Egri ​képeskönyv 1 csillagozás

230 képpel és minden képhez magyarázattal
Breznay Imre – Karczos Béla: Egri képeskönyv

Nem ​első ízben adok hangot azon szilárd meggyőződésemnek, hogy szeretett Eger városunkat természetes adottságai egyenesen hivatottá teszik arra, hogy a magyar belső idegenforgalomnak egyik legjelentékenyebb gócpontjává fejlődjék.
Ezen meggyőződésem avatott engem városom idegenforgalmi fejlesztésének egyik fáradhatatlan munkásává, akit örömmel tölt el minden felém nyújtott kéz, amely nekem segíteni akar városom ezirányú fejlesztésének munkájában…
Jól tudom azt, hogy aki elviszi otthonába ezt a könyvet, nemcsak városunk valóban megörökítésre méltó szépségeinek s műemlékeinek képeit viszi magával, de elviszi magával városunk szeretetét is és a magyar múlt dicsőségének, a magyar nemzet művészi alkotásainak, a magyar táj természeti szépségének s kincseinek ábrái ösztönözni fogják a könyv tulajdonosát, hogy még számtalanszor meglátogassa városunkat, hogy testének üdülést, lelkének gyönyörűséget szerezzen.
Ez a könyv az idegeneknek is bizonyságot szolgáltat arról, hogy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1937

Tartalomjegyzék

>!
Egri Nyomda, Eger, 1937
126 oldal · puhatáblás

Kedvencelte 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

pwz I>!
Breznay Imre – Karczos Béla: Egri képeskönyv

Breznay Imre – Karczos Béla: Egri képeskönyv 230 képpel és minden képhez magyarázattal

Ugye, van a „Kedvencem” jelölés, amit értelemszerűen alkalmazhatsz azoknál a könyveknél, amelyek valami oknál fogva mélyen „berágták” magukat a szívedbe. Na, nálam ez a könyv nem egyszerűen szimpla „Kedvencem”, hanem annál jóval több!
1937-es kiadvány, sok-sok – összesen 230 – fekete-fehér képet tartalmaz Eger városáról és a környékről. Rövid, 126 oldal, mégis jól összeszedett, pont annyi magyarázatot fűz egy-egy képhez, ami felkelti az olvasó érdeklődését.
Gróf Saint Genois Gyula (1887. augusztus 26., Madrid – 1961. augusztus 14., Bécs) meg még le is fordítgatta a képaláírások címeit német, angol és francia nyelvre! :)
Nagyon is jellemző, hogy az akkori Egri Idegenforgalmi Hivatal – mint kiadó – mit gondolt bemutatandónak a városból, mert ez a kis kiadvány éppúgy készült a helyieknek afféle képeskönyvként, mint kellemes ajándéknak az ide látogató turisták, hivatalos delegációk számára. Még „kedvenc” akkori városi főépítészem, Hevesy Sándor fotói is szép számmal bekerültek a kiadványba! :D
Nagyon sok olyan épület, műalkotás köszön vissza, ami ma már nincs meg, vagy nem úgy van meg. Ha nagyítót is használ a képnézegetéshez az ember, akkor egészen érdekes részletek is napvilágra kerülnek! ;) Kipofoztam az adatlapot, így a tartalomjegyzék alapján is rá lehet érezni a könyv tartalmára. Meglepő, de Eger műemlékei és jelesebb középületei, a vár, az egri hóstyák (lényegében kerületek), borospincék, a gyógyszálló (a mai Park Hotel) és park (vagyis az Érsekkert) mellett a városi üdülőtelep (a ma Noszvajhoz tartozó Síkfőkút), a Bükk (pl. Felsőtárkány, Szarvaskő, Várkút, Bánkút, Bélapátfalva), a kaptárkövek és a bükki barlangok külön is szerepelnek. Érdekes keresztmetszet ez, hogy a két világháború között hogyan láttatta önmagát a turizmusra már akkor is építő Eger, miben látta a gazdasági kitörés lehetőségét a város.
Engem most különösen a síkfőkúti képek érdekeltek! Még a noszvajiaknak is tudtam újat mutatni! ;)
Nem tudom, más városokban készültek-e ilyen kiadványok, de ez lényegében a 2000-es évek „képeslapos” könyveinek felel meg – az akkori kor színvonalának megfelelő minőségben. Érdemes például összevetni a két eddig megjelent egri könyvvel, a 2005-sel és a 2013-sal. Szerintem nem egy esetben így kapunk pontos magyarázatot! :D
Ha nem mondtam volna még, nálam ez a könyv benne van a saját TOP 10-ben! Pedig lassan 80 éve jelent meg! :D

>!
Egri Nyomda, Eger, 1937
126 oldal · puhatáblás

Hasonló könyvek címkék alapján

Czakó István: A Jelenések Könyve az egri Bazilikában
Pólya Zoltán: Odakinn és idebenn / Outside and inside / Dehors et dedans / Dort draussen und hier drinnen
J. Mehreren: Polyglottenführer durch Pest und Ofen
Faludi Ildikó: A gödöllői kastély
Vladimír Bárta – Milan Šoka: Banská Bystrica
Budapest
Faludi Ildikó: A Gödöllői Királyi Kastélymúzeum / Das Königliche Schlossmuseum von Gödöllő / The Museum of the Royal Palace at Gödöllő / Le Musée du château royal de Gödöllő
Markó Csaba – Szarvas Áron (szerk.): Hódmezővásárhely
Kerényi János (szerk.): Pécs
Hetényi Károly: Étlapírás 6 nyelven