Glamoráma 117 csillagozás

Bret Easton Ellis: Glamoráma Bret Easton Ellis: Glamoráma

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Glamoráma – azaz hírességek, sztárok, csillogó egyéniségek panorámája. Ezt kínálja új, fergeteges cselekményű könyvében Bret Easton Ellis: kandi kíváncsiságunk kielégítését, hogyan élnek, hogyan szeretnek, ölelnek, ölnek, üzletelnek a sztárok, egy új világ új, veszélyes elitje… A szerző könnyed, csipkelődő szatírának induló regényéből végül kafkai hangulatú vízió bomlik ki, amelyben úgy kavarognak korunk „hősei”, a film- és popsztárok, topmodellek, rendezők, producerek, sportolók, divattervezők, mint konfettik egy végtelen buliban… vagy mint egy felrobbantott repülőgép utasai.

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
Európa, Budapest, 2016
656 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634055242 · Fordította: M. Nagy Miklós
>!
Európa, Budapest, 2005
656 oldal · ISBN: 9630778904 · Fordította: M. Nagy Miklós
>!
Európa, Budapest, 2000
656 oldal · ISBN: 9630767031 · Fordította: M. Nagy Miklós

Enciklopédia 7


Kedvencelte 15

Most olvassa 7

Várólistára tette 65

Kívánságlistára tette 43

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Bret Easton Ellis: Glamoráma

Színház az egész világ – vagy esetünkben inkább mozi. Főhősünk, a Victor nevű, nagyjából szokásos BEE-i karakter, valóság és film határán egyensúlyoz, elmosva azt, bizonytalanná téve és megkérdőjelezve a realitás határait. A regény első fele a Nullánál is kevesebb nihiljét és minimalizmusát idézi, csak sodródunk té s tova, mint az a bizonyos ördögszekér, és nincs értéke semminek, sem anyagiaknak, sem érzelmeknek – az utóbbiakra karaktereink szokás szerint kvázi képtelenek is. Akinek lennének még illúziói az amerikai celebvilágot illetően, annak ideje rányitni a szemét a valóságra, amely a legkevésbé sem irigylésre méltó. A nyitójelenet, melyben főhősünk több tíz oldalon át rugózik azon, hogy egy szórakozóhely designja nem egyezik az elképzeléseivel, roppant lényeglátóan megragadja anyagias és felszínes társadalmunk velejét, amiként a könyv egész első fele a szokásos, céltalan sodródással, melyben gyakran idegenek köszönnek ránk, akikre abszolút nem emlékszünk ugyan, de azért drogozunk és közösülünk velük.

A folytatásban azonban főhősünk belesodródik egy terrorszervezetbe, ami felpörgeti a cselekményt, a könyv kárára, Bretet ugyanis nem a pörgős cselekmény kedvéért olvasunk. Hogy ki áll a terrorszervezet mögött, és kinek a megbízására került Victor kapcsolatba velük, az úgyszólván egyáltalán nem érdekelt, hiszen nem krimire szerződtem, és nem ilyesmit várok Brettől.

A szöveget végigkísérő szimbolika sommásan megragadja kiüresedett, értékeit vesztett posztmodern társadalmunk lényegét: mindenhol konfettieső hull, ürülékszag száll, légyrajok döngenek, és olyan hideg van, hogy néha elcsúszunk a jeges padlón. A vége megint felfelé ível, amikor európai „kalandjai” után az egyik nője némiképp naivan előadja Victornak a „világmegváltó” terveit, főhősünk meg tapasztalatai fényében csak hümmög és bólogat, az a jelenet remélhetőleg szöget üt a naivabb olvasók fejébe is (már ha vannak egyáltalán Bretnek ilyenjei).

Sokadik Bret-regényként az erőszak és a perverzió tobzódása már nem kavart fel, a könyv fő erényei az említett szimbólumrendszer, valamint a valóság összemosása az illúzióval a filmes elemeken keresztül.

Messze nem olyan átütő erejű, mint a Nullánál is kevesebb vagy az Amerikai psycho, a realitás határainak feszegetése pedig a Holdparkban precízebb – noha itt bizonyos szempontból könnyebben dekódolható. Jelentőség szempontjából megelőzi a Királyi hálószobákat, de Az informátorokat már nem biztosan.

Nem az életmű legkiemelkedőbb darabja, de a mai társadalom lényegét frappánsan megragadó szimbólumok és a plasztikusan ábrázolt nihil miatt érdemes elolvasni, Bret jelentősebb művei után.

4 hozzászólás
Rocketdog>!
Bret Easton Ellis: Glamoráma

Ettől a könyvtől azt álmodtam, hogy Pamela Anderson erőszakol meg egy fekete műanyag pénisszel.

És ezzel sikerült a véleményemet a könyv szintjére helyezni.

OlvasóMókus>!
Bret Easton Ellis: Glamoráma

Elkezdtem olvasni a könyvet, egy tipikus Ellis regény volt. Olvastam tovább, aztán átcsapott valami másba, mintha egy teljesen más könyvet olvasnék. A vége pedig már olyan borzasztó események sorozata volt, mintha egy harmadik könyvet olvasnék. Bár lehet, hogy ez minden Ellis regénynél így van, csak még én nem olvastam sokat. Szóval néha kapkodnom kellett a fejem, hogy most mi van? Ki kicsoda? Ki kivel van? Mindezek mellett és ezek ellenére igazán jól szórakoztam.

