Batman: ​Gotham gázlángfényben 38 csillagozás

Brian Augustyn: Batman: Gotham gázlángfényben

Milyen lett volna Gotham City száz évvel ezelőtt?

Hogyan reagáltak volna Gotham City lakosai a rejtélyek és babonák korában egy furcsa, éjszakai teremtményre, egy denevérszerű igazságosztóra, akitől bűnös és ártatlan egyaránt félt?

Egyesek rettegtek volna.
Mások nyugodtabban aludtak volna.

Csak egyvalaki nem vette volna őt észre… valaki, aki egészen mással foglalkozott. A neve? Senki sem tudja biztosan. A legtöbbben csak Jacknek nevezik.

Hasfelmetsző Jacknek.

>!
Kingpin, Budapest, 2021
50 oldal · puhatáblás · Fordította: Benes Attila · Illusztrálta: P. Craig Russell, Mike Mignola

Kedvencelte 2

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

BlueDeath IP>!
Brian Augustyn: Batman: Gotham gázlángfényben

Batman, Hasfelmetsző Jack ellen. Hát kell ennél több?
Remek, 1800-as évekbeli hangulat, szép rajzok, kicsit elnagyolt nyomozás, akció. Vérbeli Batman sztori, csak egy másik időből.

Sylvanas_Windrunner>!
Brian Augustyn: Batman: Gotham gázlángfényben

Kissé féltem ettől a füzettől, mert bár kíváncsi voltam a történetre, előzetesen belepillantva a képi világ egyáltalán nem az én stílusom, így kicsit elrettentett. Ennek ellenére kellemes csalódást volt, a történet kárpótolt még így is, hogy nem beszéhetünk egy hű de csavaros, vagy összetett sztoriról. :) Érdekes volt látni egy Batman történetet 1889-be átültetve, bár kicsit szürreális is. A nyitva hagyott kérdések nem zavaróak, bár el tudtam volna képzelni egy kissé hosszabb terjedelemben, úgy, hogy többmindenre választ kapunk, de ez nem hiba a szemeben, hiszen igazság szerint így is egy kerek egészet kapunk. A grafikák továbbra sem tetszenek igazán, viszont az kifejezetten megnyerő volt számomra, hogy néha inkább újságcikk kivágásokból, vagy darabokból tudtuk meg az információkat, és nem párbeszédek vagy belső monológok alapján. Annak ellenére, hogy a képek nem igazán nekem valóak, a borító kifejezetten bejön, olyan „kevesebb, néha több” érzés kerülget, ha ránézek. Nagyon érdekelne, hogy az eredeti angol nyelvű kiadás miben különbözik, ha különbözik, mert úgy láttam, hogy az több, mint 2x ennyi oldalas. :O Ha van valaki, aki olvassa az értékelésem, és esetleg tudna erről infóval szolgálni, azt nagyon szívesen venném! :)

8 hozzászólás
fowler P>!
Brian Augustyn: Batman: Gotham gázlángfényben

Kizárólag egyetlen dolog miatt nem adok 5 csillagot erre a remekműre, és ez pedig a terjedelem. Értem, hogy 1989-ben még nem feltétlen gondolkozott mindenki többszáz oldalas monstrumokban, de ez a történet, illetve ez a képi világ 52 oldalnál jóval többet érdemelne. Még úgy is, hogy – bár Augustyn és Mignola sem gondolhatta talán, mit is indítanak el – ez az első Elseworlds/Másvilágok történet, ami valaha megjelent, ami rögtön egy igen erős felültéssel a 19. századi, viktoriánus korszakba repíti Bruce Wayne-t és olyan merész módon nyúl a karakterhez és az eredettörténetéhez, amire talán csak a Red Son volt képes. spoiler Egy szó mint száz: a történet és a kivitelezés is 5 csillagos, csak lenne legalább 96 vagy 128 vagy a jó ég tudja hány oldalas, annyi elképesztő lehetőség lenne még ebben a koncepcióban, aminek 52 oldalon csak a töredék(ének a töredék)e hozható felszínre! És bár a folytatást spoiler közel sem övezi ekkora kultusz, az terjedelmében megegyezik jelen kiadvánnyal, így talán érdemes lett volna megfontolni egyben kiadni a két történetet ahogy Odaát is tették többször. Na de ettől függetlenül Batman rajongók számára kötelező vétel, illetve a Viktoriánus kor és a steampunk rajongói számára is érdekes élmény lehet.

