Aranyásók 17 csillagozás

Bret Harte: Aranyásók Bret Harte: Aranyásók Bret Harte: Aranyásók

A cím önmagáért beszél! A vadnyugatot idézi: nehéz sorsú, kalandos életű emberek világát, sziklás hegyormok alatt vágtató postakocsik és elfelejtett, beomlott aranybányák képét. Aki ezeket az izgalmas szép elbeszéléseket írta, maga is ott töltötte ifjúságát, a múlt század végi Kalifornia aranyat ígérő, vad vidékein: s talán éppen ennek köszönhető hogy hőseiben a fiatalos kalandvágy annyi romantikus bájjal keveredik. Francis Bret Harte nemhiába volt a maga korában Amerika legnépszerűbb novellaírója. Népszerűsége több mint fél évszázaddal halála után, ma sem csökken.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Delfin könyvek, Ifjúsági kiskönyvtár

>!
Móra, Budapest, 1982
228 oldal · ISBN: 9631128210 · Fordította: Szinnai Tivadar · Illusztrálta: Benkő Sándor
>!
Móra, Budapest, 1968
242 oldal · Fordította: Szinnai Tivadar · Illusztrálta: Zórád Ernő
>!
Móra, Budapest, 1963
300 oldal · Fordította: Szinnai Tivadar · Illusztrálta: Benkő Sándor

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Razor SMP
Bret Harte: Aranyásók

Ez a válogatás két kisregény és három rövidebb novellát tartalmaz. Egyik sem egy vérgőzös western, hanem itt valóban a vadnyugati emberek életének bemutatásán van a hangsúly. A novellák közül A Kalóz-sziget királynője és az Ötgyermekes családanya középpontjában a gyerekek állnak, hogyan és miként teltek az ő napjaik. Semmi extra, de érdekes darabok volt. A harmadik novella, a Sylvester bébi egy humoros darab: az egyik bányász egy medvebocsot nevelget, miután végzett az anyjával, ám hamarosan el kell utaznia, így városi barátjára bízza a már nem is olyan kicsi bébit. Nos, ebből aztán kerekedik nem kevés kalamajka.
A két kisregény közül a Hóvihar a Sastanyán egyfajta Vadnyugatra átültetett Robin Hood-sztori, ahol a látszólagos gazfickók úriemberek, és az igazi rossztevő a végén elnyeri méltó büntetését. A kötet címét is adó Aranyásók egyértelműen a legerősebb darab, szépen bemutatja a szerencse forgandó szituációt és milyen hatással tud lenni az arany és a pénz az egyes emberek életére.
Nekem személy szerint nagyon tetszett ez a kis válogatás, jó ilyen gyöngyszemeket találni a Delfinek közt és a jövőben tervezem a szerző műveiből készült felnőtt válogatást is bevizsgálni.

>!
Móra, Budapest, 1968
242 oldal · Fordította: Szinnai Tivadar · Illusztrálta: Zórád Ernő
>!
BabusM
Bret Harte: Aranyásók

Szirupos vadnyugaton játszódó történetek a korszak szirupos nyelvezetében-stílusában. A romantikának egy olyan oldala, amit inkább el lehetne felejteni, és még a fordítás sem tudja élvezhetőbbé tenni. Az utolsó történet elviselhető, de hát otthon nevelt vadállatkölykökről nem nehéz aranyosat írni.

>!
Móra, Budapest, 1982
228 oldal · ISBN: 9631128210 · Fordította: Szinnai Tivadar · Illusztrálta: Benkő Sándor
>!
Gáborr_Nagy
Bret Harte: Aranyásók

Szerintem engem átvert a cím és a borító. Izgi vadnyugati regényre számítottam, ezek meg novellák, és a kalandok száma konkrétan nulla. Két történet is játszó gyerekeket ábrázol, az egyikben a kislány ráadásul végig csak babázik. Unalmasak voltak, semmi hangulat, nekem csalódás. Furcsa, hogy ilyen sokszor kiadták mégis, a Delfin sorozatban többször is, és az elődsorozatban, az Ifjúsági Kiskönyvtárban szintén. Úgyhogy azért többeknek bejöhetett.

>!
Katherine_Grey
Bret Harte: Aranyásók

Igazi nagy találkozás: azóta is kedvenc íróm Bret Harte. A legjobb novella a kötetben véleményem szerint a Hóvihar, amely a Robin Hood- és a vadnyugati történetek alapfordulatait használva szól egy nagyon romantikus szerelemről, barátságról és becsületről is. Miután megismerkedtem Bret Harte felnőtteknek kiadott elbeszéléseivel, csodálkozva tapasztaltam, hogy ebből a remekül fordított ifjúsági változatból a történet végén egyetlen dolog hiányzik (de nem írom ide, mi:). Bret Harte mint az amerikai romantika remek szerzője, a vadnyugati, amerikai történet-műfaj megteremtője mindig is a kedvencem marad.

>!
Frankó
Bret Harte: Aranyásók

Nehéz mást adni, mint ötöst, mert amikor olvastam (ezer éve) nagyon tetszett! Kiskamaszkorom nagy kalandregénye.


Népszerű idézetek

>!
pwz ISP

A sógorom egy volt egyetemi évfolyamtársa felcsapott aranyásónak. Olyan mocskos, hogy leírhatatlan, de egy kötet Homéroszt visz magával a bányába. Pihenő közben görög verseket olvas. Ez magában nagyon szép, de hogy illik a Vadnyugat stílusához?

16. oldal, Hóvihar a Sastanyán (1982)

>!
pwz ISP

– Nem ismeri Mr. Slinnt, a Híradó szerkesztőjét? – kérdezte.
– Még nem volt szerencsém – felelte Don Caesar. – Eddig úgy tudtam, hogy señor Robinson a Híradó szerkesztője.
– Ó, szegényt lelőtték – mondta Slinn. – Én vagyok az utódja.
Bueno! Önt is le fogják lőni? Remélem, nem.

162. oldal, Aranyásók (1982)

>!
pwz ISP

Mihelyt eljön az ideje, kiadom a parancsot az indulásra. A Sierrák csupasz arcú törzsfőnöke kimondta az utolsó szót! A fekete bajuszos sápadtarcú pedig hallgasson, mert különben belefojtom a Niagara-vízesés bömbölő árjába. Uff, én beszéltem!

76. oldal, Hóvihar a Sastanyán (1982)


Hasonló könyvek címkék alapján

Alexandra Bracken: A hercegnő, a kalandor és a párafarmer
Karl May: Winnetou és Old Shatterhand
Karl May: Winnetou und Old Shatterhand
Karl May: Blutsbrüder
Suzanne Weyn: Indiana Jones és a Végzet Temploma
Alexandre Dumas – Oliver Ho: A három testőr
James Fenimore Cooper: Vadölő
James Fenimore Cooper: A nagy indiánus-könyv
Mark Twain: Tom Sawyer / Huckleberry Finn
Kelly Oram: Cinder & Ella