3 hozzászólás
Csabi >!
Bret Easton Ellis: Glamoráma

Nyers és brutális, ahogy BEE-től megszoktuk. Viszont kevés olyan író van a piacon, aki ezen a színvonalon hozza ezt a világot. Aki bírja gyomorral és idegekkel, annak nehezen felejthető olvasmány lesz.

aglaja>!
Bret Easton Ellis: Glamoráma

drogos tripek és sztárság és álmodhatatlan perverziók. izzasztó nyáron kell olvasni, kellő éhséggel a szerzői ízekre.

atünde>!
Bret Easton Ellis: Glamoráma

Felkavaró ez a könyv. Egy hete olvastam és még mindig a hatása alatt vagyok.

oscarmániás>!
Bret Easton Ellis: Glamoráma

Alapjában véve nem ez a nekem való olvasmány, a celebvilág nem hoz lázba, ahogy a 18 pluszos részletek sem. Mostanság. Tulajdonképpen száz oldalt kellett várnom arra, hogy elérve az első kavarásig felébredjen a remény, hogy mégis érdemes elolvasni. Úgyhogy azt kell mondjam, nagyon bejött ez az egész, így ahogy össze lett szépen rakva, a befejezésen átfutva még a kezdeti kínlódásom is átértékelődött, átértékelődik. Nagyon pöpec olvasnivaló, na.
UI. aki elalél David Lynch világától, az sikítani fog a gyönyörűségtől. Nekem legalábbis összefutott a nyál a számban párszor….

1 hozzászólás
lalazs>!
Bret Easton Ellis: Glamoráma

Már 4 éve ott porosodott a polcom, de most rászántam magam, hogy elolvasom. „Hogy mi a véleményem? Túl sok a szájtépés.” Túl hosszú; bizonyos jeleneteket kihagytam volna belőle. Amikor egy-egy helyen felcsillant a szemem, hogy ebből talán kisülhet még valami jó, azokat végül BEE kiaknázatlanul hagyta. Egyébként a fülszöveg gyakorlatilag leírja a könyv lényegét. Hiába BEE megszokott stílusa, a hollywoodi celebség görbe tükre és az a rafináltság, amellyel a szerző összemossa a fikciót és a (fikcionált) valóságot, nekem ez a könyv nem tetszett.


Népszerű idézetek

Tarja_Kauppinen IP>!

Érezted már valaha úgy, hogy szeretnél bemászni az asztal alá, és ott élni egy héten át?

232. oldal

1 hozzászólás
Tarja_Kauppinen IP>!

– Annyira belefáradtam, hogy azt az ürességet nézzem, ami állítólag az arcod…

229. oldal

Tarja_Kauppinen IP>!

– Apa, megnyitom ezt a klubot. Modellkedek. – Kicsit felülök a nyomaték végett. – És várom, hogy kapjak egy szerepet a Rájahajók II-ben.
– Az egy film? – kérdezi kétkedő hangon.
– Nem, egy szendvics – mondom döbbenten.

116. oldal

piccola P>!

Te mindig is a világ ötven legizgatóbb nője közé tartoztál számomra.

355. oldal

1 hozzászólás
Tarja_Kauppinen IP>!

Én csak azt gondolom, hogy az embernek számot kell vetnie a realitással.

618. oldal

vorosmacska>!

Oké, bár szerinted az Erasure jó zenét játszik, azért azt hiszem, bízhatok benned.

26. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erasure
sassenach>!

– Csúnya fiú. Keresed magadnak a bajt. Nem szép dolog.
– Mi ez, Bon Jovi legnagyobb slágerei?…

110. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bon Jovi
vorosmacska>!

– De a menő már nem menő – magyarázom […]
– Hogy micsoda, Viktor?
– A nem menő a menő. Világos?
– A menő… többé nem menő? – kérdezi JD. – Erről van szó?
Rápillantok, miközben a következő lépcsősoron megyünk lefelé. – Nem. A menő nem menő. A nem menő a menő. Egyszerű, nem? […]
– Szóval, a nem menő lett a menő, JD.
– Viktor, különben is tiszta ideg vagyok – mondja. – Ne csináld ezt velem!
– De hát ezen gondolkodni se kell! A nem menő a menő. A menő nem menő.
– Várj, oké? A menő nem menő? Ezt eddig jól mondom? […]
– Helyes. A nem menő a menő.
– De akkor pontosan mi a menő? – kérdezi JD, és pára gomolyog a szájából.
– A nem menő, JD.
– Szóval… a menő nem menő?
– P-p-pontosan. – Olyan hideg van, hogy csupa libabőr a bicepszem.
– De akkor mi nem menő? Ami nem, az mindig igen? Hogy van ez konkrét esetekben?
– Ha szükséged van rá, hogy ezt definiálják neked, akkor lehet, hogy rossz bolygóra pottyantál – motyogom.

28-29. oldal

Tarja_Kauppinen IP>!

lassanként elfordulunk egymástól, és azok, akik nem kábítóznak, szivarra gyújtanak, úgyhogy én is veszek egyet, és valahonnan föntről River Phoenix, Kurt Cobain és az anyám szelleme végtelenül, totálisan unatkozva bámul lefelé.

230. oldal

b_aletta>!

Patrick Bateman, aki egy halom újságíróval van meg egy jól ismert filmproducer három fiával, odajön, kezet ráz velem, végigméri Chloét, megkérdi, mi van a klubbal, meg hogy nagy buli lesz-e holnap este, elmondja, hogy Damien meghívta, a kezembe nyom egy szivart, és fura foltok vannak az öltönye hajtókáján – Armani, és kábé annyiba kerül, mint egy jobbfajta járgány.

61. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Chuck Palahniuk: Harcosok klubja
Mario Puzo: A Keresztapa
Isabel Allende: Kísértetház
Alice Walker: Kedves Jóisten
E. Annie Proulx: Kikötői hírek
John Irving: Árvák hercege
Alice Walker: Bíborszín
Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai
Cormac McCarthy: Vad lovak
Paul Auster: Holdpalota