Darth_Revan>!
Brian Augustyn: Batman: Gotham gázlángfényben

Batman: Gotham gázlángfényben
Különleges Batman képregényt kaptam. Nem hittem volna, hogy így tetszeni fog. Egy kicsit rövid lett, ez talán az egyetlen apró negatívum, de ez nem ront az összképen.
Brian Augustyn koncepciója merész és kiválóan kivitelezett. A történet egy alternatív Földön játszódik, ahol Batnam már a 19. század végén felbukkant. Érdekes lett az alapötlet és a történet is hozzá nagyszerű. A romantikus környezetbe helyezett Batman egy izgalmas krimi történetet ígér az olvasónak. A Sötét Lovag itt Hasfelmetszővel mérkőzik meg. A legendás sorozatgyilkos története spoiler Szép történet. Még olvasnék ebből a világról. Ötös.

LoneWolf>!
Brian Augustyn: Batman: Gotham gázlángfényben

Sajnos itt is előbb volt dolgom az adaptációval, így azt kell mondjam, hogy az animációs verzióban sokat dobtak ezen a gyengécske és rövid sztorin. Már az első oldalakon éreztem, hogy a fordulat itt kategóriákkal gyengébb lesz, hisz spoiler neve túlságosan árulkodó volt amellett, hogy egy teljesen új karakter a Batman mítoszban. (Korábbi sztorikból én nem emlékeztem rá.) Emellett a háttérsztorija valahogy Hush-t juttatta eszembe.
Hangulatát tekintve amúgy teljesen rendben van, hozza a denevértől elvárt realisztikusabb és sötét stílusjegyeket, illetve egy gyors olvasmánynak tökéletesen megteszi, nekem mégis kevés volt és egy Hasfelmetsző vs. Batman történetből többet is ki lehetett volna hozni, ahogyan a feldolgozásban ezt meg is tették később. Ha egy hasonló színvonalú, (szerintem jobb) szintén Mike Mignola (Hellboy megalkotója) által illusztrált képregényre vágytok, akkor inkább a Végzet Gothambe érkezik című kötetet ajánlom figyelmetekbe.

Chris>!
Brian Augustyn: Batman: Gotham gázlángfényben

Ez a képregény most nagyon jót tett a lelki világomnak. Alapból nagyon szeretem a viktoriánus kort, és bár a helyszín nem Anglia, hanem Gotham City, a hangulat így is átjött. Augustyn remekül ültette át a Batman-sztorit az 1889-es esztendőbe, megadva ennek a Batmannek a sajátos eredettörténetét, felvonultatva a jól ismert szereplőket (Alfred, Gordon felügyelő) összehozva őt a kor egyik legrettegebb sorozatgyilkosával, Hasfelmetsző Jackkel. Hosszú idő után most érezetem igazán azt, hogy a Kingpin Kiadónak sikerült olyan Batman-sztorit találnia, amely tökéletesen beleillik az én ízlésvilágomba, éppen ezért nagyon bízom benne, hogy vár még ránk pár hasonló történet (azt nem tudom, hogy konkrétan ennek a sztorinak van-e folytatása, de ha igen, én vevő lennék rá).

Rozsomak69>!
Brian Augustyn: Batman: Gotham gázlángfényben

Egyszerű, de nagyszerű. Élvezhető és szórakoztató volt. A kor nagyjainak szerepeltetése sem volt beleerőltetett számomra.

A képek és a panelezés is tetszetős volt. Átadta a hangulatot és jó volt a történet vezetése is. Nem az a nagyon epikus mondanivalójú iromány, hanem egy egyszerű letisztult Batman sztori. :)

Minden Batman rajongónak maximálisan tudom ajánlani és az is élvezni fogja szerintem, minden kis utalásával, aki csak felszínesen ismeri főhősünket. A kiadás pedig szép és igényes. :)

ZzzGabor>!
Brian Augustyn: Batman: Gotham gázlángfényben

Nagyon szeretem az ilyen cameós crossovereket, főleg, ha még más időben is játszódnak. A predatornak is volt egy ilyen teljesen hasonló füzete (A bosszú), az is nagyon élvezetes, mint ahogy ez is. Egy picit talán rövidebb volt a kelleténél, olvasgattam volna tovább.

