angyalok és Mutánsok
Todd McFarlane: Spawn: Kezdetek 1.
Warren Ellis: Vasember – Extremis
Fekete-fehér képregényantológia 6. – Betonfejek és cemendék