Morn>!
Brian Augustyn: Batman: Gotham gázlángfényben

Az alapkoncepció is már nagyon érdekesnek tűnt, így szívesen olvastam el. Tetszett ez a világ, bár bizonyos részei nem voltak annyira korhűek, legalábbis én nem éreztem azt, hogy az 1800-as években vagyok, de az is lehet, velem volt a probléma. Hasfelmetszőn sem töprengtem túlságosan, pedig spoiler. Nekem a vége volt kicsit összecsapott, az nem tetszett. Pedig még a magyarázatot is elfogadtam, csak spoiler

>!
Kingpin, Budapest, 2021
50 oldal · puhatáblás · Fordította: Benes Attila · Illusztrálta: P. Craig Russell, Mike Mignola
Luke_Skywalker>!
Brian Augustyn: Batman: Gotham gázlángfényben

Nem vagyok egy nagy Batman-rajongó, általában csak a híresebb történeteket szerzem be tőle (pld. A Sötét Lovag Visszatér, A Gyilkos Tréfa), és ez is közéjük tartozott. Szeretem a múltba, vagy egyéb szokatlan környezetbe helyezett szuperhős-képregényeket, és a viktoriánus korszak is az egyik nagy kedvencem, így magától értetődő volt, hogy sorra kerül nálam is ez a képregény.

Már az első pillantásnál szemembe ötlött az, ami a legnagyobb probléma ezzel a képregénnyel: fájdalmasan rövid. Itt egy teljesen új alternatív univerzumot kellett felépíteni, és abban valahogy egy történetet elmesélni, ehhez ez a kicsiny füzetes terjedelem egyszerűen nem elegendő. Ami nagy kár, mert a hangulata egyből elkapott. Egy ilyen bűnügyi, nyomozgatós történet akkor működik jól, ha sok szereplőt mozgat, és az olvasó a főhőssel együtt találgatja, hogy ki lehet a gyilkos. Itt nincs különösen nagy szereplőgárda, így a gyilkos kilétét hamar ki lehet következtetni. A másik problémám pedig a színezéssel volt, nekem a történet hangulatához képest túlságosan világos és egyszínű. Ellenpéldaként ott a 1602, ami szintén a múltban játszódik, de a rajzok és a színek sokkal jobban harmonizálnak a történet hangvételével. A rajzolás egyébként nem rossz, bár a háttereket párszor kispórolta.

A negatívumok után rátérek arra, hogy miért adtam ezek ellenére is négy és fél csillagot. Ahhoz képest, hogy milyen rövid terjedelemmel kellett dolgoznia, az író mégis sikeresen tálalt egy jól felépített, csavaros történetet, ami nem szűkölködött kitekintésekben és Easter Eggekben sem. Tökéletesen átültette Batmant a viktoriánus korba, és jól hozta a kor hangulatát. Ehhez a rajzoló is sokat hozzátett, a sötét utcák ábrázolása különösen tetszett. A karakterek sokszínűek, jól ki van dolgozva a hátterük, és érthetőek a motivációik. Ha legalább egy TPB-hosszúságú kötet lett volna, akkor dobogós is lehetett volna a Batman-képregények között, de így is kiváló történet.


Népszerű idézetek

Th3DarkKn1ght P>!

Például itt van ez, egy víg özvegyember. Gazdag, idős asszonyokat vett feleségül… majd megmérgezte őket. Sztrichninnel. Tíz asszonyt. Tízet. Öngyilkos akart lenni, amikor elkaptuk. A félkegyelmű lenyelte a saját mérgét. Nem eleget. Nem halt bele, csupán lebénult az arca. Megnyerő a mosolya, ugye?

13. oldal

Th3DarkKn1ght P>!

– A mindenit, micsoda lakoma! Ezen a teknőn értenek a kényeztetéshez. Desszert gyanánt szíves örömest megkóstolnék egy olyant! Helyre fehérnép!
– Csendesebben, Jake! Még meghallja!

9. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Brian Michael Bendis: Jessica Jones: Alias 2.
Brad Meltzer: Identity Crisis: Meghasonlás
Alan Moore: A teljes Watchmen
Alan Moore: Watchmen – Az Őrzők
Scott Snyder: Batman – A Baglyok Bírósága
Jeph Loeb: Batman: Hosszú Halloween
Juan Diaz Canales – Juanjo Guarnido: Blacksad – Hófehér nemzet
Frank Miller: Batman: Az első év
Fabrizio Accatino: Egy ködös kisváros
Bill Willingham: Fabulák – Legendák száműzetésben